ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bursa Verde

TIPĂREȘTE

Pe AFA, s-a scris foarte puțin despre orașul Bursa, așa ca și așteptări mari nu gândeam că o să am după o vizită fulger. Așadar, am plecat de acasă cu o listă mică cam cât pentru 3.4 ore de străbătut prin centrul vechi al orașului. Aici trebuie să menționez că ne-a ajutat foarte mult și faptul că am ales cazarea în mijlocul Bursei la Lena.

Despre orașul Bursa afli de pe Google la un simplă căutare că este al 4 lea mare oraș al Turciei și că are peste 2 milioane de locuitori. Poziția orașului Bursa, din punct de vedere geografic este interesantă pentru că este un oraș cu munte și mare, deoarece este străjuit de-o parte de marea Marmara și de cealaltă parte de masivul Uludag.

Noi după ce am traversat marea Marmara și am intrat în Asia pe celebrul de acum pod, am coboraăt pe breteaua din spre Lapseki pe D200 și am mers circa 300 km paralel cu marea Marmara, pe un drum exemplar pe 4,6 benzi, puțin aglomerat lăsând în urmă orașul Bandirma și peninsula Erdek. Intrarea în oraș nu mi s-a părut aglomerată, deși eram într-o zi de vineri trecut bine de prânz. Personal am perceput orașul ca fiind aerisit, fără mare aglomerare auto, D200 se transformă în E90 și apoi în oraș ca o autostradă care îl traversează în E881. Zona nouă a Bursei este plină de blocuri de sticlă și se delimitează clar de zona veche de sub munte, acolo unde totul se confundă cu tradiționalul.

Având în vedere că a fost prima capitală otomană și poziția lui în drumul mătăsii, frumusețea masivului Uludag, buna organizare turcească, eu zic că această zonă din Turcia poate prezenta potențial turistic și pentru români,

După ce ne-am cazat, cu lista obiectivelor turistice din zonă ne-am apucat de studiat străduțele pentru a intra cât mai repede în imensul Koza Han. Nu vă imaginați că orașul vechi al Bursei se lasă descoperit ușor... de la pensiune a Lena toate străduțele sunt poziționate în urcare spre masivul Uludag, așa că am luat-o la pas cu un ochi pe harta din telefon și cu celălalt ochi prin vitrinele și tarabele pline de chiloți, tricouri, pijamale, plastice, mirodenii, electrocasnice, pantaloni șaluri etc., am început urcarea. Străduțele au un aer pitoresc, super comercial, clădirile construite în stil otoman sunt în mare parte renovate... pe aceste străduțe ne-am pierdut și noi până la celebrul bazar Koza Han. Foarte interesant locul, bazarul chiar este renovat proaspăt și dacă am numărat eu bine urcatul și coborâtul mi-a dat 3 nivele. Cert este că unul din nivele, cred că cel din mijloc, este plin de magazinașe cu bijuterii din aur, oricum în acest loc am văzut cea mai mare cantitate de aur pe metru pătrat din viața mea. Nu am cumpărat nimic, nu îmi dau seama care este prețul gramului de aur, timpul pentru noi a fost mai prețios. Tot în această zonă aflată în urcare, se găsesc o serie întreagă de moschei istorice, fântâni recondiționate și cârciumi tradiționale.

Următorul obiectiv pus pe lista noastră, a fost Moscheea Verde sau Yesil Camii, Yeşil, adresa, 16360 Yıldırım, citisem undeva pe net că se află pe o colină de unde poți admira o frumoasă panoramă a orașului Bursa. Adresa, nouă ne-a dat mari bătăi de cap - dar cu ajutorul trecătorilor am reușit să o descoperim. Câteva precizări, drumul până la moschee este în pantă, urcarea se face pe niște trepte, zona nemaipomenit de frumoasă, ai senzația că pomii seculari au crescut din casele oamenilor. Neapărat trebuie aici încălțăminte lejeră, aparat foto și nu în ultimul rând îmbrăcăminte decentă. Drumul se poate face și cu mașina, dar sincer nu îi văd frumusețea decât așa străbătut la pas. Multe case din zonă sunt vopsite în verde, ceea ce amplifică până în vârful pantei sentimentul că ceea ce vei vedea este verde.

Moscheea în sine este de fapt un complex funerar, moscheea în sine, medrasa, loc de gătit și baie, Este denumită așa după decorațiunile interioare verzi și albastre. Ceea ce mi-a atras mie atenția în mod special au fost cele două minarete, parcă dădeau un aspect de taur lăcașului. Citind ulterior despre construcție am constatat că aceste minarete au fost adăugate ulterior la una din multele renovări sau mai bine spus transformări aduse în timp construcției.

Încă un ceva interesant, am constatat că moscheea, curtea ei și terasa din vârful colinei, împreună cu priveliștea de acolo sunt instagramabile, așa că destul de greu am reușit să prind și eu un cadru mai de Doamne ajută.

Nu vreau să fac un copy paste cu privire la vechimea, construcția, istoria, restaurarea etc, etc...


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Pentru noi Bursa s-a arătat ca un oraș frumos, partea istorică este imensă și merită străbătută la pas.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Dacă îți place să vizitezi locuri încărcate de istorie dar și orașe vechi, merită să încerci o vizită la Bursa


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 19.06.22 16:31:12
Validat / Publicat: 19.06.22 18:05:09

VIZUALIZĂRI: 4049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Uludag
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Aurici
[21.06.22 15:42:32]
»

Buna... Așa aveam și eu impresia despre Bursa, că nu e cine știe ce și că la un moment dat o să facem o excursie din aceea de o zi din Istanbul și îi dăm noi de cap în câteva ore. Și acu vreo 3 ani când am zis că la drumul din anul acela facem în sfârșit excursia la Bursa, am căutat câte ceva ca să văd ce și cum și am rămas tablou cât de ofertantă am găsit Bursa și împrejurimile ei. Și atunci am renunțat la excursia de o zi, urmând să ajungem măcar 3 nopți cât mai curând. Cât mai curând n-a fost să fie până acum, dar Bursa a rămas pe lista scurtă. Cert este că merită atenție, așa cum reiese și din articolul tău.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.06.22 17:01:31]
»

Bună! da, Bursa merită o plimbare de căteva zile, eu dacă aș schia (sau ai mei ar schia), aș lega plimbarea urbană de distarcția montană.

Vă doresc să ajungeți și pe aici, așa cât mai curând! Clar merită osteneala.

Vacanță frumosă în Grecia și încercați și o decoperire a Ayvalîcului sau chiar a orașului Bergama.

Aurici
[21.06.22 17:18:28]
»

@adrianbogdan: Musai cu distracția montană este planul nostru pentru Bursa. De fapt, din cauza asta am zis că zona merită mai mult decât o excursie de o zi din Istanbul. Sper să ne iasă cât mai curând.

Merci, vacanță plăcută și vouă, dacă mai urmează. Noi mai avem ceva de așteptat până la sf lui august. Avem o cazare în Ayvalic dar nu știu câte reușim să descoperim, e prea scurt. Am notat și caut acu Bergama, nu știu de el, merci.

elenaadinaPHONE
[24.06.22 12:49:01]
»

Am văzut Bursa doar din avion și mi s-a părut un oraș mare, printre munți împăduriți.

Felicitări pentru experiență! ????

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[24.06.22 19:04:13]
»

@elenaadina: multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, elenaadina, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în zona Bursa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05853796005249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1