ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Kritsa, cunoscut sat tradițional cretan

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Agios Nikolaos, vezi impresii, am plecat spre Heraklion, dar mai întâi am făcut un ocol la Kritsa, un sat tradițional cretan cu case vechi și străzi înguste așezat la poalele Munților Lassithi (Dikti).

Aflat la circa 10 kilometri de Agios Nicolaos, a fost cel mai mare sat din Creta evului mediu, a fost și sediul municipalității, participant activ la toate luptele naționale, renumit prin carnea, „kreas” , de capră, poate de aici și numele, este astăzi cunoscut prin apreciatul și premiatul lui ulei de măsline, prin obiectele artizanale pe care le fac îndemânaticii lui locuitori și, nu în ultimul rând prin Biserica Panagia Kera, biserica cea mai pictată din Creta.

Am ajuns cu mașina, dar mi-ar fi plăcut să merg acolo cu minitrenul ce pleacă din portul Agios Nikolaos, o plimbare în circuit ce durează 4 ore și jumătate și costă 20 euro de persoană, dar, timpul!?!?! , veșnica problemă în excursiile mele.

Am mers printre plantațiile de măslini ce înconjoară satul și am oprit la circa un kilometru de intrarea în Kritsa, la Ekklisía Panagia Kera, Biserica Fecioara Maria, o biserică bizantină construită în secolele 13 – 14 d. Hr., cea mai pictată biserică din Creta, una dintre cele mai importante biserici din Insulă prin cele mai bine conservate fresce bizantine cretane pe care le adăpostește. Este închisă lunea, în celelalte zile se poate vizita între orele 8 și 15, cost bilet acces 2 euro, seniori.

Am intrat în biserică însoțiți de doamna de la casa de bilete, ocazie cu care ne-a spus câteva cuvinte despre biserică și pictura ei valoroasă….

Este o biserică simplă, cu contraforturi, acoperiș boltit cu o cupolă și o clopotniță grecească. Are trei nave, una centrală mai mare și două mai mici, fiecare cu altar propriu.

Interiorul este frumos, bogat pictat, superbele picturi caracterizându-se prin intensitate și expresivitate, fiecare navă fiind pictată cu o anumită temă. Cea mai veche pictură, cea din Nava Centrală închinată Adormirii Maicii Domnului prezintă scene din viața necunoscută a Maicii Domnului realizate în diferite stiluri artistice. Aici este pictată „Cina cea de taină” cu Iuda punând mâna pe pește, tot aici se află, pe o coloană, mai rar întâlnită „Icoana Sf. Francisc de Assisi” , fost călugăr, diacon și mistic catolic italian, singurul sfânt catolic reprezentat în biserica ortodoxă.

Cele două nave mai mici au fost construite mai târziu, Nava Sudică, închinată Sf. Ana, are pictura cea mai bine conservată, iar icoanele sale ce redau scene din viața Anei, Mama Maicii Domnului, se remarcă prin tandrețe și bunătate, printre ele și „Icoana Sf. Ana” . Nava Nordică este dedicată Sf. Antonie și are scene ce reprezintă a Doua Venire a lui Hristos și „Pictura Ctitorii Bisericii” .

Am fost singuri în biserică, am pozat în voie, nestingherită de nimic…, dar la plecare a venit un grup de francezi care a umplut biserica.

I-am lăsat pe francezi să vadă biserica, am mers la mașină și în câteva minute intram în sat, Google maps conducându-ne la Biserica Panagia Odigitria unde voiam să oprim. Nu se putea parca aici și am mai mers două, trei sute de metri pe o stradă laterală parcând în fața unei taverne, și, știind că satul nu este prea mare, are străzi înguste pe care circulația mașinilor este dificilă ne-am continuat plimbarea pe jos.

Am trecut pe lângă un mic Parc unde am văzut mecanismul unei Prese pentru ulei de măsline și Statuia Rodanthi, fata numită cu mândrie „Kritsotopoulas” , adică „Fiica Kritsei” , a cărei tragedie s-a petrecut în urmă cu circa 200 de ani.

Răpită de un ofițer turc pentru a fi dusă în haremul lui, tânăra a reușit să îl ucidă după care, deghizată în băiat, a fugit la luptătorii din rezistența antiotomană unde a fost rănită la piept. Un luptător a văzut tânărul căzând și vrând să-i oblojească rană a descoperit că este fată, era chiar fata lui răpită de turci. Rănită grav a murit în brațele tatălui ei.

De aici am mers la Ekklisía Panagia Odigitria, Biserica Fecioara Maria Călăuzitoarea, o clădire de pe la jumătatea secolului 19 construită în tradiția locului cu elemente arhitecturale venețiene, otomane și bizantine. Are două nave cea sudică închinată Fecioarei Maria, cea nordică Sf. Haralambie, nu este pictată, dar are multe icoane, mai vechi sau mai noi, și mobilier din lemn sculptat.

