ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Oslo - parcul sculpturilor bizare Vigeland

TIPĂREȘTE URM de aici

Oslo, capitala cocheta a Norvegiei, este cel mai mare oras din Tara Fiordurilor, care alaturi de restul tarii a cunoscut un avant financiar odata cu cresterea pretului petrolului, Novegia fiind printre primele tari europene exportatoare de petrol din lume.

Fiind o tara scumpa pentru vizitatori, cel mai bine este sa iti cumperi Oslo Pass, care poate fi pentru 24,48 sau 72 de ore si care costa intre 500 si 900 coroane norvegiene (1 NOK=0,5 ron). Desi pare scump, acesta iti asigura transportul pe orice linie, intrarile gratuite la apoape toate muzeele, vaporul catre peninsula Bygdø, transportul catre faimoasa statiune de ski Holmenkollen, intrare la piscine, discounturi la unele magazine si restaurante, autobuzul hop on hop off si multe altele.

Avionul din Varsovia a aterizat in Oslo dupa ora pranzului, astfel ca dupa ce ne-am cazat, in aceasta zi nu ne-a ramas foarte mult timp pentru a vizita orasul. Am pornit la o plimbare prin Parcul de Sculpturi Vigeland, aflat in apropierea hotelului nostru, intins pe o suprafata foarte mare. Parcul este atipic, cuprinzand un amalgam de statui unice care explica ciclul complex al vietii. Acesta este un muzeu in aer liber, cel mai mare de acest gen din lume, conceptia originala a marelui sculptor norvegian, Gustav Vigeland. Reprezinta intreaga opera a vietii sale, pe care artistul a gandit-o ani si ani de-a randul si pe care, din pacate, nu a apucat sa o admire, murind inainte de finalizarea acestuia. Operele reprezinta calatoria omului din faza de embrion si pana la moarte, cu antagonismul dintre frici si bucurii, iubire si erotism, viata si moarte, surprinse in mai mult de 200 de sculpturi din bronz, granit si fier forjat. O prima sculptura este cea a Rotii Vietii, simbolul eternitatii, in care un copil, o femeie si un barbat se inlantuie intr-o ghirlanda, in cerc inchis.

Am intrat pe portile principale din granit si fier forjat, reprezentand persoane de diferite varste si am ajuns in cel mai inalt punct al parcului, unde se afla platoul Monolith, alcatuit dintr-un obelisc inconjurat de o platforma cu trepte, pe care sunt alte 36 statui din granit.

Obeliscul din granit, cu o inaltime de 17 m, de forma unui falus, sculptat intr-un singur bloc imens, la care Vigeland a lucrat mai bine de 14 ani, reprezinta 121 de trupuri inlantuite de femei, barbati sau copii. Semnificatia lucrarii ar fi aspiratia omului catre divin, spiritualitate.

Este impresionanta, desi mie personal, accentul pe erotism al tuturor scupturilor din parc mi se pare exagerat, intrebandu-ma daca Vigeland a gandit si altel de lucrari, in care oamenii sa fie imbracati.

Cele 36 grupuri statuare ce inconjoara Monolitul, reprezinta femei, copii si barbati in momente diferite ale vietii infatisand fericire, disperare, suferinta sau alinare.

Urmeaza Fantana, realizata integral din bronz, un ansamblu inconjurat de 20 de statui din bronz reprezentand copaci ai vietii (trupuri ce iau forma de copaci), care nu functiona la momentul vizitei noastre. Simbolul acesteia este viata dupa moarte: o sculptura sinistra prezentand un copac cu un schelet in descompunere, sub care copiii se zbenguie, simbolizeaza sfarsitul unei vieti si inceputul alteia. In centrul bazinului, 6 uriasi tin un vas mare in forma de farfurie, care simbolizeaza lupta barbatilor cu poverile vietii.

In parc exista si un pod, cu o lungime de aproximativ 100 metri, deasupra unui lac aflat intr-un peisaj de poveste, cu umbrare misterioase. Mai departe, sub pod este un loc de joaca pentru copii, care are forma unui cerc, contine 8 statui de bronz reprezentand copii mici, una dintre ele fiind chiar un embrion.

Podul e decorat cu 58 de statui din bronz ce prezinta persoane implicate in activitati cotidiene: alergare, dans, lupte, joaca. Aici l-am gasit si pe iconicul baietel Sinnataggen (The Angry Boy), despre care se spune ca daca ii atingi mana, ti se implinesc dorintele. Eu nu l-am atins, din motive igienice, dar nici nu inteleg cum mi-ar putea aduce noroc un copil furios.

Alte statui reprezinta: o femeie ce imbratiseaza o soparla uriasa, un batran care tine un copil de mana, o femeie tanara care danseaza, un barbat care se lupta cu un grup de bebelusi care zboara, intruchipand spiritele rele.

Parcul este deschis in permanenta si intrarea este libera, fiind locul in care familiile vin la picnic, joaca, iar tinerii danseaza sau canta, in cel mai firesc mod posibil.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 09.01.23 17:25:16
Validat / Publicat: 09.01.23 18:14:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 712 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Fantana, realizata integral din bronz, este un ansamblu inconjurat de 20 de statui din bronz reprezentand copaci ai vietii (trupuri ce iau forma de copaci), care nu functiona la momentul vizitei noastre.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22000 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [09.01.23 19:00:46] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster [17.01.23 12:18:13] »

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054131984710693 sec
    ecranul dvs: 1 x 1