ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
LUNA
JUN-2021
Business
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cazemata lui Puiu sau cronica unei vacanțe controversate

TIPĂREȘTE

„doamne, cât mi-o fost de greu

pân-am învățat să beu...”

Mă mir că nu a scris nimeni până acum despre cazemata din Mangalia. Habar n-am de unde am auzit de ea dar parcă o știam de când lumea și când am ajuns acolo m-am dus glonț să o caut. Este pe faleză – cum altfel? Că doar e cherhana! O găsești un pic mai spre nord de hotelul ăla roșu și înalt din mijlocul orașului: paradiso parcă.

E așa bine pusă, într-o zonă de plajă fără plajă că stai la masă pe terasa care, de fapt, nu știi dacă este terasă sau interior că acoperiș are, are și pereți pe trei părți dar spre mare e deschis, fără perete, cu niște grinzi de lemn puse așa, parcă ar fi ceva balustradă și ai vedere fix la stabilopozii pe care șed, blânde, multe borcane cu legume puse la murat, pentru că, așa cum spuneam, plajă nu-i.

Și mai fain este că faleza e sus și terasa e jos, ca să ajungi pe terasă cobori cam un etaj, când mergi pe faleză vezi, puțin peste nivelul pe care pășești, fix acoperișul de la terasă dar bucătăria este cam un etaj mai sus față de terasă respectiv, la nivelul falezei.

Și lângă încăperea bucătăriei este un fel de nișă separată cu perete de bucătărie, ca un fel de balcon, așa, unde stau chelnerii și pândesc cum vii și stai la masă și îți dau timp să te hotărăști apoi ei coboară scara din lemn și vin să ia comanda. Asta pentru că pe toate mesele se află deja destule meniuri și de mâncare și de băuturi, separat deci nu vine nimeni să-ți aducă meniul că deja îl ai la dispoziție și tacâmurile tot pe masă sunt, într-o cutie deschisă din lemn și protejate în pungi de hârtie. Când îți aduce comanda, chelnerul îți spune că ai tacâmuri pe masă că poate nu le vezi.

Servirea este ireproșabilă. Nici nu te deranjează nici nu lasă impresia că îi încurci. Mâncarea este adusă la masă de o fată pricepută de la bucătărie care pare că a contribuit personal să ți-o pregătească și asta face mare diferență față de un chelner impersonal care n-are nici o legătură cu preparatul mâncării. Oricui spui „mulțumesc” ți se răspunde cu bunătate „cu drag” ca și cum nu ar fi mare lucru.

Am trecut de multe ori pe lângă cazemată înainte să intru. Mereu încetineam pașii, uneori chiar mă opream să ascult muzica de la ei, au difuzoare afară și auzeam fix muzica pe care obișnuiesc să o ascult de obicei.

Prima vizită la ei a fost de-a dreptul epică. Nu-mi place peștele dar am hotărât, totuși să comand pește. Chiar și așa, deși nu-mi place, mă pocnise o poftă de macrou afumat. N-am cerut, totuși afumat ci m-am mulțumit cu marinat. Salată de pește nu prea găsesc des în meniuri. Aici aveau, erau felii groase de macrou (cred) amestecate printre salată verde, ceapă, ardei iuți și altele la fel.

Eu și Puiu avem aceleași preferințe în materie de muzică dar și aceleași gusturi culinare. Imaginați-vă un mix de ardei iute proaspăt și murat alături de lămâie, ceapă (Who cares?), pește marinat, salată verde, totul stropit cu un shot de pălincă de Maramureș, la malul mării.

Era o zi mohorâtă și digeiul era trist spre depresiv. Spunea asta tuturor. Prima dată m-a îngrijorat Edith Piaf. Cine poate fi mai depresiv decât francezii pe planeta asta?

Marea se zbuciuma vânătă și plină de nisip, printre stabilopozi, la 3 metri distanță de mine, în dreapta.

Mușcam bucăți de pește (mic, apreciez să fi avut 30-40 de centimetri lungime înainte de tăiere) pline de înotătoare și oase (moi – erau marinate) de care, pentru prima dată în viață mea, nu îmi făceam probleme. Se topeau. Doar coloana am dat-o la mâțe. Mă mai vizitau.

Cred că aveam vreo 10 bucăți de pește. Le-am dovedit. Între timp mi se plimbau prin urechi John Lenon (hm, imaginează-ți!) imagine...

Please, love me or I’ll be gone...

Acest Pui devine de-a dreptul incredibil. De unde știe el repertoriul meu preferat?

I’m all out of love...

În cover ul lui Keith...

I’m s-o lost without you...

...

I’m lying alone

With my head on the phonne

Thinking of you ’till hurts...

Apoi un country cu niște vaci în lesă. Cred că aș putea să vă povestesc tot play list ul. Cu certitudine, nu este ceva ce fac în fiecare zi.

Apoi depresivul Joe: n’oublie jamais!

