ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 12.02.20
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Decăderea unui masai

TIPĂREȘTE URM de aici

Triburile de masai trăiesc în Kenya și Tanzania, fiind probabil cele mai cunoscute din lume. Sunt eminamente păstori, atât de curajoși încât nu ezită să vâneze leul, mai ales când acesta le atacă turmele. Sunt celebri pentru veșmintele lor roșii, înfășurate în jurul corpului, codițele groase de păr și ritualul de a bea sânge. Mulți dintre ei mai au la brâu o ghioagă și-un pumnal iar alături nelipsita suliță.

Dar povestea ce-o voi spune e despre masaiul Patrick, care numai masai nu mai este. Plecat de pe continent, ca vasluienii la Mamaia, bate toată ziua nisipul alb al plajelor zanzibareze visând la procopseală. L-am cunoscut în chiar prima zi și ușor, ușor am reușit să-i aflu povestea. Poveste care e a multor tineri tanzanieni, alungați de sărăcie și pripășiți în preajma resorturilor, atrași de strălucirea verzulie a dolarilor.

Patrick avea puțin peste douăzeci de ani și-mi spunea că e mare sărăcie în satul lui din nordul Tanzaniei. Venea dintr-o familie de zece copii de la două mame, adică tat-su avea două neveste și, fiindcă nu aveau decât 16 vite, erau practic niște săraci. Un masai de vază avea de la 50 de vite în sus iar ăsta era și scopul lui: să facă bani în Zanzibar pentru a cumpăra vite. Pentru asta încerca să vîndă de pe plajă diferite suveniruri artizanale, obijnuiti ca “muzungu” (cum numesc ei omul alb, europeanul în speță) să nu se uite la cei câțiva dolari pe care-i cerea.

Desigur că are loc și o “negociere” la preț dar tot noi, turiștii, i-am învățat că pot cere și pe dracu' pentru o brățară sau o scrumieră din scoică. Am mers cu el în josul plajei, unde, printre niște cocioabe acoperite cu frunze de palmier, își avea o cămăruță cu ceva marfă, “office-ul” cum îl numea el. Ce e de remarcat pe insula asta e că mai toată lumea pricepe “ingliș” așa că te poți înțelege ușor cu ei, spre deosebire de Europa noastră – îmi amintesc ce greu am găsit în Serbia pe unul care s-o rupă cu engleza… și ăla a dat-o pe românește mai apoi.

I-am cumpărat câte ceva din „sărăcie” lăsându-i satisfacția că a făcut o afacere bună. Ca mai apoi să nu fie zi să nu se oprească în dreptul resortului și să mă caute din priviri: hello John, how are you doing? Mă simțeam ca naiba… Nu puteam să-l invit în resort la o bere pentru că nu aveam voie. De fapt era o convenție nescrisă între proprietari de resorturi și populația de masai – cei din urmă nu aveau acces în interior și nici să deranjeze turiștii, în schimb le era permis să circule pe plajă să-și vândă din produse. Așa că stăteam la “vorbitor” , la umbra unui coconut, eu întrebându-l de una alta, el răspunzându-mi cu o anumită crispare, frecându-și fâstâcit toiagul de nisipul albicios.

Îmi spunea că la ei învățământul primar este gratuit (se învață engleza, ca limbă oficială – limba lor nativă fiind swahili), dar apoi trebuie să plătești că să mergi mai departe. Iar cum bani nu sunt, majoritatea renunțau la studii. Își doresc să plece în alte locuri unde se trăiește mai ușor, numai că sfârșesc resemnați tot aici. Strămoșii lor au dominat aproape întreagă vale a marelui recif, fiind războinici nemiloși. Sunt protejați de Ngai, zeul ploilor, despre care spun că este și deținătorul de drept al vitelor.

Chiar și cand se roagă spun: „Creatorule, dă-ne vite și copii” , această fiind cea mai mare avere a unui bărbat masai. Carnea, laptele și sângele animalelor susțin dieta familiei, iar pieile sunt transformate în veșminte, pături și alte obiecte folositoare. Îmi povestea cum patru bărbați țineau o vacă pe care al cincilea o înțepa în jugulară și aduna sânge cald într-un vas. Mai apoi vita era eliberată pentru a „dona” și altă dată iar din sângele rezultat se înfruptau toți cei din familie.

