ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 64
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Excursii opționale din Mykonos

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 13 MIN

Între sacru şi blestem, insula Delos, inima Cicladelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Când am stabilit că vom merge în Mykonos, am știut sigur că vom ajunge și la Delos, insulița aflată foarte aproape, la numai câţiva km. Era ocazia perfectă de a vizita Delos, unul dintre cele mai mari situri arheologice ale Greciei și ale lumii, accesibil, doar din câteva Ciclade, dar cel mai facil din Mykonos.

Multă vreme m-am întrebat de unde vine denumirea de Ciclade, deși poate că ar fi trebuit să știu, o fi fost cândva vreun subiect, cel puțin tangențial, pe la istorie sau geografie. Ori oi fi lipst eu de la acea lecție, ori oi fi uitat, cert este că abia când excursiile în Grecia au intrat în obișnuit, am aflat că arhipelagul Cicladelor, situat în mijlocul Mării Egee, își trage numele de la cuvântul grec kyklos, care înseamnă cerc. Adică insulele erau grupate având în mijloc una centrală considerată cea mai cea, formând un cerc imaginar. Acel nucleu, în jurul căruia gravitează celelalte surate mai mari, este micuța Delos (Δήλος în greacă), de dimensiuni aproape liliputane: 5 km lungime, max. 1,3 km lățime, cu suprafață de un pic peste 3kmp.

De ce? Fiindcă aici, așa cum ne spun legendele, este locul unde zeița Leto, ce urma să-i nască pe gemenii lui Zeus, s-a refugiat scăpând de furia Herei, soția lui Zeus. Aceasta, din calea afară de geloasă, făcuse în așa fel încât pe Leto să n-o primească niciun ținut pentru a naşte, însă Leto a găsit în cele din urmă, cu ajutorul lui Poseidon care a lovit cu tridentul, o insulă ce nu era legată de fundul oceanului, deci nu era considerată pământ.

Leto s-a adăpostit sub un palmier de pe malul singurului lac, devenit şi el sacru, dând naștere lui Apollo, zeul Soarelui și al luminii și surorii sale geamănă, Artemis, zeița vânătorii şi a lunii, motiv pentru care, din acel moment, locul a fost venerat de către toată lumea antică greacă.

Dacă acestea ar fi detaliile furnizate de mitologie, realitatea ne-a demonstrat că aici se găsea unul dintre cele mai importante oraşe ale Greciei antice, un tărâm ce data din anii 2500 Î. C. Insula poartă urme ale civilizațiilor care s-au succedat în lumea egeeană, de la începuturi până în epoca paleocreștină.

Orașul s-a dezvoltat accentuat în special după ce a fost ridicat sanctuarul închinat zeului Apollo, prin secolul al IX-lea Î. C, atingându-se apogeul gloriei sale în perioadele arhaică și clasică, când și-a dobândit caracterul panelenic, adică al grecilor antici de pretutindeni.

După 167 Î. C., ca urmare a declarării Delosului ca port liber de taxe, toată activitatea comercială din estul Mediteranei s-a concentrat pe insulă. Acolo s-au stabilit negustori avuți, bancheri și armatori din întreaga lume, atrăgând mulți constructori, artiști și meșteri, care le-au construit case luxoase, bogat decorate cu fresce și podele de mozaic. Mica insulă a devenit în curând cel mai mare centru comercial al lumii întregi. Pe cheiurile zgomotoase, nave din toată Marea Mediterană, încărcau și descărcau constant tone de mărfuri și mii de sclavi.

Prosperitatea insulei și relațiile de prietenie cu romanii au fost cauzele principale a distrugerii acesteia. Delos a fost atacată și jefuită de două ori: în 88 Î. C. de Mithridates, regele Pontului, un dușman al romanilor, iar mai târziu, în 69 Î. C., de pirații lui Athenodorus, un aliat al lui Mithridates. De atunci, insula a căzut rapid în declin și a fost abandonată treptat. Capturată succesiv de către bizantini, slavi, sarazini, venețieni, cavalerii Sf. Ioan și otomani, Delos a fost transformată într-un loc cu case ruinate, loc ce servea drept carieră în scopul arderii coloanelor templelor pentru var. Și nu este prima dată când așa i se întâmplă unui oraș plin de glorie în alte timpuri.

