ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Ciolanu, jud. Buzău

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Unde: Strict geografic, în com. Tisău, jud. Buzău, pe versantul sudic al Dealului Ciolanu. DJ 203 G este șoseaua, bună, care te duce și te ia de-acolo, fie venind dinspre Berca - Măgura, fie dinspre Vernești - Haleș. Drumul este bun, traversează o zonă frumoasă, împădurită cât să-ți placă și să te facă să-nțelegi de ce” codru-i frate cu românul” deși, românul, de vreo 30 de ani e frate vitreg.

De ce: Păi, nah, pentru că o vizită la mănăstire poate aduce cu sine multe: liniște sufletească, putere de înțelegere a vieții, mă rog, care după trăirile de e în stare de ele. Nu trebuie să fii, neapărat, habotnic pentru a ajunge la un lăcaș de cult, liniștea de sine nu necesită apartenența la o religie anume.

Ce este: o mănăstire creștin ortodoxă, obște de călugări, cu hramul de Adormirea Maicii Domnului.

Se spune că este atestată de prin secolul al XVI-lea, chiar la intrare este un indicator care spune că ar fi fost zidită la 1589 de către Doamna Neaga, cea care era soția lui Mihnea Turcitul și că și-ar fi luat numele de la dealul pe care a fost ridicată.

Alții spun că ar fi fost ctitoria unor boieri, unul dintre ei numindu-se Dumitru Ciolanu, motivând faptul că mănăstirea este destul de mică pentru a fi ctitorie domnească, caz în care ar fi fost mai făloasă.

Mănăstirea duce cu ea câteva legende, printre care și aceea că Regele Carol I ar fi trecut pe-aici, căutând un loc unde să ridice Castelul Peleș. Când a ajuns la poarta mănăstirii calul și-a rupt piciorul, ceea ce a fost interpretat ca un semn de rău augur, așa că Peleșul s-a construit la Sinaia, unde cred că-i și stă mai bine.

În curtea mănăstirii veți găsi două biserici, una, cea din fața porții de intrare, cu hramul de Sf. Gheorghe, cea construită de Doamna Neaga și alta, cea de sus, construită de episcopul Chesarie, al Buzăului, la 1828, cu hramul de Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Gheorghe Tăttărescu a pictat trei icoane ce se află în biserica mare. De asemenea, un policandru a fost primit în 1867 de la însuși domnitorul Carol I, cu ocazia vizitei lui aici, faza cu calul de v-am spus-o mai sus.

Este bine de știut că Mănăstirea a ars, fiind distrusă înanul 1855 și a fost reconstruită în 1862.

Ce am găsit: În fața mănăstirii o parcare mare, generoasă, cu marcaje proaspete pe asfalt.

Lângă parcare, intrarea-n curtea mănăstirii se face prin niște porți mari, nu neapărat impresionante, apoi, mai departe, se trece prin poarta din turnul clopotniță. În curtea ce se deschide în fața ta, este biserica mare, cea despre care se crede c-a fost ctitorită de Doamna Neaga. Pe două laturi sunt clădirile chiliilor călugărilor și clădirea magazinului și a muzeului mănăstirii.

Biserica este mare și, pentru că am ajuns după slujbă, înăuntru mai sunt puțini oameni. Afară însă mai sunt destui, care umblă, fiecare după ce nevoi are și cum îl taie capul: care s-aprindă o lumânare, care să ajungă la magazinul mănăstirii, care se odihnesc pe iarbă de-a dreptul, încântați de lumina și căldura de-afară, care traversează pajiștea pentru a ajunge la biserica de sus. Deși agitație, este totuși liniște, sau, mă rog, nu e zgomot strident.

Din toată inima, spun, mănăstirea nu este spectaculoasă, nici nu-mi impune cine știe ce trăiri spirituale deosebite, poate pentru faptul c-am venit s-o vizitez fără să am fiorul. Îmi place, în schimb, că nu e nimic ostentativ, așa cum am găsit câteva prin Moldova.

Muzeul este închis, este deschis însă magazinul, în care intrăm. Găsim articole de tot felul: fie strict religioase, icoane, iconiță, mătănii, tămâie și alte alea cât și, surprise! produse alimentare și de cosmetică: măsline și ulei de măsline, miere, fistic, ceaiuri și, vin! Ce mă surprinde, cu excepția frigiderului din care poți cumpăra băuturi răcoritoare, toate produsele au etichete în limba greacă, arătând, probabil, țara de obârșie. Inclusiv cremele din gălbenele și ceară de albine, sau alte bolmoaje de le folosesc femeile ca să fie și mai frumoase decât sunt! De ce asta, iaca, n-o să pot să vă explic, neam!