L-am întrebat despre copilăria lui și i-am simțit o tristețe insuficient disimulată. Am înțeles de la el că a fi copil nu este lucru ușor, mai ales pentru băieți. Sunt trimiși să pască vitele de îndată ce abia învață să meargă, nimeni nu își face prea multe griji pentru ei. În plus, sunt testați și „întăriți” periodic de membrii tribului, prin bătăi destul de dure. Pentru fete este ceva mai ușor, ele trebuind să știe doar să gătească și să mulgă vacile.

Totul devine mult mai dureros la adolescență, când apar ritualuri oribile. Pe la 15 ani, persoanele de ambele sexe au parte de circumcizie. La băieți, prepuțul este tăiat de un bărbat mai în vârstă cu un cuțit și apoi bandajat cu piele sau ce mai au la îndemână, totul fără să primească nici cea mai mică doză de calmant sau anestezic. Nu numai că trec prin durere, dar băieții nu au dreptul de a arată că suferă, trebuie să pară de neclintit, căci altfel se vor face de râs în fața societății.

Fetele trec și ele printr-un procedeu de așa-zisă circumcizie, care este mai degrabă o mutilare a aparatului genital. În prezent sunt multe locuri unde se mai practică așa ceva, ducându-se tratative serioase pentru interzicerea acestor practici nefolositoare, periculoase și traumatizante. După acest eveniment, băieții nu se mai ocupă de vite, devin bărbați, războinici, a căror datorie este să păzească tribul. Stau în această „funcție” cam o decadă, timp în care își lasă părul lung și îl vopsesc în ocru. Fetele au parte de căsătorii aranjate, ginerele trebuind să plătească familia cu vite.

Bărbații pot să aibă mai multe soții, dar și femeile mai mulți bărbați. De fapt, o femeie nu este considerată doar nevasta soțului, ci a tuturor bărbaților de aceeași vârstă cu el. Ce înseamnă asta: femeia poate să primească în pat un „vizitator” , alt membru al tribului, dacă ea este de acord. Dacă rămâne însărcinată și copilul seamănă cu bărbatul cu pricina, soțul nu se supără, ci îl primește pe micuț ca pe oricare alt membru al familiei.

Povestea lui Patrick, pe lângă tot ce am văzut și auzit în excursiile făcute, m-a făcut să-mi reconsider atitudinea fată de viața. Am învățat că trebuie să mă bucur de fiecare zi ce-mi este oferită, de toate lucrurile și persoanele care-mi sunt alături. Problemele pe care momemtan le consideram grave au devenit lucruri total neimportante. Sunt bogat pentru că sunt sănătoas, pentru că am familia și prietenii alături, pentru că am ce pune pe masă și pentru că am posibilitatea să văd și să învăt încă din multele lucruri care mi le oferă viața.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ionraut in 13.02.23 03:33:37
Validat / Publicat: 13.02.23 07:02:40
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 1520 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionraut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ora de "tocmeala"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[14.02.23 20:56:07]
»

@ionraut:

Povestea lui Patrick, pe lângă tot ce am văzut și auzit în excursiile făcute, m-a făcut să-mi reconsider atitudinea fată de viața. Am învățat că trebuie să mă bucur de fiecare zi ce-mi este oferită, de toate lucrurile și persoanele care-mi sunt alături. Problemele pe care momemtan le consideram grave au devenit lucruri total neimportante. Sunt bogat pentru că sunt sănătoas, pentru că am familia și prietenii alături, pentru că am ce pune pe masă și pentru că am posibilitatea să văd și să învăt încă din multele lucruri care mi le oferă viața.

cam la asta ma gandeam in timp ce citeam articolul si la lucrurile marunte pentru care ne suparam destul de des, pentru ca de fapt daca vedem viata acestor oameni sa ne gandim cat de norocosi suntem.

Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionrautAUTOR REVIEW
[15.02.23 10:00:11]
»

@mishu: Multumesc! ????

krisstinnaPHONE
[16.02.23 04:45:26]
»

@ionraut: Eu sunt curioasă și aș vrea să știu de unde au Masaii acele obiecte pe care le vând. L-ai întrebat? Nu mă refer la scoici sau la brățările din sfori, ci la celelalte, cele pe care nu le pot confecționa ei.

Eu am primit o rochiță de la prietena mea, a cumpărat-o cu câțiva dolari de la oamenii locului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionrautAUTOR REVIEW
[16.02.23 06:42:13]
»

@krisstinna: Și eu am fost curios la un moment dat, iar răspunsul a fost cel pe care-l bănuiam: China!!! Ei mai fac doar unele mici retușuri, "personalizări" ca să zic așa. De exemplu îți scriu numele pe o brățară sau o altă "împletitură".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ionraut, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06443190574646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1