ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Satul nubian — din Egipt

TIPĂREȘTE URM de aici

Am fost curioasă să văd cine sunt acești nubieni, de aceea ne-am înscris la excursia opțională, (plătită – deci – separat), care s-a făcut când vaporul era ancorat la Aswan. După ce am vizitat „Abu Simbel” (vezi impresii), în aceeași zi, după amiază, am plecat spre satul nubian. Ca să ajungem în sat, ne-am îmbarcat pe un vaporaș cu motor, cu umbrar frumos decorat, pe jos cu covorașe curate, și cu băncuțe acoperite de pernuțe. Mă așteptam ca doamna „ghid” care ne-a însoțit să ne dea mai multe amănunte despre cine sunt nubienii, dar n-a făcut-o, poate din neglijență, comoditate sau, poate, din prea puțină cunoaștere. Ajunsă, însă, acasă am făcut câteva săpături pe net și am făcut o mică sinteză, atât pentru cunoașterea mea, dar și ca să pot întocmi acest articol.

Unde este satul nubian vizitat de noi?

Pentru cine vrea să ajungă acolo cu autoturismul, coordonatele sunt:

Latitudine: 24⁰ 3' 34" N

Longitudine: 32⁰ 51' 51" E

Satul se află la sud de Aswan și puțin la nord față de cele două baraje, cel mic și cel mare, construite în secolul XX - cel mic de englezi și cel mare de ruși. Barajul de la Aswan s-a făcut pentru realizarea întinsului lac Nasser, care asigură regularizarea debitelor Nilului, eliminând – astfel - inundațiile, dar și pentru irigații și producerea de energie electrică. Pentru aceste grandioase lucrări a fost necesară reamplasarea templelor de la „Abu Simbel” , dar și strămutarea populației din zonă, ambele pe terenuri aflate la o cotă mult mai ridicată. Dacă nu s-ar fi făcut aceste lucruri, totul ar fi rămas sub apa lacului Nasser, la 60m în adâncime și omenirea ar fi pierdut o parte importantă a istoriei antice.

Cine sunt nubienii de azi?

Originea lor se pierde pe undeva prin istoria antică, chiar mai înainte de 2500 î. Hr. Cam din acea perioadă se pare că au fost - mai mereu - în conflict cu egiptenii. Piye, un descendent al unei dinastii nubiene de regi din Africa Neagră, a fost primul conducător al triburilor care se luptau să cucerească Egiptul, pe care l-a și cucerit, devenind – astfel - primul dintre așa numiții faraoni negri, (sau nubieni). În antichitate Nubia a fost un regat independent iar dinastia faraonilor nubieni a durat până în momentul în care s-a prăbușit sub loviturile asirienilor.

Nubienii au supraviețuit istoriei până în sec. XIV, când au fost islamizați în masă de arabi. O pătrime din regiunea Nubia se află în sudul Egiptului „modern” , de-a lungul Nilului, dar trei sferturi din ea este azi în Sudan, ca urmare a trasării granițelor între Republica Egipt și Sudan, separare care s-a făcut în anul 1956. Satul pe care l-am văzut noi acum este pe țărmul de vest al Nilului, și este o comunitate puțin numeroasă, urmașă a celor strămutați atunci, în anii ' 60 – ' 70 ai secolului trecut, când s-a făcut barajul mare. Mai este un sat nubian în apropiere, puțin mai la nord, pe Insula Elefantină, cam la 3,5 km navigând pe apă în aval.

Cei pe care i-am văzut noi nu prea seamănă cu egiptenii la fizionomie, nubienii au un chip mai frumos, îndeosebi femeile. Și din pozele atașate se vede acest lucru! Se spune că Nefertiti, faimoasa regină, a fost nubiană, ca și Nefertari, despre care se spune că era cea mai frumoasă femeie și cea mai iubită soție a lui Ramses al II-lea.

Despre cultura și tradițiile lor nu știu mare lucru, dar, văzând cam ce se vindea în sat, am observat că nu se deosebea prea mult de ce am văzut că se vindea prin bazarurile de la Edfu, de la Cairo sau de la Luxor. Se pare – deci – că acestea s-au cam amestecat, cel puțin asta-i părerea mea! :)

Am plecat cu vaporașul pe la ora locală 16.30 când soarele era încă puternic. Am observat că, pe alocuri, ce vedeam semăna cu Delta noastră, atât ca vegetație cât și ca „păsăret” , dacă pot să spun așa. Dar, ce nu știam și mi s-a părut destul de curios, a fost că erau multe, multe stânci care, parcă, creșteau din apă, mai înalte sau mai mici, unele cu forme ciudate. Am trecut și printr-o zonă cu cataracte, unde apele erau puțin mai „învolburate” datorită succesiunii de denivelări ale terenului în aceste locuri, pe traseul Nilului. Privite din vaporaș unele păreau mici „ochiuri” de apă care se învârteau și care distonau cu mersul lin al apei. În drumul nostru spre sat am trecut pe lângă multe hoteluri și terase aflate pe malurile Nilului, dar și pe lângă Grădina Botanică pe care, într-o altă zi, am vizitat-o.