În primele secole ale erei noastre exista chiar și o comunitate creștină considerabilă pe insulă, așa cum stau mărturie rămășițele a opt bazilici creștine timpurii.

Câteva cuvinte ar fi de spus despre Liga Deliană formată de orașele-stat grecești după încheierea războaielor persane, pentru a face față mai bine amenințărilor viitoare. Acestea donau sume importante, iar sediul ligii era, desigur, la Delos. Curând, Liga Deliană a evoluat într-o hegemonie ateniană, iar aliații au devenit supuși ai atenienilor care au îndreptat fondurile spre Atena lui Pericle. Nici Jocurile Deliene nu erau mai prejos, acestea se desfăşurau o dată la patru ani, asemănător cu cele olimpice, fiind evenimente culturale şi sportive dedicate lui Apollo, desigur.

Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost așa-zisul blestem abătut asupra oamenilor locului, în sensul că, dacă în perioada de înflorire maximă, orașul avea până la 30.000 de locuitori, curând atenienii puseseră la cale „purificarea” Delosului, presupus din motive de evlavie. Au deschis toate mormintele de pe insulă și au mutat oasele și ofrandele funerare în Rineia, insula vecină, unde totul a fost depus într-o groapă comună. În același timp, au decis că nimeni nu va avea voie să se nască sau să moară pe Delos și că femeile aproape de naștere și cele grav bolnave ar trebui să fie transferate în Rineia. De atunci, nimeni nu s-a născut, nimeni nu a murit și nimeni nu a fost îngropat pe insula sfântă, iar locuitorii din Delos, așa cum a fost intenția atenienilor, au rămas fără patrie.

Întregul proces a durat din 426 până în 422 Î. C. când atenienii au finalizat „purificarea” prin exilarea întregii populații locale.

Oricum, blestemul atenienilor de a fi o insulă pustie s-a împlinit în curând, dacă nu luăm în considerare bandele de pirați ce-și făcuseră bârlog printre ruine. Cert este că nici astăzi nu e locuită, cu excepția lucrătorilor, arheologilor care muncesc în sit, deoarece la Delos excavările continuă de ani buni, mai precis din 1872. De fapt, aşa a început turismul în Mykonos, cu cei ce munceau în sit a căror cazare trebuia asigurată în cel mai apropiat ţinut locuit, păstrându-se interdicţia de a înnopta în Delos.

Din anul 1990, întreaga insulă Delos a fost desemnată proprietate culturală mondială și este protejată de UNESCO.

Excursia noastră

Am făcut excursia la Delos în cea de-a patra zi de vacanță, înființându-ne în port imediat după ce trecuse de orele 09,00. Bine, în drum spre portul vechi, fiindcă de acolo pleacă vasele de excursii, am luat micul-dejun (10 €/pers.) la o cofetărie/patiserie/gelaterie pe care o frecventam seara pentru înghețată și care era în calea noastră. Oferta era săracă, dar nu era rău să plecăm la drum cu ceva în stomac. Mai luaserăm cu noi în rucsac apă, nişte biscuiţi de ronţăit, câteva mere.

Erau două plecări pe zi la momentul vacanței noastre, una la orele 10,00 și alta la orele 17,00, iar întoarcerile la orele 13,30 și seara la 19,30. Adică cine pleca cu vasul de 10,00, era musai să se întoarcă cu cel 13,30 și, similar pentru cei ce plecau la 17,00 să se întoarcă cu cel de 19,30. Inițial, eu crezusem că ne putem duce cu cel de 10,00 și reveni cu cel de 19,30, adică să ne petrecem toată ziua printre„pietre” , să le luăm la puricat, să ne plimbăm prin toate ungherele sitului, dar am aflat repede că nu e voie: cu vasul cu care te duci, cu acela te întorci.

În atare situaţie, desigur am ales plecarea de la orele 10,00, având la dispoziţie totuşi trei ore şi jumătate faţă de numai două ore şi jumătate aferente celeilalte plecări. Ceea ce n-am ştiut noi a fost faptul că am nimerit o zi cu mulţi doritori de Delos, provenind din turiştii marilor vase de croazieră ce zăboveau o zi două în portul nou. În acest caz, am avut parte de aglomeraţie care a determinat pierderi de timp la cozi, deci n-am câştigat cine ştie ce.

