ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Luxor – măreție antică și mizerie contemporană în același loc (partea I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Întrucât urma o excursie lungă și obositoare la Luxor, de vreo 16 ore, în ziua anterioară ne-am odihnit în resort, am stat la plajă și am înotat mult în mare și în piscină - la orele prânzului, când soarele și căldura era mai greu de suportat. Activitatea fizică era absolut necesară ca să adormim mai devreme ca de obicei, pentru că am mers la culcare cu găinile, având în vedere că ne-am trezit pe la patru dimineață.

Excursia ne-a costat 91 de euro/persoană (ar fi fost 46 euro/copil) prin tour-operatorul nostru, intervalul orar al excursiei 05:00 –21:00, iar ghidușul era vorbitor de limbă română.

Dacă mergeți în excursii la Cairo sau Luxor, întrucât plecările spre astfel de destinații sunt la ore mici din noapte, interesați-vă dacă resortul asigură micul dejun la pachet. Noi am vorbit la recepție în ziua precedentă, astfel că breakfast box-urile ne așteptau la ora 4:50, când am coborât pentru plecare: conțineau pentru fiecare un sandwich (cam necomestibil) și două fructe plus o sticlă de apă de 0,5 l, adică nu mare lucru în comparație cu răsfățul de care aveam parte de obicei în resort. Norocul nostru că putem să sărim peste mâncatul de dimineață fără nicio problemă.

Punctualitatea fiind la mare preț, în cinci minute am fost preluați de un autocar în care ne-am strâns de toți 19 turiști români, doi șoferi și un ghid. Am făcut și alte opriri pentru a-i prelua pe ceilalți turiști, iar la intrarea în alte resorturi, autocarul era verificat pe dedesubt cu un detector de explozibil, pe când nouă ni se amintea să ne punem măștile. Primul pitstop pentru cafea/ceai (50 egp/buc) sau toaletă contra-cost (10 egp/persoană), l-am făcut după vreo două ore, când nu se luminase încă de ziuă, într-un loc modest, un soi de tersasă acoperită, pardosită cu o gresie multicoloră șlefuită până la luciu, cu câteva mese pentru turiști în mijloc, iar pe margini delimitată de standuri cu suvenire și cel la care se vindeau licorile pentru de dimineață, în partea opusă intrării. N-am zăbovit decât maxim 15 minute.

Am parcurs cam 275 km în mai bine de 3 ore jumate, pe un drum care a traversat deșertul Arabic (sau deșertul Mării Roșii, cum îi spun egiptenii) și s-a apropiat de lunca Nilului pe lângă orașul Qena, apoi a urmat cursul râului până spre Luxor. Timpul a fost suficient ca ghidul nostru, bun vorbitor de limbă română, să facă o introducere lungă în atmosfera excursiei din acea zi.

Egiptul - o țară arabă, deșertică, africană, în care a existat cea mai veche civilizație din lume admirată de romani și de vechii grecii, țara faraonilor și a piramidelor, țara în care istoria antică și măreția culturii spirituale din trecutul îndepărtat se împletește astăzi cu prezentul sumbru și chinuit cu excepții doar pe alocuri - este țara care fascinează și intrigă în același timp.

Ajunsă astăzi la aproape 105 milioane de locuitori, populația egipteană de religie musulmană și creștină, trăiește doar pe 7% din întreaga suprafață a țării, concentrată în lunca și delta Nilului. Bogată pentru resursele ei petroliere, canalul de Suez, barajul Aswan și mai presus de orice moștenirea culturală și spirituală a civilizației antice, imaginea pe care o arată turiștilor este aceea a unei țări sărace.

