ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica Fortificată din Sf. Gheorghe (Sepsiszentgyörgyi Vár) — Locație foarte frumoasă în Sf. Gheorghe

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul dintre ultimele obiective turistice vizitate acest concediu, la fel ca cele 2 anterioare, prima dată când îl vizităm. De la Prejmer (vezi impresii) mergem spre Sfântu Gheorghe. Am găsit acest obiectic pe internet prin căutările cu obiective.

Ajungem la locul cu pricina, parcăm mașina. Locul pare pustiu la prima vedere dar pe fundal se aud glasuri de copii. Poarta era deschisă, intrăm și vedem un domn la poartă. Cred că era maghiar, a întors privirea după ce am întrebat în română dacă putem vizita obiectivul dar a dat cumva din cap că putem...

Treaba asta am mai pățit-o în zonele cu comunități maghiare puternic reprezentative. Odorheiu Secuiesc, Sf Gheorghe, Târgu Secuiesc, Praid, etc. Destul de deranjantă treaba asta. Eu vorbesc frumos, politicos cu tine și tu mă tratezi de parcă aș fi vreun invadator. Majoritatea se feresc să și vorbească limba română deși sunt sigur că o stăpânesc. Chiar și așa... am fost în Grecia, Bulgaria, Turcia. Nu vorbeam aceeași limbă dar cumva ne înțelegeam. Încercam să purtăm un dialog. Aici nu prea ai cu cine.

____

Continuăm incursiunea asupra obiectivului sus menționat. Intrarea era liberă... cel puțin la cum fugeau de noi ca necuratu de tămâie, nu ne-a mai întrebat nimeni nimic de sănătate.

Facem un ocol al zidurilor. Un domn tăia iarba, ajungem în spatele lui... noi zicem PARDON... el aceeși reacție ca mai devreme... s-a dat la o parte la 2 metri instant.

____

ISTORIC

Biserica în cauză râmăne singura construcţie medievală păstrată a oraşului. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea enoriaşii bisericii catolice în urma reformei au devenit luterani. Apoi în 1570-1622, comunitatea a urmat religia unitariană, iar începând cu anul 1622 devine calvină.

A existat o altă biserică veche, din 1332 peste care s-a construit cea prezentă astăzi. Despre cea veche nu se mai știu foarte multe lucruri. În 1547 biserica a fost reconstruită dar s-au păstrat pereții laterali din vechiul lăcaș. Deși era bine fortificată, biserica a suferit lovituri serioase din cauza atacului tătarilor iar numărul locuitorilor din ea s-a diminuat considerabil.

Biserica a mai avut de suferit din cauza unor mari cutremure din anii 1728, respectiv 1738, dar a fost refăcută păstrând același stil. Un alt cutremur, din 1802 a făcut să se prăbușească turnul de intrare a bisericii. Conform referinte. transindex:

"Noul turn este terminat în 1829, actualmente dispune de patru clopote. Modificare mai importantă a clădirii bisericii a avut loc în 1894, când pentru orga nouă, adusă din atelierul lui József Angster din Pécs (Ungaria), s-a construit tribuna orgii din partea estică a bisericii. Astfel corul gotic unitar al bisericii a pierdut mult din aspectul original.

În ciuda întâmplărilor devastatoare, zidul de incintă şi turnurile, biserica şi clădirile din incintă, mormintele întreţinute cu pioşenie şi cimitirul reformat de pe versantul dealului formează împreună cel mai valoros şi mai pitoresc ansamblu de edificii istorice ale oraşului. "

____

Fiind în prima curte, ne doream să mergem și în curtea interioară unde era biserica, dar toate porțile erau închise. La un moment dat vedem o doamnă că deschide una dintre porți. Întrebăm politicos dacă putem vizita rapid zona (părea că se pregăteau de un botez ceva). Doamna dă din cap rapid și... ați ghicit. Fuge spre biserică.

Mai facem noi câteva poze și apoi pășim în biserică. Cu tot cu mască ca să nu avem discuții (angajații oricum nu purtau). Observăm orga care era asemănătoare cu cele din urmă de la celelalte biserici fortificate. Doamna de mai devreme era în zonă. Într-o ultimă încercare de socializare noi lăudăm frumusețea orgii și spunem ca se aseamănă cu orga de la Prejmer. Ghici ce? A fugit frate... efectiv a ieșit din biserică în secunda a doua.

Așa oameni ANTI-SOCIALI n-am mai văzut în viața mea.

____

CONCLUZII

Exceptând atitudinea asta tensionată pe care efectiv o simți ca turist, ca om, ca ce vrei tu, locul este foarte frumos și merită vizitat.

Pentru atitudinea asta zeflemistă a localnicilor dar și a angajaților de acolo, o să dau notă minimă pentru servicii, iar pentru locație, notă maximă.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 07.07.21 16:35:51
Validat / Publicat: 07.07.21 17:59:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SFÂNTU GHEORGHE [CV]

VIZUALIZĂRI: 3663 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Biserica Fortificată din Sf. Gheorghe (Sepsiszentgyörgyi Vár)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2701 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [07.07.21 17:58:34] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Sfântu Gheorghe și împrejurimi, SFÂNTU GHEORGHE [CV]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sfântu Gheorghe și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050093173980713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1