Că este curat și totul aranjat, asta nu vă mai spun, se subînțelege.

Nu am stat mai mult de o oră, pentru noi a fost suficient și am plecat mulțumiți, măcar pentru faptul că am șters o pată albă de pe hartă, reprezentând locuri unde nu am fost. Dacă m-aș mai întoarce acolo, numai pentru a vizita mănăstirea, sigur nu! Dar, dacă aș avea prilejul ocaziei așa, întâmplător, da, m-aș reopri. Măcar pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru răbdarea de o are cu mine și mă lasă să trăiesc ba, mai mult, mă lasă și să vă toc nervii cu astfel de review-uri! Sau, cine știe ce păcate aveți voi, de trebuie să le pătimiți citindu-mi inepțiile! Așa-i că nu v-ați gândit la asta? Ei, iacă, v-am dat subiect de gândire, iar eu mă tirez, haidi, pa!

Web, te rog eu, ca să păstrăm atitudinea religioasă: https://www.youtube.com/watch?v=HjK30nhy7CU


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

V-am spus, clădirea mănăstirii este amplasată într-un cadru natural frumos: ești înconjurat de păduri. În cazul nostru, ieri a fost o zi tare frumoasă, culorile din copaci încep să se schimbe a toamnă, cineva s-a jucat cu vopsitul frunzelor în tot felul de nuanțe cromatice. Frumos!

Lângă mănăstire, dar imediat, Tabăra de Sculptură Măgura și, ceva mai departe, la intersecția DJ 203 G cu DN 10 se mai află și Fântâna lui Mihai Vitezul.

În apropiere se află și Schitul Cetățuia, dar noi n-am ajuns acolo, deci, nu pot să vă spun nimic despre.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Relaxare, da, cumva prin prisma faptului că la mănăstire vii cu grijile tale pe care încerci să le arunci acolo. Sau, cazul meu, vii din curiozitate, curiozitate civilizată. Și locul te îndeamnă să fii relaxat. Atenție și cu relaxarea asta: cimitirile sunt foarte pline de cei ce s-au relaxat definitiv!

Distracție, să fim serioși, e mănăstire!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 04.10.21 14:48:17
Validat / Publicat: 04.10.21 17:41:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 936 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Catapeteasma, din nou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.21 18:54:16]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

k-lator
[05.10.21 10:00:17]
»

@Yersinia pestis: Ultima dată când am fost la Mânăstirea Ciolanu, teiul imens de pe pajiștea din stânga era înflorit și plin de fluturi... puzderie. Ceva ce rar se întîmplă să vezi. Și liniștea... da!

Cei ce vor și mai mult de atât, ar trebui să știe că Mănăstirea Ciolanu are trei schituri – Cetățuia, Nifon și Ciobănoaia, iar locurile alea de sihăstrie, sunt într-un cadrul natural deosebit, desigur. Nu că m-ar atrage așa ceva, nu sunt genul ăla să mă lași singură în pustiu cu gândurile mele, că nu se știe ce întorsătură nefastă mi se arată... și mai am și alte fobii, dar nu le dezvălui chiar acum.

Însă, așa... o vizită din când în când prin împrejurimile locului și pe la tabăra de sculptură mi-au plăcut și m-am simțit cu bateriile încărcate... natură, liniște, frumos...

Și... Yersi, am încărcat două poze cu teiul din curtea mânăstirii, sper că nu te superi! amfostacolo.ro/user-foto. ... id=9673&yr=2021

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.10.21 11:00:38]
»

@k-lator: Așa cum am spus, e prima oară că mi-au lucit ochii pe-acoloșa, alte amintiri n-am! Sincer, nici nu cred că voi mai ajunge atât de repede acolo: mănăstirea este, totuși, destul de departe de orașul istorc iar starea de nesaț spiritual mi-o acoper la Mănăstirea Brazi sau Bogdana.

N-am a mă supăra pentru pozele adăugate, dar, dacă vrei să faci și o donație bănească îți pot trimite contul unde s-o faci, chiar nu m-aș supăra, ba, din contra, aș zâmbi din toți premolarii!

Sărut mâna c-ai mai venit pe la mine, mersi de vizită, vot și vorbe! ????????

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.10.21 11:02:47]
»

@webmaster: Mersi de hatâr! ????

k-lator
[05.10.21 11:54:07]
»

@Yersinia pestis: Eiii, nici de mine nu este chiar așa aproape, poate chiar mai departe. Tu ai de facut 125 km, iar eu 140 km... cel puțin, așa au măsurat ăștia de la google maps. Drept pentru care nici eu nu merg des acolo... Dar când am fost, am lăsat cu limbă de milostivenie un pachețel în care erau pentru tine niște euroi, că nu ți-am știut contul, bre! N-am idee de ce au omis să ți-l dea... poate l-au păstrat pentru data viitoare când o să ai prilejul ocaziei, zic și io!