Aici, în zona Bisericii, majoritatrea vizitatorilor sunt tentați să se oprească, dar eu citisem că pitorescul sat se întinde în continuare pe Strada Oulof Palme și următoarele, străzi mărginite de cafenele și taverne, de buticuri care vând uleiuri de măsline și mult artizanat local, țesături, broderii și dantelării, covoare de lână, obiecte din lemn de măslin sau din piele, ..., nu prea ieftine dar autentice.

Am intrat în Magazinul Physis of Crete aflat vizavi de biserică într-o clădire verde care vindea ulei de măsline, mi-au plăcut ambalajele, de la sticluțe de 60 mililitri, la bidoane de 5 litri, bidon pe care doamna de acolo ni l-a oferit cu reducere, dar am cumpărat câteva sticluțe de 100 de grame, nu aveam bagaj la cală și nu știu cum l-am fi luat cu noi în avion, apoi vizavi de el am admirat broderii manuale, foarte frumoase la Magazinul Elefthia, după care am ajuns la o intersecție.

Aici am virat la dreapta pe Strada Kritsotopoulas una din multele străzile pietruite ca și aleile ce se desprind pe ambele părți din ea, cu case albe cu acoperișuri terase, multe din ele verzi, nu vopsite ci acoperite de plante, cu buticuri și taverne ce își invitau clienții cu oferte bogate și prețuri mici, pentru exemplificare am pozat oferta zilei a Tavernei Agadiko cunoscută pentru mâncare gustoasă și platanul ce-o umbrește.

Am ajuns astfel la Muzeul plantelor rare și endemice „Rodanthi” ce deține exemplare dintre cele mai rare plante din Creta, plante folosite de mii de ani în dieta cretană, în medicina tradițională sau în alte scopuri, nu l-am vizitat, nu am mers nici la Muzeul de Istorie și Folclor „Kritsotopoula” cu obiecte locale, vechi, realizate manual, reproduceri ale modului de viață din anii 1820…, trecuseră aproape două ore de când plecasem de la hotel și mai aveam de mers și de oprit până la Heraklion, destinația finală a acelei zile.

Kritsa, satul în care timpul pare că stă pe loc, are ce arăta și știe să arate ce are, merită vizitat nu numai pentru ce este el renumit ci și pentru atmosfera și pitorescul lui. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Sat tradițional cretan vechi, cu ulei de măsline extravirgin „Physis of Crete 0,2” ulei de calitate superioara, premiat la nivel mondial și broderii manuale renumite...

Biserica Panagia Kera cea mai pictată biserică din Creta, de neratat!

Cadru natural deosebit...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Magazin cu ulei de măsline „Physis of Crete 0,2” renumit și artizanat autentic...

Taverne cu mâncare și prețuri bune...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 21.02.22 11:32:49
Validat / Publicat: 21.02.22 12:17:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora

VIZUALIZĂRI: 1328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Creta, Kritsa, Biserica Panagia Kera, Fațada estică, Se văd cele trei nave și cupola
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[21.02.22 12:54:11]
»

@mprofeanu: Cu mare plăcere am revăzut Panagia Kera și superbele sale fresce, într-adevăr de neratat.

Mă bucur că ai avut timp și pentru a vizita satul Kritsa, o așezare de deal plăcută ochiului, devenită între timp un loc de atracție pentru turiști. Am remarcat și eu puzderia de magazinașe cu felurite suvenire, în special dantele, broderii, carpete și tricotaje, plus renumitul ulei de măsline extravirgin produs pe plantațiile din zonă.

Și eu am vrut să merg cu trenulețul din Agios Nikolaos, dar din păcate nu am reușit: am impresia că nu fusese încă pus în funcțiune în luna iunie, dar știu din experiență proprie cât de comode și interesante totodată sunt astfel de excursii.

Felicitări pentru review și poze!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.22 16:13:43]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos, Carmen! Am avut mentor bun, când am făcut documentarea, te-am recitit și nu puteam rata așa ceva. Mi-a plăcut...

Cu mare drag, !

Rodel
[21.02.22 16:49:58]
»

Se spune că măslinele și uleiul din Creta sunt de cea mai bună calitate. Când am fost, am cumpărat și eu în sticluțe, în primul rând pentru ambalaj. Am cumpărat și măsline Kalamata. Dacă ei spun că sunt cele mai bune...

Cred că este foarte interesant Muzeul Plantelor Rare și Endemice. Mi-ar plăcea să vizitez un astfel de muzeu. Creta are foarte multe de oferit.

Felicitări pentru impresii și poze!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.22 17:55:02]
»

@Rodel: Șie mie mi-ar fi plăcut să văd acel muzeu al plantelor rare, am ajuns până la intrare dar aveam timpul strict limitat. Mai trebuia să vedem platoul Lasithi și să ajungem la Heraklion la o oră rezonabilă pentru o vizită de după amiază, vroiam să găsesc deschis Muzeul de Artă Creștină...

Cu mare drag!

mishu
[22.02.22 20:00:47]
»

Ca de obicei minunat, o incantare sa citesc articolele tale, felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[22.02.22 21:30:29]
»

@mishu: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lasithi & estul Cretei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060152053833008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1