ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
LUNA
JUL-2021
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dania

TIPĂREȘTE

În mintea mea, shaormeriile sunt legate de Germania și, prin extensie, de plecările în afară. Cred că am mai spus, prima noastră ieșire către vest (deci fără a socoti Bulgaria, Moldova și Ucraina) a fost în 2005 sau 2006, în Germania. Am stat la fratele meu (avea un contract acolo) și ne-a plimbat destul de mult prin Baden, zona în care locuia. Când ajungeam într-un loc, să zicem la ora 10, primul lucru pe care îl făcea era să identifice „turcul” , adică un restaurant turcesc sau arăbesc unde să putem lua masa la ora amiezii. Îi și plăcea mâncarea lor, dar, mai important, erau vremuri în care ăsta era răsfățul suprem, cam atât ne puteam permite.

Timpurile s-au mai schimbat, noi ne putem permite mai mult, dar am rămas cu obiceiul ca, pe oriunde ajungem, să încercăm o dată shaorma locală. Așa se face că am mâncat shaorma în Barcelona, Londra sau Roma, în București, Constanța sau Cluj, dar niciodată în Iași. Până de curând, și... legat tot de vacanțe și călătorii.

Agenția de turism la care apelăm de obicei are sediul pe Bd. Independenței. Am fost pe acolo săptămâna trecută. După ce am terminat treaba, la câțiva pași, am văzut firma Dania Shaorma și mi-am amintit că auzisem de la cunoscuți lucruri bune despre ea. Era ora prânzului, acasă nu aveam mare lucru și, pe canicula acelor zile, ne era groază să dăm drumul la aragaz, deci ne-am oprit și am comandat o shaorma în lipie și una la farfurie. Era puțin aglomerat, am plătit și am mai făcut câțiva pași până a fost gata comanda.

Dania se află pe Str. Mihai Eminescu, în scurta porțiune a acesteia cuprinsă între Bd. Independenței și Str. Sf. Teodori. Segmentului din Sf. Teodori dintre biserică și Institutul de Anatomie i se spunea, pe vremea studenției mele, Fâșia Gaza – probabil datorită numărului mare de studenți palestinieni de la Universitatea de Medicină și Farmacie, care pe aici erau cazați și tot aici luau masa. Și în zilele noastre strada e plină de restaurante cu specific arăbesc – e cu atât mai remarcabil faptul că Dania le-a luat fața, deși e deschisă de doar câțiva ani. Am parcurs cei 200 de metri până la UMF dus și întors (nu mai făcusem asta de multă vreme) și am constatat că vechea stradă evreiască (ce ironie!) a scăpat demolărilor din anii 1980 doar pentru a ajunge să se autodemoleze în zilele noastre.

La întoarcere, după vreo zece minute, comanda tocmai era gata. Există vreo două mese și în locație, dar nu prea e de stat acolo dacă ai de ales, așa că am luat pachetul pentru a mânca acasă.

Și da: a fost de departe cea mai gustoasă shaorma pe care am încercat-o vreodată. Cea în lipie conține doar carne și sos, plus ceva verdețuri (pătrunjel, cineva spunea tarhon?). Fără cartofi sau murături sau varză sau alte chestii fără rost; e o minune. Cea la farfurie are o shaormă în lipie, tăiată în cinci, iar alături cartofi prăjiți, două sosuri și câteva felii de roșii și castraveți murați. Diferența de preț este de 2 lei. Nu am văzut să folosească oaie, ci doar pui și vită. Am luat cu carne de vită și a fost perfect.

Înțeleg că au și o baclava minunată, dar... diabetul. De altfel, amatorii de dulciuri găsesc, chiar alături de Dania, Cofetăria Bucate Alintate, cu scorul 4,9/5 pe Google (Dania are doar 4,8/5). Deci, recomand! Poftă bună!

