ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Saint-Emilion — farmec medieval și aromă de vin

TIPĂREȘTE URM de aici

A venit și ziua in care a trebuit să părăsim, cu greu, Bretania, și să ne indreptăm spre zone mai insorite și mai calde.

Am avut multe planuri privind continuarea vacanței, dar, chiar dacă am renunțat la unele destinații sau am adăugat altele, una a rămas permanent pe listă – Saint-Emilion.

Am ajuns la Saint-Emilion, după aproape șapte ore de condus, trecând din Bretania in Noua Aquitaine, departamentul Gironde. Inițial am avut in plan să ne mai oprim pe drum in câteva locuri, dar am renunțat, deoarece am plecat destul de târziu din Perros-Guirec.

Pentru Saint-Emilion am rezervat o zi intreagă, așa că, in seara in care am ajuns doar am mancat ceva și ne-am retras in camera noastră, urmând ca in dimineața următoare să plecăm in explorare.

Dacă vreți să vedeți un oraș medieval mic și foarte bine conservat, dacă vă place să vă plimbați prin viile pline de struguri, dacă vă place mâncarea bună și mai ales vinul bun și doriți să aflați și să vedeți cum ajunge el in paharele noastre, atunci Saint-Emilion este locul perfect.

Numele orașului vine de la călugărul Emilion, originar din Vannes - Bretania. Călugărul a fugit din localitatea sa natală, speriat de faima pe care o căpătase de făcător de minuni, și s-a refugiat in galeriile subterane din Ascumbas, numele inițial al orașului Saint-Emillion. A trăit o vreme ca pustnic in catacombele subterane, și, după o vreme, impreună cu câțiva discipoli, a fondat orașul, devenind astfel patronul spiritual al orașului. In anii care au urmat mai multe ordine religioase s-au instalat in oraș, construind biserici și mănăstiri. Micul oraș a devenit punct de oprire pentru pelerinii care mergeau spre Camino de Santiago.

Viile din zonă au fost plantate de romani incă din secolul al doilea dar responsabil de dezvoltarea acestor vii și de inceputurile producerii și comercializării vinului este un discipol al Emilion, pe numele lui Valery, care a devenit astfel patronul spiritual al viilor din jurul orașului.

Jurisdicția Saint Emilion, care cuprinde orașul și viile care il inconjoară, a fost inscrisă, in anul 1999, in Patrimoniul Mondial Unesco.

Am intrat in Saint-Emilion după ce ne-am” rătăcit” puțin prin viile care inconjoară orașul.

Orașul te farmecă de la prima vedere. Străduțe inguste, mărginite de clădiri vechi sau mai noi, cu magazine cochete la parter, cele mai multe fiind vinării. Peste tot pe unde te uiți vezi o reclamă la un Chateau, la un tip de vin sau ești invitat la o degustare. Este greu să reziști dar, dacă intri in toate și deguști câte un soi de vin, s-ar putea să pleci mai vesel decât ai venit.

Primul popas l-am făcut la Biroul de Turism de unde am procurat o hartă și am aflat câteva informații privind orarul de vizitare al unor obiective. Biroul de Turism iși are sediul in vechiul refectoriu al Mănăstirii Collegiale, pe latura dispre Place du Clocher, așa că am primul obiectiv vizitat a fost Biserica și Mănăstirea Collegiale

Construcția a inceput in anul 1110 la cererea arhiepiscopului Arnaud Geraud de Cabac și a continuat până in secolul XVI, fiind una dintre cele mai impunătoare biserici din Gironde, cu o arhitectură care imbină stilul romanic cu cel gotic. Numele bisericii vine de la colegiul de canonici sub ordinul Sfântului Augustin. Călugării au locuit in mănăstire și au asigurat buna funcționare a vieții religioase in Saint-Emilion. Biserica adăpostește o statuie a patronului viilor – Saint Vallery, dar și o statuie a lui Saint-Emilion.

Mănăstirea Collegiale a fost construită in secolul al XIV-lea, și formează un pătrat cu latura de 30 de metri, cu o grădină centrală. Pe pereții pătratului care formează mănăstirea sunt morminte datând din secolele XIII și XIV.

Biserica și Mănăstirea Collegiale sunt deschise permanent, intrarea este liberă.

