ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 19.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Apa, soare, relaxare.

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Zilele caniculare ale verii ne indreapta pasii spre stranduri, locul in care ne putem racori, relaxa, bronza. Pentru noi, cei din vestul tarii, strandurile si aquaparcurile din Ungaria reprezinta o varianta viabila.

La recomandarea unor prieteni am ales strandul din Gyula. Am parcurs traseul Timisoara - Arad - Chisinau Cris - Varsand - Gyula, adica 50 + 41 + 18 + 5 km adica 114 km. La iesire din Varsand este punctul de frontiera, prima localitate intalnita fiind Gyula, oras din Ungaria cu o puternica comunitate romaneasca.

Cadru general

Strandul este situat in Varkert (gradinile cetatii), in imediata apropiere aflandu-se cetatea gotica, veche de 600 ani, construita din caramida. Avand 24 sali de expozitie este o alternativa pentru petrecerea timpului liber.

Baile Cetatii Gyula sunt situate in parcul Almassy, ocupa o suprafata de 8, 5 ha. In interior sunt 19 bazine, o parte sunt cu apa termala, recomandate pentru tratamentul aparatului locomotor, recuperari in cazul afectiunilor postoperatorii, tratamentul bolilor ginecologice inflamatorii. Marea majoritate a bazinelor sunt in scopul divertismentului si au diverse facilitati pe grupe de varsta. In bazinele cu apa termala accesul persoanelor sub 14 ani este interzis, in zilele caniculare o persoana putand petrece maxim 30 minute (din cauza temperaturii ridicate a apei).

Intreg parcul se afla la umbra unor exemplare falnice de platan, stejar, castan sau artar, la baza fiecarui arbore existand placute de identificare a fiecarei specii. Fiind exemplare mari, la umbra lor gasesc adapost zeci de vizitatori cu sezlonguri, cearceafuri, paturi, prosoape. Pe jos este un amestec de gazon, tuns scurt, numai bun pentru odihna.

Posibilitati de distractie

Pentru copiii pana la 5-6 ani exista un bazin cu apa mai calda (intre 32-34 grade Celsius), cu adancime mica, cu diverse tobogane mici si caderi de apa in diferite forme, adaptat grupei lor de varsta. Am observat ca la sfarsitul programului se acorda o atentie deosebita curateniei si igienizarii acestui bazin, 3-4 baieti frecand efectiv cu carpa in mana si cu solutii de curatare fiecare centimetru din acest bazin.

Pentru cei putin mai mari, un bazin cu tobogane, trei la numar, fac deliciul prichindeilor dar si numerosilor adulti. Un tobogan lung, spiralat, pleaca de la inaltimea cea mai mare. Startul este dat de personalul de supraveghere in asa fel incat sa se evite accidentele. Alte doua tobogane au sosirea in acest bazin, unul mai inalt si mai abrupt si unul mai scund si mai lin. Tot aici copiii se pot distra intr-un balon transparent in care sunt inchisi si in care se sufla aer, ei avand posibilitatea sa paseasca pe apa (lucru nu prea lesne de facut din cauza echilibrului precar).

Punctul central al strandului il reprezinta bazinul cu valuri. La intervale regulate (la fix si la jumatate) un clopot vesteste pornirea valurilor, moment in care un strigat de bucurie strabate strandul. In momentul urmator puhoiul invadeaza bazinul in lupta cu valurile (5 minute - interval prea mic dupa parerea mea si nu numai). Bazinul are o adancime ce variaza de de 0, 4 - 2, 2 m si o temperatura intre 26 - 28 grade Celsius. Doi salvamari supravegheaza in permanenta sa nu se aventureze in portiunea adanca teribilisti sau inconstienti cu copiii mici.

Exista si un bazin olimpic, cu apa mai rece, prevazut cu culoare de inot. Pentru sezonul rece un bazin acoperit sta la dispozitia inotatorilor sau a celor care doresc sa ia lectii de inot.

La un capat al complexului sunt terenuri de volei pe plaja, trei la numar, in week-end ul petrecut aici desfasurandu-se o competitie interesanta intre gazde si romani la baieti, fete si mixt.

Puteti opta pentru inchirierea sezlongurilor, la tariful de 1500 HUF + 1500 HUF garantie pentru doua bucati. Un minus ar fi ca aceste sezlonguri (in cazul in care inchiriezi mai multe) sunt destul de greu de carat pana la locul ales de campare, existand si vreo doua carucioare pentru transportul lor, numar total insuficient la prima ora cand afluxul celor care iau cu asalt strandul e maxim.

