ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O tura prin Oltenia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sambata 07. 08. 2010, aproape toata tara este cuprinsa de canicula sau de furtuni puternice, dar pe noi ne mananca talpile sa plecam de-acasa. Bineinteles apare intrebarea capcana: unde sa plecam? Pe litoral sau pe Valea Prahovei, destinatiile apropiate si potrivite pentru o excursie de 1 zi? exclus si una si alta din cauza aglomeratiei si a blocajelor. Iata ca iesirea de weekend devine o mare problema in propria noastra tara, naste mai multe batai de cap si nervi decat relaxarea in sine, prin urmare ajungi sa renunti. Dar nu a fost cazul acum.

Ne vine o idee surprinzatoare: sa mergem in Valcea, in parcul national Buila-Vanturarita si prin imprejurimi. Studiem site-ul propriu, ne alegem cateva repere, un traseu, dar ce ne facem cu vremea? pe site-urile cu prognoza vremii se prevestea ploaie usoara in fiecare ora din zi, dar ne-am hotarat sa infruntam prezicerea si bine am facut, pentru ca ne-am bucurat de o zi minunata, cu soare si cativa nori, dar nici urma de ploie. Aceasta facuse totusi ravagii in noaptea de vineri, drept urmare ne-am cam umplut de noroi, iar de stat pe iarba, nici vorba.

Drumul il stiam in mare parte, am mers pe A1 pana la Pitesti (unde nu poti sa te bucuresti), apoi mai departe spre Ramnicu Valcea, am cotit inainte de oras spre Tg Jiu si in celebra de acum, comuna Costesti, am cotit dreapta spre manastirea Bistrita constructie impozanta cu o curte imensa, aflata pe malul Bistritei de Valcea, un rau furios si involburat din cauza ploilor de cu o zi inainte. Parcam langa manastire si pornim plimbrea prin Cheile Bistritei pe un drum forestier relativ bun, deseori strabatut de dacii 1300 model 1970 cu portbagajul ridicat sau masini straine dar din aceeasi perioada de timp. Peisajul este salbatic, apa curge nervoasa printre stanci, din loc in loc s-au format mici cascade, in chei peretii muntelui stau de straja, inalti si amenintatori deasupra noastra. Imediat observam pe stanga, de fapt mai mult banuim, o potecuta spre „ceva”. Consultam fituica printata de acasa si tragem concluzia ca aici trebuie sa fie Grota Ursilor. Exista urme ca odata, a fost un indicator din care a ramas doar stalpul, un cablu de care ar fii trebuit sa te tii, dar care acum atarna pe jos, adica asa se ademensc turistii straini sa ne vizitati tara (carpathian garden) ? Probabil ca am ramas noi in urma cu cunostiintele despre reclame? ! ? O fi o tactica noua? ! ? In fine, luam urcusul in piept si tinandu-ne cu mainile de pietre si de cioturi, ajungem brusc deasupra unei grote uriase. Razele soarelui razbateau printre nori si crengi, se formase un fel de ceata pe fundul grotei care marea misterul, te simteai in Twin Peaks. Poate ca era asa doar la ora aceea, oricum norocul nostru sa fim acolo. Pozam cat putem apoi coboarm, mult mai greu decat am urcat, mai pe fund, mai in maini si mumuram vorbe dulci catre cablul de sustinere care zace inert in loc sa ne sprijine.

Mergem in continuare prin chei si valea se largeste, intalnim cateva corturi, franghii pline de rufe, udate de potopul din noapte, locuitorii lor atata focul sa bea cate un ceai fierbinte. De asemeni scria pe negru pe alb in fituica noastra ca trebuie sa fie mese de picnic, dar ce crezi ca mai erau? Nu, doar urmele picioarelor lor pe iarba. Am vrut sa mergem in circuit pana la manastirea Arnota si apoi sa ne intoarcem pe alt drum pana la masina, dar drumul prin padure era inecat in noroi si ne-am gandit ca poate la o viitoare excursie in zona sa vedem si aceasta superba manastire aflata la mai mult de 1500m inaltime si de unde ai o priveliste minunata aspra comunei Costesti si a exploatarii de piatra din zona.

