ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2004
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Descopera Malnas, Valcele si Ocna Mures

TIPĂREȘTE

Descopera Malnas, Valcele si Ocna Mures

Nu, n-am nimic cu orasul Covasna, unde exista un Spital de Recuperare vestit in intreaga Europa si care se pare ca si el va fii renovat in curand cu fonduri europene. Ci doar cu judetul Covasna am eu ceva, acolo unde existau pe vremuri doua statiuni balneare vestite, Malnas si Valcele.

Iata povestea nefericita dar adevarata a fiecareia, pe indelete

Vestitele alta data statiuni balneare de interes national si chiar international, Borsec, Balvanyos, Malnas, Valcele si Ocna Mures au ceva in comun sau poate e mai bine zis "iesit din comun", dupa aul 1989, ele si-au incetat activitatea. Inchiderea bazei de tratament din orice statiune balneara, atrage automat dupa sine, agonia localitatii respective si pierderea multor locuri de munca. Odata lacatul pus pe usa unei statiuni balneare, e foarte greu sa regasesti cheia potrivita pentru a o deschide din nou si sa-ti recastigi oamenii suferinzi ce au avut incredere in virtutile locului, pacienti castigati cu greu, in decenii sau chiar mai mult. Vestile circula repede, mai ales cele proaste.

Poate ca la noi in tara, in unele parti dispar statiuni balneare iar in altele apar statiuni noi, asa precum e pe cer, sau prin Univers, unde, fiti sigur ca in momentul cand se stinge o stea, alta va rasari in locul ei... Viata merge insa inainte, "life goes on" si oamenii isi cauta alte locuri tamaduitoare.

Cine n-a auzit de faimoasa apa de Malnas, care se gasea mai pe toate rafturile alimentarelor comuniste, apa minerala ce ne alina durerile de stomac sau fiere produse de o alimentatie nesanatoasa si saraca in elemente nutritive precum era cea dinainte de anii 89?

Iata-ma deci la Malnas, intr-o vara fierbinte a nului 2004, ratacind printre izvoare care mai curg inca, varsandu-si virtutile vindecatoare prin paharele unor pacienti rataciti prin statiune. Intreb pe cineva de vestitul strand cu apa minerala, existent aici prin anii '80, strand alimentat de izvorul "Hercules". Un satean mai in varsta se apropie de mine si-mi spune

"Acolo o fot strandu' domnule" si-mi arata un teren betonat de handbal. "S-o astupat stradu' cu pamant si pietre, peste care s-o turnat beton".

Trecutul statiunii este insa maret, asa ca, trebuie sa vi-l povestesc, chiar daca azi nu se mai poate trai doar din amintiri. Ele nu-ti tin de foame.

Certificatul de nastere al statiunii a fost semnat in secolul al XVIII-lea, cand incep sa apara aici la Malnas numeroase amenjari balneare - vile, stabilimente pentru bai, un bazin cu apa minerala in aer liber, instalatii pentru mofete, restaurante, un parc. In anul 1895, societatea "Siculia" cumpara baile, investitiile continua iar apa minerala de Malnas incepe a fi imbuteliata. Apa de Malnas vindeca ulcerul, colitele si unele afectiuni ale ficatului. Malnasul era un fel de Sangeorz Bai covasnean, un Mecca pentru cei cu afectiuni digestive. Alte izvoare, carbogazoase, ameliorau afectiunile cardiovasculare. In anul 2004, anul primei mele vizite la Malnas, se imbutelia apa "Perla Covasnei", o apa minerala de succes chiar si azi dar statiunea a incetat de mult sa mai fie o "perla". Am vizitat si baza de tratament peste care patina timpului si nepasarea oamenilor a trecut fara mila! Arata deplorabil.

Nu, nu mi se pare corect! Aceste statiuni s-au ingrijit prin apele lor, timp de mii de ani, de sanatatea oamenilor, dar oameni, ah, oamenii!! , in multe cazuri nu s-au ingrijit mai deloc de sanatatea statiunilor balneare.

In aceeasi zi al aceluiasi an, ajung si la Valcele, o alta vestita statiune balneara covasneana. In anul 1848, cand Europa era cuprins de febra revolutiilor, pe-aici prin estul Transilvaniei domnea o relativa liniste. Oamenii isi vedeau de ale lor, fructele, legumele, porumbul si graul dadeau in parg iar vitele taranilor pasteau indiferente pe pajisti cu iarba grasa si multa. In timp ce Vestul si Centru Europei fierbea, oamenii de aici isi permiteau chiar si clipe de destindere si odihna. Cele mai vestite statiuni balneare ale vremii erau Borsec, Valcele si Baile Arcso de la Corund.

