ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare pe E4, traseul turistic cretan de la Loutro

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum spuneam în vezi impresii am vizitat multe locuri frumoase în Creta, unele din ele făcând parte din cunoscutul Traseu european de drumeții E4, traseu ce începe din Spania și se termină în Cipru trecând prin Franța, Elveția, Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia și Creta.

Din cei peste 10.000 kilometri pe care îi are circa 500 kilometri sunt în Creta, începe la Kissamos din nordul-vestul insulei și se termină în est, la Kato Zakros, detalii despre traseu găsiți pe site-ul

.org/web/20130703113632/h ... e/e4/GR-E4.html.

Am parcurs ca traseu porțiunea de la Loutro la Chora Sfakion, dar am văzut, punctual, mai multe, Cheile Samaria și Imbros, apoi Kissamos, Paleochora, Elafonissi, Defileul Morților și altele.

Loutro, în română Baie, de la numeroasele băi antice descoperite în zonă, aici a fost orașul antic Phoenix (Finikas), important port în perioada elenistică și romană, a cunoscut mai multe etape de dezvoltare. A fost ocupat de pirații sarazini pe care i-au alungat venețienii ce au ridicat o mică fortăreață ale cărei ruine se mai văd încă, ocupat mai apoi de otomani, o fortăreață ridicată de ei, Koules Loutrou, se păstrează încă în stare bună, nu am urcat la ea, am pozat-o doar de la mare distanță, de pe Traseul E4.

Astăzi este o mică stațiune pe coasta de sud-vest a Cretei, în apropiere de Chora Sfakion, așezată într-un golf protejat de stâncile ce se ridică la 600 de metri deasupra satului. Este unică, foarte frumoasă cu clădirile ei albe cu ferestre albastre așezate la doar câțiva metri de malul apei. De la depărtare pare un cuib alb protejat de munte, tare frumos!!

În sat se ajunge numai pe jos sau pe mare, nu există drum, nu circulă nici mașini și nici motociclete, am înțeles că ar fi totuși o mașină care duce proviziile de la bărci în sat.

Citisem articolul scris de @marika, vezi impresii și voiam să ajung acolo, nu pentru plajă și baie ci pentru drumeție...

Am plecat din Chora Sfakion cu vaporașul la ora 9:30, cost 6 euro de persoană pe sens, 10 euro dus-întors, detalii pe anendyk.gr, Sfakia a rămas în urmă dar au apărut alte așezări, mai mult sau mai puțin temporale, mai întâi Plaja Iligas, apoi Plaja Glyka Nera și Biserica Sfânta Cruce la care vom ajunge pe potecă și, în final Loutro frumos așezat la Marea Libiei, la care am ajuns pe mare, pe la ora 10.

Coborând din vaporașul care ne adusese am mers puțin prin sat, mai întâi pe micuța Plajă Loutro, apoi prin centrul satului pe la Biserica Fecioarei, mică, albă, plăcută și, în final pe plaja din capătul estic al satului, am revenit la Plaja Loutro și am continuat plimbarea pe faleză printre terasele cu acoperișuri ușoare sau doar cu prelate, lipite una de alta, ca și în Sfakia și, pe la jumătatea lor, lângă Hanul Tavernă Kyma, am găsit intrarea pe Traseul turistic E4.

Am început urcușul pe Poteca marcată cu două benzi verticale, negru cu galben, amenajată cu gard din sârmă pentru protecția turiștilor, am ajuns deasupra satului, nu foarte ușor dar a meritat efortul pentru vederile oferite asupră satului, plajei și mării, am fotografiat mai mult, am filmat mai puțin. Am mers în continuare pe poteca ce nu mai este protejată dar este bine întreținută, făgașele pe care au curs ape sunt nivelate cu piatră tasată, sunt și porțiuni cu trepte, am mers lejer, fără probleme, dar cu atenție, poteca fiind destul de îngustă, am întâlnit pe cineva care făcea jogging, drum frumos, deosebit, pe țărmul nu foarte abrupt, în stânga stânci aride, în dreapta marea... Poteca are o zonă unde coboară până la nivelul apei la o sălbatică plajă și un frumos golfuleț, erau și amatori de plajă și baie, după care urcă din nou...

După circa o oră și jumătate de la plecarea din Loutro am ajuns la Biserica Sfânta Cruce, Ekklisia Timios Stavros, o Bisericuță albă, strălucitoare, cu ușa vopsită în albastru și lângă ea o mică Clopotniță zugrăvită în alb cu albastru.

De aici am început să urcăm, destul de abrupt, de acolo de sus am avut o largă perspectivă, până la Chora Sfakion, iar în apropiere până la Plaja Glyka Nera și la o căpriță ce se uita curioasă la noi, mai apoi am întâlnit mai multe...