Nivelul de trai al populației este foarte scăzut, jumătate din aceasta trăind sub pragul sărăciei, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Economia Egiptului este trasă în jos de factorul populație, pentru care sunt alocate resurse imense pentru satisfacerea nevoilor de hrană, apă, locuri de muncă, asistență medicală și nu în ultimul rând, educație. Cu toate că învățământul este gratuit și obligatoriu între 4 și 14 ani, copii cu vârste foarte fragede sunt obligați să muncească alături de părinte (cel patern, de obicei) pentru a întregi veniturile familiei numeroase, cu mulți copii. Salariile celor care lucrează variază de la 100-150 $ (cum a declarant șoferul nostru întrebat de ghid) până la 1000-1500 $ pentru cei care lucrează în poliție, armată sau în sistemul de stat.

Căsătoria în Egipt, un drept recunoscut de legile antice, dovadă contractele de căsătorie datând de pe vremea faraonilor și descoperite de-a lugul timpului, astăzi este permisă între un bărbat și maxim 4 soții, cu condiția ca acesta să le susțină financiar în mod egal. În plus, bărbatul trebuie să aibă permisiunea celei dintâi soții. Într-un cuplu, sunt permise doar trei divorțuri iar cei doi nu se pot întoarce unul la celălat decât după ce femeia se va fi căsătorit și divorțat de un alt barbat.

Din peisajul deșertic cu relief pietros și prăfuit, scăldat în lumina răsăritului care te urmărește din spate, ajungem în lunca fluviului, înverzită și animată, un loc numai bun pentru agricultură. Culturile pitice sunt lucrate cu unelte rudimentare și animale slabe și posace, mânate de oameni în haine tradiționale sărăcăcioase. Într-o mașină cu remorcă stau înghesuiți doi pui de cămilă. Ghidul ne spune că un pui de cămilă ar costa în jur de 12 000 de lire (cu siguranță sunt puțini care își permit un asemenea lux). Casele de pe marginea drumului sau canalelor de irigație pe lângă care mergem, sunt sărăcăcioase și pământii, multe fără acoperișuri sau perete frontal, cu cârpe atârnate în loc de geamuri. Intrăm în Luxor la primele ore ale dimineții și orașul abia dacă s-a trezit.

Autocarul ne poartă pe străduțele înguste de pe malul estic al Nilului, direct în parcarea primului obiectiv - Teplul Karnak, unic prin întinderea și complexitatea construcțiilor monumentale cu destinație religioasă, ridicate în cinstea Triadei de la Theba - zeii Amon, Mut si Khonsu.

După o scurtă oprire în sala pătrățoasă de la intrare, dominată de macheta ansamblului architectonic, ne îndreptăm către templele și construcțiile acestui mare muzeu în aer liber. Pe drumul până la primul Pilon te obișnuiești progresiv cu atmosfera trecutului, de culoarea nisipului și a lutului umed-uscat. Cu toate astea, ceea ce urmează când ai pășit în” fortăreață” este copleșitor.

Tot timpul în care treci de la un ansamblu la altul, de la ziduri la păduri de coloane și de la ruine la statui și obeliscuri, nu poți înceta să te întrebi:

Cum au ridicat coloanele imense?

Ce utilaje au fost folosite pentru asemenea coloși?

De unde aveau cunoștințele să calculeze perfect diametre și pătrate? Dar unghiurile drepte?

Cu ce au așezat grinzile pe care se spune că se sprijinea acoperișul? sau... Care a fost motivul pentru care au lăsat construcții neterminate?

Explicațiile gidului ne opresc în diverse locuri. Pe una dintre coloanele imense identificăm nivelul până la care apele fluviului au inundat cândva zona. Mai sunt încă vizibile hieroglifele prin care sunt lăsate moștenire texte religioase, fapte istorice sau ritualuri cu semnificație deosebită, cine știe? Însemnele destinate lui Ramses al II-lea, înscrise într-un cartuș, ne sunt descifrate de către ghid.

