ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Comino, cea mai mica insula locuita a Maltei

TIPĂREȘTE URM de aici

Comino este o mica insula situata la mijlocul distantei dintre cele doua insule: Malta si Gozo, cu o suprafata de 3,5 kmp, unde masinile sunt interzise si traficul este inexistent. Populatia permanenta este de 4 persoane, un preot si un politist ajungand ocazional aici, insa aici exista si un hotel. Numele insulei provine de la chimen, care a fost introdus de romani si a crescut aici din abundenta.

Pentru a ajunge pe insula, am plecat din Sliema spre Cirkewa, de unde ne-am imbarcat pe vaporasele cu motor ale firmei United Comino Ferries, pentru care am platit 10 euro/persoana, dus-intors. Plimbarea care a inclus si un tur pe langa pesterile sapate in stanca de apele Mediteranei a fost„un deliciu” .

Cand ne-am apropiat de insula, am descoperit motivul pentru care aceasta este faimoasa, fiind un refugiu pentru toti cei care iubesc inotul, snorkelingul, scufundarile, windsurfingul si alte sporturi acvatice. Pentru cei care doresc intimitate, se poate ajunge la insula Cominotto, o stanca complet nelocuita, cu o mica plaja cu nisip. Pana acolo se poate inota (pentru cei experimentati) sau cu ajutorul barcutelor, care asigura transportul, contracost.

Insula este cunoscuta pentru Laguna albastra, o piscina uriasa naturala, cu apa limpede de culoare turquoise, in care inotatorii se vor bucura de apele perfect curate si temperate. Inconvenientul este ca laguna nu are plaja cu nisip, pe stancile netede și plate fiind insirate unul langa altul, sezlonguri cu umbrelute, zona care se aglomereaza foarte tare in perioada verii.

Intentia noastra a fost sa ne rasfatam la plaja aici, insa datorita aglomeratiei foarte mari, am preferat sa vizitam insula, dupa care ne-am intoars pe insula Malta si am mers la Melieha Beach Bay.

Este nevoie de doar cateva ore pentru a face un circuit al insulei, cuprinzand stanci dramatice si peisaje salbatice.

Am pornit pe drumul spre turnul de observatie, mergand prin soare si vant, destul de incomod, pe un teren accidentat, admirand dantelaria si cavitatile, gaurile create de natura prin actiunea vantului si a valurilor marii asupra stancilor.

Cand am ajuns la baza turnului, un afis ne atentiona ca acesta este deschis publicului doar atunci cand deasupa flutura un steag. Spre norocul nostru, se putea vizita...

Turnul Sf. Maria, vizibil de la distanta, este un turn de veghe crenelat care pazeste pasajul maritim dintre Malta si Gozo. A fost ridicat in 1618 din Ordinul Marelui Maestru Alof de Wignacourt, iar trupele stationate aici i-au protejat pe localnici impotriva amenintarii constante ale raidurilor corsarilor. In interior sunt patru incaperi mici, racoroase si intunecoase, la fiecare dintre cele doua nivele. Nu se plateste o taxa propriu-zisa, insa se doneaza cel putin 1 euro, iar ghidul ofera cateva informatii, pe langa cele expuse pe panouri.

Am aflat astfel cate ceva, atat despre istoria turnului, cat si despre celelalte cladiri istorice de pe insula.

Construit la inaltimea de 75 metri fata de nivelul marii, a fost finalizat in 1620. Izolat complet, a rezistat atacurilor inamice perioade lungi de timp, fiind o constructie foarte solida, in plan patrat cu patru turnulete de colt, cu o inaltime de 12 metri, pe un soclu solid de 7,5 m, ale carui ziduri au grosimea de 5 metri. Am urcat pana sus, pe platforma de observatie a turnului pentru a avea o imagine panoramica asupra Maltei.

In timpul revoltei din 1799 impotriva francezilor, a fost folosit ca inchisoare pentru cei care erau banuiti ca ajuta francezii. In perioada britanica, 1800-1964, a servit ca factor de descurajare impotriva contrabandistilor si a celor care incercau sa incalce legile carantinei. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, artileria regala malteza a fost retrasa si turnul a fost abandonat.

In ultimii ani acesta a fost echipat de Fortele armate malteze ca post de veghe. Dupa restaurarea din 2004, a fost dat de guvern, in administrare, unei organizatii de voluntari.

Un aspect interesant era modul in care aici se colecta apa de baut. Exista un bazin, amplasat la 8,5 metri adancime, nu o fantana, unde apa de ploaie era colectata de pe ziduri, in lunile de iarna ploioase, in care se strangeau circa 50000 litri. 30 de soldati aveau nevoie de 4 litri /zi, caii aveau nevoie de 10 litri/zi, caprele, oile, de 5 litri.

Capela, dedicată Intoarcerii Maicii Domnului din Egipt, a fost construita in 1618. De atunci a fost restaurata de multe ori si se afla pe locul unei biserici mult mai vechi.

Alte cladiri istorice ar fi Bateria, care este dedicata, ca si capela, Sf. Maria. Aceasta este una dintre cele trei baterii de coasta care au supravietuit in Gozo si Comino.

Spitalul de izolare si„Palatul’’ au fost folosite pentru tratarea pasagerilor afectati de ciuma si holera, tinuti departe de Malta. Mai tarziu au fost folosite pentru tratarea ranitilor care veneau in Malta din Dardanele, in timpul primului razboi mondial.

Politia, a carei cladire originala a fost construita de Grand Master Pinto in 1743, a servit ca post de paza atunci cand ciuma a lovit Messina. Astazi, este dotata cu o motocicleta si o barca de viteza pentru a patrula zona, impotriva contrabandistilor, a„vitezomanilor” , a celor care polueaza mediul marin si pentru a masura zilnic precipitatiile.

Cimitirul detine mormintele celor care au trait cu mult timp in urma pe Comino. In 1969, cadavrele pilotilor inamici care fusesera ingropate aici, au fost exhumate si trimise in patria de origine.

Vechea brutarie cocea painea necesara insulei, o data pe saptamana. Desi acum nu este in functiune, a fost foarte importanta pentru Comino, atunci cand insula avea mai multi locuitori.

De la racoarea oferita de zidurile turnului Sf. Maria, am iesit in aerul fierbinte si ne-am intors pe acelasi drum la pontonul de unde ne-am imbarcat pe aceeasi barca pentru a face cale intoarsa catre Cirkewa. La intoarcere am avut parte de aceeasi atmosfera super si de adrenalina, in timp ce barca„taia” frontal valurile, pe ritmuri de muzica de club.

Dupa ce am ajuns in Malta, am mes cu autobuzul catre Melieha Beach Bay, pentru a prinde cateva ore de soare si balaceala.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 22.11.21 17:39:29
Validat / Publicat: 22.11.21 18:43:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 3715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[22.11.21 20:52:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinnaPHONE
[23.11.21 14:58:00]
»

@geani anto: Eu am fost acolo într-un an in luna septembrie, era extrem de cald. Nu vreau sa îmi imaginez cum era in august

Cum ți s-a părut plaja Melieha? Mie mi-a plăcut.

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[23.11.21 15:44:04]
»

@krisstinna: Plaja a fost ok. In Comino insa era insuportabil.

Dana2008PHONE
[25.11.21 13:42:48]
»

@geani anto: Felicitări! Foarte frumoase fotografiile și culorile mării!

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, geani anto
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii în Comino:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049186944961548 sec
    ecranul dvs: 1 x 1