ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sfântu Gheorghe...pe ploaie normal..

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am fost acolo la Sfântu Gheorghe. Articolul se rătăcește de anul trecut, nu știu de ce deoarece Sfântu Gheorghe este un obiectiv turistic suficient de important. Și cum era o perioadă ploioasă și nu era nici o surpriză... vizita a avut loc... normal pe ploaie...

Acces Sfântu Gheorghe

Distanța din Sibiu este 161 km pe cel mai scurt drum, naționale și județene dar eu am folosit drumurile DN1/E68, DN11/E574 și DN13E dar se poate și DN12/E578. Starea drumurilor a fost în general bună. Din Brașov sînt 33 km, din București 215 km.

Despre Sfântu Gheorghe

Este municipiul de reședință al județului Covasna. Geografic Sfântu Gheorghe se află la 555 m deasupra mării în Depresiunea Brașovului, are în jur de 56000 locuitori. Cel mai important râu care străbate localitatea este Oltul. O atestare prin documente arată că Sfântu Gheorghe există din 1332. Dar pe de altă parte s-au descoperit urme de civilizație dintr-o perioadă mult mai veche cea a neoliticului. Istoria orașului este asemănătoare orașelor din Transilvania. În 1461 orașul este important din punct de vedere comercial și este ridicat la rang de târg, în 1658 este atacat de tătari, în 1661 de turci. În secolul XVIII apar fabrici, se electrifică orașul și se construiește și o cale ferată. Din punct de vedere etnic sînt maghiari cca 73%, restul în mare parte români, iar confesional reformați 35% catolici 31% ortodocși 18%.

Din punct de vedere turism voi discuta despre ce am văzut cu ocazia turului pietonal făcută parțial în tovărășia umbrelei. În general se poate vizita în ½ zi și sînt câteva obiective de văzut.

Ce am văzut în Sfântu Gheorghe?

Vizita a fost împărțită în 2 opriri mai scurte, una la Cetatea Sfântu Gheorghe cu biserica reformată, una la biserica care poartă același nume Sf Gheorghe dar ortodoxă și o oprire mai lungă pe lângă Parcul Elisabeta și vizita obiectivelor din jurul acestuia.

Cetatea Sfântul Gheorghe

A fost prima oprire. Locuri de parcare se găsesc pe străzile din jur. Cetatea Sfântu Gheorghe este compusă din Biserica Reformată, zidul de incintă care înconjoară ansamblul de clădiri, o capelă și o școală, clădiri administrative. Pentru a intra în incintă se va urca pe un mic deal pe o alee măriginită de zonă verde amenajată. La intrare un afiș ne înștiințează că întregul ansamblu se află în reabilitare între 11.2019-11.2023. La momentul vizitei mi s-a părut că în mare parte era finalizat, zidul de apărare de piatră avea fiecare bolovan la locul lui, iar clădirile aveau o zugrăveală de alb imaculat. Acoperișul de pe turnul bisericii în formă de bulb metalic și țiglele de pe restul clădirilor arătau că s-a muncit din greu pentru reabilitare.

Biserica fortificată s-a construit la sfârșitul secolului XV în stil arhitectural gotic târziu. Datorită deteriorărilor la cutremurele din 1726 și 1736 au avut loc demolări iar biserica prezentă este construită în 1761. Dar se pare că necazurile au continuat, au venit turcii și tătarii în 1658 și 1661 și în 1802 un alt cutremur. A urmat altă reconstrucție, nava bisericii în 1805 și turnul în 1829. În 1894 s-a primit o orgă nouă. În 1940 a mai venit un cutremur dar nu mai era nevoie de reconstrucție doar de renovări acestea au avut loc în 1978-1980. Ultima renovare este cea din prezent. Nu am mai văzut nici un oiectiv vizitat de mine cu atâtea distrugeri și reabilitări la activ ca acesta.

Biserica Sfântu Gheorghe

Nu departe de primul obiectiv vizitat pe Dealul Attila se află un alt monument istoric biserica ortodoxă cu hramul Sfântul Gheorghe. Inițial în 1810 a existat o clopotniță și o biserică de lemn iar cea zidită pe care o vedem în prezent s-a construit în 1872. Am mai citit că lângă biserică a fost o școală ortodoxă iar în prezent s-a transformat în casă memorială. Pe acesta s-au construit 3 turle. Biserica este simplă cu o singură navă și turn clopotniță dar mi-au plăcut picturile exerioare de pe fațadă.