Excursia a costat 20 €/persoană, practic transportul, biletele se cumpără de la casa de bilete din port. Sunt disponibile şi tururi ghidate în mai multe limbi, preţul fiind 55 €/persoană.

În acea zi au plecat spre Delos două vase, noi am nimerit în cel numit Orca. Deplasarea pe mare a fost agreabilă şi n-a durat mai mult de 35-40 de minute, vântul nu mai era deranjant, căldura încă nu se pusese. Eram echipaţi cu încălţăminte de trekking, aveam şapcă şi pălărie, loţiune pentru protecţie solară.

La debarcare în Delos, ne-a întâmpinat o coadă zdravănă la casa de bilete. Preţul tichetului de acces: 12 €/persoană. Noroc că nu mergea foarte greu, aşa încât după vreo zece minute, ne-am lansat printre ruine după ce ne stabiliserăm un traseu oarecum circular prin areal, luând-o în sensul acelor de ceasornic. Primiserăm odată cu biletele câte o broşură cu informaţii şi harta sitului, foarte utile.

Oricum, peste tot am găsit panouri informative despre obiectivele din sit, din loc în loc hărţi, cu precizarea locului în care ne aflam, aşa încât ne era destul de uşor la orientare. Situl antic este, deci, bine organizat din acest punct de vedere, însă nu există grup sanitar decât la intrare, aşa cum tot de acolo îţi poţi cumpăra ceva răcoritoare de la vitrinele cu autoservire.

Ce am văzut la Delos

Odată intraţi în sit, am sesizat imediat că se lucrează de zor cu schele, cu utilaje, maşini însă vizitatorii nu par deranjaţi de acest aspect. De asemenea, am observat că existau săgeţi mari, albastre, care marcau cele două posibile trasee turistice: la stânga şi în faţă, precum şi că, la o privire de recunoaştere, dimensiunea sitului este considerabilă, iar lucrul ce ieşea imediat în evidenţă era o colină spre al cărei vârf se putea accede pe un drum cu trepte. Din primul moment, mi-am dorit să ajungem acolo, deşi nu ştiam dacă timpul ne-o va permite.

Monumentele văzute în itinerarul ales de noi au început cu Agora Competalilor (adică aflată la răspântie), una dintre principalele piețe ale orașului antic fiind mărginită direct de Portul Sacru şi pavată cu dale mari de granit. Pe partea de nord a acesteia se află Porticul lui Filip și un mic templu ionic dedicat lui Hermes, zeul comerțului, în timp ce magazinele și atelierele flanchează piața de-a lungul părților de est și de sud.

Impresia de ansamblu a fost că peste tot ruinele sunt scunde şi foarte fragmentate. Frânturi de coloane sau blocuri de pietre zac în areal, iar restauratorii au dificila misiune să reconstituie clădirile, zidurile, atât cât se poate, aşa încât să se apropie întrucâtva de formele lor iniţiale.

Am trecut în Agora Delienilor, de unde în imediata vecinătate am observat ruinele templelor închinate lui Apollo şi Artemis, de fapt sunt trei sanctuare dedicate zeului luminii, dintre care unul era cel mare (Templul Delienilor) , apoi erau case ale naxienilor într-un cartier format al celor veniţi de pe Naxos, precum şi Calea Sacră, artera principală de acces spre acestea. Ar fi existat chiar şi o statuie uriaşă a unui Colosus Naxian, înalt de 9 m.

În apropiere se afla şi Letoon, templul zeiţei Leto, precum şi Lacul Sacru, acum secat, dar şi Agora Italienilor, un imens spaţiu dreptunghiular pavat cu piatră. Un zid vechi, ne arată cât de mare era odinioară lacul.

De acolo, atenţia ne este atrasă de celebra Terasă a Leilor, simbolul Delosului. Din cei cincisprezece-şaptesprezece câţi ar fi fost iniţial, astăzi au mai supravieţuit aici doar patru, iar unul s-ar afla la Veneţia. Statuile leilor priveau spre răsărit şi supravegheau Lacul Sfânt, originalele sunt realizate din marmură de Naxos şi se află în Muzeul de Arheologie al sitului, în sit fiind plasate copii.

