ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Istanbul dragoste la prima vedere

TIPĂREȘTE

Am plecat spre Istanbul pe ruta Bucuresti- Ruse- Veliko Tarnovo- Sliven-Yambol- Elhovo- Hamzeybeli- Istanbul

Am dormit in Sliven si la dus si la intors. La Istanbul am stat 6 nopti intr-un apartament inchiriat in zona Sultanahmet, Fatih unde am avut doua dormitoare, un living bucatarie/hol si baie, si sus pe acoperis terasa superba de unde puteai admira privelistea.

Parcarea este o reala problema in Istanbul. Noi am avut noroc cu proprietarul care avea un aranjament cu un vecin in garajul caruia am parcat.

Masina noastra nu a fost scoasa din parcare timp de 6 zile. Transportul in comun acopera toate zonele de interes turistic; sunt de preferat tramvaiul si metroul.

Pentru a vizita cat mai multe obiective turistice, am achizitionat Istanbul E Pass 125 euro.

Istanbulul este un oras imens, nu poti vedea toate obiectivele turistice intr-o singura vizita., de aceea ne am propus sa revenim in cel mai scurt timp.

Am reusit sa vedem/experimentam cu acest pass:

- Topkapi Palace;

- Basilica Cistern tur ghidat;

- Croaziera de seara pe Bosfor cu cina si spectacol;

- Dolmabahce Palace tur ghidat;

- Muzeul de arta islamica

- Galata Tower;

- Insula printilor, croaziera de o zi cu feriboat ul

Ce nu am reusit sa vedem, desi era inclus in pass dar sper sa reusim data viitoare:

- Rumeli Fortress;

- Acvariul

- Spectacolul cu dervisi;

- Muzeul Madame Thussault

Pentru familiile cu copiii sunt multe optiuni incluse in acest tip de pass, pe langa vizitarea acvariului, Legoland, muzeul iluziilor.

La Palatul Topkapi nu am reusit sa vedem tezaurul si haremul, erau cozi foarte mari. Sper sa reusim data viitoare. Nu am reusit sa intram la Moscheea Albastra, nu am vizitat nici moscheele Rustem Pasa, Hagia Irene din lipsa de timp.

Mai exista si Museum pass Istanbul care costa 700 lire, dar pe mine personal m a atras mai mult cel mentionat mai sus.

La moschei in general nu se plateste intrarea, deci atentie cand achizitonati un museum pass.

M a impresionat in mod deosebit Hagia Sophia pe care am vizitat o de doua ori, o data dimineata si o data seara cand era slujba in moschee.

Biserica sfanta Sofia este prima mare capodopera a stilului bizantin. Sfanta Sofia a fost construita maret, in forma ei actuala, intre anii 532 si 537, sub purtarea de grija a imparatului Justinian I. Iustinian a inceput constructia ei in anul 532, pe unul din dealurile orasului Constantinopol.

Arhitectii impresionantei biserici sunt Isidor de Milet si Anthemiu de Tralles, care indeplineau si functia de profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol. Aceasta este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii bizantine, abundand in mozaicuri, coloane de marmura si vestminte.

Pentru mai bine de 900 de ani, Biserica Sfanta Sofia a fost folosita drept scaun episcopal de catre Patriarhul Ortodox de Constantinopol.

In pofida tuturor greutatilor prin care a trecut cladirea, Biserica Sfanta Sofia a functionat pe post de biserica pana in ziua de marti, 29 mai 1453, cand sultanul Mohammed al II-lea - Cuceritorul - a intrat triumfator in orasul Constantinopol.

In anul 1934, sub presedintele turc Kemal Ataturk, Biserica Sfanta Sofia a fost secularizata si transformata in muzeu - Muzeul Sfanta Sofia sau "Muzeul Ayasofya". Covorasele liturgice folosite pentru rugaciune au fost indepartate, scotand la lumina minunata marmura a podele

Din iulie 2020, Hagia Sophia a redevenit moschee, o decizie care a starnit multe controverse mai ales in tarile crestine.

Am mai vizitat si ne a placut foarte mult cartierul Fanar, dar din pacate nu am reusit sa dam de biserica Sfantul Gheorghe. E pe lista pentru urmatoarea vizita.