Pe cealaltă latură a Place du Clocher, vis-à-vis de Biroul de Turism, se află Turnul Ceasului Bisericii Monolit.

Turnul este o adevărată emblemă a orașului, fiind vizibil din orice parte a lui. Cu inălțimea lui de 68 m, este al doilea cel mai inalt turn din Gironde, după Saint Michel din Bordeaux. Ca să ajungi in vârful turnului trebuie să urci 196 de trepte, urcușul fiind o adevărată excursie prin secole și stiluri arhitectonice Turnul a fost construit pe parcursul a 400 de ani ca un reper al Bisericii Monolitice, simbolizând legătura simbolică dintre lumea subterană și impărăția cerurilor. Stilurile arhitectonice se impletesc, incepând de la cel romanic, la parterul turnului până la cel gotic, la vârful lui.

Efortul de a urca până in vârful turnului este răsplătit de o panoramă asupra intregului oraș și a viilor care o inconjoară.

Dacă ajungeți la turn veți găsi ușa grea și metalică inchisă, dar să știți că se poate vizita. Cheia turnului se procură de la Biroul de Turism, contra unui act de identitate și a plății contravalorii unui bilet (nu mai țin minte exact, cred că 3 EURO). O dată cu cheia am primit și un pliant cu informații despre turn și am fost rugați să inchidem ușa atât la intrare cât și la plecare. Se pot face și excursii ghidate, tot prin Biroul de Turism.

După vizitarea turnului am revenit in Place du Clocher, unde este un punct de belvedere, o terasă cu vedere spre Piața Bisericii Monolitice.

Am părăsit Place du Clocher și am plecat mai departe pe Rue du Clocher, mărginită de o parte și de cealaltă, bineințeles, de vinării. Vinuri pentru toate gusturile și chiar pentru toate vârstele. Dacă vrei să cumperi un vin făcut in anul nașterii, aici este locul. Și, să nu credeți că prețurile cresc proporțional cu vechimea! Nu! Ele diferă in funcție de cât de bun a fost anul resepectiv din punct de vedere viticol și mai diferă și in funcție de calitatea strugurilor din care a fost făcut. Astfel, un vin purtând eticheta de Grand Cru Saint Emillion insemană că este cel mai bun vin de aici, dar prețul este diferit de la un Chateau la altul.

Beneficiar al unui microclimat perfect potrivit pentru creșterea strugurilor, cu un sol format dintr-un amestec de nisip, argilă și calcar, Saint Emilion a devenit locul creșterii unor soiuri calitative de struguri din care se produc vinuri cu o gamă largă de arome, deosebit de apreciate.

Celebritatea vinurilor din Saint Emilion se datorează insă și activităților susținute de promovare ale Juradei, o asociație a producătorilor de vin inființată de Regele Ioan Plantagenet in anul 1199. Jurada a funcționat in foarte bune condiții până la Revoluția Franceză, când activitatea ei a fost intreruptă. In anul 1948 Jurada a fost reinființată iar in prezent se ocupă de promovarea vinului din Saint Emilion in intreaga lume.

In afară de magazinele de vinuri din oraș unde se pot degusta diferite vinuri, prin Biroul de Turism sunt organizate tururi cu degustări, picnicuri sau prânzuri la diferite Chateau-ri din zonă. Din păcate timpul nu ne-a permis un astfel de tur, ar mai fi fost necesară incă o zi, dar am intrat insă intr-unul din magazinele de vinuri unde vânzătorul, având și calitatea de sommelier, ne-a povestit despre vinuri și am degustat mai multe soiuri. Bineințeles că nu am plecat cu mâna goală, ci cu două lăzi de vin.

Și așa, mergând printre vinuri, am ajuns tot la vinuri, la o adevărată bibliotecă de vinuri, dacă pot să ii spun așa, deschisă in cadrul Mănăstirii Cordeliers.

Cordeliers au fost călugări franciscani stabiliți inițial in afara zidurilor orașului. In secolul al XIV-lea, după ce mănăstirea in care locuiau a fost atacată și jefuită, călugării au obținut permisiunea de a intra in oraș și de a construi o mănăstire. Călugării Cordeliers au locuit in această mănăstire 400 de ani, până la Revoluția Franceză, când ordinul lor a fost interzis și toate mănăstirile din Franța ocupate de ei, inchise. Chiar dacă in anul 1850 Ordinul Cordeliers a fost din nou autorizat, călugării nu au mai venit să locuiască in Saint Emilion, mănăstirea a fost părăsită, zidurile s-au prăbușit și au fost acoperite de vegetație.

