ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAR-2023
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ambient fain, mâncare bună, vin excepțional

TIPĂREȘTE URM de aici

Restaurantul Lotca aparține complexului ARCA, care se află în satul Blăgești (aproximativ lipit de orășelul Buhuși) , cam la jumătatea distanței dintre Bacău și Piatra-Neamț. Zona este o înlănțuire de bălți și lacuri de acumulare pe firul Bistriței, potrivite diverselor îndeletniciri omenești, dar și – în egală măsură – recreării și chiar răsfățului. Despre superba tiny house ce ne-a găzduit la ARCA tocmai ce v-am povestit; azi a venit rândul mâncătoriei.

Restaurantul Lotca este deschis de dimineață până seara (pe la ora 21:30 am văzut că se trage oblonul peste bucătăria semi-open-space (sau cum s-o chema; ideea e că poți urmări de la masa ta, într-o oarecare măsură, tot procesul de fabricație). Doar că dimineața, între 8:30 și 10, Lotca se dedică în exclusivitate servirii micului dejun pentru oaspeții celor 11 căsuțe plus 2 camere dispuse la etaj, deasupra mâncătoriei. În rest, oricine e liber să vină și să încerce delicioasele preparate.

Noi am ajuns puțin după 8 vineri seara; am avut emoții – fie că nu vom găsi masă liberă, fie că vom găsi locul pustiu și vom cina singuri-cuc. N-a fost nici una, nici alta, slavă Domnului! Locul are 2 secțiuni aflate la 2-3 trepte diferență între ele, echipate cu mese pentru 4 sau mai multe persoane; nu știu ce capacitate totală să aibă, să zic în jur de 50-60 de oameni. La acestea se mai adaugă mesele de pe terasa suspendată deasupra lacului, evident nefuncțională în sezonul rece.

Designul e de tip industrial, un stil care mie îmi place foarte mult, l-am întâlnit și în alte locuri (îmi vin în cap la repezeală restaurantul La Petre Pescarul/Eforie Sud și hotelul Caro/București; de fapt, prima dată l-am întâlnit acum câțiva ani buni la un restaurant din Cluj, dar nu mai știu cum se cheamă). Adică o aglomerare „ordonată” de tot felul de conducte și burlane, țevi de cupru/inox și sfoară, sârmă și alte asemenea. Desigur, paleta cromatică este neutră și chiar un pic sobră, cu mult gri sau bej. Aici, la Lotca, aparențele sunt salvate însă magistral de alăturarea plantelor verzi – dintr-un soi de jardiniere ce separă cele 2 secțiuni alte restaurantului, dar și acelea (artificiale, însă de mare efect) ce „coboară” din câteva uriașe corpuri de iluminat. Știu, pare ciudat, dar o să vedeți pozele și sper să vă placă; pe noi ambientul a fost primul care ne-a cucerit!

Sau, corect ar fi să spun că primul care ne-a cucerit a fost zâmbetul de întâmpinare al uneia dintre angajate, cea care avea să se ocupe de formalitățile cu cazarea în timp ce noi ne-am delectat cu cina... Zâmbetul ăsta este o constantă la ARCA, cam toată lumea cu care am interacționat de-a lungul micului nostru sejur îl afișa – pe buze și mai ales în privire...

Precum îi sugerează numele, Lotca este o cherhana, un restaurant cu specific pescăresc. Dar nu numai. Intrasem un pic pe site în avans și aflasem că meniul este semnat de Chef Ștefan Popescu (numele nu-mi spune nimic, dar deh, asta nu-i vina omului), că se utilizează multă materie primă furnizată de fermele complexului, în special sturion, păstrăv și, desigur, banalul crap, dar și cărniță de căprioară sau de fazan. Că, la o adică, ți se pot oferi și preparate vegetariene și chiar câteva deserturi.

Meniul l-am primit sub forma a 2 coli cartonate tip A3, tipărite față-verso, una pentru mâncare, alta pentru băuturi. Oferta nu e foarte vastă, dar absolut suficientă și cuprinde câteva tipuri de aperitive, salate, supe, risotto&paste proaspete, specialități cu pește și fructe de mare, cu carne sau tradiționale, garnituri și deserturi. Prețuri măricele la prima vedere; normale, aș zice (când le vedem mici, deja ni se pare dubios).

Eram destul de înfometați, așa că am decis să începem cu un aperitiv pe care să-l împărțim și acela a fost salată de icre de păstrăv și icre de crap (40 lei), pe urmă să continuăm cu câte un fel principal. Eu am ales ceva cu file de sturion (98 lei), iar Tati cu mușchiuleț de porc (70 lei). De băut am luat vinul casei roze – 60 lei/litru.

