ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Luxor și o altă nouă zi sub soarele Egiptului!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

V-am spus deja în articolul precedent că cea de-a doua excursie a fost spre sudul țării, la Luxor. A costat fix cât cealaltă, adică 210 dolari pentru 2 persoane.

Durata- de la 5.30 la aproximativ 22.00.

Luxor a fost adesea caracterizat ca fiind cel mai mare muzeu în aer liber din lume și sigur vă pot spune că este unul din cele mai vechi orașe locuite din lume.

Orașul de azi, modern, include site-ul antic Waset- sau Nut în limba coptă, ori Teba, Diaspolis pentru greci. Aici se află Templele de la Karnak, Templul de la Luxor, iar dincolo de Nil, pe partea vestică este Necropolis sau Orașul morților, adică partea cu mormintele, templele și monumentele- Valea Regilor și Valea Reginelor, dar și Templul Reginei Hatshepsut.

Acest loc atrage an de an, mii de turiști, dornici de a vedea cu ochii lor și de a simți parcă, adierea istoriei, de a vedea ceea ce a fost cândva capitala faraonilor.

Nici noi nu puteam face excepție, așadar, cu mare nerăbdare și interes am pornit la drum prin deșert, admirând răsăritul, iar la întoarcere apusul peste Nil.

Așa cum vom găsi și în informațiile de pe net, Wikipedia sau din spusele ghidului nostru foarte competent, Teba a devenit capitala Egiptului Antic, în timpul Noului Regat, pe vremea dinastiei a IX-a și a X-a între anii 2230 și 2035 Î. Hr. Atunci au fost construite mare parte din aceste monumente, morminte, aleea sfincșilor și templele.

Teba a mai fost cunoscută și ca Orașul celor 100 de porți, Waset însemna oraș al sceptrului, iar Karnak înseamnă sat fortificat.

Templul de pe malul Nilului a fost construit de Amenhotep al III-lea și Ramses al II-lea în onoarea marelui zeu Amon, cel mai important și venerat zeu de către egipteni, zeul zeilor, devenit ulterior Amun-Ra-zeul soarelui, soției acestuia Mut și a fiului, Khons-Zeul Lunii. Cele trei personalități mai sunt cunoscute sub numele de Triada Thebană.

Alți ctitori importanți ai Templelor din Karnak sunt Tutmes I, Tutmes al III-lea sau Regina Hatshepsut.

Decăderea finală a Tebei s-a petrecut odată cu prăbușirea dinastiei a XXXI, în anul 332 Î. Hr. apoi la sfârșitul secolului I Î. Hr. orașul a fost distrus de romani.

Principala ocupație în ziua de azi a locuitorilor din Luxor este agricultura, grație fluviului Nil, prin cultivarea de trestie de zahăr, bumbac, cereale, fructe și legume, dar ei cresc cu succes și animale, se ocupă cu pescuitul și firesc și nu în ultimul rând, cu turismul.

Luxorul se întinde pe cca 415 km pătrați iar populația este de 127.994 (doar orașul).

Numele orașului-Luxor înseamnă în arabă Palatele- Al-Uqṣur.

Templul de la Karnak împreună cu Valea Regilor și Valea Reginelor a fost desemnată în 1979- Patrimoniu Mondial Unesco.

Orașul de azi s-a dezvoltat la nord, sud și est, de temple. Are o piață mare, pentru desfacerea produselor agricole, o gară pentru relația Cairo-Aswan, un serviciu de ferryboat dar și un aeroport micuț.

Muzeul arheologic din Luxor unde au fost adunate mare parte din descoperirile găsite la temple se află pe malul Nilului și este deschis din 1975.

Luxor, zona în care am ajuns și noi, se află în regiunea geografică numită Egiptul de Sus, zonă delimitată de valea Nilului de la Cairo până spre sud la Lacul Nasser format din Barajul Aswan.

Pornind dis de dimineață și cu o scurtă oprire de cca 20 de minute undeva la mijlocul drumului, am ajuns la Luxor în jur de ora 10, după ce trecusem deja printr-un orășel tare șic ce mie mi-a plăcut atât cât am putut să văd, Qena.

Nilul ne însoțea, sau mai bine zis noi „ne țineam” de el... :)

Încă de la prima vedere mi-a plăcut și Luxor, mai ales că trecusem prin centrul orașului. Nu pot zice că m-a dezamăgit nici mai departe, dar trebuie să știți că totuși se vede cu ochiul liber că partea de sud a Egiptului este mult mai săracă decât în nord, spre capitală. Sunt foarte multe case vechi, cu ziduri joase, chiar și fără acoperiș, mai ales spre periferie. Se vede asta și prin vestimentația lor, dar și prin obiceiul de a purta hainele tradiționale, atât bărbații cât și femeile. Ei poartă rochiile acelea lungi, galabeya, negre în general femeile și gri bărbații. Femeile au capul acoperit cu hijab, dar am văzut și niqab, adică acele eșarfe care lasă la vedere doar ochii.