De la Sfantu Gheorghe la Valcele ajung repede pe o sosea buna. Statiunea a fost construita inca inainte de anul 1800 si era vestita nu numai pentru apele sale ci si pentru "figurinele in stil grecesc" ce incadrau majoritatea izvoarelor cu apa minerala. La Valcele, apa minerala, bogatie a Pamantului si a tuturor pamantenilor, in acea vreme, nu costa nici un ban, spre deosebire de unele statiuni actuale unde ea costa 7 lei litrul in timp ce curge in sticla vreunui pacient iar cand nu curge in nici o sticla, adica atunci cand ea curge degeaba, aceeasi apa minerala, devine gratuita.

In statiunea Valcele mai exista si o posta, o biblioteca, o farmacie, cateva cabinete medicale unde lucrau mdici specialisti, un lac cu barci, fanatani arteziene, pina si un salon e cosmetica. Locurile de cazare din vile, casute si... corturi, de-abia faceau fata asaltului vizitatorilor. Nu la multa vreme dupa ce Thomas Alva Edison inventa becul de iluminat si a scos Londra si New Yorkul din intuneric, Vilcelele aveau si ele lumina lor proprie. Ce mai, era o feerie!

Dar imaginile prezentului m-au intristat adanc, e nevoie de multa imaginatie ca sa ghicesti cum era pe-aici, odata, demult.

In fostul parc se tolanea la umbra unor stejari falnici (poate singurii martori ai gloriei statiunii) o turma de oi, izvoarele in jurul carora gaseai obisnuita gramada de sticle murdare si goale, erau secate sau oprite, interiorul bazei de tratament era intr-o stare deplorabila, sala cazanelor arata de parca acolo cazuse o bomba ce distrusese acoperisul, peretii si o parte din cazane. Cantina si principalele vile erau in ruina. Undeva in fundul parcului, pe stanga, era o vila cu etaj dar careia ii lipsea tocmai... etajul, caci acolo sus mai ramasese in picioare doar un singur perete care cred ca la prima furtuna va cadea si el.

Am asteptat o vreme, singur in statiune, ca si-n alte locuri, sa treaca cineva si sa-mi explice ceea ce vad, dar in afara de ciobanii care supravegheau oile, nu mai era nimeni prin statiune. In sfarsit gasesc o femeie care a lucrat la bai. "Nu, domnule, aici totul a murit! Baza de tratment avea 18 vane, dar dupa ce s-a inchis, din ea s-a vandut tot ceea ce se putea vinde. Asa macar s-a mai scos un ban. Prin parc in fiecare seara trec si turmele de vaci care vin de la pascut, sa vedeti ce lasa in urma lor... Razboiul si timpul a distrus o parte din statiune, dar cea mai mare parte a fost distrusa de nepasarea oamenilor! . E mare pacat, ca apa minerala mai e destula... "

La intrare functioneaza totusi un izvor, aflu ca e singurul. Doi copii se joaca cu un rest de furtun incercand sa umple niste sticle cu apa. "Nu vreti nene niste apa minerala? O dam ieftin"

Sic transit gloria mundi...

Totusi nu e chiar totul negru sau gri la Valcele, statia de imbuteliere a apei minerale mai functioneaza inca iar in incinta exista un frumos spital de recuperare a copiilor cu handicap locomotor, vestit in toata tara

Ocna Mures nu e in judetul Covasna, ci in judetul Alba, dar ce folos! Si aici scenariul covasnean pare sa se repete. Primul popas il fac la ocna, care sta inchisa de ceva vreme. Mi se explica despre o eroare geologica. In pavilionul balnear in stil "secession" al bailor, apa se aducea din adancime, din salina. Apoi cineva a propus ca ea sa fie adusa dintr-un lac sarat din apropiere. Namolul era luat de pe fundul lacului. Nimeni nu stia ca un perete al lacului se invecineaza cu un perete al salinei si apa sarata se infiltreaza in el. Deodata apa lacului a spart peretele salinei si a tasnit in ea, inundand-o. Nici un miner n-a patit nimic, acestia au reusit sa se salveze prin putul de aerisire. In 2004 cand am facut eu prima vizita la Ocna Mures, frumoasa baza de tratament era inchisa insa langa ea, o piscina mare si eleganta plina cu apa sarata si foarte concentrata isi ademenea clientii. Acolo a aparut si un hotel nou si mi s-a spus ca patronul lui va relansa statiunea. Dar n-a fost sa fie...