Dacă nu vă place shaorma

Personal, nu (prea) citesc și nici nu scriu review-uri dedicate restaurantelor. Ceea ce nu înseamnă că nu le frecventez uneori. Dacă îi este cuiva de folos, în Iași am testat și am fost mulțumit de următoarele: Fenice, Carbon și Vivo (în zona Palas), Buena Vista, Toujours și Mamma Mia (în jurul Pieței Unirii; mai era Cârciuma veche pe Ștefan cel Mare, dar s-a mutat și habar n-am care e noua locație), Corrido, Oscar, La Conac, Trattoria AllaCasa (în Copou, de-a lungul străzii Lascăr Catargi), Blue Aqua (pe Șos. Arcu, spre Păcurari). Ar mai fi, le-am enumerat doar pe cele centrale, accesibile celor care vin pentru puține zile în Iași. Sau or mai fi de care nu îmi amintesc, sau în care nu am călcat – nu sunt foarte cult în domeniul ăsta. Oricum, e de unde alege, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.


[fb]
---
Trimis de adso in 22.07.21 18:43:51
Validat / Publicat: 22.07.21 19:43:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 9994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Institutul de Anatomie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26301 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

nicole33
[23.07.21 06:38:36]
»

@gpopa:

Să vă fie de bine!

Personal, nu (prea) citesc și nici nu scriu review-uri dedicate restaurantelor. Ceea ce nu înseamnă că nu le frecventez uneori.

Chiar dacă nu scrii despre restaurante, oricum toate au un început , să ştii că ţi-a ieşit foarte bine .

Contează mult o recomandare venită din partea unui localnic şi voi reţine sugestia ta pentru când voi mai ajunge în Iaşi. Mie îmi place şaorma

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[23.07.21 07:34:53]
»

@nicole33: Mulțumesc!

Ideea e că, în privința unui restaurant, nu sunt multe lucruri de spus. E suficient un Recomand/Nu recomand. Eventual, de adăugat specificul acestuia si categoria de prețuri. În rest, e cam același lucru peste tot.

A, plus că eu nu pot să îmi pozez mâncarea în public, deci nu aș avea cu ce veni la capitolul ăsta.

Însă, uneori, a vorbi despre o masă e prilejul de a spune o poveste. Atunci da, merită scris, merită și citit.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.07.21 10:07:01]
»

@gpopa: Shaorma - un preparat „asamblat” în fel și chip în funcție de preferințele celui care comandă sau de țara unde se află localul. Clar este un fel de mâncare de care ne bucurăm mulți dintre noi, mai des sau mai rar.

P. S. Îmi aduc aminte cu „nostalgie” de (cred!) singurul articol la care am primit notație cu „-” , și nu 1-2 ci -9 puncte ???? (vezi impresii). Vorbeam despre un lanț de fast-food; din 2015 multe articole au „curs” pe site-ul AFA și userii s-au potolit.

adsoAUTOR REVIEW
[23.07.21 11:25:39]
»

@tata123: Acum, eu am spus destul de sincer: au fost vremuri când asta era tot ceea ce îmi permiteam. Din fericire, au rămas în spate, dar... îmi amintesc cu nostalgie de anii când eram mai tânăr și mâncam mai des shaorma. Aș accepta un schimb, o întoarcere în timp, oricând.

Pe de altă parte, rațional vorbind, ce e de preferat: să nu vezi lumea și să mergi mai des la restaurant, sau să o bați în lung și în larg, uneori mâncând de la supermarket? Alegerea mea e 2.

A, bine, ideal e să o bați în lung și în lat, cu avionul particular sau pe vasul tău de croazieră, cu bucătar personal, eventual organizând și petreceri cel mai rar săptămânale.

Dar na. Că tata nu e milionar, nu e vina mea. Că socrul meu nu e - asta da, e vina mea.

nicole33
[24.07.21 17:34:14]
»

@gpopa:

Ideea e că, în privința unui restaurant, nu sunt multe lucruri de spus. E suficient un Recomand/Nu recomand. Eventual, de adăugat specificul acestuia si categoria de prețuri. În rest, e cam același lucru peste tot.

Aşa gândeam şi eu în urmă cu nişte ani, neînţelegând rostul articolelor despre restaurante pe AFA, dar cu timpul am descoperit şi eu utilitatea acestora. Nu mă refer la articolele "reclamaţie", eu fiind "alergică" la reclamaţiile de tot felul, ci la recomandările/contrarecomandările serioase, sincere, bine argumentate, însoţite de fotografii convingătoare.