Tot langa cartierul Fanar este cartierul Balat cu faimoasele case colorate si cu cafenele pitoresti.

Istanbulul este un loc de care te indragostesti iremediabil, in ciuda forfotei, a aglomeratiei si nelinistii permanente.

Din punctul asta de vedere te simti “ca acasa” . Traficul infernal, aglomeratia din tramvai, de pe strazi, iti aduc aminte de Bucuresti.

Pentru transportul in comun, am cumparat de la aparatele automate de cartele, cartela albastra (din greseala)

Istanbul city card poate fi folosit in orice vehicul inclusive tramvai, metrou, autobuz, feriboat. Cred ca am dat 130 lei pe doua carduri pentru 5 zile.

Pentru o familie cu copii cred ca este mai rentabil cardul rosu. Cardul rosu se poate alimenta cu ce suma vrei si poate fi folosit pentru accesul mai multor persoane una dupa alta (la cel albastru nu se poate).

De mancare, ce sa mai spun. Atasez doar cateva poze care vorbesc de la sine.

Oriunde mananci fie ca este la coltul strazii din cartier, fie la un restaurant mancarea este super gustoasa si proaspata.


[fb]
---
Trimis de catrinel in 16.03.23 10:46:46
Validat / Publicat: 16.03.23 14:13:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya Club voyage Belek Marmaris Hotel Diamond

VIZUALIZĂRI: 3811 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catrinel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Palat Topkapi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.03.23 14:12:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

⭐ValentinB_88⭐
[16.03.23 16:38:24]
»

Din punctul asta de vedere te simti “ca acasa” . Traficul infernal, aglomeratia din tramvai, de pe strazi, iti aduc aminte de Bucuresti.

Este aglomerat ce-i drept dar cu toate acestea, parcă nu sunt blocajele de la noi. Am traversat Istanbulul de pe partea asiatică pe cea europeană prin tunelul Avrasya în timpul săptămânii, dimineața când era foarte aglomerat dar am reușit să o facem într-un timp foarte decent. În București stai bară la bară. Acolo lucrurile se mișcă, mergi, nu stai ca la noi. Infrastructura este foarte bine pusă la punct, există multe noduri rutiere, multa pasaje, multe poduri, plus... autostrăzile DIN oraș.

Transportul în comun, de invidiat, la fel am lăsat și noi mașina pe parcursul cazării și am folosit mijloacele de transport în comun. Am reușit să mergem cu toate... tramvaie, autobuze, ferry, metrou, marmaray. Toate merg ceas, fără doar și poate. Am rămas plăcut surprins de acest oraș care deși are populația României (dacă punem și turiștii), reușește să fie unul funcțional din toate punctele de vedere.

Cinste lor! Votat cu drag.

Mirinda
[17.03.23 23:11:34]
»

@catrinel: Felicitari pentru articol si pentru alegerea efectuata. Ai vizitat foarte multe obiective pentru o prima vizita. Sper sa ajung si eu anul acesta ca as mai vrea sa revizitez si eu anumite locuri si mai am inca locuri de vizitat. Istanbul este un oras vibrant, un oras dinamic insa surprinzator, transportul este foarte bine pus la punct. Un oras il simti doar daca mergi la pas sau cu mijloace de transport in comun.

catrinelAUTOR REVIEW
[18.03.23 11:03:45]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Multumesc pentru aprecieri.

Da, intr-adevar infrastructura lor este impresionanta mai ales ca eu sunt inginer drumar.

Si orasul s-a dezvoltat foarte mult dupa construirea podurilor si tunelurilor care fac legatura intre Europa si Asia.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[19.03.23 19:39:58]
»

@catrinel:

Felicitări pentru articol şi pentru vacanţă!

Istanbulul este un loc de care te indragostesti iremediabil, in ciuda forfotei, a aglomeratiei si nelinistii permanente.

Nu ştiu dacă este chiar aşa . Eu aş crede mai degrabă că Istanbulul trezeşte sentimente diametral opuse celor care-l vizitează. Unii se îndrăgostesc de marea metropolă şi îşi doresc să revină iar şi iar, în timp ce alţii nu sunt deloc încântaţi şi se jură că nu vor mai călca pe acolo vreodată. Eu am întâlnit ambele categorii de persoane, le-am ascultat argumentele şi am încercat să le înţeleg punctul de vedere.