Sincer, mi-ar fi greu să uit cazemata.

In my life

I have no regrets

And I never forget

N’oublie jamais...

Și marea mai arunca o fleașcă peste stabilopozi, tot muncind să dărâme borcanele de murături ale lui Puiu. N-a reușit.

Enigma se lamenta despre inocența pierdută. După care, alt melancolic:

Jess, you can allways sell

Any dream to me...

Ce luzăr...

Apoi Wet Wet Wet :

I feel it in my fingers...

Simțeam bucățile de pește în degetele mele... Când am dovedit ultima bucată de pește eram maxim fericită dar nici nu puteam să le las acolo. La plecare aveam stomacul întors pe dos dar eram fericită. Nu pot explica. E un nonsens. Urăsc peștele.

Habar n-am cine este Puiu dar știu ca se pricepe la afaceri. Cazemata lui arată super și mai face și mici gesturi de fidelizare. Pâinea prăjită nu am cerut-o dar a prins maxim bine că a stat stomacul la locul lui. În meniu costă 5 lei. La mine a fost moca. Adevărat, nu am comandat dar el știa că am nevoie: beția simțurilor...

Am plecat pe acordurile languroase ale lui Edith Piaf:

La vie en rose...

A doua vizită a fost la fel de epică. Am fugit de la un program plicticos prinzând o fereastră de vreo oră jumate. Puțin. Am dat buzna pe terasă, am cerut de urgență o porție de guvizi cu mujdei și mămăligă, terasa era aglomerată, chelnerul mi-a spus că durează 25 de minute, am tăcut mâlc, în 10 minute mi-a pus guvizi pe masă informându-mă blajin că a cerut urgență, i-am fost profund recunoscătoare și încă mai sunt, pălinca a salvat totul, ca de obicei (de-asemenea și mâțele), în jumate oră am zbughit-o urgent la program doar ca să aflu, la destinație, că tot programul s-a anulat. Încă o dată, pălinca mi-a fost de mare folos.

Abia a treia oară am putut mânca, în pace, un borș de pește. Neașteptat, a venit în vas de lut, cu capac. Bun de numa, legume, verdeață, bucăți de pește, oase puține, cap – nu, coadă – nu. Mai perfect nu se putea.


despre SERVICII

Dacă tehnic ar fi peste 100%, jur că i-aș da. Cea mai bună crâșmă ever. Fără glumă.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Dacă tehnic ar fi peste 100%, jur că i-aș da. Cea mai bună crâșmă ever. Fără glumă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Dacă tehnic ar fi peste 100%, jur că i-aș da. Cea mai bună crâșmă ever. Fără glumă.

Btw, toaleta este peste drum de faleză, separat de clădirea cazematei. E un cub de piatră și nu e încuiat. Dacă treci pe faleză și ai o urgență, e disponibil.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 14.08.21 14:02:23
Validat / Publicat: 14.08.21 17:46:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MANGALIA.

VIZUALIZĂRI: 5165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cazemata lu' Puiu, Mangalia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[16.08.21 15:34:25]
»

@Mioritica: Daca tehnic ar fi mai mult de un vot, ti l-as da! Pe bune!

Cred ca vei reusi sa ma faci sa mananc mazare! Pentru ca eu URASC mazarea. Sa incerc cu palinca si cu Joe? Ca pe Edith o cant deja!

Guvizii aia sunt de mare exceptie: crocanti si cu mujdei....Las-o-n colo de mazare! Vreau guvizi!

Superba cazemata si superba povestea. Muraturile or fi tot acolo?

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.21 16:08:33]
»

@Zoazore: Noh, bun. Murături n-am încercat. Erau bune după pălincă. Dar... ce să faci cu un shot de 20 de grame la 10 bucăți de macrou murat? Mai mult m-a trezit. N-aveam după ce mă drege. Apoi am mărit doza la 50 ml dar tot mă clarifica, nu-mi dădea eroare. Ce m-a nedumerit maxim: o dată pălincă o fost transparentă total, altă dată o fost gălbuie total. M-am întrebat sincer de nu mi-o fi pus ceva sărăcie de Metaxa în pahar sau Johnny Walker că nu știu să fac diferența dar parcă era ceva dubios. Nu vorbim de Paul aici că ne apucă depresia mai rău ca la Piaf.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.21 16:22:21]
»

@Zoazore: șiiii... Mă crezi sau nu, fix azi dimineață am mâncat mazăre. Era aneză la orez, pe lângă ceva păstăi de fasole verde și un morcov sau 2 micro: cred că baby carrot îi zice. Nu-s mare fan mazăre dar alte plante verzi da: conopida aia verde - dumnezeule, ce lapsus am... - spanac (îl ador), salată verde - nu mai spun. + țukini - ăla e mai Light dar tot verde. Dar orez cu mazăre? Hm... Bun dar nu ceva să mă dispere. Dar ăștia de azi... Yoiiiiii, numa' bun mai știu să gătească oșenii ăștia... Or, ce-o fi, vecinii lor... Și tăt ce fac numa' îi super bun, mai rău ca la cazemată, bașca nici nu au pește. M-am scos. + încă: au plăcintă creanță - de aia de seamănă cu Gozlemele dar mai groasă și-n mai multe straturi de nu știam eu cum îi zice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[16.08.21 20:12:58]
»

@Mioritica: șiiii... Mă crezi sau nu, fix azi dimineață am mâncat mazăre. Era aneză la orez, pe lângă ceva păstăi de fasole verde și un morcov sau 2 micro: cred că baby carrot îi zice. acum esti sadica! Ai ceva personal cu mine? Te-am suparat cu ceva?

