ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Türk kahvesi la Iznik

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna! Rewiul acesta nu este neapărat despre mâncare și mai degrabă despre cultul cafeluței la Turci.

Una din opririle noastre în scurta vizită la Iznik, a fost cea de la Poarta Lefke, de fapt aici se află partea antică din istoria Niceei. Noi am parcat mașina chiar vis-a-vis de această cafenea, datorită obiectelor vechi cu care este înconjurată cafeneaua am zis că este un muzeu sau o expoziție, în niciun caz o cafenea autentică.

Bogdan a fost din prima clipă atras de locul acesta și ca de obicei m-a lăsat să mă plimb în voie prin zona porți în timp ce el a savurat o cafea turcească servită în stil otoman, cu un view superb spre toată zona istorică. După ce am dat o tură prin împrejurimi m-am alăturat și eu lui Bogdan pe terasă. Pentru mine atmosfera de acolo a fost dragoste la prima vedere, din păcate ne ridicasem de la o masă copioasă de circa doua ore jumătate și nu mai mergea nici mama guzlemelei deși îmi surâdea idea, așa că m-am hotărât repede la o limonadă cu mentă. Bogdan mi-a permis să fac poze la prezentarea cafeluței lui. Limonada mea a fost de fapt o carafă de 500 ml plină ochi cu licoare rece făcută din lămâie și asezonată cu mentă proaspătă.

Prețul celor două produse, modest vreo 10 lei, cred că mai mult a lăsat Bogdan bacșiș. În afară de tradiționala cafea, se mai poate servi la un preț ok, preparate tradiționale turcești, ceai, sucuri naturale, plăcinte.

Atmosfera pe terasă este relaxată, obiectele vechi pe care le găseși la tot pasul îți dă o stare de muzeu cu tematică tradițională otomană.

Baia locației se află în exteriorul terasei și este curată.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locația - pentru noi împrejurimile istorice prezente în jurul terasei și obiectele vechi din apropierea noastră ne-au făcut să ne simțim excelent.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 10.04.22 08:46:57
Validat / Publicat: 10.04.22 09:44:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 942 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 cafea la nisip
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.04.22 09:44:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în zona Bursa, BURSA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

mishu
[10.04.22 10:28:14]
»

@adrianbogdan:

datorită obiectelor vechi cu care este înconjurată cafeneaua am zis că este un muzeu sau o expoziție, în niciun caz o cafenea autentică.

cred ca as fi spus la fel ca tine ca tare frumos mai arata in poze. Cat despre felul in care este servita cafeaua nu mia vorbesc, merita sa o savurezi pe indelete, sa te bucuri de absolut tot.

Cat despre

Prețul celor două produse, modest vreo 10 lei, cred că mai mult a lăsat Bogdan bacșiș.

cred ca asa as fi fost tentata si eu, ca daca socotim obisnuitul 10%, suma este modesta, si ar fi meritat mai mult.

Minunat, sa va fie de bine, votat cu mare drag.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[10.04.22 10:40:14]
»

cred ca asa as fi fost tentata si eu, ca daca socotim obisnuitul 10%, suma este modesta, si ar fi meritat mai mult.

Acesta a fost motivul pentru care Bogdan a lasat dublu. Chiat am trecut în caseta cu pret, 20 lei pentru ca pe aici a fost consumația cu totul.

Nu vreau să mă gandesc căt costa o cafeluță prin Roma sau Paris sau pe undeva prin zone istorice oriunde în Europa.

Multumesc pentru vizită și vot!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[10.04.22 11:05:32]
»

@adrianbogdan:

Hai să vă fie de bine!

Mi-ai făcut mare poftă de o cafea turcească autentică

Mi-a plăcut modul "regulamentar" de servire a cafeluţei, alături de un pahar cu apă rece şi de rahat turcesc.

Şi modul tradiţional de preparare a cafelei la nisip este de apreciat. Deşi îmi petrec de mulţi ani vacanţele în Turcia, totuşi locurile în care am găsit şi savurat cafea la nisip sunt puţine, sub zece.

Turcii sunt însă inventivi şi practici, astfel că au găsit o soluţie de compromis foarte eficientă: acele aparate electrice pentru prepararea cafelei turceşti, iar rezultatul este foarte bun şi foarte aproape de "original".

Mi-am cumpărat şi eu un astfel de aparat în urmă cu vreo doi ani, îl folosesc doar cu cafea turcească adusă din Turcia când mi se face dor de această ţară şi, dacă tot mi-ai făcut poftă aşa de dimineaţă, mă duc să-mi fac o cafeluţă

mishu
[10.04.22 11:45:37]
»

@nicole33: Eram precisa , de reactia ta

Mi-ai făcut mare poftă de o cafea turcească autentică. Mi-a plăcut modul "regulamentar" de servire a cafeluţei, alături de un pahar cu apă rece şi de rahat turcesc.