Locul a trecut prin mâna mai multor proprietari, până când, la sfârșitul secolului al XIX-lea, niște proprietari mai intreprinzători au avut ideea de a folosi galeriile și pivnițele subterane pentru a invechi vinuri spumante.

Ideea a prins și s-a dezvoltat, aici obținându-se unul dintre cele mai bune vinuri spumante – Les Cordeliers.

Mănăstirea Cordeliers și magazinul de vinuri de la suprafață se pot vizita gratuit dar pentru a vedea rețeaua de pivnițe și tuneluri unde fermentează vinul trebuie programare și este contra cost.

După Mănăstirea Cordeliers am plecat spre Piața Bisericii Monolitice, trecând pe sub Poarta Cadene.

Casa Cadene este o casă construită in secolul al XVI-lea și este singura casă din Saint Emilion cu partea superioară din lemn. Lipită de casă este Poarta Cadene despre care se spune că separa populația religioasă din orașul de sus de cea laică aflată in orașul de jos.

Am coborât ăe Rue de la Cadene, o străduță pietruită mărginită de alte vinării, și am ajuns in Piața Bisericii Monolitice.

Piața reprezintă inima orașului, iar numele ei este dat de cel mai important obiectiv istoric din Saint Emilion, Biserica Monolitică și monumentele subterane.

Pentru a vizita Catacombele, Schitul Sfântului Emilion și Biserica Monolitită, trebuie sa achiziționați bilete de la Biroul de Turism. Vizitele se fac numai insoțiți de ghid, la anumite intervale orare. Costul unui bilet este de 12 Euro. Ghidul a vorbit in franceză și engleză dar, spre surprinderea noastră, am primit un pliant cu explicații in limba română. Fotografiatul este interzis in timpul vizitei, dar, am reușit să” fur” câteva fotografii cu telefonul.

Biserica Monolitică a fost săpată in intregime in stratul de calcar de către călugării benedectini, la sfărșitul secolului al XI-lea. Este cea mai mare biserică monolitică din Europa, cu o lungime de 38 m, lărgime de 20 m și inălțime de 11 m. Turnul clopotniță (pe care l-am vizitat anterior) a fost adăugat in secolul al XII-lea și are 4500 tone. Biserica a fost abandonată la Revoluția Franceză, iar lipsa intreținerii și umiditatea au dus la formarea salpetrului, un component de bază in fabricarea prafului de pușcă. Salpetru se colecta prin răzuirea pereților, ceea ce a distrus aproape toate picturile cu care erau acoperiți inițial pereții bisericii.

In urma descoperirii unor fisuri in boltă, in anul 1990, biserica a fost inchisă timp de 15 luni. Au fost instalate 38 de coloane de beton care să susțină bolta. Biserica a fost redeschisă, dar s-a descoperit că nu numai greutatea clopotniței a dus la fisuri ci și infiltrațiile cauzate de ploi sau izvoare subterane. De problema infiltrațiilor insă au fost conștieți și călugării care au cioplit biserica, dovadă rețeaua de canalizare datând din sec. al XI-lea, folosită pentru evacuarea apei din biserică și descoperită după anul 1990.

Pentru a proteja și mai bine biserica, intre anii 2001 și 2002 au fost instalate niste cadre metalice in jurul coloanelor care susțin bolta.

Am reușit să fac câteva fotografii din interiorul bisericii, unde se văd toate aceste măsuri de protecție.

Schitul Sfântului Emilion, este cel mai vechi monument al orașului, locul unde călugărul Emilion și-a petrecut ultimii 17 ani din viață. Aici se poate vedea izvorul pe care Emilion l-a folosit pentru a boteza locuitorii din zonă, un scaun cioplit in stâncă, numit scaunul de meditație sau scaun de fertilitate (se spune că dacă se așează o femeie pe acest scaun și iși dorește să fie mamă, va rămâne insărcinată in câteva luni).

Capela Trinității, a fost construită la inceputul secolului al XIII-lea și a fost dedicată Sfântului Emilion. Se păstrează in stare foarte bună picturile din secolul al XIII-lea.

