ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Hai hui prin Casamance

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Kafountine este cel mai mare sat pescăresc din zona Casamance situata în sudul Senegalului, în apropiere de granița cu Gambia. Despre el o să vă povestesc azi și despre aventurile din jurul lui.

Africa news 20.03.

Se estimează că 6.000 de persoane s-au refugiat în Gambia după ce au fugit de violențele din ultima săptămână dintre armată și rebeli din Casamance, în sudul vecinului Senegal, au anunțat autoritățile gambiene sâmbătă, 19 martie.

Armata senegaleză a anunțat că a lansat o operațiune pe 13 martie împotriva rebelilor din Casamance, o regiune separată de nordul Senegalului de către Gambia. Armata indicase că „obiectivul lor principal este de a demonta bazele” liderului militar rebel Salif Sadio, situat de-a lungul graniței de nord cu Gambia.

Numărul persoanelor care fug de violență din 13 martie se ridică acum la 6350, inclusiv 4508 persoane strămutate, a declarat Agenția Națională pentru Managementul Crizelor din Gambia, într-un document oficial transmis sâmbătă AFP.

„Din cauza situației din regiunea Casamance din Senegal, zona Foni Kansala a devenit un adăpost sigur atât pentru refugiați, cât și pentru PDI” , se arată parțial în declarație. „Acești oameni nu mai pot rămâne în casele lor din cauza proximității luptei și a implicațiilor generale ale conflictului în curs” .

Foni Kansala, situat pe teritoriul Gambiei, se învecinează cu Casamance și se află aproape de zona în care au loc lupte între armata senegaleză și rebelii Mișcării Forțelor Democratice din Casamance (MFDC), care luptă pentru independență în acea regiune încă de când 1982.

Președintele senegalez Macky Sall a făcut „pacea definitivă” în Casamance prioritatea celui de-al doilea mandat al său.” - acestea s-au întâmplat în martie dupa trececera noastră prin zonă și de-abia azi când îmi făceam temele am aflat de evenimente. Sincer la plecarea de acasă am citit avertismentele de pe MAE referitoare la evitarea zonei Casemance, dar cum se întâmplă de obicei nu le-am luat prea mult în seamă. De multe ori sunt informatii vechi neactualizate și dacă te-ai lua după ei nu ai merge nici în Turcia ori Egipt. Se pare că de data asta veau un sâmbure de adevăr.

Tot prin zona Casamance am trecut și în drumul meu spre Guineea Bissau și l-am întrebat pe Lams despre acest lucru și mi-a spus că să să stau fără griji că nu sunt probleme. Și chiar nu au fost.

În fine această a treia excursie a noastră în Gambia avea loc tot în Senegal în regiunea de sud Casemance. Regiunea din sudul Senegalului este diferită de restul țării. Din punct de vedere geografic, este separat de nordul Senegalului de Gambia. Din punct de vedere istoric, a fost o colonie portugheză, în timp ce restul Senegalului a fost colonizat de francezi. Regiunea are, de asemenea, diferite tradiții religioase, etnice și lingvistice.

Pentru această excursie în sudul Senegalului am plătit 15000 dalași pentru trei persoane. La 6,30 u dimineața urma să avem întâlnirea în fața pensiunii noastre. Am ieșit la 6,20 din cameră și l-am găsit pe Lams plin de spume, că trebuia să ne vedem la 6 domineața și că el este foarte puntual. Norocul nostru a fost că fata mea avea salvat programul agenției în care se specifica data și oara întâlnirii! Problema era că el vorbise cu o vameșă de la granița cu Senegalul să o ia din drum și să o ducă la muncă, iar apoi ea să ne faciliteze accesul în Gambia la întoarcere.

Până la urmă totul s-a rezolvat cu bine și am trecut fără probleme granițele și la ducere, dar și la întoarcere. Drumul până la destinația noastră finală din această zi a durat nu foarte mult, circa două ore.

Am trecut prin cel mai mare sat pescăresc din zonă și anume Kafountine. Noi eram cu un Jeep de safari descoperit, un Nissan mai vechi și prăfuit. Cum am ajuns în sat am dat să fac poze, dar Lams mi-a spus că acest lucru nu ar fi indicat aceștia fiind foarte sensibili la acest lucru și foarte recalcitranți. Deja era o mare nebunie în acest sat pescăresc, lume multă, aglomerație, mizerie, mirosuri...

Am trecut încet, încet de acest sat și am intrat pe o faleză foarte faină unde erau mai multe bungalowuri administrate în mare parte de familii de europeni. Aveam să oprim si noi la întoarcere într-un asemenea loc pentru a mânca de prânz.

