ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

600 de motive sa ajungeti acolo – Muzeul Icoanelor pe sticla, Sibiel

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cum va spuneam aici vezi impresii fara a va da mai multe detalii, o intrebare capcana a venit la finalul vizitei noastre: “Dar la Muzeul Icoanelor pe sticla din Sibiel ati fost? Este pacat sa nu mergeti, este o colectie frumoasa”

Asadar, pentru ca stiam ca Sibiel nu este foarte departe, am anulat alte planuri si am decis sa fie Sibiel. Nu cred ca am facut mai mult de 20 de minute si am ajuns in Sibiel, despe care un panou aflat in sosea spune ca ne indreptam spre: “Situl rural Sibiel” .

Acum ca sa va faceti o idee despre Sibiel, am sa va spun ce am citit pe net despre el: “Cu o populaţie de circa 450 de locuitori, satul Sibiel face parte din cele zece aşezări ce compun oraşul Sălişte. Situată de-a lungul râului omonim, care străbate localitatea de la vest la est, cetatea Sibielului a fost identificată de către unii cercetători ca fiind castrul Salgo, atestat documentar la 1322. Povestea Sibielului este invaluita in mister, batranii satului povestind ca e de pe vremea uriasilor si ca acolo si-ar fi ascuns Decebal comorile de frica lui Traian. Numele celei mai vechi strazi, de sorginte slava, plaseaza originile satului in epoca slavona. La Sibiel s-au păstrat o serie de meşteşuguri transmise din generaţie în generaţie: fierăria, potcovăria, tâmplăria, torsul, ţesutul, cojocăria, dar şi prepararea ţuicii şi a vinului de mere ori coacerea pâinii şi a cozonacului pe vatră. Însă, reprezentativ pentru localitate este pictatul icoanelor pe sticlă.”

Si am ajuns asadar la subiectul acestui articol si al trecerii noastre prin acest loc minunat, “Muzeul icoanelor pe sticla”

Am parcat masina in parcarea mare din fata bisericii… …. ????, ei, ati vrea voi, am lasat masina cam in drum, asa cum am putut, blocand o alta masina (dar am lasat numarul in parbriz), blocand (partial) vederea asupra unei case, asta e, Sibiel e mic, si ne-am indreptat spre intrarea in biserica, trecand pe sub o poarta de lemn care avea insa pe partea inchisa a portii un panou publicitar ca sa il numesc asa, cu recomandari de pensiuni din zona, si pot spune ca erau o multime, am inteles de altfel ca aici se gasesc foarte multe pensiuni, zona fiind mult incurajata si sprijinita pentru dezvoltarea turismului rural.

Biserica este una care te impresioneaza inca de la exteriorul ei, este sobra si de un alb fermecator. O alee de piatra te duce pana la treptele bisericii, iar in dreapta se ajunge la o cladire cu etaj unde se afla muzeul icoanelor pe sticla. Si apropo de icoane pe sticla, am observat la o multime de ferestre in sat prezenta icoanelor pe sticla, asta deoarece in sat exista o muuuultime de oameni care picteaza astfel de icoane.

Inainte de a merge catre muzeul icoanelor pe sticla, ne-am oprit binenteles putin si la biserica. Biserica are hramul Sfintei Treimi si a fost construita in perioada 1765 – 1767, turnul clopotnita fiind adaugat vreo 20 de ani mai tarziu. Dupa 1965 s-au efectuat lucrari de restaurare a acoperislui si cu aceasta ocazie s-au descoperit picturile originale (fresce) realizate in perioada 1774-1775 de Stan Zugravul din Rasinari si de fratele acestuia, Iacob. Biserica daca la exterior te copleseste prin simplitatea si albul ei, la interior simti ca te copleseste pentru ca acolo vezi istoria, este o biserica micuta insa speciala.

Mergand mai apoi spre muzeu, drumul trece (parca intentionat) pe langa mormantul preotului Zosim Oancea si a sotiei acestuia. Pe mormantul lui scrie ca preotul a trait intre anii 1911 – 2005, ia in Sibiel a fost preot din 1964, unde a ajuns dupa 15 ani de temnita si munca silnica.

Am intrat si in muzeu, si inca de la parter esti intampinat de niste panouri mari din sticla pe care este inscris o intreaga istorie a acestui tip de arta, de unde s-a pornit cu acest mestesug, prin ce tari/ zone s-a practicat, si cu o concluzie care spune: “Icoanele pe sticla au devenit cel mai la indemana mijloc de exprimare a vietii romanului”

Tot la parter este partea administrativa, am platit 10 lei de persoana, aici se gasesc si icoane pe sticla de vanzare, dar la loc de cinste se afla si un premiu “Marul de aur” oferit in 2009 de Federatia internationala a scriitorilor si jurnalistilor de turism.

