ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Iarna pe Lespezi din Vlădeasa

TIPĂREȘTE

Abia am așteptat iarna și zăpada. Din păcate, până acum nu am avut parte de zăpadă la București așa că am plecat după zăpadă pe culmile munților. Iubesc să urc pe munți iarna, să cutreier prin pădurea imbrăcată in alb. Imi plac chiar și provocările pe care o tură de iarnă pe munte ți le oferă – zăpadă mare, vânt, porțiuni de gheață, frig. Uiți de aceste mici greutăți când treci pe lăngă brazii acoperiți cu o mantie albă, când vezi un răsărit de soare care aruncă lumini calde printre crengile inghețate sau mergi pe urmele lăsate de vânt in joaca lui cu zăpada.

Spunându-vă toate acestea, vă dați seama că nu am putut să refuz invitația de a cutreiera Munții Vlădeasa, in a doua parte a lunii ianuarie.

Au fost trei zile petrecute pe acești munți nu foarte inalți dar foarte frumoși, cu poteci pentru toți iubitorii muntelui.

Masivul Vlădeasa este al doilea masiv ca altitudine din Munții Apuseni. Cel mai inalt vârf este Vlădeasa, cu 1836 m. Dar acești munți nu sunt căutați doare pentru crestele și vârfurile lor accesibile, ci și pentru cascadele formate pe apele repezi care străbat văile, cea mai renumită fiind Cascada Răchițele sau Vălul Miresei. Și iubitorii de cățărat pe stânci au ce face in acești munți, aici aflându-se numeroase peșteri, avene și pereți verticali tocmai buni de escaladat.

La Masivul Vlădeasa, până in satele pitorești inșirate la poalele lui, se ajunge ușor cu mașina. Așa am ajuns și noi, in apropiere de satul Scrind-Frăsinet, după un drum de aproape opt ore.

In prima zi urma să facem un traseu scurt, din Răchițele până pe Vârful Lespezi, cu coborâre la Cascada Vălul Miresei.

Așadar, ne-am intâlnit in centrul satului Răchițele, de unde am continuat să mergem cu mașina, pe un drum forestier de-a lungul Văii Stanciului. Drumul era acoperit cu zăpadă, dar se putea mrege cu orioce mașină. Am lăsat in urmă și ultimele case ale satului și am ajuns la locul de plecare spre vârf.

Am parcat mașinile, ne-am luat ruccsacurile și am pornit la drum, pe marcajul Cruce Roșie.

Fiind un drum de iarnă, cu zăpadă proaspătă dar și cu posibilitatea de a traversa porținui inghețate in echipamentul obligatoriu au intrat rachetele de zăpadă și colțari sau spike-și.

Traseul a inceput cu un urcuș susținut prin pădure. Am crezut că voi reuși să urc fără rachete, dar zăpada din ce in ce mai mare, in care mă afundam la fiecare pas, m-a convins că trebuie să imi pun rachetele.

Am mers așa până la Peștera Mică a Lespezilor. Nu am intrat in peșetră ci ne-am continuat drumul spre vârf. Poteca a denit foarte ingustă și inghețată, abruptă pe alocuri, rachetele devenind inutile. Am schimbat rachetele cu colțarii și am continuat să urcăm. A urmat o porțiune mai spectaculoasă, care ne-a pus la incercare capacitățile de cățărători. O succesiune de cabluri pe o porțiune abruptă de vreo 20 metri inălțime. Zăpada era inghețată, colțarii dovedindu-și utilitatea. Mai complicat era cu cablurile, care erau inghețate și alunecoase. Fără mănuși era aproape imposibil de ținut mâna pe ele, iar cu mănuși trebuia să le strângi bine ca să nu aluneci. Aveam in rucsac niște mănuși mai potrivite pentru această activitate, dar era complicat sa mă opresc și să le schimb, așa că până la urmă m-am descurcat cu ce aveam inițial.

După porțiunea de cabluri am ajuns ajuns pe creasta. O potecă ingustă și expusă străbătea creasta. Din păcate vizibilitatea nu era tocmai bună, ceața acoperea culmile din jur. Dar chiar și așa, această porțiune de drum a fost foarte fumoasă.