In drum intalnim o toplita, ce e aia? Toplita este o mica balta in care se creste puietul de peste, adica aici pastravul, bineinteles fara nici urma de pestisor in ea.

Atmosfera se inabuse deja, ne cam toropim, totul este ud in jurul nostru, nu poti sta la o umbra sa-ti tragi sufletul, niste catelusi ne alearga usor latrand cu mare forta, asa ca mancam un sandwich pe niste busteni si ne intoarcem la manastire avand in vizor si Pestera Liliecilor. Aceasta este bine indicata si din drumul forestier si din curtea manastirii.

Urcam ceva cu soarele peste noi, asudam la greu, dar privelistea in jos este fermecatoare, manastirea se vede in toata maretia ei, casele aruncate parca pe dealurile verzi, raul care strabate valea, si... in sfarsit alti turisti. Da, nu radeti, mereu ne confruntam cu lipsa turistilor pe carari de munte si adeseori renuntam la traseu pentru ca suntem singuri, pe munte, nu „pe drum”. Acum turistii dadeau navala si la intrarea in pestera ne adunasem peste 20 de oameni. Aici ne ia in primire o maicuta sa zicem, nu avea straie specifice, dar citea din biblie si avea program de lucru la manastire pana la 14. 00. Ne face instructia de intrare in pestera, pe vine, pe un culoar in gust si foarte jos, apoi ne adunam cu totii intr-o incinta mai mare si incepa povestea. Pestera se cheama si Pestera Grigorie Decapolitul dupa numele calugarului venit aici din Decapolis sau a Liliecilor, din cauza rezervatiei de lilieci din pestera. Se zice ca aici gaseau calugarii adapost si liniste pentru rugaciuni, ca aici s-au „nevoit” pe vremea turcilor, ca s-au rugat si Domnul le-a dat 2 izvoare de apa, tot aici ascundeau „odoarele” manastirii, le cimentau in peretii pesterii si astel turcii nu le-au gasit niciodata.

Exista si 2 bisericute in pestera, dar in acest moment nu se pot vizita, una este inchisa pentru renovare iar in cealalta cica ar fii un microb pe picturile de pe pereti si nu vor sa se imprastie si in afara, catre manastire, ma rog asta a fost explicatia.

Apoi ne-a dat liber sa cotrobaim prin pestera, sa fotografiem (dar nu prea mi-a iesit nici o poza) si sa avem grija ca acolo unde este banda de restrictie catre tunelul cu lilieci sa nu pozam cu blitz ca sa nu-i deranjam si sa ni se urce Doamne fereste, in cap. Corect, nu? Macar le-am auzit chitaielile sinistre la capatul unui culoar. Am parasit pestera noroiti pana in gat, dar a fost interesant. Am admirat apoi manastirea Bistrita foarte mare, curata, cu gradina ingrijita si plina de flori. Are in curte si spatiu de cazare pentru turistii cu inclinatie spre biserica si unde au acoperis multi oameni sarmani si bolnavi.

Cum ne incoltise in minte deja alta idee, plecam repede catre Baia de Fier sa vizitam si Pestera Muierii. Zis si facut, numai ca deja intram in judetul Gorj.

Am trecut ca vantul prin Horezu si Polovragi, aproape am ratat cotirea catre pestera, noroc ca am vazut cu coada ochiului un indicator palid in adevaratul sens al cuvantului, adica din lemn bej cu scris galben: „catre Pestera Muierilor”, adica au devenit mai multe brusc (muierile).

Ajungem la limita la 13, 50, intrarea se face din ora in ora la fix, deci urma la ora 14. Ne-a crescut inima cand am vazut vreo 70 de vizitatori dornici de noi decoperiri. Am fost insotiti de un ghid, care ne-a zis 2-3 vorbe despre cum se chemau salile, dar de fapt erau si inscriptii peste tot si aprindea lumina pe tronsonul urmator. Am degerat putin la cele 9 grade Celsius, temperatura constanta pe tot timpul anului, din graba sa nu ratam intrarea am uitat hanoracele in masina. Am vizitat cei aproximativ 900 m din pestera amenajati si electrificati, dar spunea ghidul ca mai sunt 4 etaje sub noi, cu trasee destinate speologilor.

