ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 6 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bretania - acolo unde se termină pământul și incepe oceanul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pandemia ne-a ținut departe de călătorii indepăratate in ultimul an, dar in această vară, imediat ce s-au mai relaxat restricțiile, ne-am decis să recuperăm o parte din timpul pierdut. Și, pentru că iubim Franța, ne-am decis să ne indeplinim un vis mai vechi, acela de a vedea Bretania și Normandia.

După multe calcule, planuri de călătorie, discuții, negocieri, am renunțat la Normandia și am ales, pentru o perioadă de șase zile, Bretania.

Balanța in favoarea Bretaniei a fost inclinată mai ales de Mont- Saint-Michel, loc inclus pe lista noastră de” neapărat de văzut” .

Scurtă istorie

Regiune a Franței aflată pe malul Atlanticului, Bretania este cea mai mare peninsulă a Franței. Romanii conduși de Iulius Cezar au găsit aici o populație celtă, pe care au incercat, fără prea mare succes, să o romanizeze. După retragerea romanilor au venit alți celți, de această dată cei din Marea Britanie, fugiți din calea invadatorilor anglo-saxoni. Tot ei au dat și numele regiunii –Bretania. Moștenirea celtă, cu influențe pregnante in cultură, arhitectură și limbă, fac din Bretania o regiune unică, diferită de toate celelalte regiuni ale Franței.

In afară de franceză, care este limba oficială, in Bretania se mai vorbesc două limbi, ambele cu puternice influențe celte – bretona, in vestul regiunii și gallo, in partea de est. Am intâlnit in drumurile noastre indicatoare cu nume de localități in toate cele trei limbi sau, in funcție de zona in care ne aflam, doar in franceză și limba zonei respective.

In Bretania am văzut pentru prima dată artiști stradali cântând la harpă sau cimpoi, incă o dovadă a moștenirii celte.

Bretania este regiunea Franței in care se păstrează foarte multe dintre vechile tradiții creștine. Aici există peste 300 de sfinți venerați, multe dintre localități purtând nume de sfinți – Saint Malo, Saint Brieuc sau Saint-Georges-de-Grehaigne.

Cum ajungem in Bretania

Noi am ajuns in Bretania cu mașina, traversând Franța din vestul Germaniei. Se poate ajunge insă mai ușor, cu avionul până la Paris și pe urmă cu TGV-ul până la Rennes sau altă destinație din regiune. Se poate ajunge și pe calea apei, cu ferry-ul până in porturile din Brest sau Saint-Malo.

Unde stăm?

Cai care vor să petreacă câteva zile in această regiune au de ales intre hoteluri, campinguri, pensiuni sau case de vacanță. Noi am ales o casă de vacanță, in Saint-Georges-de-Grehaigne un mic sat in apropiere de Mont Saint-Michel.

Când e bine să mergi in Bretania?

Aflată aproape de Atlantic, in zona temperată nordică, clima din Bretania se caracterizează prin veri nu prea călduroase și ierni blânde. Plouă mult in Bretania, in orice anotimp, dar totuși mai puțin in perioada iunie-octombrie. Acestea sunt și lunile cele mai potrivite pentru a vizita Bretania. Deși sunt lunile cele mai aglomerate și mai scumpe, recomand totuși lunile iulie și august, mai ales dacă vreți să faceți și puțină plajă și baie in apele Atlanticului. Noi am fost la sfârșit de august și am putut să facem baie, chiar dacă temperatura apei era undeva in jur de 20 grade C.

Ce am făcut in Bretania

Pentru vizita in Bretania mi-am făcut minuțios temele de acasă, ceea ce nu mă prea caracterizează. De obicei imi fac un scurt plan de bătaie, plan care suferă importante modificări la fața locului. De această dată am avut câteva ținte precise, atinse in mare parte, că deh, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Bretania.

Am făcut modificări in traseu și locuri de cazare chiar cu două săptămâni inainte de plecare, atunci când mi-am dat seama că am alocat prea puțin timp unei zone frumoase pe unde vroiam neapărat să trecem.

