ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Chihlimbarului

TIPĂREȘTE

La Colți, în județul Buzău, există Muzeul Chihlimbar ului.

Vizita la muzeu face parte dintr-un program în care am cuprins mai multe locuri ce merită văzute în Subcarpații de Curbură și în Munții Buzăului precum și o extraordinară plimbare prin zona asta atât de pitorească.

Muzeul de la Colți este amenajat într-o frumoasă vilă din lemn și piatră, pe un deal, într-o curte largă și înierbată și totul foarte frumos îngrijit și amenajat. Toată localitatea este așezată pe teren vălurit, cu pante, înclinări, dealuri, văi și coame. Însăși curtea muzeului este în pantă, treci de poartă apoi urci. Poarta are cadru din lemn prin care treci iar deasupra capului, un panou din lemn îți urează binețe.

Parcarea este mai sus de clădirea muzeului, care-i în mijlocul satului, printre case. Astfel, coborând spre muzeu, prima dată văd din drum spatele clădirii, apoi mă las în vale, pe trotuar, pe lângă gard și nu mai văd în curte apoi fac dreapta, procedez o semi-piruetă și o iau din nou la deal, de data asta prin curtea muzeului.

Din spate, primul lucru pe care l-am văzut e toaleta. Astfel, e fix primul obiectiv vizitat. Spațios și foarte curat.

După prima bifă, trecem la lucruri mai academice.

Chihlimbar ul este rășină fosilă. I se mai spune și ambră. În vechime era la mare căutare. Se găsește atât în bulgări mari cât și mici. Se folosește la confecționat podoabe. Podoabele care se vând la chioșcul din fața curții muzeului pot fi naturale sau artificiale. Cele naturale sunt mai scumpe. Astfel, unele coliere pot ajunge la prețul de 700 lei. Cele mai ieftine sunt, în realitate, artificiale. Bulgării de chihlimbar natural pot avea prins în interior diverse materiale vegetale, ace de brad sau chiar insecte.

Multe bijuterii din chihlimbar au fost colectate de la localnici, unele dintre ele fiind prelucrate manual, cum ar fi inele, pandantive, cercei, brățări, mărgele.

De-a lungul timpului, chihlimbar ul s-a folosit și la tratarea diverselor afecțiuni cum ar fi cele gastrice sau probleme renale. Se făcea pulbere și se administra în combinație cu alcool sau cu miere de albine.

Muzeul de la Colți a fost redeschis în anul 2020 după ce a parcurs un amplu proces de modernizare. De la deschidere a fost vizitat de aproximativ 6.000 vizitatori.

Chihlimbar ul se regăsește în mai multe culori și nuanțe, cum ar fi galben auriu, verde sau albastru.

La noi în țară găsim chihlimbar întunecat, brun, cu irizații colorate.

În Republica Dominicană se regăsește chihlimbar cu nuanțe albastre verzui, în exemplare rare și foarte scumpe.

Deși mai este numit ambră, totuși, chihlimbar ul nu este ambră adevărată. În realitate, ambra este o substanță aromatică de origine animală, de culoare gri, cu aspect de ceară care se formează în intestinul unor specii de cașalot. Pentru a evita vânarea excesivă a acestora, prețul ambrei a crescut excesiv și se folosește un înlocuitor sintetic numit ambroxan.

Chihlimbar ul, în schimb, este exclusiv de origine vegetală.

În Europa, există surse de chihlimbar în Spania și Polonia. Peșteră El Soplao din Cantabria conține cel mai mare zăcământ de chihlimbar din Europa în timp ce în Polonia, pe țărmul Mării Baltice, se spune că se poate culege chihlimbar după fiecare furtună mai intensă dar în special la solstițiul de vară.

În România, singura exploatare de chihlimbar a fost la Colți, în Buzău.

Legenda spune că fiul Soarelui și-a dorit foarte mult să conducă, pe bolta cerească, carul de foc care determină curgerea timpului peste zi și, după multe insistențele, cu mare greutate, a primit îngăduie pentru asta dar, neîndemânatic fiind iar carul fiind greu de stăpânit, a scăpat frâiele carului și a căzut în râul Eridan în apa căruia a produs puzderie de mărgele de diferite mărimi și de culoarea mierii, acesta fiind chihlimbarul.

Grecii credeau despre chihlimbar că este rupt din soare.

Vizita la muzeu a costat 7 lei și am avut ghid local care ne-a prezentat o mulțime de lucruri despre chihlimbar.

Întreaga locație se prezintă extraordinar de îngrijit, nou și frumos amenajat, și clădirea și curtea muzeului cât și mica construcție de alături în care este amenajat un magazin din care oricine poate cumpăra obiecte de podoabă din chihlimbar.

