ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
Business
20 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sâmbăta

TIPĂREȘTE

Nu mai știu dacă 10 pe 10 a fost în 2018 sau 2019. Dar parcă a fost în 2018 în Dumbravă iar 2019 a fost 11 la Lisa. Și de acolo drumeție pe Valea Sâmbetei. Asta era chiar într-o zi de sâmbătă că vineri am venit și duminică am plecat iar sâmbătă am urcat la Cabana Valea Sâmbetei la Nea Nae Zdrailă care nu era acolo dar a lăsat un băiat să ne aștepte cu de-ale gurii. Nea Nae a fost cabanier la Cabana Mălăiești din Bucegi până în 2011 apoi s-a mutat la Cabana Valea Sâmbetei unde se adună multe chitări deseori și iese concert spontan. Dar asta se întâmplă seara, eu am fost ziua, am ajuns pe la ora 15:00 deși ar fi trebuit mai devreme dar a fost bine și așa, am mâncat ciorba de fasole pregătită pentru noi (a mai rămas și pentru mine), salata de hribi (un castron foarte mare) am luat-o la pachet și am mâncat hribii tumefiați, din traistă că la cabană mi-a ajuns ciorba. La 19:00 eram iar la Lisa la cină că începea cheful.

Traseul spre Valea Sâmbetei, cabană și Fereastra Mare a Sâmbetei începe din Stațiunea Climaterică Sâmbăta, din colțul Mănăstirii Brâncoveanu, ăla unde este și Restaurantul Căprioara și de unde începe și forestierul spre Lisa, pe curbă de nivel, spre est, cam 3 kilometri. Dar spre Valea Sâmbetei și spre cabană se merge spre sud și încă este acces auto. Drumul este destul de bun, fără asfalt dar bine nivelat. O vreme merge pe lângă zidul mănăstirii care are o curte largă după care iese în luminiș cu pădure rară de-a stânga și de-a dreapta. Este și-o păstrăvărie mai sus, pe stânga și încă se mai poate înainta. Pantele sunt destul de blajine, râul e pe dreapta și după ce ajungi la un pod de lemn, treci apa iar pe celălalt versant intri deja pe potecă printre brazi. Forestierul e demult gata, nu mai are cum continua.

Am fost în martie. La Sâmbăta și Lisa nu era zăpadă deloc dar cum înaintam, tot mai multă apărea până n-am mai văzut forestierul deloc și mergeam doar pe zăpadă. Poteca era bună, nu a nins recent și urcaseră mulți înaintea mea.

De la Mănăstirea Brâncoveanu până la Cabana Valea Sâmbetei sunt cam 8 kilometri din care o parte pe forestier, cam jumate. E drum drept, fără curbe strânse ci doar ușor șerpuit, cu pantă mică. Prin pădure, pe potecă, pantă e mai mare. În medie, drumul se parcurge în 3 ore. Alții sunt mai rapizi, mai ales dacă știu deja zona.

Când plecasem eu din Lisa era ploaie mocănească. De aia am și întârziat plecarea, unii spuneau că nu e de făcut traseu, alții se echipau și plecau. Eram într-un fel de stază, stăteam cu cafeaua în față și priveam în tăcere cum defilează echipele prin fața mea. După vreo oră, după ce mi-am terminat reveria m-am ridicat brusc și am zbughit-o. Astfel, am ajuns la cabană mai târziu dar a fost perfect. Dacă jos ploua mocănește, ei bine, sus dădea cu viscol. La ieșirea din pădure, în gol alpin, vântul se zbuciuma și răscolea zăpadă. Nu era mereu așa. Mai venea câte o rafală cum am prins când am ajuns eu sus. La plecare, însă, era mult mai calm.

Înainte de cabană sunt multe indicatoare cu direcții și timpi. În spatele cabanei se vede în toată splendoarea Fereastra Mare a Sâmbetei.

