ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sate montane în Thassos - Panagia și Potamia (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Uneori, după o bălăceală în Egee și o baie de soare pe plaja cu nisip de aur, intervine dorința de a explora insula, de a căuta puncte de belvedere și golfuri cu apă azurie, de a identifica taverne drăguțe ori de a găsi sate montane cu străduțe înguste și case tradiționale.

Satul Panagia 

Localitatea situată la vreo 300 m altitudine este foarte vizitată de turiști întrucât este extrem de accesibilă ea aflându-se chiar pe șoseaua principală care înconjoară insula. Aflat la doar 7,5 km de portul Limenas satul este un exemplu de pitoresc local, de tradițional bine păstrat, și de ce nu, de valorificare turistică a obiectivelor sale. Venind dinspre Goden Beach noi am ajuns în Panagia atât prin Potamia, cât și pe un drum sinuos cu serpentine strânse dinspre Chrysi Ammoudia.

Ca peste tot, vedeta principală este piațeta centrală, tăiată de drumul principal, loc din care nu lipsește platanul secular, integrat acum în terasa unei taverne. Cișmeaua cu apă rece este de asemenea nelipsită, tavernele te îmbie să șezi la masă, magazinele cu de toate își etalează produsele, brutăria te atrage cu mirosuri și dulcegării. Atenție unde pacați, spațiile sunt mici și înguste, restricțiile omniprezente – fantastic cum se strecoară autobuzele și mașinile mai mari printre mulțimea de vehicule care aglomerează zona centrală. Se poate parca vis-a-vis de fabrica de ulei Sotirelis, pe șoseaua ce urcă brusc în zona restaurantului Panorama (la ieșirea spre Potamia) sau în zona bisericii „Maica Domnului” .

Noi am mers pe șoseaua care înconjoară satul pe înălțimi și am parcat lângă principala biserică a satului. Biserica închinată Maicii Domnului are o vechime considerabilă, este o construcție masivă din piatră, cu acoperiș din plăci de ardezie, cu un turn clopotniță înalt, vopsit alb-albastru. Am fost bucuros să găsesc locașul deschis și am intrat pentru a vedea interiorul: luminos, mobilier din lemn, un iconostas frumos sculptat, icoane vechi, lumânărar chiar în biserică.

De acolo am făcut câțiva pași pe jos până la unul din punctele principale de atracție piața izvoarelor, un frumos spațiu umbrit de copaci bătrâni, în mijlocul piațetei pietruite fiind mai multe izvoare cu apă rece care răsar din pământ, autoritățile amenajând un mic lac cu pod și pavând cu piatră locul. Apa coboară pe canale prin sat, o alee pitorească străjuiește cursul apei și te duce spre centrul satului. Mai multe restaurante așteaptă mușterii în jurul surselor de apă, dătătoare de viață.

Am explorat mai multe străduțe înguste pe unde autoturismele nu au loc, majoritatea caselor au acoperiș de ardezie și ieșirea direct în alee. Socializarea între localnici este probabil intensă având în vedere apropierea dintre case; chiar ne-am salutat cu o bătrânică care stătea în pragul ușii și ne-a răspuns zâmbind. Mergem pe alei pietruite, vedem multe flori și o vegetație abundentă, pisici dormitând, câteva locuri de cazare frumos împodobite. Pe una din străduțe găsim casa cu bicicletă, o clădire mult căutată de turiști pentru fotografii drăguțe. Este vorba despre o căsuță cu etaj, alb-albastră, ornată cu tărtăcuțe colorate, o bicicletă decorată, flori uscate, umbrele decorative – un colț pitoresc. În zonă sunt și câteva magazine drăguțe cu obiecte de tot felul, un atelier de ceramic local, un mic hotel etc.

Ajungem după un timp la fabrica de ulei Sotirelis, un brand local foarte cunoscut. Aici găsim un magazin de desfacere a uleiului de măsline, de la sticle mici la bidoane metalice de 5 litri, un punct de desfacere și degustare a diferitelor soiuri de măsline, un stand cu produse create din lemn de măslin (brățări, tocătoare, linguri) – mi-a plăcut implicarea unei fetițe de vreo 10 ani din familie la vânzarea brățărilor: încasa banii, dădea rest, punea obiectele în punguțe. În curtea din spate se află un muzeu al fabricii de ulei, unde, pentru grupuri, se fac demonstrații de funcționare a morii de ulei – roata acționată de apă; într-o hală sunt expuse utilaje vechi de producție.

