ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Pângărați – vechi și nou în același loc

TIPĂREȘTE

Ajuns în zona Bicaz – Neamț dacă tot nu am găsit zăpadă am hotărât să mă opresc la un obiectiv istorico-religios pe care nu îl vizitasem încă – Mănăstirea Pângărați. Ansamblul mănăstiresc e ușor de găsit, la vreo 12 km distanță de orașul Piatra Neamț mergând pe DN 15 vedem indicatoarele specifice monumentelor istorice. În localitatea Pângărați, după ce traversăm canalul care vine de la centrala hidroelectrică Dimitrie Leonida și se varsă în Bistrița intrăm pe un drum județean de calitate medie care se unduiește până la poarta mănăstirii (o poartă metalică cu iz de kitsch, electrică). Noi nu am urcat pe aleea din dreapta spre incinta nouă ci ne-am oprit 50 m mai sus în fața fortificațiilor medievale.

Informațiile istorice ne confirmă faptul că domnul Alexandru Lăpușneanu ctitorește „mai mult de frică, decât de bună voie” mănăstirea pe locul unei biserici de lemn pe la 1560. Domnul moldovean este îngrozit de aparițiile repetate în vise a Sf. Mucenic Dimitrie care îi cerea să ridice acolo trainic lăcaș de cult și se apucă grabnic de treabă. Cu greutăți apare pe acea costișă de lângă pârâul Pângărați o mănăstire solidă, apărată de ziduri groase și turnuri de colț, cu o biserică de zid ce adăpostea la subsol tainița voievodală.

Îmi plac aceste mănăstiri străvechi, înconjurate de ziduri care țin la distanță dușmanii de orice natură ar fi ei, cu biserici scufundate în semiîntuneric, cu chipuri aureolate care te privesc de pe pereți, cu povești și legende care plutesc deasupra locurilor. Oamenii sunt atrași mai mult de monumentala biserică ridicată în epoca contemporană, de construcțiile moderne din piatră și lemn, iar incinta veche zace uitată în vale.

Pângărați. Monastire în J. Neamț, pe muntele Pârâul, în păduri. Fondată la 1462, pe vremea lui Ștefan Vodă, de călugărul Simion cu biserică de lemn. Zidită din nou la 1560 de Alexandru V. Lăpușneanu; refăcută de Dumitru Șoldan vistiernicul, 1642. Împrejmuită cu ziduri și turn. Așa scrie O. G. Lecca în „Dicționar istoric, arheologic și geografic al României” din 1937.

În 2022 descoperim vechea mănăstire moldavă înconjurată de mai puține păduri și de ziduri parțial ruinate, cu o biserică restaurată și un turn-clopotniță refăcut total. Totuși ansamblul monastic își duce cu semeție povara anilor și rezistă cu brio în fața noului. Cei câțiva vizitatori veniți la Pângărați roiesc în jurul bisericii noi, eu mă plimb singur în jurul bisericii cu două niveluri.

Incinta veche a trecut prin etape succesive de construcție, în fiecare secol de existență construindu-se sau demolându-se corpuri de chilii, bucăți de zid, clădiri administrative (trapeză, arhondaric, stăreție ș. a.). Azi se ajunge la etajul superior al bisericii vechi cu ajutorul unei pasarele; îmi îngheață mâinile pe butonul aparatului de fotografiat dar nu renunț la captarea digitală de imagini. Privesc pisania cioplită cu litere străine azi multora dintre noi, apoi intru în biserica goală, goală de oameni, nu de sfinți și pioșenie. În aer se aud șoaptele trecutului, murmurul rugăciunilor de altădată, umbre și lumini șerpuitoare ale lumânărilor aprinse. Nimic nu te împiedică să fii doar tu și Divinitatea.

Tainița de la nivelul interior e încuiată, la fel și muzeul cu odoare religioase. Ancadramente de piatră la uși și ferestre, ziduri de piatră refăcute, un turn-muzeu prin crenelurile căruia altădată se apăra mănăstirea cu arma, o fântână tradițională, un mic cimitir călugăresc cu cruci de lemn, chilii cu cerdac – toate fac parte din peisajul monahal de la Pângărați.