Toate bune și călătorii sprâncenate!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.10.21 14:36:59]
»

@k-lator: Ei, acuma-nțeleg io de ce se foia unii prin parcare, nu-mi știau mașina ca să-mi lase pachetu' . E drept că și-ncuiasem otovehicolu' , mai ceva ca Peștera ălor 40 de hoți de i-a bunghit Ali Baba!

Mă rog, nu fu scris în stele să mă-mbogățesc pe cârca ta, dar, știi ceva: nici nu vreau!

Mai bine un cântec vesel să cântăm și să ne ținem de povești și poze cu tei înfloriți Aferim!

MioritikPHONE
[12.10.21 21:36:14]
»

Mi-ai șutit subiectul.

Amu eu ce mai scriu? Că m-am spălat pe picioare la fântâna cu robinet de după intrare? Sau că spălau călugării glodu' de pe aleea în pantă (în sus) pe care se intră? (nu-ș ce era așa noroioasă aleea aia... nu puteai merge pe ea, am mers pe iarbă pe alături). Că restul ai scris tu.

E unul din cele nescrise care trăbă scrise.

Btw: fata aia de sub titlu, nu cred că ai găsit-o la mănăstire. Am fost și eu și ea nu era acolo ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[12.10.21 21:49:51]
»

@Mioritica: Uite, d-aia țiu io la tine, că știi să te joci cu verbu' și transmiți și idei! Halal, spui!

Altfel, e pe egal, m-ai rupt cu chihlimbarul, cine poa' să mai scrie după ce-ai povestit tu?!

Dar, tot nu mă las, sunt, nagara, pe tot ce scrii, iar dacă vinu-i tare, mai și comentez! Așa, de-a dreacu' !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[12.10.21 22:04:42]
»

@Yersinia pestis: Mulțumiri de declarații ????

Nu m-am gândit chiar așa...

Eu scriu din interes: dau ceva moca, primesc altceva moca la schimb. Așa funcționează lumea în care trăim.

Dar îmi place ce citesc sub semnătura asta: dulcili grai moldovinesc (măcar ăsta nu atacă, de la distanță e okei). Dar și lecturile emo îmi plac ????

Altfel, mănăstirea... tare controversat subiect: numai una - de unde or avea ei zeci de hectare proprietate pe care statul le plătește lor chirie pentru tabăra de sculptură? A naibii găselniță... Îi drept că nu-i bine să te pui cu cleru' dar orișicât...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[12.10.21 22:08:08]
»

@Yersinia pestis: btw, nu știu ce este nagara. ????

Later edit:

Pentru că acum avem acces la informații, mai mult ca oricând, am căutat să-mi lărgesc orizontul uzând de oala comună ce conține toată informația actuală, centralizată.

Am găsit asta:

32 de definiții, cel mult 20 afișate

Un exemplu:

"NĂGÁRĂ s. f. 1. Plantă erbacee din familia gramineelor, caracteristică vegetației din stepe, cu paiul înalt, frunzele înguste și spicul cu fire lungi și aspre (Stipa capillata)."

Nu m-am lămurit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[12.10.21 22:19:20]
»

@Mioritica: Îmi place, spuneam, să combat cu tine... ai vorbele la purtător și nu te temi de collateral damage, la urma-urmei, ce e mamei e și tatei!

Nu te cred, la faza cu mocca, nu poți scrie și transmite idei așa, doar ca să te bagi în seamă, nu ține chestia cu sporii, tu transmiți mesaj și, frumos, îl transmiți ușor!

Bine, nu ești la fel de talentată ca mine, e și greu, eu sunt unic! Nu glumesc, am fost polițist și știu să scriu! Și să număr știu, până la 1... noaptea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[12.10.21 23:18:16]
»

@Yersinia pestis: Da, îmi place să scriu (fără falsă fâstâceală).

Și moca este. Toți scriu moca aici.

Dar dincolo de asta e o filozofie extrem de complexă pe care n-o deschid nici măcar pe pagina asta. Dar pariez că o cunoști și fără vorbe.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[13.10.21 09:31:29]
»

@Mioritica: "Nagara", pe țigănește, a te ține ca scaiul, a te agăța de cineva, a-l sâcâi.

"Ești nagara pe mine", aka " Mă sâcâi "

MioritikPHONE
[13.10.21 12:50:51]
»

@Yersinia pestis: Mulțumiri,

Înțeleg, netul nu știe țigănește.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Mioritik, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ciolanu [Tisău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062839984893799 sec
    ecranul dvs: 1 x 1