Pe coloanele și grinzile Sălii Hypostil, o capodoperă arhiecturală care a fost construită în timpul a trei faraoni, scenele de rugăciune sau faptele eroice ale faraonului sunt descrise în picturi colorate cu tonuri naturale. Ni se povestește că pardoseala originală era din alabastru, ca să refelecte razele de lumină ce pătrundeau ca niște sulițe prin ferestrele create prin dispunerea coloanelor de înălțimi diferite și a grinzilor.

Pe zidurile exterioare din partea sudică a sălii, hieroglifele care astăzi și-au pierdut culoarea, vorbesc despre tratatul de pace încheiat de Ramses II cu regele hitit Hattusil III – prima dovadă oficială a unui tratat de pace, din istorie.

Ne atrag atenția două obeliscuri rămase în picioare, unul ridicat de Tuthmosis I, care mai poartă inscripția originală, altul al faraoanei Hatshepsut, a cărei parte superioară se spune că era vizibilă de la 80 de km.

Ne îndeptăm spre ieșire, nu înainte de a merge la lacul sacru - un bazin dreptunghiular la care preoții îndeplineau ritualuri, cu ocazia festivalurilor. În apropiere, se află un monument ce reprezintă un scarabeu - cel mai venerat, răspândit şi familiar dintre simbolurile egiptene.

Lăsăm în urmă templul Karnak fără să vedem cum se schimbă culoarea pietrelor și a sculpturilor, care devine din ce în ce mai roșiatică în lumina intensă a soarelui, dar asta se întâmplă în a doua jumătate a zilei.

Cel de-al doilea obiectiv – muzeul papirusului, a fost de fapt vizita la un magazin, în care am asistat la o mică prezentare a modului în care erau obținute” colile de hârtie” ale vechilor egipteni.

Planta din care era făcut suportul necesar scrierii, Cyperus papyrus – pe numele ei științific, este subțire și lungă chiar și până la 3 m, are secțiune trunghiulară și un ciuf în vârf, de unde și denumirea ei de planta umbrelă. Procesul prin care se obțin foile de papirus din tulpina acestei plante, este unul relativ simplu.

Tulpina este tăiată la dimensiunea dorită în bucăți, iar acestea sunt ținute o perioadă în apă. Se decojește tulpina cu un cuțit, apoi miezul se taie în fâșii longitudinale care se bat cu un ciocan de lemn pe un tocător. Miezul conține glucoză și pentru a deveni cât mai elastic, se încearcă scoaterea totală a zahărului din fâșiile obținute din miez, așadar acestea se presează manual apoi sunt ținute în apă două-trei zile. Se trece la formarea suportului” de hârtie” . Fâșiile de miez de acum subțiate, se așează paralel și orizontal unele lângă altele, apoi se împletesc cu alte fâșii așezate vertical, formându-se astfel o țesătură densă, fără spații goale între fibre. Ultima etapă este aceea de presare a bucății de papyrus, timp de câteva zile, în niște prese speciale.

” Foile” de papirus astfel create erau lipite unele de altele și deveneau suluri, păstrate departe de umezeală și factori biologici. Egiptenii au găsit cel mai potrivit mediu de depozitare, cel mai adesea în încăperile secrete ale piramidelor. Imaginile și scrierile pe papyrus au intrat în istoria Egiptului și au devenit exponate ale multor muzee din lume.

Proprietarii magazinului dar și ghidul ne-au repetat de prea multe ori că nu trebuie să cumpărăm papirusuri ieftine de la vânzătorii de suvenire, întrucât acelea sunt false, nefiind făcute din planta de papyrus, ci din frunze de palmieri, banane sau chiar din hârtie de orez; mai spuneau că aceste fake-uri se rup cu ușurință, mai ales când sunt rulate și de asemenea, nu trec testul cu apa. Papirusul original, ar trebui să” țină apa” .