. Cred ca pentru amatorii... pardon, profesionistii de cafea, acest mod reprezinta un adevarat ritual. In urma cu multi ani pe vremea lui Ceasca, eram in Neptun cu niste prieteni din Belgia (niste pensionari care veneau in Romania la tratament) si ne intalneam zilnic cu ei la o cafea turceasca intr-un locsor unde numai asta se servea, si era o placere sa ma uit cum puneau ibricul in nisip, cum se face cafeaua si sa vad spuma cum se ridica din ibric (cand eram mica eu eram responsabila cu facutul cafelei pentru parinti).

Din pacate nu prea sunt bautoare de cafea, la mine este mai degraba un moft, dar acest articol mi-a starnit o oarecare pofta si imi dau seama ce a fost pentru tine, asa ca sper ca ti-ai savurat in tihna cafeaua, mai ales ca vremea e buna doar de asa ceva. Sa iti fie de bine.

Floria
[10.04.22 20:09:44]
»

Aroma cafelei turceşti a ajuns pâna la mine! Sunt convinsă că a fost foarte bună dar, mai mult decât gustul pe care-l cunosc, modul de prezentare m-a dat gata!

Am povestit despre restaurantul turcesc Green Grill de pe strada Tirul cu Porumbei din Sinaia. Acolo am băut o cafea turcească excelentă dar servită banal, la fel ca o cafea espresso din orice local din lumea asta mare. Eu speram la o prezentare ca într-o veritabilă cafenea turcească dar n-a fost să fie!

Am rămas cu gândul la cafeneaua turcească de lângă moscheea Djumaya din Plovdiv, unul dintre cele mai mari şi mai vechi lăcaşe de cult musulmane din afara Turciei. Acolo ni s-a servit o cafea turcească "ca la carte", în ceşcuţă mică de porţelan fin cu desene colorate, acoperită cu capac din metal filigranat, însoţită de apă rece şi rahat.

Să aveţi o primăvară frumoasă, cu bucurii şi plimbări pe gustul vostru!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[11.04.22 23:08:48]
»

@mishu:

Eram precisa, de reactia ta

Puteam eu să nu reacţionez la aşa provocare şi ispită, totodată?

Cred ca pentru amatorii... pardon, profesionistii de cafea, acest mod reprezinta un adevarat ritual.

Chiar este un adevărat ritual, începând cu prepararea şi continuând cu savurarea

In urma cu multi ani pe vremea lui Ceasca, eram in Neptun cu niste prieteni din Belgia... si ne intalneam zilnic cu ei la o cafea turceasca intr-un locsor unde numai asta se servea, si era o placere sa ma uit cum puneau ibricul in nisip, cum se face cafeaua si sa vad spuma cum se ridica din ibric

Locşorul ăsta din Neptun cred că l-am ratat. Însă îmi amintesc de cafeaua turcească băută undeva pe plaja Modern din Constanţa şi de corăbioarele mâncate tot acolo prin 85-86. Ritualul era corect, însă cafeaua nu garantez că era naturală, dar tot bună era.

Eu nu aveam răbdare, nici acum nu am prea multă , şi mi se părea că durează tare mult până fierbe cafeaua la nisip. Şi în Turcia eram nerăbdătoare şi verificam să nu dea ăla altcuiva cafeaua mea, aşa peste rând, dar omul era corect.

Da, mi-am savurat cafeaua cu mare plăcere, având la dispoziţie toate cele necesare. Din păcate, nu acelaşi lucru se întâmplă când citesc articolele tale şi ale altor colegi despre restaurante, cu chestii complicate şi la ore nepotrivite. Atunci să vezi chin...

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[11.04.22 23:18:56]
»

@Floria:

Aroma cafelei turceşti a ajuns pâna la mine!

Mai ceva ca în reclama aia cu Alintaroma

Sunt convinsă că a fost foarte bună dar, mai mult decât gustul pe care-l cunosc, modul de prezentare m-a dat gata!

Şi eu am fost plăcut surprinsă de modul de prezentare, cu toate cele necesare.

Eu speram la o prezentare ca într-o veritabilă cafenea turcească dar n-a fost să fie!

Când voi ajunge la Green Grill şi voi ajunge pentru că este mult mai aproape decât Iznik-ul , eu aş cere din start o cafea turcească servită aşa cum trebuie. La rahat pot să renunţ, dacă tot am rărit-o cu dulcegăriile, dar atât.

Aurici
[13.04.22 14:36:51]
»

Și eu, și eu, despre cafeaua turcească.

Doar mie îmi place cafeaua turcească, așa că, nu mi-am luat aparatul. Încă. La ultimul drum era cât p-aci, dar am plecat tot fără el. Soțul, în schimb, este înnebunit după ceaiul turcesc și face broaște în burtă de câte ori se oprește să bea.

