ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2021
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

În afara resortului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acum aproape doi ani când am contractat sejurul egiptean la care am ajuns săptămâna trecută - vezi impresii - am avut în plan mai multe excursii opționale din care cel puțin una trebuia să fie Cairo. După ce s-a închis lumea în 2020 nu mai eram sigur nici dacă voi mai ajunge vreodată la resort. Așa că după ce însfârșit am reușit să plecăm mi-am zis că nici nu doresc să mai ies din resort pur și simplu m-am bucurat că am putut ajunge acolo pentru odihna binemeritată după un întreg an pandemic.

Observând însă că drumul de la aeroportul din Hurghada până la resort este scurt și nu trece nici măcar prin oraș mi-am zis măcar o minimă idee să-mi fac cum este în afară. Simbolurile Egiptului le-am lăsat pentru următoarea excursie solo care sper să nu mai fie atât de departe în timp și va fi exclusiv dedicat pentru acestea.

Posibilitatea excursiilor de toate felurile, toate direcțiile cu diferite durate și pentru toate buzunarele sînt foarte disponibile atât în resort cât și în afară. În primul rând turistul va fi abordat de diferiți intermediari în interiorul resortului. Pe urmă fiecare tour-operator își are agenții săi de vânzări care zilnic se află în recepția resortului ales. Nu în ultimul rând excursiile se pot achiziționa și singuri apelând fie la recepție fie la diferite centre în resort. În afară este aceeași situație, fie ești abordat direct în stradă fie abordezi tu problema la vreo agenție/intermediar. Care este mai ok, care mai sigur, care mai convenabil? Greu de spus la o asemenea ofertă.

Sînt ferm convins că excursiile cumpărate din alte surse decăt cel al tour-operatorului par mai convenabile, dar există și anumite mici diferențe/riscuri să zicem. Eu voi enumera câteva excursii din oferta unui tour-operator. Cele mai scurte excursii sînt cu destinațiile apropiate. Prețul la copii este de regulă jumătate sau un pic mai mult de jumătate (de ex la 60 $ copilul va plăti 35$) Prețurile pe pliantul primit erau în dolari și nu sînt chiar bătute în cuie se pot negocia.

Astfel o ieșire în Hurghada este 20$ (4 h), Cairo 90$ (24 h), Cairo avion 300$, Cairo+Alexandria 190$ (2 zile), Luxor 90 $ (16 h), Nil croazieră 4 zile 400$, Aswan 2 zile 200$, mânăstirile Sf Antoniu și Pavel 19 h 75$, deplasare cu mașini de teren, cămile, vizitare beduini, etc 10 h35$, moto safari 45$, extreme karting 75$, minisafari 45$, echitație 50$, Hurghada seara 60$, excursie pe vas, schufundări, insula Orange 30$, croazieră regală (cu multe facilități extra inclusiv masaj) 65$, scufundări în adâncime cu tub oxigen 60$, cursuri scufundări 4 zile 370$, Veneția Egiptului 45$, pescuit profesional 1 zi 75$, plimbare cu batiscaful 45$, corabie de pirați 1 zi 85$, aqua park Hurghada o zi cu prînz 55$, Aqua drive oceanariu plus aqua parc 75$, Grand Aquarium 35$, Orașul de nisip 35$.

Bineînțeles prețurile par prohibitive dar fiecare va alege de unde vrea și ce vrea poate negociază direct la tour-operator poate ia din altă parte în fine și Egiptul este o țară liberă. În cazul agenților de la tour-operatorul nostru (foarte politicoși de altfel au rezolvat pentru noi și alte probleme diferite decât excursiile) au avut câteva oferte mult reduse față de pliantul prezentat. Dar cum nu am dorit să lipsesc prea mult din resort și de lângă familie am ales doar o simplă excursie pe mare cu 2 opriri pentru scufundări, pescuit, prânz și siesta pe insula portocalie cum se spune. Am plătit 30$ cu cardul pe un dispozitiv POS mobil (mi-a venit să râd este atât de slab netul chiar și în recepție încât plata s-a reușit doar după a doua încercare) ca și cadou am primit excursia din Hurghada. Deci 2 excursii pentru 30 $. Mult, puțin? S-ar putea chiar și mai ieftin dar eu scriu aici că nu a fost mult.