Am părăsit magazinul, dar am achiziționat și un papyrus (însoțit de un cetificat de calitate), primind drept bonus alte bucăți mai mici pe care ne-au fost pictate numele noastre cu hieroglife. Prețurile nu sunt deloc mici, iar negocierile sunt aproape nesemnificative, astfel că în magazin găseai papirusuri la 15-20 de euro, până la 200 de euro sau mai mult, în funcție de mărimea și complexitatea picturilor lor. Din magazinele de la aeroport am cumpărat și cu 2 euro. Sincer, nu am sesizat nicio diferență între ele, dar poate peste timp se va vedea...

Înainte să ajungem la următorul obiectiv turistic, am fost conduși la un restaurant pe malul Nilului, unde am luat prânzul, inclus în prețul excursiei, cu excepția băuturilor alcoolice sau non-alcoolice, pe care le-am plătit separat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de k-lator in 25.05.21 01:52:38
Validat / Publicat: 25.05.21 07:29:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 1526 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Templul Karnak - coloane din Marea Sală Hypostil
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [25.05.21 08:53:16] »

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

k-lator [25.05.21 09:08:36] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

maryka [25.05.21 11:47:51] »

Mi-a plăcut articolul tău și am revăzut cu drag locurile prin care am umblat acum două luni. Ai surprins bine imaginea de ansamblu, aștept și continuarea poveștii la Luxor. Voi unde ați mâncat, tot la Cairo Plaza? Pentru că mie acolo mi-a plăcut mult, aș mai fi lenevit pe malul Nilului.

Din pozele tale am remarcat că am avut același ghid, de care am fost foarte mulțumiți.

Sincer îmi pare rău că nu se putea vizita și Templul Luxor, ori Valea Reginelor, dar poate rămâne ceva de văzut și pe altă dată, nu?

k-lator [25.05.21 13:55:12] »

@maryka: Mulţumesc mult pentru apreciere. Am mai încărcat o poză din restaurant, dar sincer nu cred că se numea aşa (nu-mi amintesc şi nu am o poză din exterior) pentru că nu avea o terasă aşa drăguţă cum am văzut în pozele tale

Tare coincidența! Da, nouă ghidul ne-a spus că a început să învețe limba română cu doar 9 luni în urmă și că are o familie italiano-egipteană, deci era cumva familiarizat cu o limbă latină. Cu toate astea, a declarat că gramatica limbii române i se pare mult mai grea decât gramatica limbii italiene.

Nici noi nu am vizitat cele 2 obiective menționate de tine, dar dacă voi reveni cândva în Egipt (și îmi doresc acest lucru) am ce aprofunda

Mulțumesc de vizită și ecou. Toate cele bune! ????

Aurici [25.05.21 14:12:14] »

Mi se pare un privilegiu să poți vedea Templul de la Karnak împreună cu atât de puțini turiști. În pozele mele de la intrare, pe Aleea Sfincșilor, se vede o mare de oameni, cred că am fost mii de turiști în ziua aceea, în același spațiu. Foarte greu a fost să facem o poză, iar ghizii sunt grăbiți când este aglomerație pentru că trebuie să facă loc altor și altor grupuri... Mi-ar fi plăcut să fac excursia în Egipt mai lejer, a fost prea aglomerat. Ne tot gândim și noi să ne întoarcem în alte condiții, dar n-am ajuns încă la o variantă.

k-lator [25.05.21 15:00:23] »

@Aurici: În afară de faptul că vacanța noastră în Egipt a fost în acest an cu pandemie, iar numărul turiștilor era mult redus din acest motiv, am avut norocul să ajungem la Templul Karnak la primele ore ale zilei (cred că eram primul autocar din parcarea templului) astfel că am avut acest privilegiu, de a vizita în liniște.

La plecare se aglomerase deja, veneau din ce în ce mai multe grupuri de turiști, dar probabil nu la fel de mulți ca în alte vremuri.

Mulțumesc pentru ecou.

Să ai o zi frumoasă în continuare.