Am întrebat de multe ori cum prepară cafeaua aia, acasă la ei, dacă nu ai nisip și nici aparat, cum fac cei care o fac la aragaz. Câțiva au dat din umeri, alții mi-au spus că este un secret... dar la ultimul drum un tip mi-a spus că se pune ibricul cu apa și zahărul pe foc și după ce se încălzește apa puțin se dă la o parte, se pune cafeaua și se amestecă de multe ori, cu viteză. Apoi se pune ibricul înapoi pe cel mai mic foc posibil și se lasă până începe să se umfle, nu să fiarbă. Se pune imediat în ceașcă și are caimacul acela mult. Chiar și gustul aduce destul de mult. Poate voi știați dar eu nu am știut până anul trecut. Acuma, numai așa o prepar (acasă beau doar Mehmet Efendi pe care mi-o aduc de la ei), în ibric adus tot de la ei. Doar cu gustul acela prea dulce nu mă împac. Binențeles că fiecare o bea cum îi place, dar același tip mi-a spus că ori bei cafeaua turcească dulce, ori n-o mai bei.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[13.04.22 21:47:37]
»

@Aurici:

Chiar și gustul aduce destul de mult. Poate voi știați dar eu nu am știut până anul trecut.

Da, ştiam, dar nu pentru că mi-ar fi spus cineva, ci pentru că am tras cu ochiul în repetate rânduri .

Acuma, numai așa o prepar (acasă beau doar Mehmet Efendi pe care mi-o aduc de la ei), în ibric adus tot de la ei.

Şi eu la fel şi doar adusă din Turcia, deoarece acelaşi ambalaj conţine o cafea diferită (mai proastă) în supermarketurile din România şi costă şi mai mult . O dovadă clară a "dublului standard" .

Doar cu gustul acela prea dulce nu mă împac. Binențeles că fiecare o bea cum îi place, dar același tip mi-a spus că ori bei cafeaua turcească dulce, ori n-o mai bei.

Da şi nu. Chestia cu zahărul este discutabilă. Tipului îi plăcea cafeaua dulce, bănuiesc. Singura regulă este că dacă o vrei dulce, pui de la început zahărul la fiert, nu după ce este gata făcută.

Şi turcii sunt diferiţi şi au gusturi diferite chiar şi în materie de cafea turcească. Eu beau cafeaua complet fără zahăr şi, pentru a nu avea surprize, am învăţat de mulţi ani să cer clar asta, adică "SADE", nimeni nu se miră şi primesc mereu exact ce doresc.

Aurici
[13.04.22 22:27:08]
»

@nicole33: Aaaa, cred că sunt prea leneșă ca să trag cu ochiul, nici nu m-am gândit. Mie trebuie să îmi spună cineva cu subiect și predicat, că, dacă ar trebui să "fur" aș avea tot felul de dileme. Nu-i de mirare că sunt praf la improvizat în bucătărie.

Mehmet Efendi de la mama ei, da, n-am luat niciodată de aici. Este plăcerea mea cea mai mare să mă duc la ieșirea din bazarul de mirodenii (spre Galata), unde se vinde vărsată și miroase în toată zona de nu se poate. Zici că sunt aurolac, stau rezemată și miros.

Și eu am primit cafeaua de mai multe ori cu zahărul alături sau am fost întrebată, dacă mai dulce sau mai puțin dulce, dar așa mi-a zis tipul acela, că ar trebui dulce. Oricum, nu știu cum bei cafeaua fără zahăr.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.04.22 00:27:26]
»

@Aurici:

Aaaa, cred că sunt prea leneșă ca să trag cu ochiul, nici nu m-am gândit. Mie trebuie să îmi spună cineva cu subiect și predicat, că, dacă ar trebui să "fur" aș avea tot felul de dileme.

Leneşă sunt şi eu, dar curiozitatea a fost mereu mare. Trebuia să văd eu ce şi cum şi am înţeles repede.

Mehmet Efendi de la mama ei, da, n-am luat niciodată de aici.

Şi eu îmi aduc din Turcia, dar în 2019, după muuulţi ani, nu am ajuns şi am epuizat rezervele strategice. Am luat din Auchan, arăta fix la fel, doar gustul era altul, spre marea mea dezamăgire. Apoi am rugat pe cineva să-mi aducă la întoarcerea din vacanţă şi m-am liniştit.

Din bazarul de mirodenii mi-am cumpărat ibricele în urmă cu mulţi ani, dar aparatul ăsta electric face minuni şi te scapă de "accidente".

Oricum, nu știu cum bei cafeaua fără zahăr

Cafeaua turcească, cafeaua la ibric sau la filtru le-am băut simple de când mă ştiu. În ultimii ani beau mai mult espresso şi simt nevoia să adaug puţin lapte. Zahăr sau miere nu pun niciodată, pentru că îi schimbă gustul şi nu mai ştiu ce beau, tot aşa cum nu pun apă în vin . La ceaiul turcesc mai pun uneori foarte puţin zahăr atunci când îl fac mai concentrat decât se obişnuieşte.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, Floria, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în zona Bursa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05308985710144 sec
    ecranul dvs: 1 x 1