ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 12
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacurile din Sovata, drumeție relaxantă prin labirintul traseelor modern amenajate și bine marcate: Lacul Ursu, L. Tineretului, L. Paraschiva, L. Verde, L. Roșu, L. Aluniș și L. Mierlei

TIPĂREȘTE

Temperaturile ridicate de la începutul lunii decembrie, 12-14 grade Celsius, ne-au scos din casă în natură pentru încă o drumeție.

Astfel, în ajun de Moș Nicolae, am făcut o plimbare prin pădurea de lângă Lacul Ursu din Sovata, care este foarte frumos amenajată, cu multe alei, scări, panouri informative, trasee eco-didactice, pontoane, multe podețe, foișoare, indicatoare, construcții din lemn pentru odihnă, puncte de belvedere și bănci.

În acest labirint, urmărind indicatoarele și marcajele, aveți ocazia de a descoperi multe lacuri cu apă dulce și sărată.

La ora 11 am plecat din Tîrgu Mureș spre Sovata (54 kilometri), iar la ora 12 am parcat mașina în parcarea cu plată situată vis - a – vis de Lacul Ursu.

Parcarea

Taxa de parcare este de 15 lei pentru toată ziua, iar de la ora 13 se plătește mai puțin, 10 lei.

Drumeția

Date tehnice

Dificultate – ușor

Durata – 2 ore cu multe pauze incluse

Marcaje – punct galben, punct roșu, cruce galbenă, cruce roșie

Lungime – 5 km

Diferență nivel – 115 metri

Am pornit pe aleea din partea dreaptă a lacului Ursu.

Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume (40.235 de metri pătrați), unic în Europa care s-a format prin prăbușirea terenului, la data de 27 mai 1875, ora 11.00. Efectul helioterm se datorează efectului se seră produs de stratul subțire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă a lacului este de 17,5 metri. Apa acestuia este indicată în tratarea unor afecțiuni ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice și neurologice. În acest lac se poate face baie la ștrandul amenajat.

Am admirat din mers rațele sălbatice de pe lac, o parte din ele înotau iar cele care erau aproape de noi plonjau pe gheața de la suprafața lacului, erau haioase și drăguțe.

Traseul eco-didactic Ursu

De pe aleea care înconjoară Lacul Ursu ne-am hotărât să intrăm pe traseul care ne purta spre Lacul Tineretului la care nu am fost până acum.

Pe panoul de pe alee sunt multe informații despre traseu, dintre care lungimea acestuia 1200 metri, diferența de nivel 77 metri.

Traseul marcat cu punct galben, este însoțit de panouri eco – didactice. Pe jos era așternut un covor gros de frunze ruginii din pădurea de gorun, carpen și fag. Plimbarea a fost deosebit de plăcută pentru că era cald, frunzele foșneau sub pașii noștri, parcă acel sunet de toamnă a fost ca un bun rămas de la acel anotimp colorat de care ne-am bucurat în ultimele luni.

Ajungem la un indicator care ne îndrumă spre Lacul Tineretului. Aici marcajul se schimbă în punct roșu și începem să coborâm spre Tivoli, ajungem pe stradă după care intrăm iar în pădure, dincolo de stradă.

Lacul Tineretului sau Tivoli este un lac cu apă dulce dar în care scăldatul este interzis. Se poate merge cu barca pe lac în schimb înotul este interzis, probabil din cauza trunchiurilor de copaci care se vedeau în apă din loc în loc.

Aici veți observa o construcție lungă din lemn în fața parcării cu plată amenajate. Exista un ponton generos care cred că este folosit ca loc de plajă vara.

Lângă acest lac este un parc de aventură de a cărui existență nici nu am știut. Acum era închis, din păcate. Cu o tiroliană se trece pe deasupra lacului Tineretului.

Am observat că aici funcționează o terasă și pizzerie, în sezon.

De aici ne-am întors pe unde am venit până în dreptul indicatorului de unde am schimbat direcția spre Lacul Tineretului si am urmat marcajul cu punct roșu prin pădure spre Lacul Paraschiva.

Am ajuns destul de repede la un loc de observare și de odihnă constând într-o construcție cu etaj din lemn foarte frumoasă.

De aici am admirat Lacul Paraschiva care este un lac cu apă dulce și s-a format în mijlocul unei doline și are construit un ponton.

Am plecat apoi spre un alt loc de belvedere unde era construit din lemn un alt loc de observare și odihnă. Aici ne-am intersectat cu marcajul Via Transilvanica.

Am ajuns apoi la Lacul Verde și Lacul Roșu care sunt unul lângă altul, denumite si lacurile gemene, și am continuat traseul până deasupra Muntelui de Sare.

Am ajuns apoi iar pe aleea care înconjoară Lacul Ursu și fiindcă eram fascinați de lacurile pe care le descopeream în premieră, de frumusețea peisajului e toamnă, de atmosfera caldă și relaxantă am hotărât să intrăm pe un alt traseu care înconjoară Lacul Aluniș.