Evident, veniți de pe drum, a trebuit musai să vizităm toaletele – design simplu și modern, dotări corespunzătoare. Destul de repede am primit vinul, servit într-o carafă de sticlă foarte frumoasă și platouașul cu 2 boluri cu salată de icre și încă un recipient în care erau aranjate felii de pâine ușor prăjită. Icrele nu ne-au dat pe spate, le lipsea un pic de lămâie (aveau, dar nu suficient pentru gustul nostru) și aveau în plus ceva care le îngroșa artificial; nu griș, altceva mai fin, posibil amidon de porumb. N-au fost rele, dar în mod clar am mâncat icre mult mai bune în alte rânduri.

În schimb, vinul!... Vinul roze al casei se cuvine să-l menționez în mod special, pentru că a fost excepțional! Ușor, fin, cu o aromă discretă de căpșunică... Am cerut amănunte despre el, însă tot ce am aflat a fost că provine din colecția personală a patronului. (Pentru comparație, ni s-a adus și câte o mică mostră din vinul alb al casei; bun și el, însă nimic spectaculos. Așa că la toate mesele următoare aveam să rămânem fideli vinului roze.)

Felurile principle au venit montate pe niște farfurii uriașe și da, chiar arătau de Master Chef! Fileul de sturion cântărea cel puțin 300 g și era acompaniat de piure de năut, boabe crocante de năut, frunze de spanac blanșate și un sos extrem de gustos, căruia nu i-am identificat toate ingredientele (avea sigur o umbră de busuioc și alta de lime). Mușchiulețul de porc, tăiat felii groase, era gătit medium, însoțit de câteva fire de sparanghel învelite în prosciutto, de legume gen ratatuille și de un sos de hrean. Totul foarte, foarte gustos și, desigur, sățios.

Am încheiat cina cu un desert pe care de asemenea l-am șeruit, înghețată asortată (vanilie, ciocolată și fructe de pădure; 27 lei). În mod obișnuit, îmi place înghețata de vanilie, însă nu mă dau în vânt după celelalte 2 sortimente. De data asta mi-au plăcut și acestea; în primul rând, nu erau leșinător de dulci și se vedea că într-adevăr conțin cacao și fructe de pădure.

Nota de plată a totalizat aproape 300 lei. Nu se poate trece „pe cameră” , se poate plăti cash sau cu cardul. Am lăsat cu bucurie o „atenție” generoasă băiatului ce ne-a servit, extrem de atent și de simpatic, cu care socializasem dincolo de competențele sale de-a lungul plăcutei seri.

A doua zi dimineață, în timp ce degustam micul dejun, am remarcat că tot sună telefonul de rezervări și ne-am gândit: ups! , azi e sâmbătă, să nu rămânem pe dinafară! Așa că am rezervat și noi „masa noastră” , și pentru prânz, și pentru cină. Am fost întrebați de oră și am aproximat 14 și 19:30-20.

La prânz – la fel ca în seara precedentă, au mai fost câteva mese ocupate, cam jumătate din restaurant, să zic. Am venit chitiți să luăm doar câte o ciorbă și poate și un desert. Au fost ciorbă cu perișoare de păstrăv (35 lei) și storceag de sturion (48 lei), servite fiecare alături de un bol cu smântână, altul cu felii de ardei iuți și 2 chifle calde. Am mâncat jumătate de porție, apoi am făcut schimb; excelente amândouă! Evident, stropite cu același spectaculos vin roze.

Au urmat panacotta (eu; 24 lei) și Lotca cake, cu mousse de ciocolată (Tati; 32 lei). A fost o fază amuzantă: l-m întrebat pe Tati dacă vrea să guste și evident că nu m-a refuzat, doar că lingurița lui a pescuit și frunzulița de mentă ce înota în jeleul de zmeură. Eu, îngrozită: „Mi-ai mâncat menta!” El: „Din greșeală...” Pe urmă, numai ce-l văd că-l cheamă pe ospătar: „Nu vă supărați, puteți să ne mai aduceți o frunză de mentă?!” Păcat că n-am fost suficient de inspirată să pozez farfurioara pe care trona frunzulița anemică... Și Tati, printre dinți: „Lasă, crește ea menta din grădină, să te prind că nu mănânci!” Altfel, demențială panacotta – se puteau distinge micile semințe de la păstaia de vanilie din compoziție.

Seara ne-am înființat din nou, masa noastră ne aștepta pregătită. De data asta aveam chef de „porcării” , așa că am cerut coaste de porc cu cartofi wedges (80 lei), iar Tati file de păstrăv la grătar cu legume (65 lei). Plus vinul casei roze, normal. Porția de coaste a fost uriașă, n-am putut mânca nici jumate, restul am luat la pachet. De asemenea, aș putea spune că am mâncat coaste mai bune cu alte ocazii; după gustul meu, nu erau condimentate suficient. Cartofii „stropiți” cu parmezan – chiar buni; sosul aioli – cam lipsea usturoiul; salata coleslaw – mergea mai condimentată. În schimb, Tati s-a declarat mulțumit de porția lui.

