ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ioanina. Un oras, o insula, un nume - Ali Pasa

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A.

Dupa o mica pauza de doua reviewuri in care v-am oferit informatii la cald, de calatorie si cazare in Turcia, in perioada de pandemie, revin cu seria de articole despre circuitul facut anul trecut in luna februarie in Grecia.

Asa ca dupa noaptea petrecuta la hotel Apollon din Metsovo, urmatoarea zi era alocata revizitarii complexului monahal de la Meteora. Dar vechiul proverb ca socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea planificata din Grecia, s-a adeverit si in ziua care a urmat.

Chiar daca ziua precedenta a fost una de primavara autentica, dimineata urmatoare a fost una de iarna in adevaratul sens al cuvantului. A nins toata noaptea si micutul orasel Metsovo s-a gatit in straie noi de un alb imaculat. Chiar daca pentru mine zapada nu a constituit un impediment prea mare, sotia nu a vrut sub nici o forma sa mergem la Meteore. Teama de a nu ramane inzapeziti prin muntii Pindului a condus la o schimbare radicala de plan.

Pentru ca urmatoarea destinatie dupa vizitarea Meteorelor era orasul Patras, pentru a carui vizitare rezervasem doua zile, am apelat la prietenul google pentru o mica schimbare de plan. Intre a vizita Trikala si Larisa sau Ioanina, castig de cauza are aceasta din urma pentru ca se afla in drumul nostru spre Patras. Pentru celelalte doua trebuia sa facem un ocol considerabil si sa ne petrecem ziua mai mult in masina.

Pentru ca Ioanina nu facea parte din planul nostru in acest circuit, am apelat la prietenul mai sus mentionat sa ne ajute cu sfaturi pentru vizitarea Ioaninei. Am gasit pe AFA cateva reviewuri despre Ioanina si despre cel mai important obiectiv turistic al acestui oras, insula fara nume, Nissi sau insula lui Ali Pasa. Sant sincer si recunosc ca reviewurile scrise despre aceasta destinatie de catre Crismis si Carmen Ion, au fost ghizii mei in vizitarea orasului Ioanina si in special al frumoasei insule de pe lacul Pamvotis.

Plecam in jurul orei noua din Metsovo, dupa ce ne luam ramas bun de la patronul hotelului Apollon care ne-a urat calatorie placuta in continuare si invitatia de a reveni ca oaspeti atunci cand drumurile noastre vor trece prin aceasta zona. Zapada continua sa cada in continuare si parcurgem distanta de 50 km dintre Metsovo si Ioanina intr-o ora si jumatate. Pe masura ce ne departam de Metsovo zapada se tranforma treptat in lapovita si pe urma in ploaie. Chiar daca vremea nu parea sa fie de partea noastra aveam certitudinea ca in ciuda acestui impediment vom reusi sa vizitam macar o parte din ceea ce ne propusasem pentru aceasta destinatie, cetatea medievala si insula lui Ali Pasa.

Gasim o parcare cu plata in apropierea cetatii si a lacului Pamvotis. Plata pentru parcare este de doi euro pe ora si se face atunci cand parasesti parcarea pe baza tichetului primit. Ne scoatem umbrelele si ne incepem vizita in acest oras cu un tur in jurul cetatii medievale.

Ajungem si la debarcader pentru a vedea la ce ora sant cursele spre insula lui Ali Pasa. Spre ghinionul nostru chiar in urma cu zece minute plecase un vapor spre insula, urmatorul avand plecarea peste cincizeci de minute, adica la ora 12.

Mai facem o mica plimbare adapostiti de umbrele si intram intr-un mic local de langa lac pentru a savura o cafea. Cu zece minute inainte de ora 12 ne imbarcam pe vaporasul care avea sa ne duca pe vestita insula a lui Ali Pasa. Pretul unei calatorii este de doi euro de persoana dus, iar distanta dintre oras si insula este parcursa in aproximativ zece minute. Vaporasele pleaca din ora in ora din oras si de pe insula. Atunci cand sant asaltati de turisti programul se modifica.