Tot de pe vaporaș am văzut undeva sus, pe malul vestic, Mausoleul lui Aga Khan al III-lea, cel care, în secolul trecut, a promovat pe plan politic internațional interesele terestre și comerciale ale musulmanilor din India britanică – în special – acolo unde s-a născut, dar și pe ale celor aflați pe teritoriul de azi al Turciei. S-a stabilit în Egipt, la Aswan, în urma recomandărilor doctorilor care i-au prescris că ar fi mai bine să trăiască într-un climat uscat, pentru că era astmatic. A fost căsătorit cu o franțuzoaică care s-a convertit la islamism. După moartea lui, în 1957, aceasta i-a construit mausoleul pe care-l vedem noi azi sus, pe deal. Se mai spune că, pe lângă faptul că era un om cultivat, era și foarte bogat.

Înainte de-a ajunge în sat am făcut o scurtă debarcare pe malul de vest și chiar „ne-am băgat picioarele” ... în Nil. =)) Pe mal erau, pe lângă egipteni cu cămile, mici comercianți de mărunțișuri și băuturi răcoritoare, care te îmbiau insistent să cumperi și de la ei câte ceva. Pe măsură ce ne apropiam de locul căutat, casele aveau zidurile „vesele” , viu colorate în roz, albastru, bleu, galben sau portocaliu. Am ajuns în dreptul locului căutat și am debarcat la baza lui.

Imediat după ce am urcat și-am ajuns în sat, ne-a „izbit” un miros neplăcut care ne-a „mutat nasul din loc” , :(datorat – desigur - multelor cămile care erau în sat și care defecau sau „se ușurau” chiar în drum. :((Ne-am obișnuit cu mirosul și am ajuns în pragul unei case, vopsită la exterior în galben și cu decorații de formă triunghiulară, în albastru și alb. Deasupra ușii, pe perete, erau agățate un crocodil și o broască țestoasă, ambele împăiate. Casa se vedea că era pregătită pentru a ne întâmpina pe noi, turiștii. La intrare gazda ne-a întrebat dacă vrem să bem câte un ceai, și imediat doamna lui a mers să-l pregătească. Și interiorul larg avea zidurile colorate, preponderent în albastru, iar pe pereți - sau de tavan – atârnau multe obiecte manufacturate, sau animale împăiate. Pe jos toată suprafața era „tapetată” cu nisip fin, bine nivelat, iar în mijlocul camerei era un fel de cușcă zidită, îmbrăcată și la interior și la exterior cu gresie și faianță, și acoperită cu un grilaj. Deasupra cuștilor era un obiect care – presupun - era un răcitor de aer. Prin grilajul ce acoperea cuștile se vedeau niște crocodili vii ce dormitau pe jos, leneși și impasibili la tot ce se întâmpla în jurul lor! Proprietarul a scos unul din ei care avea, desigur, gura legată și ne-a invitat să-l luăm în brațe sau să-l atingem. Jur că nu mi-ar fi fost frică să-l iau în brațe, dar un coleg voinic și mai tânăr din grup, după ce l-a luat, a spus că era destul de greu. Asta mi-a pus „frână” dar, de atins, tot l-am atins! :)) Știu, din auzite, că în multe case din sat nubienii cresc crocodili. Se pare că este stimulată și remunerată creșterea lor pentru a reface populația de crocodili a Nilului - pe cale de dispariție după construirea barajului. În același timp, această îndeletnicire aduce și avantaje locuitorilor, din punct de vedere turistic.

Despre nisipul de pe jos ghidul n-a spus că seara, nubienii îl nivelează ca să observe dimineața dacă i-au „vizitat” în timpul nopții scorpioni, șerpi sau hoți.

