ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Suntem la înălțime!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă n-ar fi existat nu s-ar povesti!

Poveștile frumoase sunt spuse în locuri minunte care produc multă bucurie în suflet, care te întineresc și te fac să iubești natura, oamenii, tradițiile, obiceiurile.

Un astfel de loc am descoperit între munții Piatra Craiului, Bucegi si Leaota, peisaj de basm, remediu natural pentru tot ceea ce înseamnă mângâiere sufletească și satisfacție, tărâm de poveste amplasat la cea mai mare altitudine din România, 1360 metri, într-un spațiu depresionar.

Fundata, căci despre acest sanctuar de frumusețe vorbim, este o localitatea cu cel mai curat aer din România, cu unele dintre cele mai superbe peisaje și multă istorie, încă vizibilă printre cele câteva case de vacanță sau pensiuni ridicate în ultimii ani.

Administrativ, Fundata este formată din satele Șirnea (primul sat turistic din România, încă din 1973), Fundata și Fundățica, iar din punct de vedere al reliefului face parte din culoarul Rucăr-Bran, cuprinzând platforma Șirnea și platforma Fundata. Este hotarul dintre Transilvania și Muntenia, iar în trecut a fost granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Locuitorii din zonă spun că de foarte multe ori oamenii care trăiau in zonă, aveau casele în Tara Românească și grajdurile în Imperiu, astfel încât treceau frecvent granița pentru a merge dintr-o parte în alta. Clădirea fostei vămi se poate observa si astăzi, alături de monumentul primului ofițer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotent colonelul Gheeorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie "Muscel". De altfel, Fundata, a fost prima localitate din Transilvania eliberată de armata română în Primul Război Mondial.

Se pare că denumirea "Fundata" vine de la "fundătură", având legătură cu caracteristicile geografice ale platformei Fundata, cu orientare principală atipică pe axa nord-sud, dând impresia unui spațiu depresionar înalt, cu funcție de culoar.

Temperatura medie anuală este de 4-6 grade, maxima record fiind de + 28 grd celsius în 1952 iar minima de - 26 grd în 1963. De altfel aici a existat si o statie meteorologică datorită topoclimatului cel mai uniform din tot culoarul Rucăr-Bran.

Sunt disponibile numeroase broșuri, pliante și articole în mediul on si offline care ne prezintă istoria locului, tradițiile, obiceiurile, gastronomia locală, principalele activități ale comunității de puțin peste o mie de locuitori, nu voi pune accent pe ele, aș vrea în schimb să vă povestesc puțin despre activitatile turistice din Fundata, dacă aveți inspirația de a petrece clipe de relaxare acolo.

Ceea ce se poate remarca din primul moment după ce ai pășit în Fundata, este amplasarea caselor si a pensiunilor, la distanță unele de altele, răsfirate pe diverse dealuri, unde te poți relaxa în voie, fără a interacționa în vreun fel cu vecinii. Iar ceea ce pare cel mai important, este că localnicii cu sau fără pensiuni, posesorii de case de vacanță, par să formeze o comunitate bine sudată, în sprijinul turismului local, din ce în ce mai apreciat pe plan național.

Există drumuri asfaltate, de munte, înguste și cu refugii, dar sunt numeroase drumuri încă neasfaltate, în pantă, având curbe strânse, care pot crea probleme iarna, când sunt acoperite de zăpadă și de gheață. Fără un autoturism bine echipat pentru condiții de iarnă, poate fi dificil accesul în zonă. Dar poate este mai bine așa, să o păstrăm așa cum au descoperit-o străbunii noștri, fără a interveni distructiv.

Ce poți face în Fundata? Cam ceea ce poți face în oricare alt loc unde dorești să te relaxezi, să te bucuri de peisaje de basm, aer curat și multă liniște. Într-adevăr, marea majoritate a turiștilor aleg Fundata pentru relaxare, aer curat, liniște, plimbări pe ulițele satului, interacționări cu localnici sau pentru gastronomia locală. Multe dintre preparatele pregătite de gazde sunt de la producători locali, un deliciu culinar care se poate lăsa cu kilograme serioase în plus, dacă nu apelăm la alternativele de mișcare disponibile în zonă.