Niste rosii cu branza nu puteai si tu sa mananci? Ca nici palinca n-am!

Nu-s mare fan mazăre dar alte plante verzi da: conopida aia verde - dumnezeule, ce lapsus am... Broccoli-i zice!

Mno, sa-ti fie de bine!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.21 21:54:07]
»

@Zoazore: Da, da da, broccoli, fix acum mi-am amintit, înainte să cresc ecoul.

Vrei să vezi poza cu brânză și roșii?

Că orezul cu mazăre nu era al meu ????, am mâncat (și) porția altora. Orezul era un pătrat mic dar brânză cu roșii era un platou mare cu telemea (se topea), roșii de grădină, de-alea cu parfum (îți arăt și de unde sunt luate), tobă (tot de casă, de excepție), caltaboș (idem) jumări, ridichi, castraveți, ceva salam uscat, și... Nu mai știu. Na, să fie și brânză cu roșii.

Așa, ba da, mai știu. 3 bulgărași pufoși de brânză de burduf. Dar, nah, și aia tot brânză.

Pălincă n-am mai luat, m-am descurcat cu o vișinată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.08.21 17:55:15]
»

@Zoazore: Am pus și poza cu mazărea

????

La Casa Someșeană

????

Numai tu ești di vină

Că altfel n-o puneam

Așa curând...

Zoazore
[18.08.21 11:38:52]
»

@Mioritica: Stricasi articolu' cu mazarea!

Ma duc sa bag o citeala si pe acolo!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[18.08.21 11:58:39]
»

@Zoazore: laic

Yersinia Pestis
[20.08.21 12:46:15]
»

@Zoazore: Ei, guvizi?! Tu, care ești pe malul Dunării, apa unde s-au inventat peștii, să vrei guvizi? Ăia-s urâți, mai urâți decât mine, tocmai de-aia-ți trebuie palincă să-i poți mânca! Bine, io, dacă am, beau palincă și dacă trebuie să mănânc borș de fasole, palinca e bună oricând!

De fapt, chiar mă gândeam, zilele astea, la un storceag măcar de somn dacă nu găsesc sturion și o saramură de burtă de crap. N-am palincă dar merge frăția româno-rusă, numită popular” Stalinskaya” cât despre vin, dacă scormenesc bine prin beci, cred că mai găsesc vreo sticlă-doo de vin alb, de-al meu, ascunse acolo de prevăzătoarea Adi, mă duc să caut!

Altfel, săr' mâna, dar, am o întrebare: tu de ce nu mai combați?! Sper că nu de supărare sau necazuri, da?!

adso
[20.08.21 16:52:31]
»

@Mioritica: Frumos.

Cine poate fi mai depresiv decât francezii pe planeta asta?

Portughezii, desigur. Și latino-americanii. Cu mult! Plus Vama Veche sau Florin Bogardo.

Între timp mi se plimbau prin urechi John Lenon (hm, imaginează-ți!) imagine...

La noi, mizantropii, când visăm frumos, e mai radical: Imagine there' s no people.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[20.08.21 22:45:55]
»

@gpopa: Despre portughezi scriu doar din auzite. Mă cheamă mioritica nu iberica.

Adevărat, i-am văzut eu la televizor că-s telenoveliști. Ce-i drept, turcii le-au furat startul cu mult la telenovele, mai nou.

Dar despre iberici eu știam că-s isterici, nu depresivi.

Iar despre no People...

Hm...

Urbanist

Urbanist (mă bântuie Irina Rimeș de când am văzut-o pe canal la Urbanist, nu de-alta...)

Hm...

Cunosc bine conceptul ăsta ba chiar îl uzez excesiv. În pustie e locul meu ideal și fug de aglomerație ca ăla de tămâie. Extrasezon scrie pe mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[21.08.21 14:54:47]
»

@Yersinia pestis: Altfel, săr' mâna, dar, am o întrebare: tu de ce nu mai combați?! Sper că nu de supărare sau necazuri, da?! = baaaa, din pacate, de necazuri. Multe si grele! Voi incerca, macar noaptea, sa combat. Nu da cu pietre, ca n-ai PM sa-ti povestesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Mangalia?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071397066116333 sec
    ecranul dvs: 1 x 1