Masina noastra nu a fost scoasa din parcare timp de 6 zile. Transportul in comun acopera toate zonele de interes turistic; sunt de preferat tramvaiul si metroul.

Şi eu am procedat la fel şi tot cu transportul în comun şi foarte mult pe jos aş circula şi data următoare.

M a impresionat in mod deosebit Hagia Sophia pe care am vizitat o de doua ori, o data dimineata si o data seara cand era slujba in moschee.

Am vizitat Sânta Sofia pe vremea când era muzeu, desigur, plătind bilet de intrare, dar fără restricţii severe legate de vestimentaţie. Mi-a părut rău când a redevenit moschee, însă tot îmi doresc să o revăd.

Din punctul asta de vedere te simti “ca acasa” . Traficul infernal, aglomeratia din tramvai, de pe strazi, iti aduc aminte de Bucuresti.

Nu sunt chiar de aceeaşi părere. Încă din urmă cu vreo 14 ani, blocată într-un trafic incredibil pe Kennedy Caddesi, imediat după coborârea de pe ferry la Yenikapı, de mi-a luat o eternitate să ajung la hotelul din zona Sultanahmet, aflat relativ aproape, mi-am promis că nu mă voi mai enerva vreodată din cauza traficului din Bucureşti, care este "parfum" faţă de ce am pătimit în Istanbul. Şi nu a fost singurul caz în care am prins blocaje în marea metropolă.

catrinelAUTOR REVIEW
[20.03.23 09:19:42]
»

@nicole33: Multumesc pentru aprecieri. ????

Nu ştiu dacă este chiar aşa Eu aş crede mai degrabă că Istanbulul trezeşte sentimente diametral opuse celor care-l vizitează. Unii se îndrăgostesc de marea metropolă şi îşi doresc să revină iar şi iar, în timp ce alţii nu sunt deloc încântaţi şi se jură că nu vor mai călca pe acolo vreodată. Eu am întâlnit ambele categorii de persoane, le-am ascultat argumentele şi am încercat să le înţeleg punctul de vedere.

Da, chiar asa este. Probabil depinde si de asteptari si de "temele " pe care le facem inainte de a pleca, adica informare despre locul si oamenii pe care ii vizitam.

Nu sunt chiar de aceeaşi părere. Încă din urmă cu vreo 14 ani, blocată într-un trafic incredibil pe Kennedy Caddesi, imediat după coborârea de pe ferry la Yenikapı, de mi-a luat o eternitate să ajung la hotelul din zona Sultanahmet, aflat relativ aproape, mi-am promis că nu mă voi mai enerva vreodată din cauza traficului din Bucureşti, care este "parfum" faţă de ce am pătimit în Istanbul. Şi nu a fost singurul caz în care am prins blocaje în marea metropolă.

Totusi forfota din Istanbul, Bucuresti si Atena (de exemplu) n-o mai intalnesti in alta parte. In nici o capitala europeana nu se foloseste claxonul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[22.03.23 00:36:57]
»

@catrinel:

Probabil depinde si de asteptari si de "temele " pe care le facem inainte de a pleca, adica informare despre locul si oamenii pe care ii vizitam.

Nu contest necesitatea sau importanţa unei documentări prealabile vizitei, însă percepţia personală poate fi diferită în funcţie de persoană.

Pentru mine, Turcia a fost dragoste la prima vedere, o dragoste căreia i-am rămas fidelă peste cincisprezece ani de la prima vizită şi am ştiut că şi Istanbulul îmi va plăcea cel puţin la fel de mult. Mai mult intuiţie/feeling decât informare.

Totusi forfota din Istanbul, Bucuresti si Atena (de exemplu) n-o mai intalnesti in alta parte. In nici o capitala europeana nu se foloseste claxonul.

Mă număr printre cei care folosesc excesiv claxonul zilnic în Bucureşti, nu daţi cu pietre! , însă în Turcia am claxonat cu muuuult mai puţin ca acasă. Nu ştiu cum este prin alte părţi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catrinel, Mirinda, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048886060714722 sec
    ecranul dvs: 1 x 1