După vizitarea catacombelor, a Schitului Sfântului Emilion și a Bisericii Monolitice ne-am continuat plimbarea prin Saint-Emilion, hoinărind pe străduțele pietruite.

Am urcat până La Tour du Roy, un turn construit in secolul al XIII-lea, unul dintre cele mai faimoase monumente de arhitectură militară din Gironde. Este așezat pe un deal, și este un bun punct de belvedere asupra unei părți a orașului, dar mai ales asupra viilor.

De la Tour du Roy am plecat pe o alee printre vii, după care am coborât din nou in oraș și iar am intrat in vii, urcând pe lângă vechiul zid al orașului.

Am ajuns astfel la Porte Brunet, cea mai bine conservată dintre cele șase porți vechi ale orașului. A fost folosită pentru a apăra orașul, existând intre cele două arcade ale ei un aruncător de pietre și apă clocotită.

Ne-am continuat plimbarea pe Chemin de Fosses, o stradă mărginită pe o parte de vii și de cealaltă de zidurile orașului, construite la sfârșitul secolului al XII-lea și inceputul secolului al XIII-lea. De fapt nu erau simple ziduri, ci fațadele frumos sculptate ale caselor locuitorilor bogați din clasa de mijloc a orașului. O astfel de casă este cea numită ” Palais Cardinal” , construită la sfârșitul secolului al XII-lea., dar din care au mai rămas doar niște ruine.

Vis-à-vis de Palais Cardinal, intre vii, se află Grandes Murailles, un perete dintr-o mănăstire dominicană din secolul al XIII-lea, distrusă in timpul Războiului de 100 de ani. In prezent, acest zid marchează intrarea in domeniul viticol numit Grandes Murailles.

Am ajuns astfel la Biserica Colegialle, locul de unde am plecat in vizita noastră prin Saint Emillion.

Nu pot incheia review-ul despre Saint Emilion fără a povesti câte ceva despre restaurantele orașului, aflate in orice zonă a lui. De fapt, la orele prânzului, pe toate străzile plutea un miros apetisant de mâncare. Chiar dacă nu iți era foame, cu greu puteai rezista teraselor mici și imbietoare, din care răzbăteau voci vesele și clinchete de pahare. Am poposit și noi la o astfel de terasă, o afacere de familie, unde am servit niște feluri locale acompaniate de un vin alb, rece.

Din păcate noi am avut hotelul la cinci km de oraș, motiv pentru care seara nu am mai fost prin Saint Emilion, dar am ințeles că merită și o vizită nocturnă.

Sunt multe hoteluri in Saint Emilion dar prețurile sunt direct proporționale cu renumele orașului.

Cam lung review-ul meu dar pentru un loc ca Saint Emilion poate că este chiar prea puțin.

Dacă ajungeți in Gironde, in apropiere de Bordeaux, nu ratați o excursie in Saint Emilion.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 24.02.22 15:43:41
Validat / Publicat: 24.02.22 20:14:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA

VIZUALIZĂRI: 1686 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Vedere panoramică din turn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX [24.02.22 20:13:24] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanţa în Bordeaux și împrejurimi, BORDEAUX" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterscris / TELEFON [24.02.22 20:19:15] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mika [24.02.22 20:30:47] »

@webmaster: Mulțumesc!

mishu [24.02.22 20:39:22] »

Super destinatie! am sorbit fiecare cuvant si am savurat fiecare poza. Daca mai vii cu astfel de locuri poate chiar schimb destinatia de vacanta.

Felicitari votat cu mare drag.

Mika [24.02.22 20:41:32] »

@mishu: Mulțumesc! Ți-am mai spus că nu e timpul pierdut. Noi de răzgândim de vreo două oi până de decidem asupra unei destinații

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA [25.02.22 10:23:10] »

@Mika: Minunat! Saint Emilion e și pe lista mea, cuplat cu Bordeaux. Poate anul viitor...

Mika [25.02.22 10:36:55] »

@Carmen Ion: Mulțumesc! Și noi am vrut Bordeaux, dar ar fi trebuit sa mai stam macar vreo trei zile pe acolo, iar soțul abia aștepta să ajungă la ape mai calde. A ramas pentru o eventuală dată viitoare. Sper să ajungi atunci când iți dorești.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Bordeaux și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083910942077637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1