Pestera este probabil cea dintai pestera electrificata din tara, acest lucru fiind facut in 1965. Formatiunile calcaroase sunt foarte frumos dispuse, sunt foarte mari si destul de vechi, dupa calcule indelungi s-a ajuns la concluzia ca 1m de stalagmita are 10. 000 de ani, iar o picatura de apa formeaza 3mm de calcar in aproximativ 10 ani, daca te iei dupa explicatiile ghidului. Pestera s-a format in urma cu aproximativ 2. 000. 000 de ani, iar in interior s-au gasit ramasite de urs de caverna (nu de taverna! ) plus alte oase de animale si ramasite umanoide vechi de 30. 000 de ani. Peste tot sunt locuri botezate de speologi sau de cei care au descoperit pestera, oameni cu imaginatie bogata, sunt si lilieci dar mai mult iarna si mult guano, cel mai bun ingrasamant natural, care nu prea miroase, pentru ca nu se descompune din cauza temperaturii mici (9-10 grade).

Pretul de intrare a fost 6 lei adultul si 3 lei copilul, iar pentru folosirea camerei foto 5 lei si pentru video 10 lei. Intrarea in Pestera sa face printr-o parte, unde se afla si o parcare destul de mare, 1 leu masina si cateva carciumi si vile cu camere dar si ceva cladiri lasate in paragina care odata erau moteluri, terase restaurante. Iar iesirea se face un km mai jos, intoarcerea la masina facandu-se pe jos pe sosea printre vacute si masini, unele de curse, ale localnicilor (meseriasii isi scot toba, ca sa se dea mari cu rabla de opel din mileniul trecut). Dupa cum ma asteptam numele pesterii vine de la faptul ca intr-una din salile pesterii se adaposteau femeile si copii din zona in timpurile navalirilor barbarilor si apoi a turcilor.

Ne-a placut mult pestera si ne-am bucurat ca am vazut-o si noi in acesta viata. In multe locuri inaltimea pesterii nu depaseste 1m si trebuie mers aplecat, daca ai in spate un rucsac e foarte greu, au am mers mai mult ca piticii. Consider ca organizarea in pestera ar putea fi mai buna astfel incat sa poata fi vizitata de mai multi turisti in cazul in care s-ar face si o promovare si tururi cu autocare si turisti straini.

La intoarcere spre casa, ne-am oprit in Horezu sa ne clatim ochii si sufletul. Am admirat minunatele vase si forme deosebite create si pictate in direct, de oameni talentati si daruiti traditiilor, dar si spatiile in care le expuneau spre comercializare, gradinite cu flori si fantanici. Astfel incursiunea noastra in natura a fost desavarsita de impresia artistica si ne-am intors in Bucurestiul cel agitat, mai racoriti, mai calmi, mai impacati cu noi insine. A fost o REUSITA! Si ultimul detaliu, dar foarte important, drumul a fost LIBER si am ajuns repede, la fel si la intoarcere, multumim celui care a avut ideea prelungirii autostrazii A1 spre Rm. Valcea.

Detalii despre parcul national Buila-Vanturarita gasiti aici: click aici

Despre Manastirea Bistrita puteti citi cate ceva aici: click aici

Vom reveni in zona, pentru ca am lasat multe in urma nevazute, dar si pentru frumusetea deosebita a imprejurimilor.


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 10.08.10 18:42:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Prin Cheile Bistritei Valcene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

lizuk
[10.08.10 23:23:08]
»

Pana la urma ati facut toate astea intr-o singura zi? ca eu am avut impresia ca si doua ar fi putine, pentru cat de faina e zona... Oricum, bine ca ati plecat, cu siguranta a fost mai interesant decat pe Valea Prahovei ori pe litoral

trandafir 1970
[11.08.10 00:12:35]
»

Buna idee cu o astfel de excursie pe canicula! Chiar azi recomandam unei prietene un mini-concediu in zona, dar eu nici nu am ajuns!