La final am zis să încercăm și unicul desert pe care nu-l testasem: cremă de zahăr ars (20 lei). Bun, foarte bun.

În concluzie, recomand din suflet restaurantul Lotca by ARCA! Ambient fain, personal deosebit de amabil, mâncare bună (mai ales cea pe bază de pește). Pentru cei cazați în resort, e singura alternativă de mâncătoreală, însă merită chiar o mică abatere de la traseu (din șoseaua națională ajungi în maxim 5 minute). Iar vara, pe terasa de pe lac, mâncarea trebuie să fie cu atât mai gustoasă!...


[fb]
---
Trimis de crismis in 23.03.23 10:25:32
Validat / Publicat: 23.03.23 13:01:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUHUȘI (BC).

VIZUALIZĂRI: 1413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Lotca cake, cu mousse de ciocolată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.03.23 13:03:19]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Buhuși?, BUHUȘI (BC)" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Unde mâncăm în zona Bacăului?]

webmaster
[23.03.23 19:19:22]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-lator
[24.03.23 10:13:22]
»

@crismis: Faine și căsuța și restorantu' , mi-au plăcut! Despre papa... ce să mai zic? Cel puțin prezentarea... foarte apetisantă. Locul este de ținut minte.

Bravos!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[24.03.23 13:43:29]
»

@k-lator: mulțam frumos! ????

Alex_Macedo
[24.03.23 19:39:50]
»

Buhuși? Buhuși? ... Am și uitat de orașul ăsta... Stau și mă mir unde a ajuns The Bush, in the bush, Buhuși... Sigur că, toate zonele își încearcă dezvoltarea proprie, dar chiar îmi cade catepeteasma. Buhuși era locul unde nu se duce nimeni. Un loc uitat de timp cu micime-ai cunoscută din glosărelul cu, cuvinte necunoscute.

Uite că și cum, doamna doctor tot umblătoare fiind, ne-a dat cu Bush-ul în cap, oferind info care... sincer... nu mă lasă indiferent. NU știu dacă i-a placut lui Tati dar, mie DA.

MI-A PLACUT!!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[24.03.23 19:49:08]
»

@Alex_Macedo: I-a plăcut și lui Tati, atâta-i trebuie să nu-i placă...

Mersi pentru cuvintele frumoase, îs balsam pentru bietul meu neuron întins la maxim de oarece evenimente... Las' , că mă refac și mai caut eu locuri de-astea... Gen Buhuși, zic ????????.

Alex_Macedo
[24.03.23 20:04:53]
»

@crismis: ????... Figură ce ești, Doamna Doctor! Nu te lași, nu te lași...

BRAVOS!!!... sunt în asentimentul tău!!!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[24.03.23 20:05:40]
»

@Alex_Macedo: ????

Alex_Macedo
[24.03.23 20:57:16]
»

@crismis: ????

raluca banu
[30.03.23 13:29:10]
»

Dumnezeule, cum arata acel desert de ciocolata!!!

????????????????????????

mishu
[02.05.23 18:36:27]
»

@crismis: Citind despre frunza ta de menta ceruta splimentar de Tati, mi-m adus aminte de ceapa mea pe croaziera. Intr-una dintre seri, la restaurant am mancat o ciorba care semana mult de tot cu ciorba de fasole... nu-i asa ca ai inghitit in sec si te-ai gandit la ceapa rosie? Asa si eu, astfel incat cand a venit Mushin pe la noi l-am intrebat daca nu au cumva la bucatarie sa imi aduca si mie ceva felii de ceapa rosie? Si mi-a adus , asa ca am mancat acea ciorba asa cum trebuie.

Ce sa spun, in rest am inghitit in sec, iar la inghetata la fel, si daca treci prin Bucuresti zi-mi si vei manca cea mai buna inghetata ever.

Felicitari, votat cu mare drag si balta in gura .

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.05.23 19:09:47]
»

@mishu: Mie mi-a fost jenă maximă pe moment, când Tati a cerut încă o frunzuliță de mentă, dar după aia ne-am amuzat cât încape! Cât despre ceapa roșie... Îmi imaginez cum s-ar fi întâmplat în cazul nostru: mi-aș fi dorit, mi-ar fi fost rușine să cer și tot Tati m-ar fi "salvat"! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[02.05.23 22:06:01]
»

@crismis: Sa stii ca si in cazul meu ai mei s-au rusinat! dar eu nu, cred ca ei au parte de solicitari mult deasupra imaginatiei noastre , asa incat o ceaa rosie... chiar e ceva modest

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, crismis, k-lator, mishu, raluca banu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065060138702393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1