ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Karachi un oraș efeverscent

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Chiar nu am idee cum să denumesc acest oraș. Hai că am găsit până la urmă o definiție potrivita!

Karachi. Cel mai mare și mai populat oraș din Pakistan. Unul din cele mai cel mai populate din lume, cu peste 12 milioane de locuitori. Este capitala provinciei Pakistan; Sindh. Este principalul port maritim și centrul financiar al Pakistanului. Orașul este situat pe coasta Mării Arabiei. Vremea este moderată și umedă pe tot parcursul anului. Karachi este pe locul 7 în lume în topul celor mai ieftine orașe în ceea ce privește costul vieții. Acesta este un oraș care nu doarme niciodată. Un oraș care are o mulțime de oameni ospitalieri și iubitori.

Dar cum am văzut eu orașul cel mai cunoscut oraș din Pakistan! Ei bine diferit de cum mă așteptam. Karachi mi s-a părut mai aproape de orașele din India, decât de cele pakistaneze. Tocmai vă spuneam că Pakistanul este foarte diferit de India, ei bine acest oraș parcă vrea musai să mă contrazică.

Karachi e un oraș mare, efervescent, dens populat. Pe străzi este multă mizerie, iar mirosul greu este de multe ori insuportabil. Mai ales în starea în care eram eu de nu puteam suferi niciun miros, aici mi-a fost tare rău.

Dar ce am făcut două zile în Karachi??? Am vizitat o parte din obiectivele turistice mai cunoscute și mai interesante. Nu am putut acoperi tot, doar mi-am făcut o idee.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Frere Hall. Amplasată într-o grădină din secolul al XIX-lea, Frere Hall este una dintre cele mai emblematice clădiri din Karachi. Proiectată de Henry St, Clair Wilkins, un ofițer al armatei britanice care a servit Compania Indiilor de Est, Frere Hall a fost finalizată în 1865 ca primărie. Este situată la intersecția zonelor Saddar și Clifton din Karachi și poartă numele lui Sir Henry Bartle Edward Frere, un administrator în provincia Sindh din sudul Pakistanului în anii 1850.

Prima structură din sudul Pakistanului construită în stilul arhitecților coloniali britanici, nu este doar un monument maiestuos, ci a fost și casa primei biblioteci a orașului. Si acum destinația principală a acestei clădiri este biblioteca. Sunt acolo o mulțime de cărți rare. Interesant este că în timp ce vizitam biblioteca erau o grămadă de tineri care citeau.

După ce am vizitat această bibliotecă o mulțime de elevi au vrut să facă poze cu noi, în frumosul parc din fața bibliotecii.

A urmat o vizită la mausoleul Jinnah cunoscut și ca Mizar e Quaid. Aici a fost un pic mai greu de ajuns. Tocmai se strângeau oamenii la un miting contra conducerii pro americane recent aleasă. Chiar ne-am intersectat de câteva ori cu manifestanții și erau destul de agresivi. Am parcat mașina undeva departe și am luat-o pe jos preț de vreo 2-3 kilometri.

Când am ajuns la intrarea în mausoleu am dat și de o mulțime de forțe de ordine super echipate care se pregăteau de miting. Am trecut printre ei un pic mai relaxați și am intrat în frumoasa grădină din fața mausoleului.

Mausoleul principal a fost terminat în 1960 și este undeva în centrul orașului. Este locul de odihnă al lui Quaid-e-Azam Mohammad Ali Jinnah, făptuitorul Pakistanului modern.

La intrarea în mausoleu a trebuit evident să ne descălțăm. Clădirea mare și rece nu m-a dat pe spate, de fapt nu prea sunt un fan al construcțiilor de acest tip. În interior sunt mai multe morminte de marmură albă. Conform binecunoscutei poezii, nemuritor și rece. Sincer la această vizită mai mult mi-a plăcut grădina exterioară.

Drumul spre mașină a fost și mai palpitant! Manifestanții furioși se apropiaseră la vreo sută de metri și sincer îmi era să nu li se pună și pata pe noi. Am mărit pasul spre mașină, dar din primul am ajuns ultimul. Am trecut pe lângă un cal mort care mirosea îngrozitor și mi s-a făcut rău. Coechipierii ajunseră la mașină și au constat lipsa mea. Ghidul s-a întors după mine și cu greu m-am târât până la microbuz.