Chiar și așa nu am reușit să vedem decât o mică parte a Bretaniei, motiv pentru care rămâne in continuare pe lista cu priorități.

Prima zi a fost dedicată mănăstirii celebrei stânci granitice Le Mont-Saint-Michel. A fost un vis implinit să ajung in satul și mănăstirea fortificată aflată pe stânca granitică. Am profitat de reflux și am făcut o plimbare pe nisipul fin din golf.

Am făcut o plimbare cu mașina prin satele inșirate pe coastă, printre case din piatră, cu flori la ferestre, printre mori de vânt vechi, prin sate pescărești unde la fiecare pas ești ademenit să cumperi stridii, scoici sau creveți, toate proaspăt scoase din apele oceanului. Am făcut scurte opriri pe plajele devenite imense in urma refluxului, am vizitat târguri organizate in unele din satele prin care treceam.

Inainte să inceapă refluxul am ajuns la Cancale, la timp să vedem ivindu-se de sub apele oceanului crescătoriile de stridii. Am făcut o scurtă drumeție pe coastă, pe o mică parte din celebrul GR34, ne-am plimbat prin orașul vechi și, bineințeles, am mâncat stridii acompaniați de pescăruși.

O altă destinație pe care am avut-o pe listă a fost Saint-Malo, oraș al piraților dar și al lui Chateaubriand. Ne-a plăcut atât de mult Saint-Malo, incât am mers de două ori. Ne-am plimbat pe fortificații, am rătăcit pe străzile pietruite din interiorul fortificațiilor, am făcut plajă și baie in apele Atlanticului. Când apele s-au retras am fost la mormântul lui Chateaubriand de pe insula Grand Be și am vizitat fortul construit de Vauban.

Dinan a fost surpriza plăcută a acestei vacnațe, Citisem despre micul oraș, dar nu mă așteptam să fac o intoarcere in timp și să mă plimb printr-un adevărat oraș medieval. Fiecare casă, fiecare colț de stradă par a face parte din decorul unui film. Nu am ratat nici portul orașului, de unde pleacă pe Rance mici ambarcațiuni.

Cap Frehel, peninsula din Cotes d' Armor, cu stânci inalte modelate de apele oceanului și de vânt. Ne-am plibat pe coastă, am admirat farul care domină peninsula dar și un alt far mai mic și mai vechi, construit in sec. al 17-lea.

Ultima zi din vacanța noastră in Bretania am petrecut-o in Perros-Guierec și pe Coasta de Granit Roz. Perros-Guierec a fost alegerea de ultimă clipă, modificarea făcută puțin inainte de a pleca in concediu. Nu puteam să nu facem o plimbare pe stâncile roz, pe vechiul drum al vameșilor.

Deși a fost pe listă nu am reușit să vedem Rennes-ul. Ne-a fost greu să ne desprindem de apele Atlanticului și de frumoasa coastă Bretonă iar Rennes-ul este ceva mai departe de aceasta. Ne place să ne plimbăm in voie prin locurile in care mergem, fără grabă, așa că in mai multe locuri am petrecut mai mult timp decât estimasem in planificarea de acasă. Pentru Rennes ne trebuia o zi, pe care până la urmă nu am mai avut-o.

Nici la Brest nu am ajuns, de fapt nici nu a fost pe lista noastră. Singura dorință a soțului pentru acest concediu a fost să mergem măcar două zile și in sudul Franței, să facem baie in Mediterană. Așa că a trebuit să scurtăm puțin vacanța Bretonă, și să ne indreptăm spre ape mai calde.

Mai sunt multe alte locuri frumoase unde nu am reușit să ajungem. Șase zile pentru Bretania sunt mult prea puține.

Unde și ce poți să mănânci in Bretania

In Bretania se poate mânca oriunde - in restaurante, in creperii, pe stradă sau in piețe. Restaurantele sunt in general mici, afaceri de familie. Cele din apropierea oceanului servesc in special fructe de mare și pești, dar și alte feluri de mâncare cu carne de porc sau de vită. Nu lipsesc brânzeturile și celebrul unt breton.