Am ajuns pe Vârful Lespezi, la inălțimea de 1223 m. Un vârf mic după cum se vede, dar nu pot spune că a fost chiar floare la ureche urcușul până la el. Există insă și o variantă mai ușoară, cea pe care urma să coborâm.

De pe vârf se vede Cascada Vălul Miresei strălucind undeva pe versantul opus, cu 200 de metri mai jos. Se mai văd Vârful Piatra Arsă și Falezele de Granit. Deși se anunța ceva vânt, am avut noroc și nu ne-a bătut când eram pe vârf. Nigea insă cu fulgi mari și era destul de frig, așa că, după imortalizarea momentului atingerii acestui vârf ne-am continuat drumul.

Ne-am intors până am regăsit marcajul Cruce Roșie și am continuat să coborâm urmând acest marcaj până la intersecția cu marcajul Punct Albastru. La intersecția cu acest marcaj am pornit spre stânga, spre dreapta poteca mergând pe marcaj Punct Albastru și apoi pe Punct Roșu până in satul Răchițele.

Ninsoarea sporea farmecul traseului. Nu era deloc greu, o plimbare in ușoară coborâre printre brazii acoperiți cu zăpadă. Am tot mers prin acest ținut de basm până la intersecția cu marcajul Punct Roșu. Aici este un indicator care ne spune că urcând pe acest marcaj se poate ajunge la Pietrele Albe in 2,5 ore sau la Cabana Vlădeasa in patru ore. Mențiionez că acest timp este valabil vara, și, din câte am ințeles, chiar și pentru acest anotimp este cam scurt.

Noi nu am urmat marcajul spre vârf, ci am continuat să coborâm, am trecut pe lângă Refugiul Salvamont și am ajuns la cascada Răchițele sau Vălul Miresei, aflată la 1000 m altitudine, una din cele mai frumoase cascade din țara noastră.

Am sperat să fie complet inghețată, dar gheața pusese stăpânire doar pe stâncile din lateralul firului principal al cascadei. Apa cade de la o inălțime de 30 m, in două trepte. La baza primei trepte, s-a format o scobitură in stâncă care asigură dispersia apei sub forma unui voal. Legenda spune insă că asemănarea apei cu voalul unei mirese vine de la faptul că o mireasă a căzut in aceste locuri, cu mult timp in urmă. Voalul miresei a rămas agățat de stânci iar apa s-a format din lacrimile nuntașilor care s-au oprit in locul unde era agățat voalul și au inceput să plângă.

Cascada este accesibilă in orice anotimp, de către oricine dorește să o vadă. Este un drum forestier care duce până la cascadă, accesibil cu orice fel de mașină, din primăvară până in toamnă. Iarna, când este zăpadă multă pe drum, se poate merge cu mașina până in apropiere.

Nu vroiam să ne prindă intunericul pe drum, așa că ne-am continuat drumul mergând lejer până la mașini.

Acest traseu se poate face integral pe jos, intr-un circuit de cinci ore, pornind din satul Răchițele, pe marcajul Punct Roșu. Pentru Vârful Lespezi se face o deviere pe marcajul Cruce Roșie, pe traseul descris mai sus.

Acest timp este valabil vara. In funcție de mărimea stratului de zăpadă timpul necesar parcurgerii acestui traseu se poate mări.

Au fost câteva ore minunate petrecute in natură, cu zăpadă multă și ninsoare care a continuat toată noaptea, schimbându-ne planurile pentru următoarea zi.

Dar despre ce a urmat vă voi povesti in alt review.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zăpadă, brazi, poteci prin pădure, cascade, vârfuri cu priveliști


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O zi in natură este cea mai bună relaxare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 06.02.22 18:01:56
Validat / Publicat: 06.02.22 18:55:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ]

VIZUALIZĂRI: 532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Am fost acolo!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.02.22 19:05:55] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mika [06.02.22 19:06:51] »

@webmaster: Mulțumesc!

cata2106 [06.02.22 19:31:13] »

Super traseu si poze!