Excursia din Hurghada a durat o după masă de la orele 14.00 aproximativ până la 18.30. Să nu vă gândiți că excursia gratuită este ceva foarte benefic cu turistul iar după aceasta vei știi istoria Hurghadei pe de rost și vei găsi orice obiectiv turistic chiar dacă cineva te trezește din somn. Clar excursia are rosturile sale comerciale și este axat pentru a aduce cât mai mult profit organizatorilor/sponsorilor și o mică idee turistului despre oraș. Nu este un secret și nimeni nu se va supăra că scriu asta, este adevărul și reclama/sufletul comerțului cum se spune. De această mică idee aveam nevoie și nu m-am supărat deloc dacă 2/3 din excursie s-a desfășurat în magazine. Știam asta dinainte, timpul l-am folosit comparând prețuri, observând și am și cumpărat una alta. Dar să povestesc puțin despre scurta latură turistică:

Prima excursie

Părăsind resortul am parcurs până la un punct același drum de aeroport. După care însfârșit am observat ceva nou chiar dacă acel nou pentru mine sînt suburbiile Hurghadei cu cei 160000 locuitori (populatie care se umfla in sezonul aglomerat) Parcă văd aceleași blocuri cu 4 etaje ca acasă diferența fiind că lipsește verdeața cu desăvărșire aici. În zonele rezidențiale în care unele clădiri arată foarte bine altele ca după bombardament un lucru comun este terenul dintre clădiri pline cu moloz, gropi, cratere în trotuare o aventură circulația noaptea.

Opririle comerciale erau trei la număr un magazin de uleiuri și parfumuri pe nume Nefertiti (am ascultat cu interes toată prezentarea mărfurile expuse, am pus întrebări, produsele sînt foarte interesante dar nu am cumpărat nimic deoarece orice produs mi se părea la un preț prea mare pentru buzunarul meu) Următoarea oprire era destul de interesantă un magazin cu de toate dar în principiu souveniruri pe nume Nile Pharaos Souvenir. Aici deja am mai luat câte ceva aveam nevoie neapărat de un echipament de snorkeling, magazinul nu este nici cel mai ieftin dar nici cel mai scump văzut de pe aici. Am folosit card aici iar ceea ce am cumpărat era la un preț mult mai mic decât acasă. Al treilea magazin era chiar în buricul târgului în centrul Hurghadei doar souvenir bineînțeles fără plată card dar prețuri absolut simțite de la câțiva lei (1-2 lei) în sus.

Opririle din punct de vedere turistic

Ați ghicit nu au fost multe dar adevărul este că fostul sat de pescari nu prea are prea multe obiective de acest gen. Comoara lor națională este marea, lumea subacvatică și de ce nu nisipul din deșert?? Pentru mai mult mai exact pentru simbolurile Egiptului mă voi deplasa exclusiv pentru acestea, sincer 23-24 h pentru Cairo (ore din care mai mult ești pe drum) este foarte obositor și nu îmi place să văd totul pe fugă. Mi-ar trebui o zi doar pentru muzeul din Cairo.

O primă scurtă oprire am făcut într-un loc de unde se poate admira coasta mării Roșii un restaurant de când există Hurghada pe nume Felfela și plaja cu același nume care este publică și contrar ceea ce am citit despre măsurile de covid din Egipt era și deschisă. Cu mic și cu mare bălăceaau în marea roșie care este de fapt foarte albastră. Denumirea de mare Roșie a fost dată de marinarii de demult datorită unor zone în care viețuiau fie bacterii fie existau zone cu prezența unor minerale de această culoare. În rândul populației se discută și despre anumiți raci de culoare roșie. În fine și restaurantul Felfela a avut de suferit din cauza pandemiei a fost mult timp închis, dar la momentul vizitei se putea servi masa acolo.