Fundata este recunoscută pe plan național pentru practicarea schiului încă din perioada interbelică prin organizarea unor cursuri de schi pentru flăcăii din zonă, școală înființată de Principesa Ileana, fiica Reginei Maria. În perioada comunistă, Fundata a devenit cea mai importantă bază de selecție schi fond si biatlon pentru cluburile din judetul Brașov.

În Fundata există un Parc de Aventură, cu mai multe intrări și ieșiri, având o dificultate "începător - mediu", traseu care durează aproximativ 2 ore, dacă este parcurs în totalitate. Există un instructor care supraveghează și conduce buna desfășurare a activităților. Simultan, în parc pot intra în jur de 15 persoane. Tarifele sunt între 15 si 60 de lei, funcție de traseu.

Dacă vă doriți o plimbare pe ulițele satului cu trăsura trasă de cai, fie iarna fie vara, aceasta costă în jur de 100 de lei, iar traseul este ales în functie de condițiile meteo și condițiile de drum. Se pot plimba maxim 4 persoane, iar plimbarea durează aproximativ 1 oră.

Aveți posibilitatea de a cunoaște Fundata la pas, de a admira gospodăriile, arhitectura caselor, de a vizita cele două biserici ortodoxe din sat, cea veche, din 1830, din piatră, fiind declarată Monument Istoric, având hramul "Adormirea Maicii Domnului" și cea nouă cu hramul "Sfântul Nicolae", ridicată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în 1943.

În comuna Fundata există un poligon pentru tir cu arcul, un panou de cățărare, închiriere de biciclete, inclusiv electrice, "Tour off road " pe dealurile din jur, traseu de 2 ore cu instructor si masină de asistență, tarif aproximativ 450 lei ptr 4 persoane în autoturisme Suzuki si Duster. Dacă vă doriți o tiroliană montană în tandem. aceasta este disponibilă pentru adulți și copii peste 14 ani. Tiroliana are o lungime de 500 metri si 50 metri înălțime. Traseul poate fi parcurs de 4 persoane în aceleși timp, este disponibil transfer cu mașini 4x4 până la punctul de plecare, iar durata traseului este de 10-15 minute/persoană. Tariful este de 70 lei/persoana, aici fiind inclusă și deplasarea cu auto la punctul de plecare. Se mai pot închiria ATV-uri, tariful acestora fiind în jur de 80 de lei/ora.

Printre excursiile care pot fi organizate aș putea aminti "Excursia la Lacul Fără Fund", "Excursia pe Valea Cheii" și "Excursia pe Vârful Leaota". Excursiile au o durată de aproximativ 4 ore si se adreseaza grupurilor de 4-15 persoane. Tariful este de 25 lei/persoana/grup, pentru fiecare excursie, aici fiind inclus și ghidul care va conduce si va oferi toate explicațiile grupului. Se recomandă echipament adecvat drumețiilor montane.

Sunt disponibile trasee turistice cu plecare din Fundata către

- Bucegi

Șleaul Mândrului – Vârful Sântilie – Pietrele Albe – Strunga – Cabana Padina. Durata este de 6-7 ore.

- Leaota

Fundata – Fundățica – durata 1 oră

Fundățica – Giuvala – Valea Vătarnița – Fundata – durata 3 ore

Fundățica – Valea Cheia – Podu Dâmboviței – durata 2 ore

Fundata Șleaul Mândrului – Curmătura Fiarelor – durata 3-4 ore.

Fundata - Vf Sântilia - Curmătura Fiarelor- Vf. Leaota - Muntele Românescu - Cabana Leaota - durata 6 ore

- Moieciu de Sus

Fundata- Poiana Andolea si retur - durata 2 ore

Fundata - Valea Șerbești - Moieciu de Sus - durata 1 ora

Fundata- Moieciu de Sus - Chișători - Valea Grădiștei - Fundata - 4 ore

- Cheia

Fundata - Obârșia Văii Grădiștei - La Pajură - 1 ora

- Piatra Craiului

Fundata – Vâtarnița – Valea Muierii și retur – durata 3 ore

Drumul Branului spre sud (Fundata – Colții Vâtarniței – Valea Muierii – Cheile Orății și retur) – durata 4 ore

Fundata – Valea Muierii – Dâmbovicioara – Peștera Dâmbovicioarei – Ciocanu – Șirnea – Fundata – durata 5 ore

Fundata – Curmătura Groapelor – Poiana Vlădușca – durata 5 ore și jumătate.