Vizita în centrul municipiului

Circulând până lângă parcul Elisabeta am parcat în dreptul Pieței Mihai Viteazu. Pentru a ajunge la diferite obiective a trebuit să traversez parcul. Este principalul parc al municipiului dispune de arbori seculari, locuri de joacă, de odihnă, flori, un lac și un monument al eroilor sovietici, care în actualul context cu războiul nu prea ar mai avea ce căuta aici. Dar a fost alt război, altă epocă. Parcul s-a amenajat în secolul XIX și a fost numit după împărăteasa Austriei.

Traversând parcul am ajuns la strada Libertății și Piața Libertății. Se cheamă și Sepsiszentgyőrgyi tér. Ascunsă oarecum după clădiri am dat și de Catedrala ortodoxă Sfântul Gheorghe. a fost construită între 1939-1983 și dispune și de un spațiu muzeal. Mai departe am trecut pe o zonă pietonală dotată cu terase și am ajuns în Piața Libertății care se află între parc și clădiri istorice. Aici este loc de întâlnire pentru locuitorii orașului și tot aici se organizează diferite evenimente având în vedere locul de amplasare a unor scene.

Clădiri istorice în centrul municipiul ar fi sediul primăriei, sau clădirea Colegiului Miko. Colegiul s-a construit în 1859 și poartă numele lui Hidvegi Grof Miko Imre personalitate a vieții publice, om de cultură și politician istoric. Colegiul Miko și-a început activitatea în școala din cetate ulterior mutându-se aici.

Muzeul cinegetic al Ținutului Secuiesc este amenajată în Casa Bene o altă clădire istorică construită în 1914. Sînt expuse trofee de vânătoare, muzeul este asemănătoare cu cel din Sibiu casa Spiess, doar că acesta din Sf Gheorghe are expuse cca 300 trofee de animale. Un tur virtual se poate vedea aici: https://www.vadon.ro/romana/3

Ploaia insistentă m-a făcut ca încet să mă retrag dar nu înainte de a vedea alte obiective. Am înconjurat parcul iar pe partea opusă am zărit Biserica Sfântul Iosif. În 1786 a existat o capelă dar în acest loc s-a construit biserica catolică între 1832-1834. S-a reconstruit parțial în 1895-1905 și a primit forma care este vizibilă în prezent. Clopotele acestei biserici au fost aduse din Udine Italia. Lângă biserica barocă se află o statuie al lui Papa Francisc și al lui Sfântul Ștefan.

Visavis de această biserică istorică o vedem pe cea unitariană dar într-o arhitectură modernă. A fost construită în 1998 și dispune de un turn futuristic.

După ce m-am reîntors pe strada Gabor Aron acolo unde am parcat am tecut pe lângă Muzeul Carpaților Răsăriteni. Secția de arhologie a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei s-a înființat în 1995. Din 2003 sectia va deveni un muzeu de sine stătător care funcționează într-o clădire istorică aici lângă Parcul Elisabeta. Muzeul virtual se poate vizita aici https://muzeu. mncr.ro/

Înainte de a ajunge înapoi în Piața Mihai Viteazu am făcut un mic ocol spre Parcul Galamb Utcai Park și am trecut pe lângă Parcul Martirilor. Înainte de a pleca spre mașină am văzut și grupul statuar Mihai Viteazu. Atât am văzut din orașul Sfântul Gheorghe. WM rog acest video la început :

https://www.youtube.com/watch?v=qWl_-S8fNJo


[fb]
---
Trimis de AZE in 09.10.22 21:10:39
Validat / Publicat: 09.10.22 21:56:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SFÂNTU GHEORGHE [CV].

VIZUALIZĂRI: 3125 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Poză făcută de sub poarta cetății
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.10.22 21:56:09] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Sfântu Gheorghe și împrejurimi, SFÂNTU GHEORGHE [CV]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterX [09.10.22 21:56:25] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sfântu Gheorghe și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086971998214722 sec
    ecranul dvs: 1 x 1