Un pic mai sus, am dat de vestigiile Sălii Adoratorilor lui Poseidon, sală de cult ce cuprindea incinte de întrunire şi prăvălii ale negustorilor din Bierut care îl adorau pe Poseidon.

După ce ne-am mai plimbat printre ruinele de case din Cartierul Lacului, am pornit degrabă spre clădirea muzeului, având în vedere şi partea centrală, dar mai ales, cea sudică a sitului, acolo unde se află rămăşiţele fostelor cartiere de lux ale oraşului.

Muzeul nu era deschis publicului, era în renovare/restaurare, am zăbovit un pic în dreptul său pentru Fântâna Minoică şi Porticul Antigonei, pe urmă am grăbit pasul către Colina Kynthion sau Cynthus, cel mai înalt punct din Delos (112 m) de unde bănuiam că avem o privelişte frumoasă atât asupra sitului, cât şi către Mykonos. Foarte aproape am dat de o ciudăţenie de statuie reprezentând un falus, în josul căreia am citit că ar fi aparţinut de Stoivadeion-ului, un templu închinat lui Dionysos, şi ar fi fost folosit în exercitarea cultului dionisiac. De fapt, falusurile, destul de des regăsite gravate pe blocurile de piatră, semnificau fertilitate şi prosperitate, iar simbolurile falice erau folosite în antichitate pentru a ţine răul departe.

Pe când parcurgeam poteca de pământ, am lăsat pe stânga Terasa Zeilor Străini (păgâni) unde templul dedicat zeiţei Isis iese în evidenţă prin faţada sa cu coloane, refăcută, am trecut pe lângă Templul Herei. Deodată, ne apare în faţă cărarea din multe scări tăiate în piatră, care, deşi datează din antichitate, chiar şi astăzi a rămas în stare bună, doar că e pieptişă şi, cum nu aveam timp, trebuia să urcăm repede. Altădată, pe muntele Cynthus urcau cei ce câştigau diverse probe ale Jocurilor Deliene şi sus erau răsplătiţi cu laurii recunoaşterii.

De sus, unde ne-am oprit să ne tragem sufletele, într-adevăr, panorama ce se deschide în faţa ochilor de jur-împrejur este minunată, aici se pare că ar fi fost ridicat demult un templu dedicat lui Zeus şi Atena, acum nu am văzut decât un morman de pietre, fără nicio formă.

am stat decât atât cât să măsurăm cu privirea zona înconjurătoare, ştiam că mai avem o parte importantă de sit de trecut în revistă, aşa că ne-am pus în mişcare de îndată.

În coborâre, am dat de Casa Delfinilor, o elegantă vilă antică denumită astfel după mozaicul său splendid cu doi delfini, deşi acesta nu e singurul mozaic al său. Nici vecina sa, Casa Măştilor, nu se lasă mai prejos în privinţa mozaicurilor, aici descoperindu-se mai multe pardoseli valoroase.

Am trecut prin punctul din care am admirat de sus amfiteatrul care, odinioară, putea găzdui peste 5.000 spectatori, apoi am lăsat pe stânga ce a mai rămas din clădirea hotelului de demult unde se cazau cei veniţi în pelerinaj la procesiunile organizate la templele lui Apollo. De aici, am intrat în Cartierul Teatrului care se continua cu cel al Portului comercial, cele cu numeroase vile luxoase unde locuia lumea bună, cu dare de mână, din Delos.

Aici, locuinţele rezidenţilor săi ieşeau în evidenţă prin opulenţă faţă de altele. Negustorii bogaţi se întreceau în a-şi arăta avuţia prin aspectul interior şi exterior al reşedinţelor, prin decoraţiunile folosite la ornamentarea lor.

Cele mai reprezentative ar fi Casa cu Trident, Casa Cleopatrei, Casa lui Hermes, Casa lui Dionysos, cea din urmă excelând prin cel mai frumos mozaic din Delos: Dionysos călare pe o panteră, imagine devenită emblematică pentru sit. De fapt, fiecare casă a fost denumită, nu după proprietarul poate rămas necunoscut, ci după vreun element de decor definitoriu din acea reşedinţă.