Autocarul ne-a lăsat în parcarea pentru Templul Karnak și ca peste tot în Egipt am trecut prin controlul bagajelor, exact ca la aeroport. Cu tichetele în buzunar, care costă 200 lire egiptene de persoană, am pornit pe aleea lungă străjuită de palmieri ce duce către Templul Karnak.

Aproximativ 30 de faraoni au contribuit la construcția templului, fiecare punându-și amprenta mai mult sau mai puțin.

Putem spune că faimosul templu este constituit din mai multe secțiuni: cea principală, a lui Amun-Ra, secțiunea dedicată zeiței Mut -Zeița Mamă, secțiunea Montu și secțiunea dedicată lui Amenhotep IV, ultimele trei fiind închise publicului.

Pășim cu nerăbdare înspre marele templu pe aleea sfincșilor, dispuși de o parte și alta a drumului, care păzesc și astăzi cu sfințenie, intrarea în templu. Se spune că pe vremuri această alee, era lungă de 2,7 km și lega Templul Luxor de Templul Karnak. Se crede că 1350 de sfincși păzeau în antichitate aleea.

Templul Karnak, este cea mai mare construcție religioasă ridicată vreodată, fiind mai înaltă decât Notre Dame de la Paris, sau catedrala St. Paul din Londra.

Fiecare faraon a contribuit într-o oarecare măsură, chiar dacă a șters din realizările predecesorului, adăugând alte și alte construcții, piloni sau monumente ori statui. Așa mai că putem spune că regatele faraonice chiar dacă au dispărut, încă supraviețuiesc prin „testamentul pietrei” .

Fără îndoială, primii piloni sunt uriași, deși neterminați, se văd și cărămizile arse, folosite după cum se zice, ca rampă, pentru ridicarea zidurilor.

De cum pășim în curtea interioară, un sentiment de grandoare te copleșește instantaneu văzând măreția din jur. Cu o mărime de 100 de metri pe 80, curtea se mai lărgește cuprinzând încă un set de sfincși cu cap de berbec.

Putem vedea pe stânga Templul lui Seti II, iar pe dreapta Templul lui Ramses al III-lea, având statuile uriașe ale faraonului la intrare.

Măreață, impunătoare, este statuia lui Ramses al II-lea, din granit, înaltă de cca 15 metri, având în fața picioarelor, de dimensiuni mult mai mici pe fiica sa, Bentanat.

Trebuie spus că piatra și granitul pentru aceste lucrări sunt aduse de la Gebel Silsila, la sud, cca 161 km pe Nil.

După cel de-al doilea pilon, trecem în celebra Marea Sală Hipostilă, pe care cu siguranță am văzut-o toți, măcar o dată la tv, în reportaje sau chiar în filme. Aici sunt ca o pădure, 134 de coloane, dispuse pe 16 rânduri, 12 coloane în centru cu capiteluri în formă de papirus desfășurate, alte 122, sunt cu capitel închis, în formă de pocal.

Sunt absolut impresionante, nici nu știam cum anume să le cuprindem în poze, așa că în timp ce ciuleam urechile la ghidul nostru, ne și străduiam să încadrăm șirurile de coloane cât mai fotogenic.

Hieroglifele încrustate adânc, sunt atât de frumoase, iar cartușele cu numele faraonilor sunt foarte vizibile, mai ales cele din timpul lui Ramses al III-lea. Jocurile de lumini și umbre sunt fascinante, iar de aveam mai mult timp la dispoziție mi-ar fi plăcut o ședință foto mai amplă.

Secțiunea pentru Zeița Mamă- Mut, soția zeului Amun-Ra, zeul zeilor și zeul soarelui, precum și Secțiunea Montu, fiul acestora, Zeul Războiului, nu sunt deschise pentru vizită. Iar Templul lui Amenhotep IV a fost în mare parte distrus.

După ce am amețit uitându-ne pe sus la faimoasele coloane, am trecut mai departe, spre pilonii următori, Obeliscul Thutmosei I, din granit roz și Obeliscul Reginei Hatshepsut, singurul faraon femeie al celor două Regate. Întreaga ei istorie o regăsim scrisă cu hieroglife pe obelisc.

Dacă o luăm spre dreapta, acolo unde ne conduce ghidul, vom vedea un alt monument sacru pentru egipteni, Scarabeul, tot din granit, unul dintre cele mai vechi simboluri ale lui Ra, care asigură realizarea dorințelor :) dacă te rotești de trei ori în sensul invers al acelor de ceasornic. Este dedicat lui Amun-Ra de către Amenophis III.