Masa si bautura

Asa cum am constatat si cu alte ocazii, ungurii sunt gurmanzi. Nici aici nu se dezmint si la numeroasele terase si restaurante ai posibilitatea sa mananci diverse preparate din bucataria traditionala ugureasca sau internationala.

Pe langa produsele din carne de porc (gratare, snitele, fripturi, gulas) recomandand ciolanul cu fasole si muraturi, se servesc supe si ciorbe in castroane sau in paine, dar si preparate din carne de pui, peste (pastrav si somn) dar si vita sau pentru vegetarieni.

La loc de cinste stau deserturile, inghetata, langosii si prajiturile ce fac deliciul copiilor si nu numai. O mentiune speciala pentru clatitele lor, pufoase si moi, servite cu umpluturi din cele mai diverse: miere, nuca, dulceata, nutella, budinca de vanilie. Pret 400 HUF. Atentie in week-end cand e aglomeratie mare, la clatite si langosi se sta cateodata la cozi si de 45 minute.

Aveti voie sa intrati cu orice produs din afara strandului si sa consumati.

Racoritoarele si berea sunt din abundenta si de multe feluri, o apa plata sau minerala la 0, 5 l are pretul de 250 HUF, o bere intre 400-500 HUF.

Intrarea pentru adulti este de 2130 HUF, pentru copiii sub 3 ani este gratuit, pentru copiii intre 3 - 6 ani 1000 HUF, pentru copiii peste 6 ani 1700 HUF.

O surpriza placuta pentru mine a fost ca aproape toata lumea vorbeste limba romana, chiar daca unii mai stalcit au farmecul lor.

Inca de la intrarea in Gyula te surprinde numarul mare de autoturisme inmatriculate in Romania, marea majoritate in TM, AR, BH. Si in interiorul strandului majoritatea sunt conationalii nostri, cu muuuult peste 50 %.

In incheiere am sa pun o intrebare, sper ca nu retorica:

Am petrecut aici doua zile (sambata si duminica), am plecat la ora inchiderii (19) si spre marea noastra mirare nu a ramas in urma vizitatorilor (repet marea majoritate romani de-ai nostri) nici o urma de mizerie, o hartie, un chistoc de tigara, un pet, o coaja de samanta, nimic. Deci se poate! De ce acolo suntem brusc cuprinsi de spirit civic? De ce suntem deodata ecologisti?


[fb]
---
Trimis de mariana in 25.07.10 00:24:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7334 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 bazin termal ,jeturi ,gyula
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

creivean
[25.07.10 08:42:04]
»

Bravo @mariana pentru frumoasa experienţă de la Gyula. Mulţumim pentru că ne-ai împărtăşit-o şi nouă.

pepsi70ro
[25.07.10 09:00:09]
»

Felicitari pentru descriere! Mai ca as lasa litoralul sa dau o fuga pana acolo, dar poate mai prin toamna.

Cristian_h*
[25.07.10 10:23:35]
»

Off ma enervati voi astea din vest cu atatea locuri de relaxare la indemana !

Lasand gluma la o parte felicitari Mariana pentru "neastamparul" vostru si pentru toate excapadele voastre impartasite si noua!

webmaster13
[25.07.10 10:33:55]
»

mariana stii ce trebuie facut daca melodia atasata nu corespunde!

marianaAUTOR REVIEW
[25.07.10 10:40:28]
»

Multumesc web 13, e OK. Multumesc si baietilor pentru aprecieri. Intradevar la Timisoara sunny days it's over, e racoare si noros.

Sanziana
[25.07.10 10:49:13]
»

tu vad ca ti-ai propus sa ne faci noua in ciuda ca in Bucovina ploua si stam in casa felicitari pentru impresii si un vot

bessondm
[26.07.10 09:22:18]
»

Eleganta descrierea ta, am citit si eu pe net despre strandul din Gyula, au site-ul foarte bine facut, scris si in limba romana. Am observat ca si majoritatea pensiunilor din zona au adoptat traducerea ofertei si in limba celor care-i "invadeaza" in fiecare vara. As petrece si eu un week-end acolo, dar distanta de la Bucuresti ma cam da in spate...