Muzeul de icoane pe sticla i se datoreaza preotului Zosim Oancea, care a inceput sa adune icoane pe sticla din sat pe care mai apoi le-a expus deschizand acest muzeu. In 1969 la parohie existau 9 icoane pe sticla, preotul a simtit insa ca ca va lega altfel comunitatea si a facut apel catre sateni, asa incat in scurt timp s-au strans circa 150 de icoane, pentru ca in prezent colectia sa numere asa cum am mai spus, mai mult de 600 piese. Este astfel cea mai bogata colectie de icoane pe sticla din Romania, cu peste 600 de piese obtinute prin donatii sau chiar prin achizitii.

Si am pornit in descoperirea muzeului si a exponatelor. Acum nu trebuie sa va asteptati la opere de arta tip “wow!” , multe sunt simple sau mai putin chiar, insa si ele sunt o pagina de istorie a oamenilor si locurilor.

Aici se gasesc icoane provenind din secolele XVIII – XIX din Romania (Transilvania, Valea Muresului, zona Fagaras, Brasov, Valea Sebesului, Alba Iulia, Marginimea Sibiului), dar sunt si icoane din Austria. Daca ar fi sa povestim putin despre caracteristici si alte elemente distinctive intre zone, da, acestea se vad, insa mai mult cunoscatorii pot face distinctie intre zone, desi exista elemente caracteristice date de anumite culori folosite, sau prin reprezentarea temei, insa aceste aspecte se pot vedea cel mai bine acolo. Incepusem sa fac poze intai individual, apoi in cadre ceva mai largi, oricum, sunt 600 de icoane ????.

Dar si alte obiecte pe care le veti descoperi in poze, aveti rabdare sa le studiati, ca sa va dau un exemplu care m-a amuzat, cati avem acasa un sucitor, sau facalet, cum vreti sa ii spuneti, care este pastrat in saculet de panza cu model lucrat? Presuri, stergare, cojocele, obiecte de mobila si multe, multe altele, pe unele dintre ele nici macar nu stiu la ce se folosesc, am recunoscut unele ustensile folosie in torsul lanii, ceva de genul, dar mai mult nu, asa ca ce veti recunoaste in poze sa rog sa spuneti. Ce o sa mai vedeti aici foarte interesant este Biblia lui Serban Cantacuzino, 1688, dar si alte carti vechi.

Anual 15000 de vizitatori trec pragul acestui muzeu, asa incat se poate spune ca incepe sa fie din ce in ce mai cunoscut.

Inainte sa va invit la poze am sa va mai prezint o informatie draguta gasita pe net: “La Sibiel, la cererea turiştilor se poate organiza o „nuntă tradiţionalăˮ? Toţi participanţii formează alaiul nunţii. Aceştia, împreună cu mirele şi naşii, iau mireasa de acasă alături de zestrea primită în dar de la părinţi. După cununia religioasă, nuntaşii se adună la Pavilionul satului unde continuă petrecerea şi voia bună. Întregul ceremonial se desfăşoară conform tradiţiei din bătrâni, iar nuntaşii sunt desfătaţi cu bucate alese.” Frumos!

Si acum va invit si la poze si sper sa va atraga acest loc sa ii descoperiti farmecul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 27.11.22 17:00:27
Validat / Publicat: 27.11.22 18:04:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 630 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Se vede si biserica dar si muzeul in dreapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[27.11.22 19:03:56]
»

@mishu: Cu mare plăcere am revăzut costumele populare, obiectele folosite în gospodăriile sătești și mai ales icoanele pe stică în stil naiv de la Sibiel.

Ai făcut o alegere bună vizitând satul.

Felicitări pentru review și poze!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.11.22 19:14:07]
»

În Mărginimea Sibiului am făcut călătorii fără număr, am scris despre cazări (doar la o pensiune din Gura Râului am fost de 12 ori) restaurante, obiective turistice, printre altele menționând și această superbă colecție de icoane pe sticlă de la Sibiel (unele surse semnalează că sunt peste 700 de piese) pe care am văzut-o în 2 rânduri, icoane în marea lor majoritate cu tematică ortodoxă, care ne dezvăluie lumea credinței rurale din Transilvania. M-a uimit faptul că de câte ori am ajuns la Sibiel, am observat că la muzeu erau mulți turiști străini, cred că din cei 15000 de vizitatori care vin anual aici străinii sunt într-o proporție covârșitoare.