Ne mai uităm de jur-împrejur și vedem o sumedenie de edificii, locuințe ale sacerdoților, depozite cu ofrande sau temple dedicate zeilor Ptah, Mut, Khonsu, piloni, coloși, etc.

Însă, albastru și limpede mi se pare frumos tare, Lacul Sacru, la sud de zidul de incintă al lui Ramses al II-lea.

În arabă, este cunoscut sub numele de Birket el-Mallaha („Lacul Salt Pan” ), pentru că apa lacului este ușor sărată.

Zidurile ce înconjoară lacul sunt bine conservate pe laturile de sud, vest și la nord este o structură ridicată de Thutmosis III.

Un vechi proverb egiptean prezent în hieroglifele de la templu spune așa:

„Regatul raiului este chiar înăuntrul tău. Și cel care se va cunoaste pe sine, îl va găsi” .

După ce am petrecut cca 2 ore sub soarele arzător din Luxor, ne-am dus pe malul Nilului, acolo unde este o frumoasă promenadă, iar toate clădirile mai importante, hoteluri, bănci, muzee, spitale, sunt acolo, cu vedere la Nil. Cafenele și terase, pline cu verdeață și flori invită la o clipă de odihnă și reflectare. Am traversat fluviul cu ajutorul unor bărcuțe tare șic. Chiar acolo pe malul Nilului, într-un decor fantastic, am luat prânzul la Cairo Plaza. Stil bufet suedez, mi-a plăcut foarte mult.

De la masă ne-am dus către un atelier ce prelucrează alabastrul, putând cumpăra și diverse produse, mici statuete, din magazinul de desfacere. A urmat și atelierul de papirus.

Drumul nostru continuă prin Luxor, la vest de Nil, partea „moartă” cum spun ei, egiptenii, pentru că aici au fost mereu morminte, chiar și în ziua de azi, aici sunt cimitirele. Suntem acum la poalele munților stâncoși, la umbra vârfului semeț Al-Qurn, care domină dealurile Tebei. Autocarul își croiește drum prin praful stârnit de nisipul deșertului, iar noi privim curioși pe geam.

Se văd în zare locuințe vechi, morminte vechi, niște găuri în stâncă.

Ajungem curând la Valea Regilor.

Acesta este locul unde vreme de cca 500 de ani, adică între sec. 16 și 11 Î. Hr. s-au săpat morminte pentru faraoni și nobilii din Noul Regat.

Arheologic, zona este explorată de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar foarte cunoscută și faimoasă este abia din 1922, atunci când Howard Carter, prin ajutorul financiar al Lordului Carnarvon, au descoperit mormântul lui Tuthankamon.

Până în prezent s-au descoperit 63 de morminte, se lucrează și acum la descoperirea altora. Ele sunt numerotate KV 1,2, etc, de la King' s Valley, în ordinea descoperirii. La început au fost înmormântați aici doar faraonii, mai apoi și nobilii, sau soțiile ori copii. Pe vremea lui Ramses I, femeile, soțiile faraonilor, au început să fie îngropate în Valea Reginelor, situată puțin mai la sud, aproape de satul muncitoresc, Deir-El-Medina.

Valea Reginelor, cunoscută și ca Ta-Set-Neferu, adică locul frumuseții, are undeva la 70-80 de morminte. Celebre sunt mormântul Reginei Nefertari din timpul Dinastiei a XIX-a, ori Regina Satre sau Prințesa Meritamun. Unul din primele morminte pregătite aici a fost pentru Prințesa Ahmose, din timpul domniei lui Thutmose I, Dinastia a XVIII-a.

Revenind la Valea Regilor, arhitectura mormintelor este simplă, modelul obișnuit este un tunel lung, un coridor, astăzi prevăzut cu un geam de protecție pentru splendidele hieroglife și desene ce reliefează viața defunctului. Coridorul este în pantă, cu scări de lemn, sau o platformă cu niște scândurele, trece prin una sau două camere, apoi se ajunge în camera mortuară. Majoritatea mormintelor au fost decorate cu texte religioase și imagini, iar culorile sunt destul de bine conservate și restaurate.

Fiecare mormânt are obiecte care trebuie să asigure decedatului o viață cât mai confortabilă în lumea de dincolo.

Cele mai multe dintre morminte nu sunt deschise publicului fiind încă în restaurări, doar cca 16, dar nu toate deodată, iar biletul care costă 250 lire egiptene, asigură vizita la 3 morminte, la care am ajuns cu ajutorul unui trenuleț.

Am vizitat mormântul lui Ramses al VI-lea, Ramses al-III-lea KV11, unul din cele mai frumos și mai bogat decorate și KV8, Merenptah, fiul lui Ramses al II-lea.