Eu zic că sunt şi alte detalii importante care pot face diferenţa. Contează şi ambientul, atitudinea personalului, viteza acestuia în luarea comenzii şi apoi în aducerea celor comandate, modul de prezentare al mâncării şi, cel mai important, gustul, chiar dacă aici mai pot apărea discuţii. Cu legile actuale, lucrurile s-au mai simplificat, pentru că înainte pe mine mă interesa şi dacă fumatul este permis, acum ştiu clar dinainte . Alţii sunt interesaţi dacă este curat la grupurile sanitare şi dacă există consumabilele necesare. În această perioadă este importantă şi distanţarea corespunzătoare a meselor sau respectarea măsurilor de prevenţie şi tot aşa.

Poţi scrie un articol care să fie util cititorilor sugerând alegerea unui restaurant sau, dimpotrivă, evitarea acestuia.

A, plus că eu nu pot să îmi pozez mâncarea în public, deci nu aș avea cu ce veni la capitolul ăsta.

La început este mai greu, dar te vei obişnui cu timpul. Eu nu mai am niciun stres demult

Eu am început să fac fotografii la farfurii cu mâncarea în vacanţele petrecute în Bulgaria şi Turcia, unde nimeni nu se uita ciudat la mine, ba chiar păreau bucuroşi. În Spania oamenii erau mai serioşi, mai reticenţi, dar eu tot la fel am procedat.

În ţară au fost doar puţine acele locuri în care am fost privită cu dezaprobare atunci când fotografiam farfuriile mele sau ale comesenilor şi de două ori nu am îndrăznit eu să fac poze, deoarece mă aflam într-o companie mai simandicoasă.

nicole33
[24.07.21 18:00:24]
»

@tata123:

Îmi aduc aminte cu „nostalgie” de (cred!) singurul articol la care am primit notație cu „-” , și nu 1-2 ci -9 puncte

Ştiu povestea acelui articol. Nu reţin dacă şi eu l-am votat cu minus, dar sigur am fost atunci tentată să o fac. Aşa gândeam atunci şi îmi asum.

După nişte ani mi-am mai schimbat părerea referitoare la articolele despre restaurantele de orice fel, chiar şi fast food . Ba chiar am scris şi eu despre un fast food din Turcia care ne-a potolit foamea după un drum de o mie de kilometri. Începuse să plouă, iar restaurantul se afla chiar la parterul hotelului de patru stele la care ne cazasem.

Aş fi putut scrie şi despre Food Court-urile din mall-urile din Dubai unde am mâncat mai bine ca la hotelul de patru stele la care stăteam...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[24.07.21 19:53:25]
»

@nicole33: Spuneți:

„Eu zic că sunt şi alte detalii importante care pot face diferenţa. Contează şi ambientul, atitudinea personalului, viteza acestuia în luarea comenzii şi apoi în aducerea celor comandate, modul de prezentare al mâncării şi, cel mai important, gustul, chiar dacă aici mai pot apărea discuţii.”

Știți cum: eu văd albastru, nevastă-mea spune că e azuriu / denim / safir / cobalt / bleumarin sau mai șiu eu ce. OK, nu o contrazic nici pe ea, nici pe dvs. ????

Dar rămân la părerea că e Recomand / Nu recomand. Pentru că experiența îmi arată că nicăieri nu e perfect. Așa că, până la urmă, ce contează dacă un chelner se mișcă mai greu? În altă parte, poate că chelnerul se mișcă repede dar e friptura arsă. Importantă e impresia de ansamblu. Fac o analiză SWOT rapidă și aia e.

Acum un timp am ajuns la Corrido. Am fost trimis de mai multă lume acolo, ba chiar mi s-a recomandat să merg la parter, în al doilea salon, că de ăla se ocupă un chelner foarte atent. Mare greșeală că am ascultat: mie îmi place să fiu lăsat în pace, nu să fiu întrebat la fiecare sfert de oră: E mulțumit domnul? Mai servește ceva doamna? ???? A fost fragedă cărnița? ????

Și: eram mulțumit, comanda venise repede, cărnița era numai bună - dar nu mi-a tihnit deloc. Ideea e că ce îmi place mie nu e neapărat ok pentru altul și invers. Acum, asta nu înseamnă că nu recomand restaurantul respectiv. Sau că, între timp, respectivul chelner mai lucrează acolo sau se ocupă de acceași zonă a crâșmei.