Următoarea oprire a avut loc unde altundeva decât la Hurghada Marina. Ușor de găsit pe hartă, ușor de găsit și în realitate. Discutăm despre un port turistic înființat de când Hurghada a devenit mai mult decît un loc în care pescarii se odihnesc după munca de zi de zi. Poate fi cartier, oraș în oraș dar ca să intri în Hurghada Marina există o poartă de securitate. Ce găsim aici? În primul rând cei care își permit să-și țină ambarcațiunile pe aici vor trece. Dar majoritatea au o afacere să zicem turistică puțini își țin bărcile iahturile doar pentru dragul de a le parca aici. Debinde de zerourile din cont.

Pe urmă găsim o activitate de plimbare/observare extraordinară pe bulevardul-promenadă. Pe de o parte admiri ambarcațiunile sincer nu văd în fiecare zi și este interesant pentru mine pe de altă parte dinspre oraș restaurantele/terasele cam trag cu ochiul spre tine. Și asta la propriu deoarece reclamele vii te abordează și ar învăța orice limbă din lume doar să le treci pragul. Ce am văzut la restaurante? Prețuri de la simțite până la foarte simțite. De ex. la un restaurant ok (toate mi s-au părut ok la Hurghada Marina) imaginați-vă un fel principal la 30 lei, pizza la 20 lei, o salată cu de toate cu 7 lei, o ciorbă la 8-10 lei, adevărat a existat și un meniu sofisticat la 100 lei. Prețurile au fost calculate de mine la cursul din ziua respectivă din lira egipteană, am făcut poze la mai multe meniuri și nu am observat diferențe majore. Dacă vezi asemenea prețuri într-un asemenea loc cum este afară? Mult mai ieftin m-a încântat articolul colegei AFA roth despre excursia pe cont propriu din Egipt. M-a impresionat mai ales că articolele ei le-am citit chiar acolo în Egipt.

În Hurghada Marina mai găsim magazine, hoteluri dar mai ales posibilități de petrecere a timpului liber pe mare în diferite excursii. După ieșirea din Hurghada Marina am circulat pe jos pe o porțiune foarte scurtă până la piața de pește și fructe. A fost o experiență, pe stradă trebuie să ai grijă să nu te calce vreun vehicul noroc că se claxonează la fiecare fracțiune de secundă. Cool în orice caz de asemenea nu vezi o mașină nepălită sau nezgâriată măcar. Ceea ce am citit despre asta până acum este real toate sînt bușite zgâriate măcar un pic. Spectacolul străzii de asemenea l-am găsit foarte interesant pe lângă mulțimea colorată comercianții își expun mărfurile în plin trotuar nu contează dacă carnea sau altele de asemenea stau pe asfalt pe o pungă sau un ziar eventual. Unii comercianți mai grijulii își acoperă marfă ei de la aceștia aș lua ceva (dar nu carne) dar de pe asfalt clar nu. Pentru poze e ok.

În piață de fructe și pește El Dahar este interesant din nou dar mai ales mirosul este interesant, noroc cu masca care mai oprește din mirosuri. Lumea poartă masca și nu prea ciudat că sînt așa puține cazuri de covid acolo, căldura să fie de vină sau prea puține teste? . În fine pentru mine piața în poze este ok în realitate parcă n-aș cumpăra de acolo, există o lipsă a oricăror norme sanitare. Afară era un nene care avea un fel de căruț cu un cazan de lemne montat pe el fierbea un soi de cartofi dulci în coajă.

Moscheea Al Mina se află foarte aproape de port și piață o minune arhitecturală de asemenea datorită celor două minarete înalte se poate observa din mare îndepărtare de pe mare. Moscheea a fost construită în 1968 și este cea mai mare din regiune. Minaretele au o înălțime fiecare cîte 40 metri de asemenea cea mai înaltă cupolă din zona interioară are 25 metri înălțime. Din motive de covid nu se poate vizita pe interior am urcat până la curtea interioară sînt multe informații dar nu se poate intra. Era liberă intrarea dacă nu erau restricțiile. În fața moscheei există o piață foarte încăpătoare.