Sigur că cel mai important este considerat a fi mormântul lui Tutankhamon, în principal pentru că a fost găsit aproape intact, neafectat prea tare de jafuri și distrugeri.

Se poate vizita achitând la fața locului 400 de lire egiptene. Nu știu dacă merită, întrucât mai toate bogățiile și obiectele găsite sunt la muzeul din Cairo.

După vizita din Valea Regilor ne continuăm traseul spre Templul Reginei Hatshepsut.

Biletul costă 150 lire egiptene, iar acolo am ajuns din nou cu un trenuleț și mai apoi pe jos, pe o rampă betonată.

Este impresionant monumentul situat sub stâncile Deir-el Bahari, tot pe malul vestic al Nilului. De la distanță, ca și de aproape este un templu impunător. Este cunoscut și sub numele de Djeser-Djeseru- Sfânta Sfintelor în egipteana veche. După cum îi spune și numele a fost construit pentru Faraonul Hatshepsut din Dinastia a XVIII-a, care a murit în 1458 Î. Hr. Templul se află în apropierea Templului mortuar al lui Mentuhotep II, devenit model pentru construcția acestuia.

Construcția templului a fost realizată de arhitectul regal și cancelarul lui Hatshepsut, Senenmut și este asemănător după cum spuneam, cu cel al lui Mentuhotep.

Diferența aici, este o terasă lungă, cu coloane și mai mult de atât, sunt trei terase stratificate ce ating aproape 30 de metri înălțime. Fiecare terasă are o colonadă dublă de piloni pătrați, în afara colțului nord-vestic, unde sunt coloane dorice ce găzduiesc capela. Templul în general mai cuprinde piloni, stâlpi, capela, curtea solară, ipostil și sanctuar.

Statui, sculpturi în relief, au fost distruse de urmașul său, fiul său vitreg, Thutmose III.

Există o aliniere astronomică în construcția acestui templu, care ar putea fi legată de fuziunea constelației egiptene a berbecului cu soarele, originar din Amun-Ra, tatăl ceresc al Reginei Hatshepsut, singura femeie faraon, o conducătoare desăvârșită și respectată, reprezentată în toate statuile ca un bărbat, cu barbă și cu mâinile încrucișate pe piept, având în mână biciul și cheia vieții. Egiptologii spun că a avut unul din cele mai de succes domnii, de lungă durată.

Trebuie să vă spun câteva detalii despre ea pentru că a avut o viață fascinantă, iar ghidul nostru ne-a prezentat totul ca o poveste frumoasă.

Ea a fost fiica, unicul copil al lui Thutmose I și a reginei Ahmose, iar soțul ei Thutmes II, fratele ei vitreg, fiul al lui Thutmose I și al unei soții secundare. Hatshepsut va avea doar o fiică, așa că soțul ei își ia o soție secundară, cu care va avea un copil, Thutmose III, ce îi va urma la moștenire.

Pe lângă faptul că a reluat legăturile comerciale a fost și unul din cei mai prolifici constructori atât din Egiptul de Jos cât și în Egiptul de Sus. S-au făcut atât de multe statui în timpul ei, încât aproape fiecare muzeu din lume se poate lăuda cu una din statuile ei, sau chiar camera ei, precum cea de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York. A avut o contribuție importantă și la Karnak.

Mult timp, atât fiul vitreg, Thutmose III cât și alți faraoni au încercat să șteargă chiar și numele de pe fresce, monumente și temple, să dărâme ziduri, însă povestea ei continuă să dăinuiască și să uimească lumea, dincolo de timpuri și vreme...

Ultimul obiectiv pe care l-am admirat în Luxor, orașul atât de bogat în istorie, este la plural... Coloșii lui Memnon. Ei, coloșii, sunt două statui masive ale lui Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt, în timpul Dinastiei a XVIII-a. Putem spune că sunt ca niște statui gemene, așezate, cu mâinile sprijinite pe genunchi, cu privirea spre est, înspre râu.

Statuile impunătoare, de 18 m înălțime, cu o distanță de 15 metri între ele, sunt destul de deteriorate astăzi, au fost construite din cuarțit, rocă adusă de lângă Cairo, de la Gabal el -Ahmar.

Rolul coloșilor era să stea de pază la intrarea în templul lui Amenhotep, un templu mortuar, o construcție măreață, poate cea mai mare de la vremea respectivă. Amenhotep a fost venerat acolo ca un zeu. Nu a rămas mare lucru astăzi, pentru că era în apropierea Nilului, o câmpie inundabilă, iar alături de cutremure, a produs distrugerea templului.