Aurici [25.05.21 15:07:37] »

@k-lator: Zi frumoasă și ție.

micutzuscris / TELEFON [25.05.21 15:48:59] »

Salut Kalatorule. Foarte frumos și foarte util articolul tău. Poate fi considerat ghid pentru toți romani care aleg sa petreacă vacanta în Egipt. Trebuie sa recunoaștem ca datorita preturilor și a calității serviciilor, aceasta tara atrage foarte mulți turiști din tara noastră. Momentan nu sant interesat de o călătorie cu avionul, a se citi: Nu ma urc în el nici mort, dar îți mulțumesc pentru frumoasa lecție despre tradițiile și istoria egiptenilor. Fotografiile sant superbe și oricum eram familiarizat cu locurile vizitate de tine despre care a povestit foarte frumos și userul Maryka. Toate cele bune.

k-lator [25.05.21 16:38:56] »

@micutzu: Multumesc pentru apreciere.

Așa este, Egiptul a devenit anul acesta destinația numărul unu de vacanță pentru români. Ofertele numeroase, prețurile rezonabile dar și faptul că Egiptul a devenit o țară mai sigură decât cum era cu câțiva ani în urmă, au determinat mulți turiști să-și cumpere vacanțe aici.

În ceea ce privește angoasele de zbor, se pot rezolva prin a începe să-ți dorești foarte mult acest lucru, că nu degeaba se zice că trebuie să” ai grijă ce-ți dorești, că se îndeplinește!” De fapt știu că a mai primit sfaturi în sensul ăsta

Experiența este într-adevăr inedită, sunt multe de văzut și foooarte multe de spus, dar am încercat doar să mai completez ceea ce alții au spus înaintea mea, pentru a nu deveni totul plictisitor. @Maryka a avut un articol excelent și poze foarte relevante, iar @roth, câteva articole cu adevărat utile!

Să auzim numai de bine!

cata2106 [27.05.21 15:57:15] »

Faine locuri!

Am fost si noi in decembrie, am avut la fel, norocul de a fi putina lume. Cred ca am ajuns undeva la ora 08.00 la Templul din Karnak si eram printre primii vizitatori, a fost fantastic!

k-lator [27.05.21 16:26:45] »

@cata2106: Așa este, faine locurile, ne-a plăcut și nouă ce am văzut! Dar mie mi-au rămas la suflet Valea Regilor și Templul reginei Hatshepsut. Vă povestesc în următorul articol despre experiența noastră acolo.

Din toată nebunia asta de pandemie, avantajul că și noi am putut să vizităm obiectivele astea fără aglomerație, mi s-a părut un adevărat privilegiu.

Am citit și eu cu mare plăcere review-urile tale despre Egipt. Și tu ai fost unul dintre cei care ne-au influențat decizia de a merge acolo în vacanță și pentru asta am acum ocazia să-ți mulțumesc! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mondo_76scris / TELEFON [29.05.21 09:30:25] »

Salutare Kalatorule.

Un articol care mi-a mers la suflet. Îți mulțumesc că mi-ai reamintit locurile în care am fost acum 4 luni.

Superb ai scris și ai prins în fotografii măreția și decadenta acelor locuri.

Iar fotografiile alea care surprind instantanee din viata oamenilor din Qena sau Luxor îmi plac ff mult.

Votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-lator [29.05.21 11:02:54] »

@mondo_76: Mă bucur că ai fost din nou cu mine prin locurile pe care le-ai văzut și tu, dar despre care nu ne-ai spus si nouă, deși te-am întrebat despre excursii Mi-amintesc ce mult mi-a plăcut cazarea voastră la Albatros White Beach (vezi impresii).

Eu sper să mă întorc și pentru Cairo vreodată. Dar as vrea un city-break pentru că excursiile de la stațiunile de la mare până acolo mi se par foarte obositoare.

Multumesc pentru apreciere și ecou.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, cata2106, k-lator, maryka, micutzu, mondo_76
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073534965515137 sec
    ecranul dvs: 1 x 1