După ce ne-am strecurat rapid prin labirintul de case odată bengoase, acum în ruină, ne-am îndreptat aproape în fugă spre port unde vasul ne aştepta şi lansa semnale sonore precipitate că pleacă în curând. Lumea era deja strânsă la cheu, cred că mai erau vreo cinci-zece minute până la ora plecării şi mă gândeam cu groază că l-am putea pierde. Nu l-am pierdut, l-am prins la mustaţă.

Concluzie

Delos este un punct de referinţă în istoria Greciei antice, iar situl arheologic reprezintă un obiectiv must see pe care-l recomandă toate ghidurile turistice iubitorilor de istorie şi pietroaie. Şi un mai vechi deziderat de-al nostru, care s-a împlinit acum.

Scăldată în lumină, precum zeul său protector, Apollo, Delos cea aridă nu conteneşte să arate câte comori ascunde, comori pe care arheologii le scot la lumină de peste 150 de ani. Însuşi cuvântul grec Δήλος semnifică ceva vizibil, strălucitor.

Cu certitudine, recomand vizita acestui sit, chiar dacă uscăciunea zonei este total neprietenoasă, chiar dacă la acesta nu este uşor de ajuns sau străbaterea acestuia nu e chiar o bagatelă. Delos este o pagină de istorie antică ce merită citită sau cel puţin răsfoită.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=b3IX5EeAXGA

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de irinad in 11.11.21 07:45:35
Validat / Publicat: 11.11.21 08:40:48
VIZUALIZĂRI: 385INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Malta, Iordania, Israel, Italia, Franţa, Cipru, Portugalia, Croaţia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Delos, cartierul portului comercial
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63100 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster [11.11.21 09:07:00] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 09:35:11] »

Atunci când reușești să-ți îndeplinești un vis mai vechi, e o mare realizare, mai cu seamă că nu este așa ușor în anumite locuri. Așa este și insula Delos, care nu poate fi atinsă oricum, oricând, iar voi ați profitat de vacanța din Mykonos pentru a vedea insula Delos și bine ați făcut.

Mă bucur pentru voi, nici nu aș fi crezut că veți rata Delos-ul

Și eu m-am gândit de multe ori la Delos, e firesc, pentru orice iubitor de istorie, de puțină cultură elenistică, este imposibil să nu fi auzit de Delos. De celebra terasă a leilor cel puțin!

Iar informațiile tale sunt prețioase, recunosc nu știam toate aceste amănunte.

Sper că în viitor să reușesc să ajung și eu, dar nu știm ce ne rezervă viitorul. Văd din ce în ce mai clar că vremurile se complică foarte tare, așa că mi-am promis că nu mai fac planuri... Iau totul așa cum vine!

Foarte bun articolul tău, un foarte bun ghid pentru cei care ar ajunge pe acolo.

O zi frumoasă, te pup cu drag!

elenaadinascris / TELEFON [11.11.21 10:17:32] »

Un articol frumos, bine documentat, cu informații prețioase! 🙂

Nu pot decât sa aplaud!

👏👏👏

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 14:16:00] »

@webmaster: Mulţumesc frumos, mă onorează!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 14:38:34] »

@maryka :

Mă bucur pentru voi, nici nu aș fi crezut că veți rata Delos-ul...

Ei, ştiam eu că tu ne cunoşti bine! Am avut Delos în vedere de mulţi ani, dar când am văzut unde se află şi cât de dificil ar fi de ajuns acolo, am rămas doar cu dorinţa. De data aceasta, să fi fost nebuni să fi ratat oportunitatea, chiar dacă, poate, om mai ajunge vreodată în altă„cicladă" de unde accesul ar fi nu foarte greoi. E firesc ca iubitorii de bolovani antici s-o aibă în wishlist, însă, sunt convinsă că mulţi dintre vizitatorii de pe marile vase de croazieră cu care ne-am întâlnit la faţa locului, veniseră nu neapărat că-i atrăgea locul, ci pur şi simplu la îndemnul ghizilor sau al apropiaţilor, sau pentru diversitate.

Iar informațiile tale sunt prețioase, recunosc nu știam toate aceste amănunte.