Numele statuilor vine de la Memnon, erou al războiului troian, după cum bine știm, rege al Etiopiei, care a condus armatele din Africa în Asia Mică, dar apoi a fost ucis de Ahile. Memnon era fiul zeiței Eos, zeița zorilor. În zori se putea auzi un strigăt, ce venea de la statui, strigăt auzit de multă lume, fapt ce i-a adus numele coloșilor. Se pare că sunetul, adesea ca un cântec, provine de la vântul care trece prin crăpătura pietrei produsă în urma unui cutremur. Poporul credea că este glasul mamei lui Memnon, zeița Eos, care plângea în fiecare zi în zori după fiul ei.

Cum pentru noi deja se lăsa seara, ne-am urcat în autocare, cu un „bagaj turistic” atât de bogat, într-o zi atât de frumoasă, dintr-un loc minunat. Am traversat podul pe Nil, am văzut Templul Luxor în zare, spre care poate vom ajunge altă dată, apoi curând priveam la un apus superb peste Nil, printre palmieri...

recomand cu drag și vouă!

Webmaster, o rugăminte:

https://youtu. be/ubu9kmmeJrk

Mulțumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de maryka in 05.05.21 23:42:03
Validat / Publicat: 06.05.21 08:51:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 3006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

33 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Valea Regilor, mormântul lui Ramses al III-lea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

33 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.05.21 08:49:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Opționale' cu plecare din regiunea Hurghada, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - HURGHADA [regiunea]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

​​​

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[06.05.21 08:56:54]
»

@webmasterX:  

Bine, mulțumesc! ​

elenaadina
[06.05.21 09:01:53]
»

Excelent articolul si bine documentat!

Felicitari!!!  

Si pozele sunt minunate!

Cate grade ati prins in Luxor?

Noi am fost odata in aprilie si o data in octombrie.

In aprilie a fost mai cald decat in octombrie. ​ cred ca cel mai bine de vizitat ar fi din noiembrie si pana in martie, dar fiecare cu perioada sejurului programat si norocul care il are...  

Ma bucur ca ati avut o vacanta asa de frumoasa de care va veti aminti cu placere mult timp de acum inainte! ​  ​​​​

robert
[06.05.21 09:21:13]
»

@maryka:  ce tare tu pe malul Nilului în Luxor, eu aproximativ în aceiași perioadă, la izvorul Nilului Albastru!!! Dacă știam îți trimiteam un răvaș într-o sticlă sigilată!

Felicitări atât pentru articol, cât și pentru excursie! ​

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 09:28:00]
»

@elenaadina:  

Mulțumesc frumos!

La Luxor am prins cel mai cald din sejurul nostru în Egipt, cca 28-29 de grade. Destul de bine. În rest a fost frumos, doar că bătea vântul mai tot timpul și era răcoros. Numai bun pentru excursii, dar deloc fain pentru băi în mare.

Noi am fost de la sfârșitul lui martie și începutul lunii aprilie, se pare că atunci e perioada cea mai neplăcută, cu vântul care poate creea neplăceri.

Toate cele bune și vacanțe faine! ​​​​

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 09:32:32]
»

@robert:  

Mersi frumos!

Da, aș fi putut să aștept sticla cu răvaș... tare asta!

Eram doar peste două țări, nu?

Oricum, faine locuri și mi-ar place să repet experiența! ​​

​​​

elenaadina
[06.05.21 10:03:25]
»

@maryka:  Am vazut ca ai facut poze in morminte in Valea regilor, cu ce le-ai facut?

Noua nu ne-au dat voie. ​

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[06.05.21 10:33:48]
»

@elenaadina:  

Am făcut poze cu telefonul. Aparat foto nu este permis.

Chiar și la Muzeul de Egiptologie din Cairo este permis cu telefonul, aveam aparatul foto în rucsac, dar l-au detectat la controlul de bagaje.

Cum nu am găsit cutiile de depozitare, am preferat să plătim taxa pentru aparatul foto 50 lire egiptene, achitat cu cardul, așa că am făcut și mai multe poze!

De atunci, am lăsat rucsacul în autocar și am folosit doar telefonul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[06.05.21 10:46:18]
»

Prețul excursiei n-a inclus și intrările la obiective?  

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 11:17:26]
»

@Rodel:

Ba sigur că da, doar că am vrut să precizez fiecare preț pentru cei care ar dori ceva pe cont propriu.

Înainte de a intra la fiecare obiectiv, ghidul ne dă personal biletele pentru a putea trece prin filtrul de securitate. Inclusiv la micile ateliere de papirus sau alabastru, ba chiar și un magazin cu produse din bumbac, deoarece cu acelea beneficiem de ceva reduceri de preț la eventualele cumpărături.

Dar taxa ​pentru a intra la mormântul lui Tutankhamon sau la piramide, intrarea în Marea Piramidă a lui Kheops se achită pe loc, la fața locului, doar în lire egiptene, 400.