SCURT ISTORIC

-Desi este foarte cunoscuta rivalitatea dintre turci si greci, majoritatea grecilor accepta realitatea si recunosc ca istoria si dezvoltarea acestui oras se invarte in jurul lui Ali Pasa. De origine albaneza, acesta a fost in slujba imperiului otoman. Un militar si un luptator destoinic, mare iubitor de arta si un bun diplomat cam asa ar suna o scurta caracterizare facuta acestui om de catre greci. Fiu al unui sef de clan din Tepelena - Albania, Ali Pasa devine la varsta de 14 ani dupa uciderea tatalui sau, seful unei bande de talhari care se razboia cu ostirile otomane din Albania si Epir. Datorita curajului sau este acceptat de sultan sa faca parte din noua administratie otomana si i se incredinteaza sangeacul Ioanina. Principalele calitati sant neutralitatea religioasa, diplomatia, curaj si vitejie impotriva bandelor de talhari care actionau in zona si ideile moderne pentru dezvoltarea comunitati din Ioanina.

In timpul domniei lui Ali Pasa, Ioanina cunoaste o puternica dezvoltare economica. Se construiesc drumuri, se intaresc fortificatiile, se deschid mine si multe terenuri sant redate agriculturi. Datorita neutralitati sale religioase se construiesc si foarte multe biserici. A fost casatorit cu Kyra Vasssiliki in cadrul unei ceremonii ortodoxe si a avut trei fii.

Despre calitatile negative ale acestui lider legendele vremii il numesc tiran, despot, crud si nemilos. Datorita acestor calitati reuseste sa stranga o imensa avere. Impunea legea, jefuia sistematic locuitorii si ucidea in chinuri pe cei care erau impotriva sa. Printre pedepsele aplicate celor care erau considerati dusmani se numara incendierea si zdrobirea oaselor cu barosul in piata publica. Chiar si femeile din haremul sau asupra carora plana banuiala de adulter, erau bagate in saci si innecate in lacul Pamvotis.

Insa cea mai mare crima comisa de Ali Pasa a fost incendierea si distrugerea din temelii a orasului Moscopole, capitala aromanilor din Albania. Datorita imensei averi pe care a adunat-o acest conducator a vrut sa devina stapanul acestor locuri si sa numai fie in slujba imperiului otoman. Datorita acestor vise marete a devenit persona non grata pentru imperiul otoman care ordona uciderea sa.

Dupa aproape doi ani de la ordinul sultanului pentru inlaturarea sa, Ali Pasa este ucis cu ajutorul unor tradatori din anturajul sau. A murit ca un viteaz cu arma in mana in manastirea Pantelimon, fiind impuscat si pe urma decapitat. Capul sau a fost trimis sultanului si expus la intrarea in palatul Topkapi. Cu bune sau cu rele istoria acestor locuri este strans legata de numele acestui conducator.

INSULA

- Inca de cand am pus piciorul pe aceasta insula am stabilit sa vedem muzeul si in functie de timp, cateva din vechile manastiri ortodoxe de aici. Am hotarat sa alocam doua ore pentru vizitarea insulei.

Chiar la cateva sute de metrii de debarcader, undeva in stanga, se afla manastirea Sf Pantelimon care gazduieste muzeul Ali Pasa. Biletul de intrare este de cinci euro de persoana si primiti si un mic ghid al acestui muzeu, scris in limba engleza. Aici sant expuse foarte multe tablouri cu vestitul pasa, costume traditionale ale acelei perioade, arme, monede otomane, artefacte si diferite obiecte de uz casnic. Printre vedetele acestui muzeu se numara celebra pipa a pasei si pusca placata cu argint aurit pe care este incrustat numele lui Ali Pasa si anul 1804. Tot aici puteti vedea si urmele gloantelor in podea, ramase marturie de la asasinarea pasei.

In cladirea de langa imensul platan unde ii placea pasei sa stea, sant proiectate pe monitoare filme cu evenimente petrecute in timpul domniei lui Ali Pasa. Intr-o incapere este refacuta cu ajutorul unor statuiete scena in care sant inecate femeile din harem banuite de adulter si un baros imens care era folosit in tortura. Chiar daca acest complex muzeal nu este prea mare, aveti nevoie de cel putin 40-50 de minute pentru a vizita toate incaperile si curtea.

Foarte impresionati de ce am vazut ne indreptam spre urmatorul obiectiv manastirea Sf Nicolae Filantropinos. Chiar nu ai cum sa te ratacesti printre casutele albe si micile alei pavate cu piatra. Din loc in loc sant indicatoare care te ajuta sa te orientezi. Ajungem in piata centrala si de acolo ajungem foarte repede la manastire. Aceasta este cea mai mare si mai renumita manastire a acestei insule. Aceasta a fost intemeiata intre ani 1291-1292 si este renumita pentru frescele sale care dateaza de pe la 1500. Astazi se mai pastreaza si poate fi vizitata biserica veche, chiliile si curtea manastiri. Biserica zidita din piatra este impartita in mai multe incaperi; holul de la intrare, trei capele micute, naosul, pronaosul si altarul. Cele mai renumite fresce pictate aici sant Liturghia Cereasca, A doua venire a Mantuitorului si Cei 12 Apostoli. Din cauza ca picturile sant foarte vechi nu este permisa fotografierea in interior.

