ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Business
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sfinții Voievozi

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Curtea de Argeș cu toate legendele ei e arhicunoscută la noi în țară. Ce e mai puțin cunoscut este faptul că și în București există două lăcașuri de cult construite pe același stil arhitectonic, ridicate după aceleași planuri ale lui P. Petricu. Una este Silvestru și cealaltă Sfinții Voievozi situată la intrarea pe strada cu același nume.

Prin secolul XVII au venit în Țările Române patriarhi amenințați de prozelitismul latin astfel, a apărut la noi, cultul Sfinților Arhangheli. Astfel, avem puține biserici cu hramul Sfinții Voievozi. Una din ele este cea de pe strada Sfinții Voievozi din capitală.

Inițial, pe locația asta a fost o bisericuță din lemn construită pe la 1750. Cutremurele din 1802 și 1808 au afectat puternic construcția. În 1817 se ridică un alt lăcaș cu același hram, de data asta din zid și care adăpostea și 17 chilii de călugări, o școală cunoscută iar la stradă, prăvălii care aduceau venituri. Tot în curtea Mănăstirii locuia și paracliserul Ioniță Tunsu care s-a dat la haiducie după zavera lui Tudor Vladimirescu.

Biserica era pictată în stil bizantin. Totuși, în timp, biserica nu și-a păstrat prosperitatea, căzând în uitare. La începutul secolului trecut, biserica a fost reconstruită pentru a treia oară. A luat aspectul inspirat din biserica lui Neagoe Basarab de la Curtea de Argeș. A fost reconstruită cu un pronaos supralărgit deasupra căruia s-au ridicat două turle. Biserica are un pridvor în formă de baldachin, susținut de patru coloane. Pictura a fost făcută de pictorul V. Damian care a executat și pictarea bisericilor Sfântul Mina Vergu, Sfântul Ștefan – cuibul de bază, Stavropoles, Iancu Nou și Boteanu. Toată zona asta a capitalei se chinuie să reziste schimbărilor, totuși, într-o apatie totală. Clădiri vechi, cu istorie multă și cu arhitectură frumoasă nu se hotărăsc dacă să se prăbușească sau nu, lângă vecinele lor mai norocoase care au fost luate în primire și renovate de noile valuri ale vremilor, unele au devenit prăvălii prospere, altele încearcă, timid, o deschidere, punând câteva mese de cafenea într-o curte prăfuită. Ba chiar, fix peste drum de biserică, un șantier de construcții se muncește să amenajeze o clădire de locuințe futuristă ce nu are nici o legătură cu specificul arhitectonic al zonei. Dar s-au mai văzut cazuri, cum ar fi Novotelul de pe Calea Victoriei și multe altele. Ne convine sau nu, viitorul vine peste noi revoluționar și reformator și nimic nu-l poate opri.

În tot acest haos, biserica se menține mândră, zveltă și funcțională, parțial ascunsă de ceva arbori ce mai răcoresc locul.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O zonă urbană veche, arhaică, ce chinuie să renască, cu parfumul ei nostalgic. Numai numele străzii de peste drum - Iulia Hașdeu - îmi stârnește nostalgii.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracție? Nu prea. Și nici relaxare nu prea. Mai mult nostalgii, cum scriam, melancolii. Totuși, merită un 10. E alt specific.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 13.08.21 16:33:34
Validat / Publicat: 13.08.21 18:29:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: Peste tot

VIZUALIZĂRI: 861 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sfinții Voievozi, București
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.08.21 18:31:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Biserica Sfântul Mina Vergu]

liviu49
[13.08.21 20:26:50]
»

Eheeei ce nostalgii imi trezesti cu acest articol. Si asta pentru ca trei ani (1967-1970) am locuit in Caminul STACO din str Occidentului nr 10-14. Sper sa imi mai aduc cam in ce fel arata zona. Din ce imi aduc eu aminte biserica se afla peste drum de Baia Comunala Grivita (nu stiu daca mai exista acum), la intersectia cu Calea Grivitei, str Semicercului. Langa biserica era o scoala generala (nr 1 daca nu ma insel), iar destul de aproape de aceasta din Semicercului pornea str Ecaterina Teodoroiu, care dupa ce se intersecta cu Sf Voievozi, iesea in Occidentului, in apropierea caminului si scolii noastre. Dupa intersectia cu Ec. Teodoriu str Sf Voievozi merge pana in piata cu acelasi nume. Dupa cutremurul din 1977 in piata Sf Voievozi s-a infiinta un cap de linie unde intorcea troleibuzele 87 (spre Pajura) si 97 (spre Laromet). In aceasi piata, pe str Lt D-tru Lemnea, se afla Liceul de Muzica nr 2, George Enescu. Str D. Lemnea era in continuarea strazii Occidentului si mergea pana in Bd Ana Ipatescu. Tot din piata Sf Voievozi pleca str Mihail Moxa, pe acea vreme foarte cunoscuta in randurile studentilor. Pe aceasta strada se afla Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii, o cantina studenteasca si 2 sau 3 camine studentesti. In curtea facultatii sambata si duminica se organiza ceea ce azi se numeste discoteca in aer liber, alaturandu-se unei alte locatii in aer liber si tot a Politehnicii, cea de la 303. In vara anilor 1968 si 1969 aici a cantat formatia Sfinx cu Dan Andrei Aldea (chitara. voce) si Bibi Ionescu (orga si primul sintetizator). Strada Mihail Moxa trecea prin spatele Academiei Romane si iesea in Calea Victoriei in fata parcului Nicolae Iorga.

Daca nu ma insel eu str Iulia Hasdeu pornea din calea Grivitei, din fata bisericii si iesea in str Popa Tatu, aproape de piata Matache.

Acum ce cladiri au mai ramas, ce s-a ales cu cele ramase, nu prea mai stiu pentru ca nu am mai trecut pe acolo de mult.

Ma opresc aici ca daca dau drumul la butoiul cu amintiri ma apuca dimineata.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.64868903160095 sec
    ecranul dvs: 1 x 1