După această zonă am ajuns într-un loc mai izolat unde ne aștepta un barcagiu. Excursia noastră urma să se desfăsoare pe apă, pe râul Casemance unde aveam să admirăm o mulțime de păsări. Zona este foarte frumoasă arată ca o deltă, de fapt este chiar o deltă cu o vegetație bogată și multe păsări.

Barca noastră era destul de îngustă era construită dintr-o tablă subțire în formă de trunchi de copac. Dat fiind gabaritul meu am avut un loc predestinat în barcă. Dacă mă lăsam un pic într-o parte deja începea virajul, dacă mă lăsam mai mult cred că ne răsturnam. Glumesc desigur, dar nu prea. Chiar nu era departe de adevăr. Asta mai ales că onor cârmaciul conducea barca tradițională cu mare viteză.

După aproximativ o jumătate de oră am ajuns într-un sat foarte izolat situat pe insula Kailo. Aici trăiesc doar vreo 40 de oameni, în condiții foarte grele.

Aici am mers doar cu ghidul lui Lams, Bakarey pe care-l adusese special pentru acest lucru. Se pare că și aici i-a fost frică să-și părăsească masina. Părerea mea. Prin sat am avut însoțitori pe barcagiu plus doi copii inocenți.

Erau câteva cocioabe răsfirate. În mijlocul satului aveau un panou fotovoltaic. Acesta alimenta o baterie care dădea lumină la singurul bec din sat. Iar apa o beau dintr-un puț. Doar că apa din puț nu era curata și limpede ca la noi, era nămoloasă și avea un gust ciudat. Ei bine din acest motiv guvernul din Senegal s-a apucat sa tragă țevi să le tragă apă curentă. Este o muncă anevoioasă și costisitoare, dat fiind distanța fața de civilizație.

În spatele satului am mers pe o alee până s-a înfundat într-o zonă mlăștinoasă. Pe-acolo ar fi trebuit copii sa meargă la școală, dar din pricina apei acest lucru este imposibil, așa că nu beneficiază de nicio educație.

Punctul maxim de atracție din acest sat este un baobab imens de care sunt agățate tot felul de totemuri. Acest copac este pur și simplu venerat de localnici și este văzut ca un Dumnezeu. Superstiții sunt multe, dar cea mai interesantă este aceea că dacă o fată consumă fructele acestui copac nu mai rămâne însărcinată. Trebuie să se întoarcă de mai multe ori în același loc și să îndeplinească un anumit ritual, care include si sacrificarea unei capre.

Foarte interesant la acest sat izolat este faptul că aici am găsit într-un loc îngrădit o adevărată cultură de marijuana, semn că or fi ei amărâți, dar nu sunt proști. Aceasta era foarte îngrjită. Nu i-am văzut fumând așa ceva semn că probabil traficanții le cumpără cultura pe nimic.

Ne-am despărțit cu greu de acest loc izolat si de oamenii de aici. Duc o viață grea și nu au nicio perspectivă și acesta mi se pare cel mai înfricoșător lucru. Dacă nu ai acces la educație nu ai nimic.

Ne-am întors la mașină. Bakarey la rugămintea mea, ne-a cules un fruct de baobab (nu de la copacul sfânt) și s-a apucat să ne prepare un suc din acest fruct. S-a chinuit tot drumul cu această activitate. Noi când am ajuns la hotel l-am pus la frigider și acolo a rămas, nefiind nicicum pe gustul nostru.

După vizita în acest sat am făcut jonctiunea cu Lams și ne-am întors în zona de plaje. Aici am dat de niște plaje paradisiace, pustii, cu un nisip alb și foarte fin. Tot aici am oprit la o pensiune unde am consumat masa de prânz, dar despre acest loc tare fain o să fac un alt articol.

Plajele aici sunt pline de multă verdeață și din acest motiv sunt si o mulțime de păsări. E o adevărată desfătare să faci plajă pe aceste plaje albe cu nisp fin, să ai o boară de vânt tropical, mângâiat de soarele Africii și de valurile calzi ale Oceanului Atlantic. Parcă nu am mai fi plecat de-acolo, dar mai aveam ceva de vizitat și timpul trece ca nebunul.

Așa că ne-am întors în Kafountine. Aici sincer mi s-a părut cel mai periculos loc din toată expediția noastră prin Africa de Vest. Erau o mulțime de ochi ațintiți asupra noastră și nu păreau a fi cei mai pritenoși oameni de pe pământ.

În acest sat pescăresc este o adevărată industrie. Se pescuiește în cantitați industriale și mult pește pleacă la export. Dar care-i procedura. În primul rând sunt pescarii care pleacă dis de dimineața l apescuit. Aceștia au niște bărci lunguiețe foarte frumos decoarte și colorate. Sunt o adevărată armată de pescari.