De retinut, dar parca as vrea sa stau o noapte prin Horezu, cred ca merita zona, in creierii muntilor sa caut o cabana ceva. Ce sa zic, mare bafta ati avut cu soseaua libera!

lizuk
[11.08.10 00:18:58]
»

@trandafir1970: exact asta am facut eu in urma cu vreo saptamana-doua, am stat peste noapte la Horezu. N-a fost deloc in creierii muntilor, dar cel putin seara am uitat de canicula din Bucuresti si am simtit nevoia sa inchei pana sus hainuta ce o aveam pe mine. Daca o sa vrei ramai in zona, s-ar putea sa-ti placa sa te cazezi click aici

ionescunicAUTOR REVIEW
[11.08.10 08:39:38]
»

Asa este, ar fi meritat cel putin o noapte si doua zile pline, dar eram in echipa de 4 si asa am pornit la drum, doar pentru sambata, dar am promis sa revenim, toamna este lunga asa ca sigur mai dam o fuga sa recuperam ce am pierdut. Am si facut greseala sa mergem prea mult prin cheile Bistritei si am obosit destul de tare neavand unde sa ne odihnim deloc din cauza noroiului si ploilor de peste noapte...

kouklakys*
[11.08.10 10:01:26]
»

Ce placere imi face sa citesc despre aceasta zona...

In fiecare an, de Paste, acesta este "traseul" nostru... de fapt o parte... pentru ca restul... vizitam manastirile...

Felicitari! Ai un stil aparte de a povesti astfel incat "ne duci" acolo...

georgiana
[11.08.10 11:01:14]
»

@ionescunic,

Tare grea mai e boala asta cu ''mancarimi la talpi''! Si eu am mai avut simpomele... dar nici in fiecare week-end, ca tine!

Pan' la urma nu o sa-ti mai placa pe -acasa...

Andree
[11.08.10 11:21:18]
»

Frumos review, mi-ai facut pofta ca sa zic asa.

cosminp
[11.08.10 16:43:39]
»

frumoasa zona ti-ai ales. zile frumoase sa fie si benzina-n rezervor.

Michi
[12.08.10 15:40:47]
»

Ne-a placut mult pestera si ne-am bucurat ca am vazut-o si noi in aceasta viata.

Un sfat batranesc: vedeti cat mai mult " in aceasta viata" pentru ca la un moment dat sa aveti ce va aminti (daca va mai tine memoria, si asta e o problema). Excelent scris.

ionescunicAUTOR REVIEW
[12.08.10 18:51:04]
»

Multumesc frumos, stiu , asa este trebuie mers si vazut cat mai mult in viata, pentru ca amintirile frumoase raman, iar eu mai si filmez locurile noi de fiecare data si facem si poze la metru, adica dupa cum glumeste un prieten la fiecare metru o poza.

ionescunicAUTOR REVIEW
[13.08.10 18:34:37]
»

As dori daca se poate atasa un filmulet facut in pestera Muierilor : http://www.youtube.com/watch?v=TvnuX6_ykrQ&feature=related

Multumesc mult!

webmasterXY*
[13.08.10 18:39:07]
»

Done! Este la fix aceasta incursiune printr-o pestera pe vremea asta tropicala

ciocani elena*
[15.08.10 11:02:24]
»

Frumoasa zona asta,si noi am vizitat Pestera Muierilor.Un vot si de la mine.

kmy
[15.08.10 23:56:16]
»

votul 16 vine de la mine!

creivean
[17.08.10 17:46:13]
»

Ai descoperit, văd, marea ieşeală pentru 1 zi, din Bucureşti. A nu se confunda cu cea de aici

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Andree, ciocani elena*, cosminp, georgiana, kmy, kouklakys*, lizuk, Michi, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048836946487427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1