Nici biserica ortodoxă coptă nu este vizitabilă în acest moment din motive de covid. Din păcate doar în mers puteam oberva obiectivul. Se află la o distanță considerabilă de Hurghada Marina într-o altă zonă al orașului. Seamănă cu arhitectura unei biserici ortodoxe cu elemente ușor futuristice. Majoritatea egiptenilor sînt musulmani undeva între 5-20% sînt (ce exactitate...) sînt creștinii copți.

A doua excursie

Pentru experiența udă m-am pregătit cu haine de schimb, prosop, șepci, set snorkeling, și multă voie bună. Spre deosebire de prima excursie am nimerit printre ruși (sau măcar locuitorii unei țări ex-sovietice) am urmat același drum spre Hurghada Marina și părăsind autocarul am dat imediat de ambarcațiunea cu nume de mezel mai exact Prince Salam sau Salah nu știu exact. Prince Salam este o ambarcațiune turistică cu 3 punți, interior generos, cabine de dormit, bucătărie, 2 toalete și un echipaj pin de umor. După plecare din port ni s-a prezentat vasul. În timpul deplasării se putea servi cafea, sucuri, apă și fursecuri. Pentru o vizibilitate bună am stat în majoritatea timpului pe puntea superioară. După aproximativ o oră de mers a urmat prima oprire pentru scufundări. Este vorba despre scufundări de suprafață cu echipament simplu de snorkeling. Se poate lua echipamentul de pe vas dezinfectat sau echipamentul propriu. Recomand cel propriu dacă există totuși există o pandemie acum. De și au fost turiști care nu au purtat vesta gonflabilă trebuie folosită. De asemenea și labele de gâscă fără ele parcă înnoți pe loc. Zona unde oprește vasul este plin de corali și se poate observa lumea subacvatică. Unul de pe vas face poze și filme non-stop inclusiv sub apă. După excursie se pot cumpăra sau nu este la alegerea fiecăruia. Dar existând un preț cât de cât simțit după negociere nu ar trebui ratată această amintire n-ai de unde să știi când vei înnota din nou în marea Roșie printre corali.

La a doua oprire am avut puțin de furcă cu curenții din mare. M-au îndepărtat oarecum de vas și de grupul de turiști. Imediat a apărut unul din echipaj lângă mine să mă ajute. Până la urmă am dorit să ajung singur înapoi pe vas dar nu a fost ușor contra curentului, era o zi cu vânturi, valuri puternice dar asta nu a afectat vizionarea lumii subacvatice. Sincer înnotul în mare nu este ca pe un lac.

A treia oprire a avut loc cu ocazia unui pescuit. Nu este vorba despre pescuit cu lansete fiecare primește o rolă de fir la capătul căruia este agățată în cârlig momeala. S-a prins și nu prea un turist a prins un șarpe. Exemplarele se aruncă pe urmă înapoi în mare.

A urmat a patra oprire cea de prânz. Prânzul constă în bufet, dar preparatele nu se iau personal. Am cerut salată, pește, un fel de mici, garnituri. Am mâncat pe punte în timp ce vasul dansa pe valuri. Am văzut un turist cu o farfurie zburătoare. Nu, farfuria nu aparținea extratereștilor... Era un prânz simplu puteam să mai iau dar nu am insistat. Urma să o completez la resort. Pornind spre insulele Giftun marea a devenit atât de agitată încât vasul sărea și câte 5 metri erai stropit de apă și pe puntea superioară. Mi-a plăcut foarte mult dar aici mi-am pierdut și șapca luată de vânt cu sigla Dacia dacă o găsește cineva în marea Roșie aștept pm...

Apropiindu-ne de insule se înmulțesc ambarcațiunile. Apare și un chioșc plutitor de fapt sînt comercianți cu o barcă cu motor pe cabină scrie tot felul de reclame în arabă cu coca cola sau alte răcoritoare și chipsuri. Opresc lângă vas urcă cu câte o navetă de chipsuri și cola și merg de la un turist la altul. Pe urmă se deplasează la următorul vaporaș și așa mai dearte.