Centrul satului este locul cel mai animat, acolo se găsesc principalele instituții locale (la propriu și la figurat), printre care putem număra și cișmeaua de apă, micile localuri unde bărbații greci își beau cafeaua dimineața, restaurante mai mari, brutărie, patiserie și alte mici afaceri comerciale. Mai ales după amiaza și pe seară este o forfotă neîncetată în partea centrală a satului, un spectacol al vieții, o combinație între relaxare, stare de vacanță, dar și starea de muncă în care se află localnicii.

Am revenit în acest sat drăguț de munte, am mâncat la două restaurante, am achiziționat câte ceva de la magazinele din sat, am făcut o mulțime de fotografii.

Satul Potamia 

Locul unde ne-am cazat – Studios Vasilia (vezi impresii) – se afla foarte aproape de satul Potamia astfel că l-am explorat atât din mersul autoturismului, cât și mergând pe jos la ceas de seară. Cocoțat pe o coastă submontană acoperișurile caselor din localitate sunt vizibile de pe plaja Golden Beach.

Animația se desfășoară în centrul satului – o piațetă pietruită în mijlocul căreia tronează un arbore uriaș și nelipsita sursă de apă. De jur împrejur sunt câteva terase, mici restaurante și magazine. Am mers de vreo două ori la o patiserie aflată în centru de unde am luat o portokalopită bună, covrigi, plăcinte cu brânză ori cu spanac.

Într-una din seri am mers pe jos până în centrul satului, era întuneric, oamenii se retrăseseră în case – unele fără garduri, deschise spre stradă, nu erau câini vagabonzi. În centru erau persoane adunate la o terasă, unde pe un tv urmăreau unul din meciurile Campionatului European de fotbal, am stat și noi puțin în zonă, am cumpărat o bere, un suc de la un magazin deschis după ora 22.00, nepoțelul nostru a primit o prună imensă cadou de la proprietar.

Am trecut pe lângă case „inundate” de flori, am zărit biserica „Adormirea Maicii Domnului” frumos luminată. Satul este mult mai liniștit, nu atât de comercial; de aici pornesc cărările spre Vârful Ipsarion.

Concluzii. Localitățile montane din insula Thassos au un farmec aparte, fiecare sat are un specific, mai multe sau mai puține obiective turistice, unele sunt foarte comerciale, altele mai retrase, mai autentice. Dacă în timpul vacanței insulare aveți o fereastră de timp la dispoziție nu ezitați să mergeți într-unul din satele montane.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.09.24 19:26:24
Validat / Publicat: 04.09.24 20:02:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 375 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Piața izvoarelor - satul Panagia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[05.09.24 16:54:25]
»

@tata123 🔱: Votul 20, felicitări că ne-ai plimbat prin locuri necunoscute!

msnd
[06.09.24 14:12:35]
»

@tata123 🔱:

Am văzut aceste sate numai de sus, de pe vârful Ypsario. Dacă nu ai ajuns până acolo și îți plac locurile de belvedere îți recomand să urci până la el. De poate ajunge cu o mașină până destul de aproape. Vârful oferă o perspectivă splendidă asupra întregii coaste de est a insulei. Din nefericire, eu am prins o zi mai cețoasă, și nu am văzut decât o parte din Grecia continentală.

Singurul sat vizitat de mine aici este Teologos, aflat pe șoseaua ce pleacă don Potos spre centrul insulei, la vreo 11 km de acesta. Ajung la concluzia că satele de pe insulă cam seamănă între ele. Teologos. însă, era renumit la data vizitei mele (2016) pentru restaurantele sale. Ce a fost interesant pentru mine a fost faptul că din Potos, prin Pâcla de la nivelul mării ny vedeam decât vag muntele Athos, deși pe înserate, din Teologos acesta s=a văzut perfect.

Felicitări pentru excursie și seria de articole.

O zi excelentă!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.09.24 20:18:55]
»

@msnd: Mulțumesc pentru ecou. Insula Thassos nu are foarte multe sate în zona montană și, în general, ele seamănă din punct de vedere arhitectural sau al amplasării. Câteva sunt mai măricele și foarte comerciale (Theologos, Panagia), altele sunt mai mici și mai „rustice” . În Theologos am fost și noi (vezi impresii), ne-a plăcut.

Poate că vom mai vedea câteva sate din zona nordică și vestică, dacă vom mai merge în Thassos. Ne-a rămas restant și satul Kastro, precum și Vârful Ipsarion. Muntele Athos a fost vizibil bine în câteva zile chiar de pe coastă, de pe plajă.

Numai bine! Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skala Panagia & Chrissi Ammoudia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069518804550171 sec
    ecranul dvs: 1 x 1