Fundata oferă și numeroase variante interesante de cazare, tarifele țin cont de serviciile complexe oferite, dincolo de cazare si masă, turiștii au un ghid în persoana proprietarului pensiunii care le prezintă oportunitățile de relaxare din zonă și posibilitățile de petrecere a timpului liber, la pensiune sau în natură... Tarifele variază funcție de condițiile de cazare și servicii, se situează între 150 si 250 de lei, cu mic dejun inclus, însă majoritatea aleg opțional serviciile complete de masă oferite, datorită preparatelor bio specifice zonei. Carne afumată, caș afumat, brânza de burduf, bulz cu mămăligă, varză călită cu prăjială din carne de porc, de la proprietar sau producătorii locali.

Am avut privilegiul de a fi cazat într-una dintre cele mai frumoase pensiuni din Fundata, "La Vulturi", un adevărat cuib de vulturi cu o priveliște fabuloasă către Piatra Craiului, loc de poveste si de revenire pentru noi aventuri si relaxare. Despre experiența avută la această pensiune si despre gazdele noastre minunate, voi povesti într-un articol ulterior, pentru că este ceva deosebit, care trebuie povestit.

Fundata nu înseamnă doar peisaje de vis, pensiuni si excursii pe cele mai interesante cărări de munte, Fundata reprezintă un hub de evenimente naționale, tradiționale, așteptate an de an de localnici sau turiști.

Nedeia Munților - Sărbătoare pastorală tradițională denumită în trecut "Târg de două țări", la hotarul dintre Muntenia si Transilvania, își propune să reînvie tradițiile locale si să prezinte comuna Fundata turiștilor cu varietatea și autenticitatea tradițiilor locale. Are loc în ziua sărbătoririi Sf. Ilie și este unul dintre cele mai de seamă evenimente, unde se prezintă obiceiurile și meșteșugurile tradiționale, costume populare, negustori cu produse gastronomice din gospodăriile proprii sau de la stână, momente artistice, povești frumoase și de dragoste. Pentru că Nedeia Munților a pornit de la un cioban care a coborât de la stână pentru a aduce iubitei daruri, în ziua Sfântului Ilie, conform legendei festvalului.

Noaptea de Sânziene - În seara zilei de 23 iunie, după vecernicia Sf. Ioan Botezătorul, participanții la eveniment participă la cules de sânziene pentru a împleti coronițe. După aceea fetele aruncă coronițele peste case, dacă coronița va rămâne agățată și nu cade este semn că acolo ca avea loc în viitorul apropiat o nuntă. Festivalul continuă cu un program artistic de muzică și poezie, un foc de tabără, jocuri populare și o "cină ciobănească". Este noaptea când se deschid cerurile!

Măsura Laptelui - unul dintre cele mai importante evenimente ale comunei, o sărbătoare unde turiștii se pot bucura de specialitățile culinare ale localnicilor din satul Șirnea: bulz, balmuș, berbec în proțap, plăcinte, scovergi, brânză în coajă de brad, caș afumat, dulcețuri și țuică. Măsura laptelui cuprinde parada portului popular, mulsul oilor și măsurarea laptelui, jocuri pastorale, întâlnirea fiilor satului si momente artistice din folclorul zonal.

Festivalul de Reconstituire Istorică Fundata 1916 - Festival dedicat luptelor desfășurate în 1916 între armata română și armata germană. Au loc reconstituiri ale bătăliilor din culoarul Rucăr-Bran-Brașov, vizitatorii putând admira actele de vitejie ale armatei române condusă de generalul Averescu. De asemenea, pasionații de reconstituri istorice trăiesc asemeni soldaților din primul război mondial, gătesc la cazan, fac instrucție de front, participă la antrenamente. Vizitatorii pot interacționa cu aceștia, pot face poze, se pot îmbrăca în uniformele armatei române sau germane, pot achiziționa diferite amintiri de la festival.

