ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Acvariu Constanța

TIPĂREȘTE URM de aici

Aflându-ne pe litoralul românesc cu cazare în preajma reședinței de județ -- vezi impresii -- și o zi dedicată pentru reamintirea cunoștințelor istorice despre fostul Tomis (vezi impresii) nu am ratat nici re-vizitarea acvariului de pe faleza principală. Ultima oară când l-am vizitat am fost mai mic decât băiatul meu acum și era prin anii 80. Acvariul din Constanța nu se poate compara cu alte instituții mai grandioase de acest gen de pe diferite colțuri ale lumii dar este al nostru și ne face o idee despre fauna acvatică care predomină în țara noastră sau în marea noastră.

Istoria acvariului din Constanța

Acvariul Profesor Ion Borcea din Constanța poartă numele celui care a propus și insistat pentru înființarea lui. Poate ar trebui să-l menționăm și pe amiralul Ioan Bălănescu deaorece în cadrul Ligii Navale Române a insistat și el pentru înființarea acestei instituții. Astea se întâmplau prin 1938 dar a venit războiul mondial și s-a amânat amenajarea. După război naționalizându-se totul ar fi existat o idee ca viitorul acvariu să fie amneajat în clădirea cazinoului din Constanța. Dar ne-existând fonduri pentru reamenajarea clădirii mult mai mari edilii de atunci s-au mulțumit cu ceva mai mic construit față în față cu cazinoul pe aleea de faleză, partea dinspre oraș. Acesta nu era altceva decât fostul restaurant-anexă al cazinoului construit în 1912 la ințiativa baronului Edgas de Marcay.

Acesta este al doilea acvariu public din România primul funcționând din 1930 în București în Muzeul Grigore Antipa.

Acvariul actual a fost amenajat prin refacerea/reamenajarea clădirii între anii 1955-1958 conform planurile arhitectului Bernovschi. Inaugurarea a vut loc la 1 Mai 1958.

Din fericire în viitor va exista un acvariu mai modern și mai încăpător pe lângă delfinariu cu spații de vizitare tip tunel de care se pot vedea în acvariile lumii, cu spații de recreere, restaurant, și zone de divertisment

Orar de vizitare și tarife

În prezent acvariul deschide zilnic la orele 8.30 și închide la 16.00. La momentul vizitei a existat un orar mai generos cel de vară până la ora 20.00. Și am citit într-un cotidoan local că ar fi existat perioadă când închidea la 22.00, vara în sezon bineînțeles. Acvariul Constanța face parte din complexul muzeal ale științelor naturii iar adresa poștală este Bulevardul Elisabeta nr. 1. Adresa WEB este acvariu@delfinariu.ro

Tariful de vizitare pentru adulți este 30 lei. Copii și studenții dacă au un document doveditor au de plată 7,5 lei. Copii sub 7 nai nu plătesc și există și un tarif de adult însoțitor copii de 20 lei. Un abonament anual pentru toate secțiile (de ex. inclus și delfinariul sau muzee care aparțin de aceeași instituție) costă 500 lei.

Ultimul bilet se emite cu 30 minute înainte de închidere. Timpul necesar vizitei conform părere personală 30-45 minute suficient.

Acvariul

Acvariul din Constanța dispune de de 57 bazine mai mari și mai mici în funcție de nevoile viețuitoarelor care trăiesc aici. Este vorba de un număr aproximativ de 1500-2000 din 60 de specii. Este un acvariu local populat cu faună locală, discutăm de o secție cu pești din apă dulce (secția dulcicoli indigeni –din apele curgătoare, răuri lacuri și delta Dunării), o secție cu pești din Marea Neagră și migratoare din Marea Mediterană și pentru diversitate o secție de specii exotice.

Bazinele sînt încastrate în pereți iar spațiul de expunere luminat în interior pentru o mai bună observare. Deasupra bazinelor se pot citi informații despre peștii aflați în spațiul respectiv. Denumirea speciei apare și în limba engleză dar descrierea dor în limba română.

În bazinele unde trăiesc peștii de apă dulce am văzut somn, crap, șalău, știucă. La secția marină am văzut sturioni, calcan, pisică de mare.

La exotice am văzut murena, peștele leu, peștele înger, peștele cuțit (Notopterus chitala), piranha, pisica de Amazon. Răsfoind pozele îmi aduc aminte de carasul auriu, somnul cu coada roșie (phratocphalus hemiolipterus) somnul batracus (clarias bathracus) peștele chirurg (paracanthurus hepatus) sinodontis nigrita, geophagus braziliensis, kner (pygocentrus nattereri, [i/]

În 25 minute am finalizat vizita. Fiind spațiul limitat la momentul vizitei puteau intra 40 persoane o dată. Să sperăm ca la noul acvariu va fi altfel. De și mic acvariul acesta merită vizitat pentru a cunoaște/învăța despre fauna acvatică predominant locală.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.11.22 20:06:03
Validat / Publicat: 07.11.22 07:13:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Acvariu Constanța
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [07.11.22 12:56:35] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂAcvariul din Constanța:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05722188949585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1