Frumos review-ul, votat cu plăcere.

mishuAUTOR REVIEW
[27.11.22 21:32:32]
»

@Carmen Ion: Multumesc foarte frumos, chiar este un loc care merita vizitat. Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[27.11.22 21:37:32]
»

@Safta Radu:

În Mărginimea Sibiului am făcut călătorii fără număr, am scris despre cazări (doar la o pensiune din Gura Râului am fost de 12 ori)

e clar, daca ai ajuns de 12 ori in acelasi loc ca e de bine, si sunt convinsa de asta. Cat despre afirmatia

M-a uimit faptul că de câte ori am ajuns la Sibiel, am observat că la muzeu erau mulți turiști străini, cred că din cei 15000 de vizitatori care vin anual aici străinii sunt într-o proporție covârșitoare.

sa stii ca si in spatiile de cazare de la Biserica Fortificata din Cristian spuneau ca vin mai mult turisti straini. Astia suntem, parca ne-ar fi jena sa mergem in astfel de locuri si de fapt plecam mai bogati sufleteste de acolo. Ma bucur ca ti-a placut si tie acest muzeu.

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

Michi
[28.11.22 01:54:45]
»

@mishu: În 2013, la 80 de ani fără un pic, am trecut cu sotul prin Mărgininea Sibiului unde am coborât din transalpina, după ce în aceeaşi zi văzusem Peştera Muierii, Baia de fier, Rânca. La un moment dat am luat-o spe Sebeş pe vechiul drum al regelui pe care l-am parcus până la Novaci, prin anii 7o. La Mărginimea Sbiului apropiat de Sebeş am vizitat Muzeul Icoanelor pe sticlă despe care am scris un review. Aşa cum ai spus şi tu preotul iniţiator al acestui muzeu a fost Zosima Oancea. Oamenii din satele vecine au donat 600 icoane. Pentru că memoria mea e tare scurtă şi oricum nu aşi putea reţine cele 700 reviewuri pe care le-am scris, am citit după lecturarea reviewului tău şi pe cel scris de mine în 2013. Ai venit cu precizări şi amănunte pe care nu le ştiam şi pentru care îţi mulţumesc. Mă gândesc că în viitor, întrucât merg f. greu, distanţe f. mici, obosesc şi nu mă pt deplasa decât cu o maşină la scară ori eu nu mai conduc de peste 25 de ani, la fiecare review interesant cum e al tău, să adaug numai la ciorna reviewului scris de mine cu ani în urmă, câteva jaloane din cele descrise în impresii interesante şi complete cum sunt cele ale tale

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.11.22 07:36:02]
»

@Safta Radu :

M-a uimit faptul că de câte ori am ajuns la Sibiel, am observat că la muzeu erau mulți turiști străini, cred că din cei 15000 de vizitatori care vin anual aici străinii sunt într-o proporție covârșitoare.

Nu trebuie să fie de mirare dat fiind faptul că cea mai mare publicitate pentru acest obiectiv românesc a fost făcută de un străin. Este vorba despre Giovanni Ruggeri - ziarist și eseist italian, autorul mai multor publicații despre România și Europa de Est. Datorită acestui străin, nevăzut vreodată de mine, am cunoscut și eu Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel, acest obiectiv unic în Europa și poate chiar în lume. Mai multă vreme am corespondat prin e-mail cu dl. Giovanni Ruggieri care mă ruga adesea să verific site-ul muzeului (realizat de el) pentru ca nu cumva să se fi strecurat vreo greșeală atât de limbă română, cât și de funcționalitate în internet.

I-am fost recunoscătoare domnului Giovanni Ruggeri, străinul care face cunoscute în lume valorile României, omul care prin lucrarea sa "Icoanele pe sticlă din Sibiel" (lucrare devenită ghid al muzeului și pe care mi-a oferit-o și mie trimițând-o prin poștă) mi-a prezentat pentru prima oară inegalabilele valori de la Sibiel. "Icoanele pe sticlă din Sibiel" publicată în cinci limbi (româna, engleză, franceză, germană și italiană) se găsea și la muzeu, servind drept ghid pentru doritori.

Giovanni Ruggeri a scris articole, a ținut conferințe, a realizat spoturi și filmulețe publicitare (pe unele le-am văzut și eu pe internet), mai pe scurt, a depus o intensă muncă pentru a face cunoscut Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel. Așa se explică faptul că mulți turiști străini au auzit de acest muzeu unic și doresc să vină să-l vadă.

În anul 2010, atunci când am vizitat și eu Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel, am scris un articol pe AFA dar fără poze.

Safta RaduPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.11.22 09:14:25]
»

@iulianic: Am dorit sa scot în evidenta faptul ca în România acest muzeu nu este suficient de mult, sau de bine promovat, sunt mulți cei care nu au habar ca la noi în tara exista un muzeu cu asemenea profil. Despre Giovanni Ruggeri am citit, știu cine este, dar m-as fi întins prea mult cu ecoul dacă mai menționam și aceste aspecte.