Specialitățile regiunii o reprezintă clătitele (crepes) și galletele, primele făcute cu unt și servite la desert iar galletele, sărate și preparate cu hrișcă.

Din punctul meu de vedere, vedetele incontestabile ale Bretaniei, sunt stridiile. Aici am aflat că stridiile și prețul lor diferă in funcție de mărime, ele fiind catalogate, in funcție de mărime, de la 1 la 6. Se servesc pe stradă, acompaniate de un vin alb sec, in restaurante sau le poți lua din pescării și servi acasă (dacă știi să le deschizi!).

Băutura tradițională este Cidrul, Bretania fiind a doua zonă producătoare de Cidru din Franța. Cidrul il găsești peste tot – in piețe, in supermarket-uri, in restaurante. Cu o sticlă de cidru ne-a intâmpinat și gazda noastră din Saint-Georges-de-Grehaigne, insoțită de câteva pachețele de biscuiți produși in Mont-Saint-Michel.

Regiunea este renumită pentru biscuiții produși aici, existând mai multe fabrici in orașele din regiune.

Să nu uit tartele, celebrele prăjituri franțuzești, umplute cu căpșuni, fragi sau alte fructe. De fiecare dată când merg in Franța imi fac plinul cu aceste prăjituri gustoase.

Aceasta este pe scurt, povestea Bretonă din vacanța noastră din acest an. M-am indrăgostit de Bretania, mi s-a lipit de inimă și sper să mai am ocazia să ajung pe acolo. Despre câteva dintre locurile vizitate voi povesti mai mult, sper să nu vă plictisesc. Atașez și câteva fotografii, am făcut și multe filme dar incă nu am reușit să le montăm. Poate voi completa la un moment dat.

Rog webmasterul dacă poate să atașeze https://www.youtube.com/watch?v=nR9eU_tVbxE.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cea mai mare peninsulă a Franței, situată in vestul țării, intre Marea Mânecii la nord și Golful Biscaya la sud.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 06.10.21 23:23:13
Validat / Publicat: 07.10.21 08:27:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Mănăstirea Mont-Saint-Michel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

crismisscris / TELEFON [07.10.21 09:49:43] »

Minunat!

... Încă n-am uitat că tu ești "vinovata" principală pentru faptul că sudul Franței și Corsica au urcat câteva locuri bune pe lista noastră de priorități turistice. Chiar aseară discutam cu soțul meu despre "unde mai mergem la anul" - așa, în linii mari, foarte mari... Și iar veni vorba de Franța... Dar și de Germania sau Austria... Ah, și avem niște fini în Irlanda, care ne tot cheamă să vizităm împreună... Greu...

Acum, iaca, am mai trecut ceva pe răboj: Bretania. Oare când i-o veni rândul?!...

Mika [07.10.21 11:09:22] »

@crismis: Mulțumesc! Dacă e vorba de ce veți face anul viitor, eu iți recomand in continuare Corsica, poate o pui in fruntea listei. Și noi vom mai merge, sper. Bretania m-a surprins in mod plăcut, mă așteptam să fie frumos dar a cam depășit așteptările. Mi-au rămas multe locuri neexplorate, și sper să repet experiența. Dar sunt atat de multe locuri unde vreau să ajung! Sper să mergeți acolo unde vă indeamnă cel mai mult inima!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA [07.10.21 11:55:39] »

@Mika: Fiind, ca și tine, o iubitoare a Franței, de mult îmi doresc să ajung în Bretania. N-am reușit din cauza soțului, pe care îl deranjează vremea ploioasă și faptul că - după spusele lui - nu e oregiune” tipic franțuzească” , având certe influențe celtice. Poate că totuși, după vizita în Alsacia cea franco-germană care i-a plăcut, se va răzgândi cândva...

Ce-i drept, nici pe mine nu mă atrage ideea de a mă afla la doi pași de Atlantic și a nu putea face baie din cauza temperaturii scăzute (ce să fac, am și eu fixațiile mele).

Dar măcar la Mont-Saint-Michel aș fi putut ajunge într-o excursie de o zi de la Paris, numai că n-a fost să fie - Parsiul e așa de plin de atracții, încât nu-ți vine să pleci.