Dana2008PHONE
[06.05.21 11:33:11]
»

@maryka:  Minunat @maryka!

Felicitări!

Articolul este o adevărată lecție de istorie și cultură. Mulțumim frumos!

Fotografiile sunt superbe, m-au lăsat fără cuvinte!

Este fascinant Egiptul din multe puncte de vedere, mi-ar plăcea să ajung acolo cândva. 

Mai sunt probleme cu securitatea turiștilor? Știam că deplasările se fac cu persoane înarmate și că autocarele sunt o țintă...de asta mi-e frică.​

Călătorii plăcute! Numai bine! ????

RodelPHONE
[06.05.21 11:53:53]
»

@maryka:  cât  ar fi in euro sau dolari?  

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 12:01:48]
»

@Rodel:  

Dacă vorbim despre taxa de la piramide sau mormântul lui Tutankamon, 400 lire egiptene sunt cca 21-22 euro, sau 25 dolari.

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 12:25:44]
»

@Dana2008:  

Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase!

Să știi că nu m-am simțit deloc a nu fi în siguranță, ​nicăieri. Am fost în excursii cu grup organizat, cu ghid, am văzut pe drum, dar și în orașe, foarte multe filtre de control, poliție sau armată, înarmați, evident.

Nu am fost însoțiți nicăieri de alți oameni înarmați.

În Hurghada am ieșit din hotel, am fost cu taxiul-uber, ne-a dus la mall-uri și prin oraș, dar am fost și pe jos, la plimbare și shopping, dar nu am avut nici un fel de probleme. ​ Doar că absolut la toate obiectivele, inclusiv la intrare în hoteluri, de fiecare dată, sau chiar mall-uri, se face controlul de securitate și la bagaje, exact ca la aeroport.

O vară frumoasă îți doresc, călătorii faine! ​​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RodelPHONE
[06.05.21 13:54:37]
»

@maryka:  mulțumesc!  

RodelPHONE
[06.05.21 14:04:23]
»

@maryka:  ai scris ca ati folosit Uber. Cam cât a costat până în oraș?   Se poate plati si cash sau numai cu cardul?  

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[06.05.21 14:18:23]
»

@Rodel:

Uber-ul este mai ieftin decât taxi-ul.

Am plătit pentru 20 minute în afară orașului vreo 50 lire, adica vreo 5-6 euro. Se poate plăti cash.

RodelPHONE
[06.05.21 14:33:52]
»

@maryka:  mulțumesc pentru răspuns! Am emoții înainte de plecare. Sper să fie testul bun!

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[06.05.21 14:42:09]
»

@Rodel:  

Cu siguranță!

Vă doresc o vacanță frumoasă! ​​

k-lator
[06.05.21 17:20:25]
»

@maryka:  Iată că am mai văzut încă o dată Luxorul prin articolul și pozele tale Eu am  fost în Egipt în perioada 17 - 24 aprilie acest an, iar în excursia asta pe data de 20 aprilie, când am prins temperaturi de 41 de grade C .

Voi ați cumpărat excursia de la agenția prin care ați cumpărat și vacanța sau de la o agenție/ghid local? (m-am întors la articolele tale anterioare, unde ziceai că v-ați interesat de excursii). Noi am luat excursia cu 91 Euro/persoană, dar cred că dacă achiziționam prin agenți locali puteam să negociem și mai bine. Ghinion de neșansă, pentru noi, ca să zic așa!

Felicitări pentru articol și pentru pozele minunate! Să ai vacanțe tot la fel sau mult mai frumoase!

irinad
[06.05.21 19:13:14]
»

Încă o excursie minunată, încă o zi ostenitoare, dar care a meritat efortul pe deplin. Iar articolul tău extrem de documentat, lesne de citit şi foarte edificator îmi dă ghes, ca în cazul în care voi ajunge şi eu acolo cândva, să-l iau cu mine drept ghid. De fotografii nu prea mai am eu ce să zic, e de ajuns doar ca privitorul să-şi arunce ochii pe ele şi va înţelege cât de bine ai surprins multe file de istorie din bătrânul Egipt.

Felicitări pentru excursie şi articol, aştept cuminte următorul review! O seară plăcută îţi doresc!

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 20:40:25]
»

@k-lator:  

Mă bucur pentru că vorbim despre aceleași lucruri,     mă bucur pentru vacanța voastră!

Egiptul este una din opțiunile cele mai bune de luat în calcul, acum, în această perioadă dificilă, de aceea am și hotărât să mergem acolo, asta deși ne doream de foarte multă vreme. Și iată că toate se întâmplă la vremea lor.