Mulțumesc pentru completare.

webmasterX
[28.11.22 09:37:16]
»

Mutat în rubrica "Muzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea', MĂRGINIMEA SIBIULUI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[28.11.22 09:37:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[28.11.22 10:12:47]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecieri, o zi minunata!

mishuAUTOR REVIEW
[28.11.22 10:15:51]
»

@webmasterX: Localizarea este corecta, cu observatia ca masina ar trebui lasata chiar pe acel colt deoarece intrarea se face prin curtea bisericii.

O zi minunata!

Rodel
[28.11.22 17:21:04]
»

Sibielul este un sat pur românesc, așa cum sunt toate din Mărginimea Sibiului. Acum el a devenit un sat turistic, una dintre atracții fiind și acest muzeu al icoanelor, pe care am avut bucuria să-l văd. Ați făcut foarte bine că v-ați rupt din timpul alocat Sibiului și l-ați vizitat.

Felicitări pentru această mică excursie, impresii și pozele postate!

mishuAUTOR REVIEW
[28.11.22 18:06:15]
»

@Michi: Ma bucur daca am venit macar cu o farama peste cele spuse, in general nu ma prea avant in descrieri prea luate din carti, asa incat in ceea ce priveste descrierea icoanelor si caracteristicilor zonale cat si artistice, m-am cam ferit, am observat si eu diferente, insa nu la modl de finete in care sa descriu caracteristici generale, am luat-o ca pe o impresie generala, a fost la genul: "Mi-a placut ce am vazut! ", am plecat de acolo cu sentimentul ca da, nu regret ca l-am vazut, si cred ca asta conteaza cel mai mult.

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[28.11.22 18:11:43]
»

@iulianic:

Giovanni Ruggeri a scris articole, a ținut conferințe, a realizat spoturi și filmulețe publicitare (pe unele le-am văzut și eu pe internet), mai pe scurt, a depus o intensă muncă pentru a face cunoscut Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel. Așa se explică faptul că mulți turiști străini au auzit de acest muzeu unic și doresc să vină să-l vadă.

de multe ori strainii de informeaza cand viziteaza locuri noi, in timp ce noi, romanii, ne gandim mai degraba ca lasa ca stim zona, mai vedem noi la ce ne mai uitam pe acolo. Si eu am vizitat locuri in Austria (chiar in Innsbruck) pe care colegi de-ai mei nu le cunosteau. Asta este, cred ca este si de datoria noastra sa spunem celor din jurul nostru despre aceste locuri.

Multumesc pentru vizita, ecoul bine informat si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[28.11.22 18:15:15]
»

@Rodel:

Ați făcut foarte bine că v-ați rupt din timpul alocat Sibiului și l-ați vizitat.

Am incecat de cate ori am ajuns in Sibiu sa vedem cate ceva, si mai avem inca multe de vazut. Din pacate timpul scurt si dorinta de a ne vedea si cu flacaul, au fact sa nu reusim cate ne propusesem, insa vor mai exista ocazii.

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.11.22 21:53:33]
»

@mishu: Sibielul e un „cuib” minunat în Mărginimea Sibiului, iar muzeul ce poartă numele preotului Zosim Oancea reprezintă o instituție deosebită și valoroasă în peisajul cultural românesc.

Iconăritul pe sticlă în Transilvania a însemnat detașarea de canonul bisericesc și interpretarea în stil popular a scenelor și personajelor religioase. Numită „artă naivă” acest gen de interpretare artistică aduce un plus de originalitate și te poartă în lumea copilăriei și a amintirilor frumoase.

E pe listă de mult timp! Mulțumim pentru prezentare!

mishuAUTOR REVIEW
[29.11.22 23:18:33]
»

@tata123 ????:

Iconăritul pe sticlă în Transilvania a însemnat detașarea de canonul bisericesc și interpretarea în stil popular a scenelor și personajelor religioase. Numită „artă naivă” acest gen de interpretare artistică aduce un plus de originalitate și te poartă în lumea copilăriei și a amintirilor frumoase.

exact asta vrea sa spuna acest muzeu. Daca ai fi vazut icoane perfecte nu ai mai fi vazut omul simplu din spatele lor si acest muzeu nu ar mai fi avut farmecul si impactul pe care il are asa cum este.

Cat despre includerea lui pe lista, sunt convinsa ca ne vei prezenta muzeul mult mai profi, asa ca eu de abia astept sa ajunga in capul listei. Iar zona este atat de ofertanta incat te vei bucura de acele locuri. faptul ca eram singuri pe sosea, iar in jurul ta vedeai si simteai natura, te facea sa te simti "Departe de lumea dezlantuita! "

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[30.11.22 23:41:42]
»

Și eu îl pun pe listă. E fain și merită! Merci!

mishuAUTOR REVIEW
[01.12.22 00:14:06]
»

@mihaelavoicu: Nu o sa îți para rau. Mulțumesc pentru vizita și aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, mihaelavoicu, mishu, Rodel, Safta Radu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea' [Sibiel]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11267495155334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1