Pentru mine, Provence rămâne regiunea care întruchipează cel mai bine spiritul franțuzesc, așa că aștept ca, după reviewurile despre Bretania, să ne povestești câte ceva și despre sejurul vostru la Mediterana.

elenaadinascris / TELEFON [07.10.21 12:39:12] »

Nu știu dacă fizic voi ajunge în aceasta locație, dar cu gândul am călătorit alături de tine prin ceea ce ai descris și ne-ai aratat și mi -a plăcut foarte mult!

Îți mulțumesc! ????

ioana74 [07.10.21 13:20:14] »

@Mika: Mika, ati avut o vacanta minunata. Nu stiam mare lucru despre Bretagne, dar acum, datorita articolului tau, am pus-o pe zona musai de vizitat in Franta alaturi de Provence.

Parisul l-am vizitat de 3 ori si l-am batut la pas in lung si in lat, dar alte regiuni in afara de Paris si Valea Loirei, nu am vizitat. Frumoasa Bretania, atat de incarcata de istorie. Vazand pozele tale parca retraiesc cartile cu muschetari , recunosc ca nici nu stiam unde e localizata exact, acum uitandu-ma pe harta regasesc o gramada de vechi cunostinte din cartile copilariei!

Asteptam sa ne descrii si cazarea avuta si continuarea periplului vostru prin Franta!

webmasterscris / TELEFON [08.10.21 07:50:45] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika [08.10.21 10:40:08] »

@Carmen Ion: Să știi că și la noi au fost negocieri dure referitoare la Bretania, mai ales din cauza vremii și a apei reci a oceanului. Eu as fi stat mai multe zile dar am cedat până la urmă câteva zile pentru apele mai calde ale Mediteranei. De acord cu tine cu Parisul, acum am trecut pe lângă el in grabă, să nu cumva să ne răzgândim și să ne schimbăm planurile de vacanță. Provence este și pentru mine cea mai frumoasă parte a Franței, am spus de multe ori că m-aș muta și mâine acolo, dacă aș puea!

Mika [08.10.21 10:43:49] »

@elenaadina: Mulțumesc! Sper să ajungi să vezi și fizic această locație! Până atunci te invit in continuare alături de mine in călătoria mea

Mika [08.10.21 10:52:38] »

@ioana74: Ai dreptate, in multe momente parcă eram in cărțile lui Dumas. Franța este foarte frumoasă, are multe de oferit. Provence este, pentru mine in vârful clasamentului, dar Bretania este tot acolo, aproape. Mulțumesc de ecou, sper să reușesc cît mai repede să continui.

Mika [08.10.21 10:55:05] »

@webmaster: Mulțumesc!

elenaadinascris / TELEFON [08.10.21 13:33:25] »

@Mika: Mulțumesc! ????

Aurici [12.10.21 13:16:43] »

@Mika: Ufff, ce frumos! Este genul de vacanță care ne place și nouă cel mai mult. Superbă Bretania, sper să-i vină rândul cât mai curând.

Felicitări pentru articol! Mi s-a părut așa ușor, atât de inteligibil și util. Așa tind să scriu și eu dar scap de zor în bălării, nu-mi iese. Și nu știu cum faci cu pozele, că la câte ai văzut, e cam greu cu selecția. Mie asta chiar nu îmi iese deloc. Pentru că ar trebui să renunț la locuri pe care le-am văzut și nu mă îndur să nu exemplific și cu poze. În fine... mi-a plăcut mult Bretania ta. Tot pachetul: și articol, și poze.

Mika [12.10.21 13:52:38] »

@Aurici: Mulțumesc! Să știi că am făcut sute de fotografii, fără să le mai pun la socoteală și pe cele făcute de soțul meu sau de filmulețele făcute cu go pro-ul. Am postat numai fotografii făcute de mine, nu am reușit să le văd și pe celelalte, deși este posibil ca printre ele să fie adevărate capodopere . Este intr-adevăr greu să mă decid, mie imi plac toate, dar nici prea multe nu e recomandabil.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, elenaadina, ioana74, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bretania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070614814758301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1