Lângă un perete lateral, doamna casei, așezată pe un scăunel lângă o măsuță, ne-a invitat să privim câteva obiecte și mărunte podoabe făcute chiar de ea, și dacă ne plac, să cumpărăm. Tot ghidul ne-a spus că în Egipt nu numai bărbații sunt responsabili cu venitul banilor în casă, ci și femeile. Am cumpărat și eu un colier care mi-a plăcut, gândindu-mă să-l fac cadou unei prietene dragi. Am cerut permisiunea de-a intra și în spațiul bucătăriei, unde am văzut că era echipat cu mobilierul clasic al oricărei bucătării: aragaz (cu butelie), frigider, dulapuri suspendate, mașină de spălat și chiar cuptor cu microunde. Tot interiorul era foarte curat și „vesel” .

Am plecat și, în drumul nostru prin sat am văzut, la un moment dat, o cămilă ce se ușura la marginea drumului principal al satului. Alte cămile se odihneau, iar altele erau purtate de nubieni de căpăstru, mergând agale pe drumul cu nisip. Am văzut și un vehicul mai ciudățel, un fel de tricicletă care avea așezată, pe roțile din spate, un fel de mini-remorcă ce transporta câteva persoane. Ce m-a uimit a fost numărul de autoturisme care mergeau pe drumul îngust, un du-te-vino continuu printre motociclete și cămile. Despre magazinele aflate de-a lungul drumului, în stânga și dreapta lui, las pozele atașate să „vorbească” . Mi-au mai plăcut niște desene de tip „graffiti” de pe unele ziduri ale caselor, mai mult sau mai puțin reușite.

Cam pe la mijlocul satului, pe partea dreaptă, am văzut niște vase din argilă, cu fundul de forma unui triunghi, specifice egiptenilor, sprijinite pe un schelet metalic anume făcut, și care erau alimentate de la un robinet, cu apă. O parte din apă se vedea scursă pe jos, un semn al neglijenței – mi-am spus în gând - într-o țară unde apa este la mare preț. Am aflat de la ghid că aici, în acest sat apa este gratuită, o politică a guvernului de a-i reține pe nubieni pe loc, ca să nu fie tentați să migreze în alte părți. Ei, nubienii, sunt o dovadă vie a istoriei îndepărtate a Egiptului.

Satul se întinde pe o suprafață destul de mare (cca 1,6 kmp), are chiar și un stadion, dar noi n-am văzut decât o foarte mică parte din ea, pe cea din apropierea malului, zonă ce evidenția tradiția și coloritul specific al caselor lor. Era, probabil, înscrisă în circuitul tradițional turistic pentru multele bazaruri ce ne-au ieșit în cale. Cu cât ne apropiam de ieșirea din zona ce trebuia vizitată, cam 700 m de drum, gunoaiele din spatele caselor erau mai vizibile.

Deja se înserase când ne-am întors la vaporaș unde am avut o frumoasă surpriză. Un tânăr nubian, ne-a cântat o muzică tipic nubiană, bătând ritmul într-o tobă mică de mână (un fel de tamburină fără clopoței), care ne-a antrenat și pe noi în dansul lui. Cred că avea aranjamentul făcut cu cârmaciul vaporașului, pentru că: după cântec și dans, a deschis bazarul de pe masa din mijloc, care până atunci fusese acoperit de o pânză. Am cumpărat și de aici niște obiecte manufacturate din lemn de santal, plăcut mirositor.

Cu ce-am rămas în minte după vizită?! Cu coloritul vesel al zidurilor caselor, cu chipurile frumoase ale tinerelor fete, dar și cu animalele văzute de aproape – cămile și crocodili.

Dacă recomand să vedeți acest sat? Sigur că da! Chiar dacă la început mirosul este greu, el dispare pe măsură ce vă obișnuiți cu el.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 22.06.21 08:58:42
Validat / Publicat: 22.06.21 09:46:12
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 1796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 19. Am trecut de cataractă......
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

krisstinnaPHONE
[22.06.21 12:30:22]
»

@doinafil: Excelenta excursie, foarte colorat satul, distracția de pe vaporaș a fost super!

Bravo, felicitări pentru vacanță, articole, poze și filmulețe!

robert
[22.06.21 12:39:04]
»

bravo vecinica, mi-a plăcut cum țineai ritmul! Se pare că v-a priit in Egipt!

maryka
[22.06.21 23:04:17]
»

Pot spune că ați avut parte de experiențe frumoase, culturi, religii, tradiții!

Foarte frumos, o adevărată experiență de viață!

Felicitări, frumoase pozele, foarte colorat satul.

doinafilAUTOR REVIEW
[22.06.21 23:20:33]
»

@krisstinna: Mulțumesc, Krisstinnuka, pentru ecou și vot!

Așa este! A fost o excursie care mi-a plăcut, atât satul (chiar dacă mirosul de la început a fost neplăcut), cât - mai ales - plimbarea pe Nil cu vaporașul. M-au surprins și stâncile și vegetația, iar cataracta a fost o noutate pentru mine, nu am mai văzut până aici niciuna!