Când se întorc de la pescuit ancorează undeva în larg. Acolo vin apoi femeile care descarcă peștele din barcă în niște vase mari pe care le poartă pe cap până la mal. În afara faptului că au o mare greutate pe cap, mai trebuie să meară și până la barcă într-o apă mare care le ajunge chiar mai sus de brâu, câteodată până la umeri.

După ce peștele este descărcat pe mal aceleași femei încep operația de curățare a peștelui. Toate astea se fac într-o zonă calduroasă. Nu vreți să știți cum miroase în zonă. După curățarea peștelui mai se fac două operații pentru a nu se strica, ori se usucă la soare ori se pune la afumat.

Noi am coborât din mașină alături la Bakarey, iar Lams a rămas de strajă. Am admirat flota de bărci multicoloră, am admirat femeile cum cărau peștele pe cap, am făcut niște poze la pescari cu permisiunea lor firește.

Apoi am mers în piață să vedem cuptoarele imense unde se afumau peștii. După ce sunt afumați sunt pusî în niște baloți, ca paiele la noi și urcați în camioane cu destinatia Niger după spusele șoferilor.

Strict pentru informare o să vă pun aici și povestea unei înmormântari spusă de prietena Nicoleta Mincan ce a fost aici înaintea mea: „Senegal 2021 In Casamance am fost invitati la o inmormantare, care este un adevarat spectacol la animisti, este de fapt celebrarea vietii celui decedat. Daca persoana moarta este un barbat in varsta, barbatii sarbatoresc prin dans, ca respectiva persoana si-a facut datoria in aceasta viata, daca persoana decedata e tanara nu se tine aceasta petrecere. Daca e femeie, femeile danseaza! Dupa ce cosciugul se pune in pamant, petrecerea continua 3 zile. Zebu din fotografie e sacrificat si dat de mancare la participanti. Decedatul a avut 70 ani si a fost agricultor, de aceea apar barbatii cu macete si frunze de bananier.”

Cam asta este povestea zonei Casamance din Senegal, o zonă aparte până și de restul Senegalului. Am fost aici am explorat am văzut munca grea și lipsurile acestor oameni. Mi se par oameni căliți de viață, dar și cam periculoși. Asta este percepția mea și mi-o asum. Sper să fie greșită. Este un loc în care eu nu m-aș muta, asta cu toate că am dat de niște plaje paradisiace, dar și de alți europeni ce s-au stabilit în zonă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Plaje foarte frumoase, natura deosebită, mizerie multă...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

A fost o vizită interesantă, dar pe care nu aș repeta-o. Nu m-am simțit foarte confortabil în acest trip.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 06.04.22 12:49:44
Validat / Publicat: 06.04.22 13:42:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 376 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 un baobab imens
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[06.04.22 13:17:56]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=wqCpjFMvz-k

mersi frumos!

webmaster26
[06.04.22 13:28:20]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mika
[06.04.22 13:59:15]
»

@robert: Splendid! Povestirea, fotografiile, totul! Multă sărăcie lângă multă frumusețe a naturii! decshis vot și ecouri cu mulă plăcere!

robertAUTOR REVIEW
[06.04.22 14:37:43]
»

@Mika: mulțumesc frumos pentru vizita si comentariu!

MarinaCoPHONE
[09.04.22 18:46:14]
»

@robert: pare un ținut al contrastelor. Drumul cu asfalt de din altă epocă îmi amintește de multe drumuri de la noi.

Și acolo tot femeile duc greul?

Drum prim mlaștină pentru școală? Bravo celor care se chinuie să ajungă acolo, rușine autorităților care nu fac nimic pentru copiii din zonă.

E trist că și acolo este un război. Se pare că nu se mai satură lumea de violență.

Felicitări pentru curaj și articol.

robertAUTOR REVIEW
[11.04.22 16:08:50]
»

Într-adevăr este o zonă complicată sunt multe lupte interene este sărăcie, iar femeile duc greu mult mai mult ca la noi.

Nu este ușor să schimbi ceva în bine în asemenea zone. Cel mai important lucru după parerea mea este educația este singura șansă să ai parte în viață de anuminte oportunități și apoi să dai ceva înapoi comunitătii din care faci parte. Dar de multe și accesul la educație este greoi.

Senegalul este o țară mare destul de putin populată și mă gândesc la faptul că este destul de dificil să ajungi în fiecare cătun izolat.

Turismul este o mare șansă pentru ei și de aceea încurajez pe oricine să-și ia inima în dinți și să iasă din zona de confort.

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, Mika, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Senegalul:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067566871643066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1