Cabana Valea Sâmbetei este doar pentru iubitorii muntelui, B&B cu de-ale gurii, ce se gătește, după necesități. Nu-i vorbă, este deschisă oricui dar cine nu înțelege muntele nu se va simți bine acolo și va fi foarte contrariat deci mai bine nu-i calcă pragul. Adevărat, e ceva mai modest dar e cald și bine plus prieteneală cum greu mai găsești. E și greu de-ajuns acolo pentru cei comozi. E un loc de popas pentru cei ce vor să parcurgă creastă Făgărașului sau alte trasee prin zonă. Adevărat, iarna este nerecomandat pe creastă decât dacă ai experiență, ești echipat corespunzător, ai studiat temeinic starea vremii și ești bazat. Și nu doar pe creastă. Pentru accesul la cabană și retur este mai simplu, traseul nu prezintă dificultăți tehnice majore dar evident, este nevoie de atenție.

Pentru mine a fost o tură minunată. Nu aveam cei mai buni bocanci dar m-am descurcat.

La întoarcere, intrând pe forestier, am întâlnit un om venind din sens opus. Era îmbrăcat de oraș și cam în vârstă. M-a întrebat unde e cabana aia, arătându-mi spre versant, în sus, spre est. M-am uitat la picioarele lui. Avea pantofi din plastic. M-am uitat iar la el. I-am spus că în partea aia nu e nici o cabană. I-am arătat și pe hartă. Culmea, aveam net. Singura cabană e spre sus, pe firul văii dar sunt mulți kilometri până acolo iar forestierul se termină și se ajunge pe potecă, pe versant, prin pădure. M-a crezut și a făcut cale-ntoarsă mergând cu mine înapoi și oferindu-mi totodată și un ride cu mașina lui de teren pe care am găsit-o după vreun kilometru înfiptă în zăpadă, înzăpezită într-un troian unde forestierul deja era îngust, apa aproape și-avea și-o fată frumoasă și coafată în mașină. I-am spus că mă urc în mașină lui după ce întoarce și mă ajunge din urmă și mi-am văzut de drum. După vreo 2 kilometri m-am întâlnit cu salvatorii montani care mergeau să-l scoată de acolo. Nu faceți ca el!

La Sâmbăta deja nu mai era zăpadă. Am apucat dreapta spre Lisa și-aici m-a ajuns altă mașină de teren, mai mare. M-a invitat să urc. Era întuneric deja. Era un student la silvicultură la Brașov care zicea că este paznic de vânătoare. În zilele noastre se cheamă ranger că paznicii de vânătoare nu se dau cu gipul prin pădure. Zicea că aparține de asociația Șoimul din Sibiu. Mă întrebam ce mânărie o mai fi și asta. După 10 minute m-a lăsat în Plaiul Lisei unde aveam două cabane. În prima era masa, am intrat, era bufetul de la cină, pustiu în sală și fix mă aștepta o farfurie cu sarmale cum mai bine nu se putea. Era ora 19:00 și toți terminaseră deja masa că se grăbeau cu cheful. Prânz nu am avut ci numai MD pe la 10:00,11:00,12:00, tot bufet suedez, foarte bogat și foarte copios iar apoi această cină servită devreme, la întorsul de pe traseu. De vreme ce ei s-au întors înaintea mea, presupun că pe la 17:00, și cina au servit-o tot înaintea mea astfel că livingul era acum pustiu și cu bucatele întinse. În timp ce mâncăm m-a sunat Zoff să mă recupereze care credea că sunt încă pe traseu. Eu eram bine-mersi la masă după plimbarea cu gipul. M-am mutat apoi în cealaltă cabană unde tocmai începea cheful pe care l-am dus până la 3:00 dimi. Aniversam 11 ani și trebuia punctat momentul. 12 ani nu am mai aniversat. Dacă era în februarie, se făcea. În martie nu s-a mai făcut.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisajul e superb și așișderea și traseul.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Drumeția e relaxare, distracția la cabană (care o fi ea).


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 10.11.21 19:58:10
Validat / Publicat: 11.11.21 08:06:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV]. A mai fost în/la: Pe creastă

VIZUALIZĂRI: 752 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cabana Valea Sâmbetei, așa era când am ajuns
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

dorgo [11.11.21 19:29:16] »

Unde-s caii mei de la Sambata de Sus? Ce mai fac prietenii mei patrupezi Boby, Voicu si rasfatata de Monţi? (vezi impresii)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11192202568054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1