Încă îți mulțumesc și...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[22.06.21 23:27:12]
»

@robert :

Ne-a priit, a fost frumos și nu atât de obositor, după cum mă așteptam! Din toată vacanța de 14 zile, doar o zi a fost mai grea, dar nci aia nu atât de rea, și anume excursia la Cairo, la piramide și la muzeu. Restul a fost... „parfum” !

Cât despre dans, să știi că m-a surprins cât era de sacadat, credeam că muzica va fi mai melodioasă, mai pe gustul meu. Îmi pare rău că nu am filmat, apoi, cum a dansat tânărul, de unul singur, să-l fi văzut ce frumos se mișca!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[22.06.21 23:50:03]
»

@maryka :

Da, am văzut locurile importante pe care orice turist - când ajunge în Egipt - și-ar dori să le vadă! A fost ceva nou doar pentru mine, Mihai mai fusese acolo, dar nu în satul nubian.

Despre casele lui, ce să spun? Cred că de asta este și inclus în traseele turistice, că este viu colorat, peste tot - și în case dar și în afara lor.

Culorile sunt vesele, când le-am văzut de jos, de pe vaporaș, m-a dus gândul la un loc de distracție pentru copii! Lipseau turta dulce și vata de zahăr

nicole33
[24.06.21 00:14:10]
»

@doinafil:

Felicitări pentru articol şi pentru "minicroaziera" făcută în cadrul croazierei!

A fost o experienţă interesantă.

Prin grilajul ce acoperea cuștile se vedeau niște crocodili vii ce dormitau pe jos, leneși și impasibili la tot ce se întâmpla în jurul lor! Proprietarul a scos unul din ei care avea, desigur, gura legată și ne-a invitat să-l luăm în brațe sau să-l atingem. Jur că nu mi-ar fi fost frică să-l iau în brațe, dar un coleg voinic și mai tânăr din grup, după ce l-a luat, a spus că era destul de greu.

Am zâmbit la vederea crocodilului din pozele P31, P32, P33, amintindu-mi de o experienţă asemănătoare, dar la o scară mult mai mare, trăită în Spania pe Costa del Sol când am mers să vizităm Crocodile Park din Torremolinos, parc care găzduia câteva sute de exemplare. Acolo am făcut şi noi poze cu Elvis, un puiuţ de crocodil, mai mic decât al vostru. Amuzant a fost că femeile din grup au fost mai curajoase decât bărbaţii şi au fost primele care au făcut poze cu crocodilul în braţe . Senzaţia mea la contactul cu pielea acestuia a fost de rece, aproape umed.

Da, am văzut locurile importante pe care orice turist - când ajunge în Egipt - și-ar dori să le vadă!

Aţi reuşit să vedeţi foarte multe obiective importante din Egipt, pe care turiştii care îşi petrec vacanţă într-un resort din Hurghada nu au ocazia să le vadă.

Bine, unii cred că nici nu îşi doresc . Am citit atâtea articole aici pe AFA ale aplaudacilor "faraonilor", când oamenii nici nu prea ştiau unde au fost şi de ce, dar pentru care un selfie cu piramidele şi altul cu Sphinxul au marcat succesul maxim al excursiei. Ce istorie, prezentul pe FB este important pentru ei .

doinafilPHONEAUTOR REVIEW
[24.06.21 11:07:06]
»

@nicole33: Mulțumesc ptr ecou și vot, Nicole! Suntem in tren spre Timisoara, mâine plecăm cu "caravana". Incerc un răspuns care sa nu "mănânce " litere, scriu pe telefon. Am fost si eu în Torremolinos cu ceva ani in urma, nu eram AFA-ista. Nu am ajuns la crocodilii "tăi ". Despre " ai mei", ai văzut că erau mari, chiar doream să țin unul in brațe, dar mi-a fost frică să nu-l scap, cred că m-ar fi cocoșat! Cred și eu că noi, femeile, suntem mai curajoase, iar la mine se mai adaugă și curiozitatea, recunosc! Am văzut lucruri interesante într-un timp - relativ- scurt, pentru care mă bucur enorm. Am văzut și eu ffff mulți "selfie"-iști, am facut și noi/eu câteva, dar nu-mi place să le fac cunoscute pe facebook. Am cont acolo dar cred ca nu l-am accesat de fff mult timp, nu-mi place facebook-ul, spre "rusinea" mea! Te pup și abia aștept să ne vedem la o "băută ", măcar noi, bucureștenii! ????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, maryka, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în zona Aswan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067537069320679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1