Cele mai multe informaţii sunt preluate de la ghizii ce-şi însoţeau grupurile în preajma cărora ne nimereram şi noi şi pe care-i auzeam, altele au fost uşor de regăsit pe fiecare dintre panourile din dreptul fiecăriu obiectiv din sit. Recunosc că şi eu am aflat multe lucruri la faţa locului, chiar dacă mai citisem eu câte ceva dinainte.

Sper că în viitor să reușesc să ajung și eu, dar nu știm ce ne rezervă viitorul. Văd din ce în ce mai clar că vremurile se complică foarte tare, așa că mi-am promis că nu mai fac planuri... Iau totul așa cum vine!

Îţi doresc din tot sufletul să ajungi la Delos, acum nu mai pare chiar atât de greu. Şi eu simt că lucrurile vor lua turnuri neaşteptate, şi eu zic că nu mai fac planuri, dar crezi că mă pot abţine?!

Mulţumesc pentru vizită, aprecieri, ecou! O după-amiază frumoasă şi ţie!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 14:43:23] »

@elenaadina: Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase, mă înclin în faţa aplauzelor tale, mă bucur că ţi-a plăcut!

crismisscris / TELEFON [11.11.21 18:04:00] »

Mă întreb: totuși ce s-ar fi întâmplat dacă ați fi pierdut vaporul?! Nu v-ar fi luat cu ultima cursa?! Că de dormit pe insulă nu-i voie...

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 18:54:50] »

Să ştii că şi noi ne-am întrebat acelaşi lucru, ba soţul meu, mai nonconformist din fire, a plusat să ne facem că am pierdut vasul şi să rămânem la cel de seară, că trebuie să ne ia şi pe noi înapoi. Aşa, am fi avut timp berechet de colindat prin sit. Eu, genul care respectă regulile cât de mult se poate, m-am împotrivit şi am zis să nu ne complicăm, să nu fie nevoie de explicaţii suplimentare, răspunsuri la întrebări, etc.

Cert este că organizatorii aveau un control asupra noastră fiindcă biletele cumpărate din portul din Mykonos aveau două părţi detaşabile: una ne-au luat-o la urcare pe vas în Mykonos, alta urma să ne fie luată la urcare în Delos. După cursa de întoarcere de la 13,30, ar fi trebuit să ştie exact câţi muşterii lipsesc, adică nu s-au îmbarcat şi trebuie luaţi în plus seara. Dar, au avut grijă să ne spună de o mie de ori cum trebuie să procedăm, să nu aibă bătăi de cap. Totul e bine când se termină cu bine, nu?!

mprofeanuscris / TELEFON [11.11.21 19:11:42] »

@irinad: Frumoasă incursiune în istoria vechii Elade. Interesant de unde vine denumirea Insulelor Ciclade, cu Micuța Delos în centrul cercului. Ce bine că ați mai auzit impresii de la ghizii grupurilor și ni le-ai povestit și nouă.

Insula Delos are lățime de 1,3 kilometri și nu 1,3 metri, a fost o scăpare de la scriere.

De reținut acest site, poate voi ajunge și eu acolo în Mykonos și poate în Delos, de neratat!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.11.21 19:25:29] »

@mprofeanu: Mulţumesc, Cicladele cu micuţa Delos în centru reprezintă o pagină interesantă de mitologie şi istorie. De altfel, Delos este insula sacră la care se închinau toţi grecii antici. Ghizii întotdeauna ştiu mai mult faţă de alte surse, este un adevăr pe care l-am observat în majoritatea cazurilor.

Insula Delos are lățime de 1,3 kilometri și nu 1,3 metri, a fost o scăpare de la scriere.

Cu siguranţă, aşa este, a scăpat un„k" în faţa literei„m", nu avea cum să fie real. Voi corecta prin adăugarea literei„k".

Dacă ajungeţi în Mykonos, vă recomand cu drag să mergeţi şi la Delos. Seară frumoasă!

webmaster [13.11.21 14:21:34] »

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Mykonos, MYKONOS (insula) " — nou-creată pe sait, în noua secțiune pe care de azi o dedicăm insulei Mikonos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elenaadina, irinad, maryka, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0958108901978 sec
ecranul dvs: 1 x 1