Următoarea vizită a fost mai pe gustul meu la Empress Market sau piața împărătesei, cea mai mare și mai cunoscută piață din Karachi. Această piață a fost construita între 1884 și 1889 în onoarea reginei Victoria, regina Indiei la acel moment din care făcea parte și Pakistanul.

Aici erau o mulțime de comercianți locali care erau foarte bucuroși să ne vadă. Vindeau tot felul de fructe exotice, legume, exista chiar o hală de pește ori de carne. Au făcut multe poze cu noi și ne-au dat cu bunăvoință produsele lor să le gustăm. Eu am luat un pic de chili ca să uit de tuse. Ardea atât de tare încât i-au apucat pe toți râsul când m-au văzut cum m-am înroșit la față!!! Dar minune mi-a mai liniștit tusea.

După baia de mulțime din piață ne-am dus să ne relaxăm la plajă și anume la Clifton Beach. Această plajă mi s-a părut cea mai tristă plajă frumoasă pe care am văzut-o eu vreodată. Era destulă lume, dar baie făceau puțini. Fără excepție și bărbați și femei erau îmbrăcați. Eu am făcut o aroganță de mi-am scos tricoul. Eram singurul de pe toată plaja la bustul gol! Apa murdară, plaja murdară. Vorba aia e frumoasă, păcat că e populata de oameni, care nu știu să o aprecieze la adevărata ei valoare. Ăsta a fost de altfel și unul din motivele pentru care am spus că orașul Karachi se apropie foarte mult de orașele din India, din păcate la modul negativ.

Hai că am sărit un obiectiv turistic, tocmai cel ce mi-a plăcut cel mai mult. Într-un cartier select se află frumosul Palat Mohatta care este un adevărat monument ce găzduiește o galerie de artă și diverse expoziții care reprezintă cultura Pakistanului și scurta sa istorie socio-culturală. Frumoasa clădire este însoțită de fântâni (fără apă prea multă din păcate), peluze și copaci vechi, care sunt locul perfect pentru a te relaxa după o zi plină și pentru a vedea cum ziua se transformă în noapte.

După vizita muzeului am găsit undeva într-un colț un stand cu produse artizanale foarte frumoase, la prețuri ridicol de mici. Evident că toți ne-am făcut cumpărături de-acolo.

Seara s-a încheiat la un restaurant elegant pe malul mării unde am mâncat pur și simplu regește, fără nicio exagerare, dar despre asta o să vă povestesc în alt articol.

Era ultima seară împreună. O parte din colegi aveau noaptea bilete spre casă. O altă parte au amânat pentru două zile plecarea să acopere și restul de două zile al excursiei, pierdute de noi din pricina transferului greu de la Skardu la Karachi. Apoi urmau o extensie în Liban la care eram și eu înscris. Cu toate că mi-am dorit din toată inima să ajung în Liban, am renunțat din pricina sănătății așa că am luat-o si eu spre casă pe un drum ocolit prin Sharjah. Dimineață la hotel eram singurul român rămas acolo.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Sincer o dată în viață merită văzut, dar atât! părerea mea!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Lăsând la o parte starea mea, cei din grup s-au simțit bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 24.10.22 17:41:55
Validat / Publicat: 25.10.22 08:10:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 liceenii rock' roll
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[24.10.22 18:07:38]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=a2utdIniVDw

mersi frumos!

webmasterX
[25.10.22 08:08:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[25.10.22 08:46:24]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robertAUTOR REVIEW
[25.10.22 09:03:19]
»

@webmaster: mersi frumos!

mishu
[25.10.22 09:13:25]
»

@robert: Am citit cu nesat articolul si de abia asteptam sa vad si pozele care mi-au aratat exact ce ai povestit. Si totusi unele poze par chiar dintr-o poveste. O alta lume, alti oameni, locuri deosebite dar si locuri in care nu stiu daca mi-as dori sa fiu.

Insa o astfel de experienta mi s-ar parea ca merita o data in viata. Cred ca o sa regret tare mult cand vei incheia seria, atat de mult mi-a placut.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[25.10.22 11:28:06]
»

ai dreptate este o lume deosebită, o lume altfel față de ceea ce cunoaștem noi prin Europa, o lume absolut fascinantă din punctul meu de vedere.

Mă bucur tare mult că ți-a plăcut serialul meu, asta cu toate că aieșit așa de greu, probabil si din pricina faptului că mai bine de jumătate de excursie m-am chinuit și nu am savurat totul așa cum merita!

Mulțumesc mult pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Karachi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.79838418960571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1