Insulele Giftun

Insulele se află în apropierea Hurghadei cea mare se numește Kebir cea mică Soraya. Zona este considerată parc național mai mult din cauza prezenței subcvatice de aici. Insulele în sine nu oferă nimic spectaculos mai exact discutăm de un petic de deșert pe apă. Pentru a deveni oarecum spectaculos pentru turiști care sînt aduși pentru o plimbare cu vaporul, barca, s-au meșterit niște locuri de odihnă compuse din plajă, bar/cafenea, terase, leagăne, și multă umbră foarte necesară pe aici. Apa ajunge până la genunchi pe o distanță considerabilă nu știu dacă a fost flux sau reflux care își cam face simțită prezența aici. La resort de exemplu la reflux se retrage și 10 metri în golf. Pe un deal din apropiere pe care se ajunge pe scări de lemn s-au construit adevărate terase suspendate și un loc de belvedere în vârf. Totul s-a construit din lemn și se cam potrivește cu culoarea peisajului. Orange Bay se numește locul.

Cu vaporașul nu se poate ajunge până la mal se lasă în larg și vine un nene cu o barca imensă cu motor în care încap toti turiștii de pe vas. După acostare ne mai deplasăm pe un ponton lung de vreo 300 metri. Înainte de a păși pe pământul insulei se face un control de securitate. Cele 1-2 ore în medie cam atât petrece fiecare grup de turiști se poate face o plimbare de recunoaștere, o plimbare în apă, se poate sta la umbră sau bea/mânca ceva la terasă. Dar majoritatea face multe fotografii asta am făcut și eu plus o scurtă plimbare în afară într-o vale a morții. Așa am numit-o eu lipsește orice formă a vieții acolo și mori de cald. Dar cel mai frumos este să privești de sus de la locul de belvedere.

Noi am petrecut aproximativ 1,5 ore pe insulă. A urmat părăsirea insulei și deplasarea înapoi spre Marina Hurghada. La ora 17.00 am ajuns înapoi la resort, excursia a durat în total 9 ore.

 

Rog frumos acest video la început: youtube

Excursii inspirate vă doresc.


[fb]
---
Trimis de AZE in 24.04.21 02:27:53
Validat / Publicat: 24.04.21 07:39:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 2772 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ambarcațiuni pe mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[24.04.21 12:34:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.04.21 13:35:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

roth
[29.04.21 07:51:28]
»

@AZE:  Pai DA, hai sa o iau usurel:

p7 prezinta Orange Bey de pe mare/ponton, o captura unica, nu imi imaginam niciodata ca asa este din exterior, nu am mai vazut nimic de gen prin alte surse. Pare ceva SF in mijlocul pustiului si este tare interesant

p33 spui ca e rupta din realitatea cartierelor limitrofe din orasele romanesti, daca nu erau oamenii sa vezi tinuta specifica juram ca e poza de pe la noi.

Hurghanda este o destinatie superba, se face lejer pe cont propriu unde gasesti atat cazari cat si obiective pentru toate gusturile. Nu era pe harta mea  neam, voi studia si cu siguranta in una din vacante o sa fiu si acolo. Clar tot cu traista in bat cum imi place mie sa spun, acolo sunt si ghizii vorbitori de romana, cel putin 3 cu care eu am comunicat inainte sa ajung in Egipt.

Acum pentru mine sa faci Cairo ca si excursie din Hurghanda pare chin,   spun asta fiindca drumul este atat de lung incat in maratonul celor 24h nu te bucuri decat de miros de Cairo.

Muzeul este pe departe un obiectiv de facut singur, Piramidela de pe platoul Giza cam 1/2 zi daca vrei sa simti putin locul,   cea mai veche strada/bazar este un obiectiv care cere timp si tot asa. Am stat 3 zile pline si doar am "frunzarit" putin orasul.

Voi reveni cu drag de mai multe ori, vreau sa simt Egiptul si desertul cat o sa pot eu de bine.

Ai avut o zi frumoasa, o excursie cu peripetii si asta te va ajuta sa iti amintesti cu drag de aceasta vacanta.

Cat mai multe pe viitor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
roth
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048861026763916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1