Si eu va invidiez (pe cei din vestul tarii), pentru apropierea de lumea civilizata si pentru posibilitatile variate de petrecere a timpului liber!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[27.07.10 14:08:26]
»

Felicitari pt review!

Ungurii au dus la paroxism exploatarea apelor termale cu care i-a inzestrat "mama-natura". Dar nici noi nu ne lasam mai prejos, poate ati auzit de trumviratul termal "Tasnad-Acas-Boghis" (daca nu gresesc) sau proiectul termal Chisineu-Cris sau proiectul "sarat" aproape finalizat Cojocna-Figa-Dej, toate realizate din bani europeni... daca nu ati auzit si vazut, am sa-ncerc eu intr-o zi sa vi le prezint.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina Morar
[14.08.10 12:42:02]
»

Tarziu am dat si eu de acest review.

Acuma e voie sa intre parintii in bazinele de copii? Cand am fost eu, tot spuneau la microfon ca e interzis. Si nici la Miskolc nu m-au lasat sa intru in apa.

Ma duc week-endul viitor si eram curioasa. Pe Ianis nu-l pot lasa inca singur.

marianaAUTOR REVIEW
[14.08.10 13:42:48]
»

Normal nu este voie,scrie peste tot. Bazinul de copii are 3 despartituri. Unul cu apa de 60 cm (parca),adancime , ce inconjoara bazinele mai mici .Unul cu apa de 40 cm ,cu topogane ,stropitori si cel cu apa mica,mica unde era un singur topogan ,un elefantel. Stii cei culmea ,in bazinele copiilor nu au voie parintii in schimb in bazinele mari au voie copii.

Langa bazinul copiilor ,la umbra copacilor este si un loc de joaca cu leagan.

Atentie ,la mancare sunt cozi si merge destul de incet. Mancarea este destul de grea,prajita, condimentata,specific mancarii unguresti si daca este multa lume dupa ora 16 nu prea mai ai ce alege.

Sezlongul ,se inchiriaza la intrare si trebuie sa ti-l duci singur si sa-l aduci,trebuie garantie(1500 forinti) si ele costa tot atat pt. toata ziua.

Se poate sta la umbra pomilor pe gazon.

Daca mai ai nelamuriri iti raspund cu drag.

Am uitat,langa strand locurile de parcare se platesc si deobicei sunt pline,atentie unde lasi masina. Si strandul are mai multe intrari ,la cea principala sunt cozi mai mari. Exista bilet de familisti (este mai ieftin),daca te descurci sa-i explici, dar Ianis este mic si nu cred ca se plateste.

Toaletele nu sunt grozave ,as putea spune chiar naspa rau.

Alina Morar
[14.08.10 14:05:24]
»

In 2008 am fost si atunci n-am studiat prea bine, dar stiu ca e umbra, inca am vazut scris pe tablite, in dreptul fiecarui copac, cu denumirea, etc.

De mancat, am mancat pe terasa unui hotel de pe o straduta, erau cozi imense in strand.

Si inseamna ca nu pot intra cu Ianis in apa?

Este ceva Tesco mai mare prin zona? Trebuie sa ne pregatim pt cresa. Peste o luna merge si Ianis la "servici", cum ii spun eu. I-am luat o gramada, acum cand am venit din concediu, dar mai am de luat una alta.

In 2008, imi zicea tata de un mall la 20 km de Gyula, imi scapa acum numele localitatii, cum e? Ati fost?

Eu atunci n-am mai apucat, pt ca prietenul nostru cu care am fost, si-a spart capul in bazin si s-a dus la "corhaz". A venit dupa aproape 3 ore.

Mie mi-a placut mult festivalul de la Cetate.

Si ceva cazare frumoasa? Prietenii cu care mergem, vor cu cortul la doamna la care am mai fost, dar eu ma gandesc ca e prea cald. E foarte frumos campingul, chiar in spate la cetate, aproape de strand. Are o poarta in spate, treci printr-un parculet si ai ajuns la strand. De aceea, cu parcarea n-am probleme.

Te las acuma, vine imediat sotul si plecam la Calatele sa vedem o pensiune pt Rev. Sunt cazati acolo niste prieteni si mergem sa vedem, poate dam o fuga si la Cascada Valul Miresii, la Rachitele. Daca avem timp.

Pa. Pa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bessondm, chelie_d, creivean, dorgo, mariana
Alte impresii din această RUBRICĂAquapark Gyula:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066663980484009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1