Nu știu dacă recomandările mele v-au determinat să programați o vacanță în Fundata, mi-aș dori să vă pot convinge, însă eu personal voi reveni cât de curând acolo, pentru că este locul unde m-am regăsit, unde am respirat cel mai curat aer si unde am putut admira cele mai frumoase peisaje. Este locul unde am trăit la înălțime unele dintre cele mai frumoase experiențe de vacanță din România!

Acest text a fost publicat pe blogul personal si pe AFA.

O parte dintre informatii au fost preluate de la proprietarul pensiunii unde am fost cazat.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 14.03.22 17:26:39
Validat / Publicat: 14.03.22 17:58:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FUNDATA.

VIZUALIZĂRI: 1850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cheile Grădistei, Fundata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

pepsi70roAUTOR REVIEW
[14.03.22 17:55:06]
»

Wm, rog https://www.youtube.com/watch?v=EVfA18zykZ8

webmasterX
[14.03.22 17:58:04]
»

@pepsi70ro: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[14.03.22 18:33:26]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianbogdan
[14.03.22 18:48:19]
»

Buna!

În Fundata există un Parc de Aventură, cu mai multe intrări și ieșiri, având o dificultate "începător - mediu", traseu care durează aproximativ 2 ore, dacă este parcurs în totalitate. E, aici parcă aș contrazice pe cineva, personal nu cred ca aș putea să parcurg parcul de aventură de aici, eu am mers pe sub instalații și am zis că nu aș putea să urmez traseul. Acuma să nu vă luați după mine, fiecare cu puterile lui.

Zona Fundata întradevăr superbă, dar nu știu cum ai făcut tu prin imagini să fie cea mai cea.

Cu bine!

mishu
[14.03.22 19:19:35]
»

Dacă n-ar fi existat nu s-ar povesti!

iar eu as incheia "si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa! "

Numai ca nu este o poveste, este o realitate romaneasca de care putem fi mandri si de care trebuie sa ne bucuram. Asteptam povestea ta deoarece am vazut toate pozele puse pe FB incat daca doar te uiti la poze, te-ai gandi ca in cine stie ce locuri departe de noi sunt.

Minunate locuri, superbe poze, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[14.03.22 19:25:35]
»

@adrianbogdan:

Acuma să nu vă luați după mine, fiecare cu puterile lui.

, ai mare dreptate, depinde de conditia fiecaruia. Eu m-am uitat pe niste trasee intr-o zona minunata in Italia, si era trecut gradul de dificultate de la usor, pana la dificil, insa de exemplu, pentru nivel moderat, era trecut ca totusi fiind clasificat asa pentru o persoana cu o pregatire fizica medie, asa ca de exemplu mediu pentru mine ar insemna deja dificil, in timp ce pentru @Mika ar insemna usor .

Dar ca sa fiu cinstita, as mai incerca astfel de trasee, insa acum probabil pe cele usoare.

Am mers pe astfel de trasee si pe langa Bucuresti, dar si la Brasov si pot spune ca acea adrenalina iti da la final o mare satisfactie.

Asa ca e cum ai zis tu, depinde de puterile fiecaruia .

elenaadinaPHONE
[15.03.22 12:22:09]
»

Super!!

????????????

Rodel
[15.03.22 18:52:59]
»

Superbe imagini! Review-ul și pozele sunt un îndemn la a vizita această zonă cu peisaj de-a dreptul mirific. Trebuie să ajung acolo!

Felicitări pentru impresii și poze!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.22 11:43:47]
»

@adrianbogdan: Până nu încerci... ????

Fundata este magnifică, trebuie să pășești în cele 3 sate pentru a o cunoaște, pentru a interacționa cu locurile, cu oamenii. Mulțumesc!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.22 11:49:22]
»

@mishu: avem locuri minunate în România. Depinde de noi dacă dorim să le descoperim, dar dacă o facem, ne vom îndrăgosti de țara noastră! Mulțumesc!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.22 11:51:22]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.03.22 11:51:55]
»

@elenaadina: Da, trebuie să mergeti acolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elenaadina, mishu, pepsi70ro, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Fundata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073240995407104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1