ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Karamurat — sau Mihail Kogălniceanu în alte cuvinte

TIPĂREȘTE

Pentru majoritatea care trec pe aici localitatea Mihail Kogălniceanu înseamnă doar tranzit fie pe cale terestră sau aeriană. Am trecut și eu de X ori pe aici dar la ultima vizită când am făcut o excursie de o zi foarte frumoasă în Dobrogea -- vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii -- mi-am zis, hai să mă opresc oare oferă ceva de văzut această localitate?

Despre Mihail Kogălniceanu

Localitatea avea vreo 5 nume până acum. Pe vremuri purta numele de Karamurat, Bulgari dar și Regele Ferdinand, Vicus Clementianensis. După perioada romană au venit turcii, Kara Murat pașa a fost înalt oficial otoman, a trăit între 1596-1655, o fi ajuns în apropiere. Dobrogea a fost o perioadă lungă de timp sub administrație otomană. Denumirea Bulgari vine clar de la bulgari și nicidecum de la compania producătoare de bijuterii. Comunitatea germană din Dobrogea l-a impresionat pe fostul rege Ferdinand. Așa că o vreme a purtat și această nume.

În fine ultima a cincea denumire este după marele Mihail Kogălniceanu istoric, publicist, prim ministru a României.

Unde se află?

Localitatea se află conform date geografice 44°02” latitudine N, 28°27” longitudine E altitudine 10m la 27 km de Constanța la nord de acesta în dreptul lacurilor Tașăul și Corbu la cca 15 km de Marea Neagră. Clima zonei continentală combinată cu cea maritimă oferă ierni reci și veri calde și secetoase (-15/+35grC). În fauna zonei se pot observa câteva mamifere (mistreț, vulpe, iepure, dihor, arici) dar având în vedere apropierea apei zburătoarele sînt mult mai numeroase. Trăiesc aici diferite specii cum ar fi prepeliță, potârniche, califar, gâște cu gât roșu, stârc roșu, egretă, nagăț, fazan, etc.

Râul care străbate localitatea se numește Casimcea.,

Istoria localității

Așezarea există demult chiar din secolul I d. C. În afară de ocupație otomană a fost și sub ocupație romană atunci se numea Vicus Clementianensis. Pe vremea pașei Karamurat așa cum am povestit mai sus otomanii conduceau pe aici, asta până în 1878. Pe acea vreme a avut loc un război ruso-turc (războiul de independență-1877-1878) iar după acest război România și-a putut întregi teritoriul cu această zonă.

Germanii dobrogeni s-au stabilit aici începând cu 1840 dar majoritatea au plecat după 1940. A rămas urmele și cultura lor de care Regele Ferdinand a fost atât de încântat. Aceștia nu au venit direct din Germania ci dintr-un alt loc colonizat în Basarabia (Crasna Basarabiei) și Rusia.

În perioada în care au ajuns germanii în localitate existau aproximativ 300 familii români și tătari germanii au devenit majoritari în localitate cifra atingând aproape 900 (875 germani în 1918)

Atât regina Maria cât și regele Ferdinand au vizitat de câteva ori locul erau impresionați de gospodării și gospodărirea localității în sine. Au și decorat localitatea în perioada interbelică.

După plecarea germanilor localitatea s-a dezvoltat în continuare iar în prezent este a ceea ce vedem. Locuitorii se ocupă și acum ca pe vremuri de agricultură, turism, angajați ai firmelor din Constanța sau lucrează la aeroport site aici. https://www.mk-airport.ro/

În prezent români locuiesc cca 92%, tătari, 3,3%, romi 2,7%, turci cca 1 %.

Ce este de văzut?

Având în vedere trecutul istoric descris mai sus dacă cineva face o oprire în localitate n-ar trebui să rateze Biserica Sfântul Anton.

Istoria acestui lăcaș de cult catolic ar începe de prin 1881 atunci când catolicii germani împreună cu parohul Vilipald Ștefan au costruit o mică biserică și ceva chilii pentru călugări. Între anii 1897-1898 s-a construit biserica pe care o vedem și în prezent în stil neogotic. Biserica încăpătoare este compusă din naos și trei altare.

Un monument al eroilor germani din primul război mondial se află tot aici în biserică. Lângă biserică există și o casă parohială construită în 1882. În 1977 la cutremur biserica s-a deteriorat puțin dar a rămas în picioare. A fost renovată apoi. Bisrica este vizitabilă și în zile de lucru, se poate intra.

Adresa este strada Tudor Vladimirescu nr 124. Se află la strada principală DJ222.

Circulând mai departe spre centrul administrativ al comunei acolo unde se află și primăria m-am oprit în dreptul unui parc fotogenic. Aici în acest parc se află busturile lui Regele Ferdinand și al lui Mihail Kogălniceanu. Un alt monument al eroilor din primul război mondial se mai află aici precum și o troiță de lemn.

Biserica ortodoxă veche Sf Gheorghe are și ea o istorie care începe în 1882. Este ridicată de mocanii veniți din zona Brașovului. A fost demolată în 1937 făcând locul celei care s-a finalizat în 1935. Poartă hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință. Biserica construită în stil bizantin formă de treflă este din piatră deasupra zidăriei se ridică trei turle (1 turlă de naos, 2 turle de pronaos) De construcție s-a ocupat antreprenorul Costin Geogian. Pictura a primit-o mult mai târziu în 1979. Mobilierul a fost executat de câtre sculptorul Babic. Biserica se află în centru în apropierea primăriei de asemenea este vizitabilă.

Între 2007-2011 s-a mai ridicat o biserică ortodoxă nouă, aflat nu prea departe de prima în centrul comunei. A fost sfințiti de episcopul tulcii Visarion în 2011.

Am mai citit undeva că în satul Piatra (fost Tașău) care aparține de comună cu o atestare documentată din 1538 există o peșteră descoperită accidental cu ocazia unor lucrări la o cale ferată. În peșteră care este numită Peștera de cristal există un rțu subteran care curge în Lacul Tașău. Nu cunosc informații privind posibilitatea unei vizite pentru turiști probabil intră doar speologi.


[fb]
---
Trimis de AZE in 21.11.22 22:25:14
Validat / Publicat: 22.11.22 07:06:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Monumentul Eroilor din primul război mondial
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [22.11.22 07:06:07] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hoinar prin Dobrogea, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - DOBROGEA continentală" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064054012298584 sec
    ecranul dvs: 1 x 1