Mergând tot la înălțime am întâlnit un Panou indicator cu Programul curselor operate de Delfini Line Boat de la Gkyka Nera la Sfakia și Loutro, am început să coborâm, am continuat coborâșul pe o porțiune abruptă prevăzută cu cabluri, porțiune ce mi s-a părut cea mai dificilă și după circa 10 minute am ajuns pe plajă; se făcuse ora 12 și un sfert.

A fost o zi însorită, poteca nu este umbrită, am mers în plin soare, erau cam 24 de grade pe care le-am simțit, ne-a ajutat vântul, l-am simțit și pe el, dar am întâlnit foarte mulți turiști pe Traseu, cei mai mulți dintre ei în vârstă, am admirat un cuplu de peste 80 de ani echipați corespunzător ce mergeau spre Loutro, ne-am simțit iarăși tineri, se vorbea germana, engleza și franceza, am auzit și italiană și, la noi, româna...

Plaja Glyka Nera, Plaja Apa Dulce, este una dintre cele mai frumoase plaje din Creta, cu pietricele foarte mici, dar cu ape albastre-verzi clare în care să te răcorești după soarele fierbinte de pe stânci. Marea este destul de rece, din cauza apei reci de munte ce iese din adâncuri, în mare și în nisip, apă curată, potabilă, de aici numele plajei. Pe plajă se află o mică Terasă care servește băuturi răcoritoare și fast-food, am luat și noi o oranjadă de lămâie, 2,5 euro și o apă minerală, 1 euro. Tot la tavernă se închiriază set umbrela-șezlong, 6 euro sau numai șezlong, 2,50 euro; pe coasta mai puțin abruptă de lângă plajă sunt și câțiva copaci tamarisc la a căror umbră am stat și noi și în apropiere un duș. Este una dintre cele mai bune și căutate plaje de către naturiști, nudiști, când Am Fost Acolo erau mai puțini.

De aici se merge pe potecă, aproape de apă, apoi se urcă destul de mult până în parcarea de deasupra Plajei Iligas, în total circa 1 kilometru, și se continuă pe șoseaua asfaltată circa 2,5 kilometri până la Chora Sfakion, dar noi nu am mers pe acest drum, preferând varianta pe mare, pe asfalt mergem și la Pitești!!

Așadar am așteptat o Șalupă taxi Delfini care venea de la Loutro cu care am plecat la ora 13:40 spre Sfakia, 4 euro de persoană, pe site-ul deligiannislines.com, se găsește orarul vaporașelor ce merg între Sfakia și Loutro cu oprire la Glyka Nera.

A fost o plimbare plăcută, nu foarte obositoare, cu peisaje unice, deosebite, sper ca pozele să le arate mai de bine ca mine, plimbarea pe care am făcut-o noi o recomand celor ce ajung în Creta. Aceste sate de la Marea Libiei mi-au plăcut nespus, stând acolo am avut senzația că timpul s-a oprit, nu se poate explica în cuvinte, se trăiește numai... Peste ani aș mai reveni, spiritul cretan fără sud nu se poate simți. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Loutro, un frumos sat cretan la Marea Libiei...

Traseul E4 de la Loutro la Glyka Nera, traseu de maxim 2 ore, potecă amenajată și marcată... Potecă îngustă, mers lejer, vederi frumoase asupra satului Loutro, de evitat în perioadele de arșiță...

Plaja Glyka Nera, plajă unică, singulară, protejată de munte, deosebită, căutată de amatori...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Cadru natural deosebit, plimbare lejeră, deconectare totală, ...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 03.02.22 18:03:08
Validat / Publicat: 03.02.22 18:34:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora

VIZUALIZĂRI: 734 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Creta, Loutro și plajele lui și marea transparentă, splendid!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.02.22 18:25:07]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) 'Must See' în zona Samaria, SAMARIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.02.22 19:50:16]
»

@mprofeanu: Bravo, Marilena! Încă o excursie reușită adăugată la palmaresul tău impresionant.

Despre Loutro am citit și eu, atât reviewul semnat @Maryka, dar și alte opinii pe diverse site-uri și bloguri. Faptul că nu se poate ajunge cu mașina până acolo m-a împiedicat să dau curs curizoității de a vedea un loc atât de deosebit. Ca să îl vizitez ar fi trebuit să mă cazez acolo sau undeva aproape pe țărmul Mării Libiei, și ideea nu i-ar fi surâs, cu siguranță, soțului. În plus, trebuie să recunosc că fiind mari iubitori de plajă și bălăceală, Loutro nu corespunde” idealurilor” noastre în materie.

La Marea Libiei nu am ajuns decât la Agia Galini, Preveli și Matala, de ajuns ca să-mi fac o idee despre sudul Cretei, o zonă mai aridă, mai stâncoasă, mai săracă și mai puțin turistică, în general, decât nordul, dar cu atât mai autentică. Ai dreptate, pentru o imagine completă asupra insulei, sudul e de neratat.