Noi am fost la sfârșit de martie, început de aprilie, vremea a fost foarte frumoasă, nici un nor pe cer, doar că vântul era tare răcoros. Nu era bine pentru baie, În schimb a fost perfect pentru excursii. Doar la Luxor a fost ceva mai cald, la Cairo a fost bine.

Da, am fost cu agenția parteneră a celei de la noi, poate mai scump, dar asta e, am avut în schimb parte de explicațiile foarte pertinente ale ghidului nostru în limba română.

Toate cele bune și o vară frumoasă!

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 20:45:32]
»

@irinad:  

Mulțumesc frumos!

Dacă îți dorești, sigur veți ajunge și voi acolo, așa cum te știu, îți vor plăcea maxim și „pietrele” astea!

Poate acum mai mult ca oricând, este o destinație destul de sigură, posibilă din punct de vedere epidemiologic. Pentru că asta e, acum altfel se pune problema unei vacanțe, trebuie să ne reorientăm spre alte meleaguri, poate...

Sigur că „vânez” deja toate știrile pentru un anume loc, dar nimic nu e sigur de pe o lună pe alta.

Te pup cu drag, o seară faină!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[06.05.21 21:02:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marykaAUTOR REVIEW
[06.05.21 21:56:32]
»

@webmaster:  

Mulțumesc mult! ​

krisstinnaPHONE
[07.05.21 17:51:12]
»

@maryka:  Acum reușesc să îți trimit un pupic și să te felicit pentru articole și poze! ​​

k-lator
[07.05.21 22:58:08]
»

@Dana2008:  

 Mai sunt probleme cu securitatea turiștilor? Știam că deplasările se fac cu persoane înarmate și că autocarele sunt o țintă... de asta mi-e frică.

 

Chiar nu trebuie să ai nicio teamă. Este adevărat că la orice obiective treci prin detectoare de metale și există posturi de control la care vezi oameni înarmați, dar excursiile se fac cu microbuze/autocare și ghid - un om normal și fără pușcă la purtător

Toți oamenii aceia înarmați există tocmai pentru siguranța turiștilor. Egiptul rămâne o țară care trăiește în principal de pe urma turiștilor, așa că nu-și (mai)” permit” atacuri teroriste.

Eu îți recomand să vizitezi Egiptul fără frică, vei fi în siguranță!​​

nicole33
[07.05.21 23:53:25]
»

@k-lator:  

Este adevărat că la orice obiective treci prin detectoare de metale și există posturi de control la care vezi oameni înarmați, dar excursiile se fac cu microbuze/autocare și ghid - un om normal și fără pușcă la purtător

Nu este chiar aşa şi nu este corect să generalizezi.

În funcţie de numărul turiştilor din grupul respectiv se alocă sau nu un poliţist în civil ÎNARMAT.

Am făcut excursia la Cairo cu autocarul şi am fost păziţi de un poliţist înarmat. Într-adevăr, ghidul nu era cu "puşca la purtător" .

Excursia la Luxor am făcut-o tot cu autocarul şi ghidul a fost convins până în ultimul moment că vom primi din nou însoţitor înarmat, ​dar nu s-a întâmplat acest lucru. Habar nu am din ce motiv, cert este că eu m-am bucurat pentru că am profitat de prima banchetă din spatele şoferului, reţinută pentru poliţist.

Pe drumul de întoarcere de la Luxor, noaptea, a fost singura ocazie în care nu m-am simţit în perfectă siguranţă​ din toate vacanţele petrecute în Egipt. A existat o porţiune de drum cu lungimea de câţiva kilometri în care nu exista semnal la telefoanele mobile. Eu navigam pe net şi am sesizat că nu mai aveam reţea nici pentru voce. Privind pe geam, că pe telefon mă uitam degeaba, am fost surprinsă să văd semne de circulaţie care atenţionau tocmai asupra lipsei semnalului reţelelor de telefonie mobilă. Habar nu aveam că există asemenea semne de circulaţie şi doar conduc de la 18 ani . În acel moment mi-am imaginat, că, dacă aş intenţiona un atac, acela ar fi locul perfect, victimele neputând solicita vreun ajutor. Nu s-a întâmplat nimic, nu am văzut nimic suspect, a fost doar puţină paranoie din partea mea.

Toți oamenii aceia înarmați există tocmai pentru siguranța turiștilor. Egiptul rămâne o țară care trăiește în principal de pe urma turiștilor, așa că nu-și (mai)” permit” atacuri teroriste.

Absolut de acord.

Din acest motiv, ei fac tot posibilul pentru a preîntâmpina orice incident în care ar putea fi implicaţi turiştii străini. ​​​​​​​

nicole33
[08.05.21 00:10:38]
»

@Dana2008:  

Este fascinant Egiptul din multe puncte de vedere, mi-ar plăcea să ajung acolo cândva.

Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi

Lăsând gluma la o parte, anul acesta mi se pare cea mai bună oportunitate de a vizita Egiptul, datorită preţurilor extrem de avantajoase şi mulţi compatrioţi nu au ezitat deja să abordeze această destinaţie.

Egiptul are enorm de multe de oferit fiecărui tip de turist, iar o alegere inspirată garantează succesul unei vacanţe perfecte. ​

Mai sunt probleme cu securitatea turiștilor? Știam că deplasările se fac cu persoane înarmate și că autocarele sunt o țintă... de asta mi-e frică. ​

A trecut suficient de mult timp de la cele mai recente incidente, iar egiptenii depun toate eforturile pentru evitarea acestora pe viitor.

Faptul că la Cairo am fost însoţiţi în autocar şi permanent pe durata excursiei de un poliţist în civil înarmat mie mi-a dat o senzaţie de siguranţă. ​

​Am ieşit de mai multe ori singuri seara prin oraş, în zona cu magazine şi terase şi nu am avut niciun moment de teamă sau nesiguranţă.

Şi eu îţi recomand o vizită în Egipt pentru că MERITĂ! ​

​​​​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[08.05.21 00:22:17]
»

@maryka:  

Felicitări pentru vacanţă şi pentru review!

Citind parcursul excursiei la Luxor, extrem de bine documentat şi descris, îmi amintesc perfect excursia similară făcută şi de mine în urmă cu aproape trei ani, cu ocazia primei mele vizite în Egipt, posibil chiar cu acelaşi ghid .

Perioada aleasă de tine a fost una perfectă pentru excursii, temperaturile fiind încă suportabile. Eu am crezut că mă topesc la propriu din cauza căldurii, iar la templul din Karnak căutam cu disperare umbra oferită de coloanele antice. Şi asta în ultima săptămână din septembrie.

L.E. Felicitări și pentru fotografiile postate! Vizionarea acestora am amânat-o pentru dimineața la cafea

marykaAUTOR REVIEW
[08.05.21 09:31:44]
»

@krisstinna:  

Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-a plăcut, te pup și eu!

​Succes la rapel! ​

marykaAUTOR REVIEW
[08.05.21 09:42:35]
»

@nicole33:  

Mulțumesc mult pentru aprecieri!

Și eu sunt convinsă că am ales una din cele mai bune perioade ale anului, în special pentru excursiile atât de frumoase din Egipt. Fără ele nu are sens călătoria acolo, din punctul meu de vedere. Sigur că nu toți pot, sunt istovitoare, mai ales dacă este cald, tocmai de aceea trebuie o bună informare înainte de a pleca. Astfel nemulțumirea este mai mică.

Marea Roșie este minunată, iar cei care iubesc marea și coralii au ocazia să se bucure din plin de ea. Pentru noi a fost cam rece atunci, dar ne-am bucurat s-o admirăm doar din primii metri.  

Toate cele bune, în așteptarea verii frumoase, cu alte călătorii reușite!

nicole33
[08.05.21 10:08:32]
»

@maryka:  

Și eu sunt convinsă că am ales una din cele mai bune perioade ale anului, în special pentru excursiile atât de frumoase din Egipt. Fără ele nu are sens călătoria acolo, din punctul meu de vedere. Sigur că nu toți pot, sunt istovitoare, mai ales dacă este cald, tocmai de aceea trebuie o bună informare înainte de a pleca.

De informat, m-am informat şi eu, pentru că altfel nu aş fi ales o vacanţă în a doua jumătate a lunii septembrie, când speram ca temperaturile să fie mai suportabile. Şi au fost la Cairo, dar nu şi la Luxor .

Nici eu nu concepeam să nu văd Piramidele sau mormintele din Valea Regilor cu ocazia primei vacanţe în Egipt, pentru că doar plajă, mâncare şi băutură, chiar mult mai bune, găseam cu uşurinţă în Turcia mea dragă.

Pentru a vedea şi minunile Egiptului şi a mă şi relaxa la plajă, am ales un sejur de două săptămâni şi am făcut excursiile "istorice", lungi şi obositoare, câte una pe săptămână. Pot spune că a meritat fiecare bănuţ şi fiecare oră interminabilă petrecută în autocar.

Surpriza maximă pentru mine a constituit-o incredibila lume subacvatică a Mării Roşii, m-am îndrăgostit de snorkeling şi de peştişorii foarte coloraţi, astfel că următoarele vacanţe au fost doar pentru relaxare şi peşti. Vii, nu pe farfurie .

​Abia aştept să ajung din nou în Egipt! ​​​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, irinad, k-lator, maryka, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12927603721619 sec
    ecranul dvs: 1 x 1