Am batut si eu zona asta de cateva ori. Presupun ca o sa auzim povesti si despre Pietrele Albe si Vladeasa?

Numai bine!

Mika [06.02.22 19:36:40] »

@cata2106: despre Vladeasa da. Pe pietre nu am putut sa ajungem din cauza vremii. Voi povesti.

cata2106scris / TELEFON [06.02.22 19:41:43] »

@Mika: Muntele nu pleacă nicăieri, data viitoare pe Pietre, e traseu fain.

Așteptăm atunci povestea de pe Vladeasa

Dana2008 [07.02.22 12:19:17] »

@Mika: Felicitări pentru drumeție, fotografii și articol!

Am revăzut cascada Vălul Miresei de două ori numai anul trecut, este foarte frumoasă și drumeția până la ea de asemenea.

La vârful Vlădesa am fost în toamnă, parcurgând un traseu tip circuit, am văzut și cascada Vălul Miresei de deasupra, în depărtare, am fost și pe deasupra Pietrelor Albe.

Ne tot pregătim teoretic de ceva timp să urcăm pe rachete până la Vlădeasa, pentru că ne-a plăcut foarte mult toamna și vrem să o vedem și îmbrăcată în alb.

Este foarte frumoasă zona!

Drumeții frumoase! pupici!

Mika [07.02.22 12:21:58] »

@Dana2008: Am prins o zi superba pe Vf. Vladeasa deși a fost foarte frig. Voi scrie in review-ul urmator. Ai dreptate, foarte frumoase locuri dar puțin cam departe pentru mine. Sper sa mai revin.

elenaadinascris / TELEFON [09.02.22 09:21:10] »

Felicitări pentru traseu și experienta frumoasă!

Si ursul unde-i? ????

Soțul meu de câte ori ii spun admirativ că ai mai făcut un traseu, ma întreabă dacă te-ai întâlnit cu ursul, așa încearcă el sa pună capăt oricărei tentative de excursie în natură pe munte...????

elenaadinascris / TELEFON [09.02.22 09:38:05] »

@cata2106: Salutare!

Voi pe unde mai umblați?!!

Deabia aștept să citesc cu mare placere noile tale articole! ????

cata2106scris / TELEFON [09.02.22 10:04:45] »

@elenaadina: Din păcate, in ultima perioadă genunchiul mi-a făcut mici feste pe drumețiile montane și acum sunt într-un proces de recuperare, dar sper ca de luna viitoare sa reiau activităților Mai vin uneori și pauze nedorite.

Pana atunci citesc și eu cu placere poveștile drumețiilor de iarna și ma încarc cu bună dispoziție

Mika [09.02.22 10:15:59] »

@elenaadina: Mulțumesc! Cu ursul m-am intalnit o singura data, de fapt era o ursoaic cu puiul care ne-a alungat aruncand pietre de sus de pe stanca pe care era. Noi eram la un curs de cățărat pe stancă și cred că am deranjat-o. Ur, e de urs intâlnim mereu, dar ursul, ca si alte animale sălbatice, nu sta in poteca si asteapta oamenii. se feresc de ei. Cei de pe marginea drumului care stau la cersit s-au invătat așa. Puteti sa mergeti fără frică in drumeții!

elenaadinascris / TELEFON [09.02.22 11:21:06] »

@cata2106: Multă sănătate! Asa e, corpul fizic mai face uneori figuri mai ales când e suprasolicitat!

Sigur vei fi bine în curând și veți face noi trasee! ????

elenaadinascris / TELEFON [09.02.22 11:23:52] »

@Mika: ????

MarinaCoscris / TELEFON [11.02.22 08:17:47] »

@Mika: felicitări pentru curaj. Se vede că iubiți muntele. Am remarcat și echipamentul complet. Părea a avea câteva kilograme bune.

Pozele sunt superbe. Sper să avem si noi curaj să ne aventurăm la un traseu, dar vara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, elenaadina, MarinaCo, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vlădeasa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08932900428772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1