Și, dacă nu e totul perfect, cu atât mai bine: prin comparație, perfecțiunea propriei persoane iese în evidență. ????

nicole33
[24.07.21 20:44:25]
»

@gpopa:

Știți cum: eu văd albastru, nevastă-mea spune că e azuriu / denim / safir / cobalt / bleumarin sau mai șiu eu ce.

Se spune că ochii femeilor disting mai multe nuanţe decât ai bărbaţilor, deci ar fi explicabil. Nu ştiu dacă este chiar aşa, dar ştiu că nu este bine să-ţi contrazici soţia

Dar rămân la părerea că e Recomand / Nu recomand. Pentru că experiența îmi arată că nicăieri nu e perfect.

Eu nu văd lucrurile doar în alb şi negru, existând şi nuanţe intermediare.

Perfect nu este niciunul, asta este sigur.

Așa că, până la urmă, ce contează dacă un chelner se mișcă mai greu? În altă parte, poate că chelnerul se mișcă repede dar e friptura arsă. Importantă e impresia de ansamblu.

Pentru unii contează.

Eu urăsc să aştept mai mult decât apreciez eu că ar fi normal pentru gradul de ocupare al restaurantului şi timpul normal de preparare. Iar dacă după ce vine cu mare întârziere, mâncarea mai este şi rece, atunci acolo există o problemă. De multe ori m-am ridicat şi am plecat, plătind doar ceea ce consumasem până în momentul în care mi-am pierdut răbdarea sau când am văzut că sunt servite înaintea mea persoane sosite după mine. Cu vârsta am devenit mai calmă, dar doar puţin .

Pentru alţii mâncarea este doar pretextul socializării cu prietenii şi atunci aşteptarea trece neobservată, oamenii se simt bine, nimeni nu se enervează.

Nici mie nu-mi place să fiu sâcâită de ospătar, prefer genul discret, dar pe fază la orice solicitare a mea.

Și, dacă nu e totul perfect, cu atât mai bine: prin comparație, perfecțiunea propriei persoane iese în evidență.

Nu ne povesteşti şi experienţa de la Corrido într-un articol distinct?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[24.07.21 20:52:59]
»

@nicole33: Păi nu e nimic de povestit. Mâncare bună, atmosferă deosebită (și muzică faină, la volumul potrivit), servire rapidă, prețuri mari, chelner lingușitor (l-am prins de două ori), toaletă curată (dar cam departe, traseul până acolo mi s-a părut complicat).

Am fost de trei ori, am încercat vită (foarte scump), altă dată paella (multe fructe de mare, bună) și o dată nu mai știu ce, ceva sofisticat, cu nume fistichiu, a fost ok. Eu nu mănânc dulciuri, dar cei care au luat au fost mulțumiți.

A, la etaj au o terasă, nu prea mare, o dată am stat noaptea târziu cu niște cunoscuți care aveau treabă prin Iași și a fost plăcut. Știu să servească vinul (unul dintre amici era cunoscător și a apreciat în mod deosebit asta).

Vedeți, trei vizite la restaurant - nu una - povestite de un bărbat. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[24.07.21 21:12:17]
»

@gpopa:

Vedeți, trei vizite la restaurant - nu una - povestite de un bărbat.

Gata, m-ai convins!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[24.07.21 23:10:23]
»

@nicole33: Dap. ????

Dacă însă nu sunt întrebat cum era mâncarea aranjată în farfurie și cât a costat până la leu cutare fel și dacă la toaletă îți usuci mâinile cu prosoape de hârtie sau cu aer cald - alte chestii pot povesti. Atât că interesul meu e focalizat în alte direcții.

În noaptea aia, pe terasă, am dat gata peste zece sticle de vin în patru oameni. Dar cred că încă pot reproduce discuțiile, deși au trecut ceva ani.????

Și, pentru a vedea încă o dată că ce e bun pentru unul nu e neapărat bun și pentru altul: cei doi amici din Brașov au stat atunci in Iași vreo 5-6 zile. Și abia după vreo trei au descoperit că se poate mânca civilizat și pe la noi: au găsit, în sfârșit, varză cu ciolan la Food Court, la Palas. Că la Corrido au rămas flămânzi, cu paella. Care nici măcar nu era în varianta cu porc ????, ci doar cu pui (în locul fructelor de mare).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[28.07.21 20:12:44]
»
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Iași?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088458061218262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1