ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare in zona centrala a orasului Oslo, pe bulevardul Karl Johans Gate

TIPĂREȘTE URM de aici

Zona centrala a orasului se desfasoara incepand de la gara pana la palatul regal, de-a lungul bulevardului Karl Johans Gate, denumit astfel dupa numele regelui suedez. Am inceput plimbarea cu un obiectiv vizitat de turisti, Catedrala din Oslo, care initial se numea Biserica Mantuitorului Nostru, fiind sfintita in 1697. A fost ridicata pe ramasitele unei biserici baroce in forma de cruce, in a doua jumatate a sec. al XII-lea, de catre regele Sigurt I al Norvegiei. Catedrala are o semnificatie istorica deosebita si foarte importanta, fiind prima biserica din Norvegia. Un maestru danez anonim a proiectat altarul catedralei si amvonul cilindric, constructia fiind realizata de sculptori in lemn norvegieni. A fost reconstruita si renovata de nenumarate ori, turnul sau a fost reconstruit in 1850, iar interiorul a fost renovat imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Peretii interiori sunt varuiti in alb, contrastand cu tavanul bogat decorat si cu stranele regale in stil baroc. Vitraliile sale unice, sunt realizate de Emanuel Vigeland, fratele sculptorului Gustav Vigeland, cel care a construit parcul. Altarul este impodobit cu o pictura ce reprezinta Cina cea de Taina si cu un Crucifix, simboluri ale bisericii.

Catedrala este locul in care se desfasoara casatoriile regale si evenimentele nationale importante, alaturi de slujbele din fiecare duminica. Poate fi vizitata zilnic, fara taxa de intrare, iar orga gazduita aici este folosita cu precadere in lunile de vara. Nu m-a impresionat, ba chiar mi s-a parut saracacioasa, insa, daca nu as fi vizitat-o probabil ca as fi regretat.

Langa catedrala sunt cateva magazine de suveniruri, care recurg la diferite trucuri pentru a atrage clientii. De exemplu, in fata unui magazin situat chiar la intersectia drumurilor„, am facut cunostinta” cu o familie de troli simpatici, care nu m-au refuzat atunci cand i-am rugat sa se fotografieze cu mine. Ce sunt trolii? In mitologia nordica, sunt fiinte gigantice, cu o inteligenta redusa, care vaneaza oameni noaptea, pentru ca la lumina soarelui se transforma in stana de piatra. Mai sunt descrisi ca gnomi zburdalnici, care traiesc in paduri si munti, intruchipand fortele rele ale naturii.

Astazi, trolii norvegieni sunt probabil mai multi in magazinele de suveniruri decat au fost in natura, devenind figuri simpatice, cu ochii lor mari, parul moale ciufulit si nasul mare, mascote ale Norvegiei. Bineinteles ca am cumparat si noi cateva suveniruri, printre care o drakkar (corabie vikinga) cu echipaj format din troli imbracati ca si razboinicii vikingi.

Am pornit apoi pe bulevardul Karl Johans Gate, ajungand in fata cladirii Parlamentului (Stortinget), Norvegia fiind o tara cu o monarhie constitutionala, cu un sistem de guvernare parlamentar. Parlamentul Norvegiei domina capatul estic al aleii care vine dinspre centrul orasului, arhitectul suedez care a proiectat cladirea, combinand stilurile norvegiene si italiene ale vremii, cu un edificiu central si doua aripi principale. Finalizat in perioada in care Norvegia se afla in uniunea cu Suedia, a fost Sediul Adunarii Nationale, proiectantul asemanand cele doua aripi care se extind de o parte si de alta a zonei centrale cu„bratele intinse pentru a-i primi pe reprezentanti ai poporului sau impreuna cu ei, intreaga natiune” .

Intrarea este flancata de doi lei, care au dat si numele micii coline pe care s-a construit cladirea. Aripile laterale ale cladirii au un design neoclasic, iar de la balconul uneia dintre ferestre, Presedintele Adunarii saluta copii in timpul paradei de Ziua Constitutiei Norvegiei, pe 17 mai.

De-a lungul bulevardului se afla cele mai scumpe si elegante hoteluri, printre care Grand Hotel si Karl Johans Hotel. Piata din fata intrarii principale a Parlamentului se numeste Eidsvolls Plass, dupa denumirea orasului situat la nord de Oslo unde a fost semnata constitutia in 1814. Vara, in aceasta piata se aduna multi iubitori de soare, iar demonstrantii sunt prezenti zilnic. Anual, in seara de 10 decembrie se incheie aici o parada cu torte in onoarea castigatorului Premiului Nobel pentru Pace, multimea asteptand ca acesta sa salute si sa accepte ovatiile si aplauzele, de la balconul apartamentului de la Grand Hotel, unde acesta este cazat intotdeauna, inainte de a reintra in hotel pentru a participa la banchetul Nobel, evenimentul care se desfasoara in aceasta locatie.

Pe acelasi bulevard, am ajuns curand in alt parc, Spikersuppa, dichisit cu fantani arteziene, care insa nu functionau, multe aranjamente florale, statuete decorative si cu locuri de recreere. Pe o latura a acestuia se afla mareata cladire a Teatrului National, prima scena a tarii, deseori numit„al lui Ibsen” , dupa numele dramaturgului norvegian. Cladirea are elemente de inspiratie baroca, deasupra intrarii aparand numele celor trei autori si dramaturgi ale caror piese au fost jucate in seara deschiderii, respectiv Ibsen, Holberg si Bjørnson. Pe laturile intrarii principale se afla statuile lui Ibsen si Bjørnson. Teatrul gazduieste popularul Festival Ibsen, la sfarsitul fiecarei veri. Vis-a-vis, intr-o cladire pe colt, cu o arhitectura eleganta si cu multe flori la balcoane, este Teater Caffeen, o cafenea in stil vienez construita in aceeasi perioada cu teatrul si decorata in interior cu portete ale celebritatilor culturale norvegiene din toate timpurile.

Tot in aceasta zona se gasesc si cladirile originale ale Universitatii din Oslo, unde functioneaza astazi Facultatea de drept.

In capatul Bulevardului Karl Johans se gaseste Bellevue Hill cu Palatul Regal, simbol national al independentei Norvegiei din anul 1814. In anul 1825 regele suedez Karl Johans, a carui statuie se afla in fata intrarii principale, a pus piatra de temelie a palatului, urmand ca 24 de ani mai tarziu, regele Oscar I sa ii faca inaugurarea. Palatul Regal este resedinta familiei regale din Norvegia, aici au loc intalniri oficiale cu diferiti reprezentanti ai statului si totodata aici sunt gazduiti presedintii altor state cand vin in vizite de stat la Oslo.

Despre acesta, voi povesti in urmatorul articol.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 19.01.23 12:00:53
Validat / Publicat: 19.01.23 16:59:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 634 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050904035568237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1