Timpul trece asa ca dupa aceasta vizita ne indreptam spre urmatoarea manastire Sf Nicolae Stratigopoulos, denumita asa dupa numele familiei care a ctitorit acest lacas. Dupa cateva sute de metrii de urcus ajungem si la aceasta manastire. Santem intampinati de o femeie imbracata in negru, dar nu parea a fi calugarita. Ne pofteste inauntru si imi face semn sa inchid telefonul, fotografiatul interzis si aici. Daca ar fi sa descriu in cateva cuvinte aceasta manastire as spune doar atat -Oda creatorului prin asceza si simplitate. Ramane in continuare un mister cum au fost permise intr-un sangeac otoman construirea si pastrarea unor lacasuri de cult ortodox. Sa fie oare si meritul lui Ali Pasa?

Timpul s-a scurs pe nesimtite si trebuie sa ne grabim spre debarcader pentru a prinde vaporasul de la ora doua. Coboram spre piata centrala si de acolo direct spre malul lacului pe straduta plina cu mici magazine. Puteti cumpara produse alimentare traditionale grecesti, turcesti, suveniruri, produse apicole si multe, foarte multe bijuterii din argint. Numai avem timp pentru cumparaturi, asa ca ne imbarcam pentru intoarcerea in Ioanina. Ne asteapta un drum de peste 250 de kilometri pana in Patras, orasul pe care il vom vizita in urmatoarele doua zile.

Vacante si calatorii frumoase va doresc si sa revenim cat mai repede la starea de normalitate.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de micutzu in 22.03.21 19:56:56
Validat / Publicat: 22.03.21 21:34:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2423 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cetatea medievala Ioanina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [22.03.21 21:42:04] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [23.03.21 07:43:36] »

@micutzu:  Mulțumesc pentru menționarea numelui meu, dar mai ales pentru frumoasele aduceri aminte. Am revăzut cu mare plăcere un loc care mi-a mers drept la inimă, cu peisaje încântătoare și importante crâmpeie de istorie.

Felicitări pentru review și pozele reușite și aștept cu interes impresiile din Patras. ​

micutzuscris / TELEFON [23.03.21 10:23:40] »

@Carmen Ion:  Va mulțumesc și eu pentru vizita și ecou. Si nu în ultimul rand pentru informațiile oferite care mi-au fost de un real folos pentru a planifica pe repede înainte o vizita intr-un oraș despre care nu prea știam multe lucruri. Dupa ce am cititit reviewul dvs și al userului Crismis lucrurile s-au simplificat. Oricum e o destinație în care sa te reîntorci oricand cu placere. Toate cele bune va doresc.

tata123 🔱 [07.04.21 14:56:06] »

@micutzu:  Un loc încărcat de istorie, dar ce istorie...

Dimitrie Bolintineanu a scris un poem narativ intitulat „Zioara” în rândurile căruia este evocat și Ali-Pașa:

Ioanina adoarme pe linul lac al său,

În noapte, tremurândă, sub ghiara unui leu

Ce-ascultă și veghează în somnu-i de durere

Ali Pașa satrapul!

[… ]

Ali Pașa fusese tiran; Să cercetăm!

Era ' nzestrat cu patimi ce noi le condamnăm.

Amorul despre aur, din sufletu-i făcuse

Un apostat fantastic, ce în tiran trecuse.

Al său scop fu averea, puterea un mijloc,

Minciuna, provedința-i, și crima al său joc.

Silit ca să se scuze de ale sale crime,

Se face protectorul principiilor sublime,

Și ascunzându-și gândul de falsitate plin,

Chemă la libertate al său popor creștin.

Reformator fu încă cum hoții pot să fie,

Prădând, și vărsând sânge în oarba-i tiranie,

Și reformând tot lucru, și neînțelegând

Că-acela ce dărâmă, clădește l-al său rând,

El, însuflat de rele, pornind d-al său capriciu

Va să regenereze popoarele prin viciu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, micutzu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂInsula Ioaninei (Muzeul Ali Pașa etc):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05076789855957 sec
    ecranul dvs: 1 x 1