Încă o dată felicitări pentru review și poze!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.02.22 20:02:03]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos Carmen pentru apreciere. Știu că sunteți mari amatori de plajă și bălăceală și ai dreptate, plajele erau cu pietriș și nu oferă confort, dar peisajul este de vis!

Despre Matala voi scrie în curând, este următorul pe listă...

Cu mare drag, !

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.02.22 20:44:45]
»

Deci... da!!!

Cred că ați ghicit... prima dată m-am uitat la poze și am văzut filmulețele! Superb!

Și cu ocazia asta am hotărât-dacă suntem sănătoși, e musai să revenim în Creta, atunci voi alege o cazare de câteva zile în Loutro, poate 2-3, să facem și noi acest traseu, dar mai e unul care m-ar atrage- e vorba despre traseul spre plaja Finikas, apoi spre plaja Marmara, pentru că acolo se intră în defileul Aradena, unde este un pod și se fac salturi. Bine, n-aș face eu , dar poate am ocazia să văd, nu?

Mă bucur că v-a plăcut acest loc mic, idilic, felicitări pentru frumoasa plimbare!

Am zis întotdeauna că pentru a „înțelege” pe deplin Creta, e musai de văzut și sudul ei, este altceva... ca și cum nu ar fi contemporan cu noi, nu? Senzația mea, e că acolo lumea nu are absolut nici o grijă, greșesc?

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.02.22 21:02:20]
»

@maryka: Cât de bine ai intuit spiritul cretan din sud, așa este, oamenii par că nu au griji.

Am văzut și eu și celelalte trasee pe googlemaps, ai scris despre plaje și despre defileu. Da, merită ajuns din nou acolo și mie mi-ar place dar mai peste ani... La întoarcere de la Glyka Nera am vazut turiști cu bagaje voluminoase ce mergeau la Sfakia, poate aveau acolo mașina sau mergeau cu autobuzul.

Dacă aș reveni aș merge cu autobuzul până la Sfakia și mi-aș face programul de vizitare stând mai mult acolo. Aș lua vaporașul și aș vizita mai multe, Agia Roumeli, Sougia, Paleochora, insula Gavdos... visez cu ochii deschiși????

Mulțumesc pentru că datorită celor scrise de tine am văzut sudul și am stat acolo.

Cu mare drag, !

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.02.22 21:25:54]
»

@mprofeanu: Foarte interesantă excursia dvs., cel puţin pentru mine care am fost în zonă mi se pare foarte ingenioasă ideea de a merge cu vaporaşul de la Sfakia la Loutro, apoi în drumeţie pe poteca E4 până la plaja Glyka Nera şi pe urmă cu vaporaşul înapoi la Sfakia. Vă spuneam într-un ecou acum ceva vreme că şi eu am experimentat un segment din E4, între plajele Elafonisi şi Kedrodasos, pe un traseu nici prea lung, nici prea scurt şi mediu ca dificultate. Văd că şi traseul dvs. a fost incitant, nu prea uşor, dar foarte bogat în privelişti, lucru determinat şi de înălţimea la care se găseşte poteca. Cert este că aţi surprins peisaje foarte frumoase.

Felicitări pentru curajul de a drumeţi pe E4, pentru articol şi pentru întreaga excursie! Seară bună!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.02.22 21:40:50]
»

@irinad: Știu că ai fost pe E4 de la plaja Elafonisi, te-am citit. Am vrut să merg și eu pe E4, de pe vapor când veneam la Loutro vedeam cât de sus era poteca în anumite porțiuni, părea spectaculoasă, mi s-a părut chiar dificilă dar când am mers pe ea nu mai pare, este altceva...

Paleochora mi-a plăcut mult, sper să scriu și eu despre ea, mi-ar fi plăcut să mă cazez acolo dar Loutro este altceva, acum când mă gândesc mai mult nu știu ce să mai aleg...

Multumesc frumos pentru aprecieri! Cu mare drag, !

elenaadinaPHONE
[05.02.22 13:51:02]
»

Toată admirația pentru acest traseu cu peisaje minunate dar solicitant fizic! ????

Eu ma panichez doar privind pe unde ați fost, pe cărarea aceea îngustă, mi s-ar fi făcut rău doar uitindu-ma spre mare... nu știu dacă aș avea curajul...

Îmi place sălbăticia locului, cred că ai o senzație de libertate extraordinară!

Poate voi ajunge și eu în Creta, cine știe!

Felicitări pentru experienta deosebita împărtășită cu drag!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[05.02.22 14:08:41]
»

@elenaadina: Și eu am uneori momente de panică, dar dorința și curiozitatea sunt mult peste... Este adevărat că și soțul are un cuvânt greu de spus, mă încurajează și mă susține, uneori mă cam pierd, nu sunt stăpână pe mine...

Zona este foarte frumoasă, sălbatică și liberă cum bine ai descris-o!

Sigur dacă iți propui vei ajunge acolo, îți doresc din suflet, merită!

Cu mare drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, irinad, maryka, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) 'Must See' în zona Samaria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07194995880127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1