De-a lungul timpului, chihlimbarul a fost folosit și ca obiect de cult.

Se știe că țărina Ecaterina a primit ca și dar de la Petru cel Mare o cameră de chihlimbar ce conținea podoabe de chihlimbar în greutate de 1857 kg. Aceasta a dispărut în totalitate în al doilea război mondial. De atunci este cea mai căutată comoară din lume.

Accesul la locație este facil, drumul e bun, asfaltat, deși foarte îngust dar și de o frumusețe copleșitoare, cu peisaje mirifice.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Împrejurimile sunt absolut superbe.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

A fost frumos.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 21.09.21 19:40:47
Validat / Publicat: 21.09.21 20:44:35
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUZĂU

VIZUALIZĂRI: 1252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muzeul Chihlimbarului, Colți, Buzău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21400 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.09.21 20:42:41]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Chihlimbarului [Colți], BUZĂU" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[21.09.21 20:59:37]
»

@webmasterX: Este corect,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[21.09.21 22:36:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yolanda
[22.09.21 10:19:52]
»

@Mioritica: interesant muzeu, mai ales magazinul cu biju-uri.

Si eu îmi doresc sa ajung pe acolo. În luna august am fost la Cracovia în cadrul unui circuit si într-adevar bijuteriile cu chihlimbar tronau în vitrinele magazinelor, bijuterii superbe cu un design deosebit, bineînteles ca nu am putut pleca de acolo fara sa iau ceva...

Calatorii interesante!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.09.21 10:36:09]
»

@Yolanda: Mulțumesc, asemenea!

Adevărat, Polonia este una din țările "resursă" de chihlimbar, dacă pot scrie așa. La ei există o zonă importantă de proveniență a Chihlimbarului deși oarecum mistică. Se spune că plouă cu chihlimbar pe țărmuri iar acesta este adus din interiorul Mării Baltice. Ce se întâmplă cu adevărat acolo, ori nu este clar ori nu se dezvăluie. Dar, evident, la ei există o oarecare "cultură" a Chihlimbarului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[22.09.21 21:42:57]
»

@Mioritica: Mai e o țară în Europa în care se exploatează chihlimbar: Lituania. Țin minte cât am tot bălit în fața vitrinelor din Vilnius, admirând superbele bijuterii din argint și chihlimbar! Mai ales varietatea de chihlimbar roșu, asemănător granatelor... Pe vremea aia nu stăteam prea grozav cu finanțele, nici nu se punea problema să-mi satisfac o asemenea extravaganță, dar m-am gândit multă vreme la minunățiile alea, nici c-am mai întâlnit altele la fel! M-am consolat cu o brosa din inox cu chihlimbar obișnuit, portocaliu, un model șuchiu tare; am potrivit-o la multe ținute ulterior, o am și acum. Se poate spune că și-a scos banii (puțini, oricum) cu vârf și îndesat!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.09.21 22:59:22]
»

Doamnă...

Lituania e în Europa?

????

Da... Să spun drept, m-am și plictisit să scriu atâtea povești câte aveam în tolbă despre chihlimbar.

Era o poveste mai lungă cu Rusia, era atunci Uniunea Sovietică și includea și Lituania. Adevărat, ce era Uniunea Sovietică se întindea pe două continente: Europa și Asia.

Am scurtat un pic povestea și am scris doar despre camera de chihlimbar a Ecaterinei care a dispărut în războiul 2. Chihlimbarul ăla provenea de undeva, nu pica din cer ca la polonezi și cum sovietele includeau multe popoare, era secret de unde își lua Petru cel Mare comorile. Oricum, ei aveau cam de toate.

crismisPHONE
[22.09.21 23:00:56]
»
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.09.21 23:07:47]
»

@crismis: Dar...

... "am tot bălit"...

... "model șuchiu"...

... parcă mă citesc pe mine, ????

De-ai ști cât mă cenzurez când scriu ca să sune academic ????

Parcă mi-aș crea o imagine cu cravată ????

Bine că nu ne aude doamna profesoară. Oricum, eu m-am lăsat demult de școală ????

Norocul meu maxim e că n-am fost ever fan șoping și acum mai puțin ca oricând. Mă uitam la exponate ca curca-n lemne, ridicând din umeri.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.09.21 23:12:57]
»

@crismis: Nu pot să mă contrazic cu wiki.

Dar - nici asta nu știam - are graniță cu Polonia. Poate bătea vântu' din partea aia...

????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Mioritik, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Chihlimbarului [Colți]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078777074813843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1