La ceas de seară soarele luminează parțial dealurile de pe valea Bistriței, pâlcurile de pădure se cufundă în întuneric, peticele de zăpadă albesc pământul pe ici-colo, zidurile de cărămidă roase de timp se încăpățânează să stea în picioare. La Pângărați vechiul coabitează cu noul, vechiul dă valoare noului, vechiul fundamentează noul.

P. S. „Pe drumuri de munte” Calistrat Hogaș a pășit și prin curtea acestui vechi lăcaș de cult: De la o vreme Pângărații începură a se zări pe sprânceana pleșuvă și înaltă a unui deal de pe dreapta, și, dacă turnurile bisericii nu și-ar fi râdicat în aer crucile lor scânteietoare, ai fi luat această mănăstire drept unul din acele castele medievale zidite la locuri tari spre întâmpinarea restriștelor de tot soiul a vremurilor de atunci. Atât de înalt, de puternic și de neclintit e brâul de ziduri, ce încinge locașul sfânt al lui Vodă Lăpușneanu.

Să auzim de bine!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.02.22 15:15:15
Validat / Publicat: 07.02.22 16:46:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Vedere spre incinta medievală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

MarinaCoPHONE
[07.02.22 17:14:32]
»

@tata123 ????: M-a uns pe suflet articolul dumneavoastră. Mi-a amintit de tinerețe când puteam să merg pe jos de acasă, de la Vaduri până la această Mânăstire.

Mulțumesc.

Ați avut noroc ca ați găsit vechea biserică deschisă, nu e mereu.

P. S: una dintre legende spune că "leacul de frică" al doamnei Ruxandra, piramida din capetele boierilor ar fi fost făcută la această Mânăstire.

webmaster
[07.02.22 18:45:50]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.02.22 22:19:07]
»

@MarinaCo: Mă bucur că ați rememorat clipe plăcute; sunt câțiva kilometri de mers pe jos de la Vaduri până în deal, la mănăstire. Ați scris într-un ecou că vă place mai mult ansamblul monahal de la Pângărați decât cele de la Bistrița/Bisericani - eu înclin mai mult către Bistrița nemțeană (vezi impresii), complexul bisericesc fortificat de acolo e mai compact, mai bine închegat. Dar nu pot spune că Pângărații nu au un farmec aparte, o atracție deosebită, și aici mă refer la partea veche a mănăstirii, acolo de unde se trage seva...

Biserica superioară era descuiată, m-am bucurat de liniștea interiorului. În schimb muzeul era închis, așa cum sunt, din păcate, multe asemenea colecții mănăstirești.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou! Numai bine!

Mitica49
[08.02.22 15:01:28]
»

Ca întotdeauna oferiți informații, hai să le zic” tehnice” , complete despre obiectivul vizitat. Văzând titlul articolului mi-am amintit de una dintre vizitele făcute acestui lăcaș, una dintre ele, nu prima, având și un review - vezi impresii(parcă prin 2016). Dealtfel de câte ori ajung în zonă (ultima oară a fost anul trecut în toamnă) ne abatem și pe la această mânăstire pentru vizită (la pachet, aș zice, cu Mânăstirea Bistrița), însă fără a mai scrie ceva.

Mi-a plăcut mult articolul pentru informațiile oferite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.02.22 10:20:47]
»

@Mitica49: Mulțumesc frumos pentru aprecieri; în acest articol am încercat să nu mai dau totuși prea multe date istorice, nume și denumiri specifice. Am simțit că mănăstirea veche (incintă + biserică) are un farmec aparte, induce o liniște deosebită, atrage prin rezistență în timp etc.

Am revăzut materialul pe care l-ați scris în 2016 și am apreciat imaginea pe care ați reușit să o captați de pe costișa din apropiere chiar dacă a presupus un efort considerabil (vezi P07).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pângărați [Pângărați]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077723979949951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1