ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Business
85 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

[Muzeul Flutur, Chișcău] Flutur

TIPĂREȘTE

În localitatea Chișcău din județul Bihor există Muzeul Flutur. E un ansamblu de construcții asemănătoare cu cele de locuit din zonă, dispuse în careu.

Casa a fost construită în 1969 și în 1981, familia Flutur a cumpărat-o.

La poartă e o amenajare artistică cu două sculpturi din lemn: un baci și o lele – ce își unesc câte un braț deasupra porții de intrare.

Alături scrie că vizitarea este gratuită și poarta e deschisă.

Are și peste drum exponate, într--un șopron: care și tot felul de unelte.

În partea opusă intrării există o hală mare ce adăpostește multe obiecte și mai este și curtea din spate care are o căsuță gen camping și alte lucruri expuse.

Muzeul Flutur este un fel de proiect artizanal – aș zice eu – improvizat, dezvoltat în timp, extins cu tot felul de obiecte adunate aleatoriu și depozitate, într-o oarecare ordine la locația pe care am prezentat-o mai sus.

În clădirea opusă intrării există două încăperi la etajul întâi unde este amenajată o sală de clasă improvizată cu vreo două bănci.

În careul betonat care este Curtea interioară e montată și amenajarea unei fântâni rurale dar cred că are doar rol de decor. Și tot în curte sunt și mesele cu obiecte artizanale de vânzare, un bazar privat.

Din vizitarea muzeului ei nu scot bani astfel că – presupun – veniturile lor se obțin din vânzarea de obiecte artizanale gen suveniruri.

Mai au și o covată în curte cu tot felul de oale de lut, alături de un perete exterior pe care este montat un planșeu mare cu imaginea unei aglomerări de oale de lut. Aș zice că se pricep la design.

Mai au și alte obiecte prin curte, tot expuse vizionării.

Opus meselor cu suveniruri este un pasaj de trecere spre hambarul din spate care e mare, înalt și înțesat cu tot felul de obiecte. Chiar și pe tavanul pasajului sunt multe obiecte atârnate. Aici e zonă de război și pace. Sunt multe caschete militare, folosite în război și alte lucruri.

După pasaj e belșugul în floare: o hală mare înțesată cu tot felul de lucruri: tot felul de fiare pentru agricultură sau nu, niște motoare frumos aliniate – adică motomobile, vitrine cu chestii, costume populare atârnate de tavan, frumos înșirate, pe o parte, uniforme militare pe altă parte. Nici nu știu la ce folosesc toate lucrurile adunate acolo, ce utilitate au.

Adevărat că regiunea Crișanei este extraordinar de frumoasă, un deliciu de peisaje, dar, ca să ai ce mânca mai tre’ să te îngrijești și de economie iar Apusenii nu-s tocmai dezvoltați, cu tot aurul ce-l poartă. Românu’ a trebuit să fie mereu inventiv ca să aibă ce pune pe masă că agricultura nu-i chiar punctul forte în zonă, terenul nu-i tocmai arabil plus că este destul de sus ca altitudine și vălurit. Astfel că moțu’ a trebuit să fie inventiv, s-a apucat de troc și schimburi și tot vinde dulcețuri, țuică și pălincă vizitatorului ca să se îngrijească și de ziua de mâine.

Vizitatori vin la Flutur că s-a dus vestea. E muzeu din 2005. E și aproape de Peștera Urșilor (mai puțin de jumate kilometru) astfel că au vad pentru turism.

Legendă spune că cele peste 2.000 de obiecte expuse le-a adunat Flutur însuși – Aurel Flutur – dar și Horia, timp de peste 30 de ani. Am citit, chiar, pe undeva, că au și o lomotivă care e chiar funcțională dar, să spun drept, nu-mi amintesc să o fi văzut. Poate a vândut-o.

Eu am văzut în bătătură din spate, după ce treci de hală, ceva lucruri și pe acolo, ceva unelte și căsuță aia de camping.

Era o zi însorită și plimbarea a fost frumoasă.

Cum se zice, cât îi valea și cu dealu’, nu-i om bun ca ardeleanu’.

Drept îi că aveam și noi un prieten cu același hobby ca și Aurel Flutur. Aduna antichități. Umbla prin locuri sălbatice și aduna vechituri bizare pe care le recondiționa și le vindea de 10 ori invesțiția sau mai mult. Unele le depozita la cabana lui roz de pe Valea Ordânchișoarei din Gârda de Sus. Am fost odată acolo și-mi arăta nu-ș ce rădăcină încâlcită de copac despre care îmi spunea că se poate tăia și lăcui nu’ș cum astfel să rezulte nu-ș ce operă de artă. Dar s-a plictisit repede de preocuparea asta. A vândut cabana roz din Apuseni și a plecat în Germania. Nu știu chiar ce face acolo. Poate tot bisnis cu antichități. Era prieten cu doctorul din Gârda, acel Moș Crăciun speolog care a dat Bucureștiul pe Apuseni.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zona e superbă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ai cu ce te distra acolo. După Flutur am fost la Peștera Urșilor, am cumpărat pălincă apoi am servit masa în fân.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 11.01.22 00:39:09
Validat / Publicat: 11.01.22 08:54:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH]. A mai fost în/la: Gârda de Sus, Mununa, Casa de Piatră, Barsa, Pătrăhăițești,

VIZUALIZĂRI: 254 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Muzeul Flutur, Chișinău, Bihor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.01.22 18:22:42]
»

Mutat în rubrica "Muzeul etnografic Horea și Aurel Flutur [Chișcău], BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Beiuș-Ștei-Chișcău]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.22 23:42:50]
»

@webmasterX: Este corect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul etnografic Horea și Aurel Flutur [Chișcău]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042354106903076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1