Dr. Monica Miclaus, care a lucrat o perioada in statiune, imi povesteste "Vai ce baza minunata era. Imperiala. Cabinetele, conditiile de consultatir si tratament ale pacientilor erau deosebite. Aveai impachetari cu namol, proceduri de electroterapie, masaj, bai sarate la cada sau la cele 2 bazine, bazinele aveau scari, vestiarele si cabinele individuale straluceau de curatenie. In sezon, functiona si piscina exterioara pana prin octombrie, pana cand prima frunza ce cadea din arborii frumosului parc din jur, anunta aparitia toamnei"

Acum, in 2009, am revenit la Ocna Mures. Si ce-am vazut? Cativa muncitori tocmai demolau intreaga cladire, caramida cu caramida, Una dintre cele mai frumoase baze de tratament din tara avea sa dispara in scurt timp si eu asistam consternat la distrugerea ei! In piscina goala din parc era o mizerie de nedescris. La fel si in jurul ei. Doar in parc, cativa copii ce se jucau de-a v-ati ascunselea, mi-au mai saltat moralul.

Cand i-am spus doctoritei Miclaus ce s-a intamplat cu statiunea ei de suflet, cateva lacrimi discrete i-au mijit pe la colturile ochilor. Cu greu se abtinea sa nu planga de-a binelea. Ce usor e sa distrugi si ce greu e sa construiesti...

Cred ca in cazul "statiunea balneara Ocna Mures", cel mai bine e sa lasam imaginile sa vorbeasca singure...

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 10.07.10 12:56:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALNAŞ-BĂI. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Baza de tratament de la Malnas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea* [10.07.10 14:21:40] »

Din pacate acest gen de scenarii triste se cam regasesc mai peste tot in Romanica noastra draga.

Eu am copilarit la Covasna si, cand imi amintesc cum arata statiunea candva si cum arata acum... ma intristez. Slava Domnului, ca aici au ramas functionale toate hotelurile insa zona s-a degradat vazand cu ochii. Una dintre marile atractii, Planul Inclinat (Siclaul), a fost dat doar in grija timpului.

Nu, n-am nimic cu orasul Covasna, unde exista un Spital de Recuperare vestit in intreaga Europa si care se pare ca si el va fii renovat in curand cu fonduri europene.

Renovarea a inceput de mai bine de un an si spitalul arata vizibil mult mai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amfost16 [10.07.10 14:26:25] »

ce sa faci atunci cand in tara ta nu mai exista nimic bun din tot ce a fost? o iei razna spre alte meleaguri,oare?...

dorgo [10.07.10 15:24:47] »

@webmaister

din primele trei fotografii care se repeta, ar trebui sa ramana doar una singura, cea sub care scrie "baza de tratament de la Malnas in 2004".

E bine ca ati eliminat ultimele 7-8 fotografii cu distrugerea unui monument de arta balneara a tarii in urma cu un an, si pe mine ma durea inima sa le vada toata lumea si mai ales strainii...

cu stima

dorgo

Admin [10.07.10 19:50:41] »

Din cate vad, solicitarea de mai sus (de stergere a doua dintre fotografii) a fost deja indeplinita de unul din colegi.

Am mutat reveiw-ul in sectiunea "Excursie Covasna"

magdalena [10.07.10 20:12:12] »

@dorgo, se pare ca esti foarte documentat vizavi de fostele statiuni balneare de pe la noi si cu poze, cu tot tacamul...

E dureros ce s-a ales de ele!

dorgo [10.07.10 20:20:46] »

DIN CELE 34 STATIUNI BALNEARE DE TRATAMENT DIN VREMEA COMUNISMULUI, 5 SAU 6 AU DISPARUT IAR DIN CELE 120 DE LOCALITATI BALNEARE DE IMPORTANTA LOCALA, MAI MULT DECAT JUMATATE SUNT ACUM DOAR AMINTIRI... AU APARUT INSA SI DOUA NOI... GHERLA SI SANGEORGIU MURES

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterXY* [10.07.10 22:19:15] »

@dorgo, te rog renunta la scrierea exclusiv cu majuscule, este foarte obositoare pentru citit, multumesc.

webmaster13 [11.07.10 03:01:19] »

Am atasat aceasta melodie , acestor atat de triste impresii, dorgo insa daca doresti putem schimba/remedia!

dorgo [11.07.10 13:20:19] »

ok, am inteles...scuze!

webmaster [13.04.16 09:46:04] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Malnaş şi împrejurimile, MALNAŞ-BĂI" (nou creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Malnaş şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056807041168213 sec
    ecranul dvs: 1 x 1