Traseul Lacul Aluniș și Pârâul Sărat

Traseul este marcat cu cruce galbenă și pornește de lângă un parc pentru copii amenajat cu leagăn, tobogan, balansoar.

Format în anii 1970, Lacul Aluniș (Mogyórosi în limba maghiară) este al doilea lac ca importanță din Sovata, are o suprafaţă de 3.670 de metri pătraţi şi o adâncime maximă de 6,4 metri.

Oglinda apei se situează cu 4 metri sub nivelul Lacului Ursu, astfel încât surplusul de apă din acesta se scurge în Lacul Aluniș. Temperatura şi salinitatea Lacului Aluniș sunt mai reduse decât ale Lacului Ursu.

De pe aleea pietruită, la un moment dat am ajuns la un indicator care ne-a ademenit să ne abatem de la traseu și să o luăm în partea dreaptă pe Traseul eco didactic al sării.

Acest traseu trece prin pădure, peste poduri, pe lângă mlaștini sărate și ochiuri de apă și pe deasupra acestora pe traverse din lemn amenajate. La un moment dat am dat de un alt indicator care ne-a îndrumat spre Lacul Mierlei.

Marcajul se schimbă în cruce roșie.

Cum să nu mergem și pe la acest lac cu apă sărată și nămol pe mal, în care m-am scăldat cu mulți ani în urmă. Acum Lacul Mierlei este amenajat cu loc de popas construit din lemn sub formă de amfiteatru.

Scăldatul în lac este interzis conform uni panou. Am văzut că este montată și o cameră video de supraveghere, lângă atenționare.

Aici am poposit câteva minute, am ascultat liniștea, am făcut aerosoli, se simțea mirosul de aer sărat și ne-am bucurat de priveliște.

Este foarte frumos amenajat si foarte curat.

Am continuat apoi traseul, acesta scoțându-ne pe lângă Lacul Aluniș și apoi pe aleea care înconjoară Lacul Ursu.

Acesta a fost drumeția noastră prin pădure și pe lângă lacurile din Sovata, multe dintre ele descoperindu-le abia acum.

Nu am nicio explicație de ce nu am făcut această incursiune până acum.

A fost o zi minunată a cărei frumusețe ne-a umplut sufletul de bucurie.

Recomand tuturor parcurgerea traseelor amenajate din pădurea de lângă Lacul Ursu.

Mai există si Lacul Negru, care este cel mai vechi lac sărat al stațiunii, cu o suprafață de 3.400 de metri pătrați și salinitate de 277%, la care nu am fost pentru că este situat în altă parte a Sovatei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 13.12.20 16:08:29
Validat / Publicat: 13.12.20 17:36:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții HARGHITA / M-ții GURGHIU.

VIZUALIZĂRI: 1284 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 loc de observare si popas Lacul Verde și Lacul Roșu din Sovata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[13.12.20 19:48:12]
»

@Dana2008:  O plimbare relaxanta la care m-as incumeta cu mare placere, mai ales toamna (doar sa nu ploua). Peisaje frumoase, o plimbare pe care sa iti doresti sa o faci destul de des.  

Si am vazut ca are atractii si pentru copii asa incat toata lumea sa fie multumita. Iar pozele nu fac decat sa sustina cele povestite de tine.

Ati facut o alegere inspirata, felicitari, votat cu mare drag. ​​

mihaelavoicuPHONE
[13.12.20 23:43:04]
»

Minunată plimbare. Felicitări!

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[14.12.20 10:28:54]
»

@mishu:  Mulțumesc frumos Mishulica pentru vizită, ecou și aprecieri!

Poți încerca o plimbare pe traseele marcate și pe potecile tematice, a cărei lungime o poți adapta propriei dorințe de efort sau timpului disponibil.

Noi ne-am dus după o săptămână de ploi, dar covorul gros de frunze așternute în pădure ne-a ferit de noroi.

Sovata este pentru noi mereu o alegere inspirată, o locație de suflet aproape de casă.

Călătorii plăcute! Numai bine! ????

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[14.12.20 10:32:30]
»

@mihaelavoicu:  Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri! ????

Rodel
[15.12.20 16:38:42]
»

Frumoasă drumeție! Te-am însoțit și m-am bucurat de tot ceea ce poate oferi natura descrisă de tine, mai ales că eu nu am ajuns încă prin acele locuri. Felicitări pentru impresii și poze!

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[16.12.20 19:58:40]
»

@Rodel:  Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mă bucur că v-a plăcut locul și vă sfătuiesc să-l treceți pe lista de călătorii.

Sănătate! Numai bine! ​

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[17.12.20 19:02:12]
»

@mihaelavoicu:  Mulțumesc frumos!

Sănătate! Numai bine! ​

liviu49
[23.06.22 13:26:14]
»

Anul trecut am fost si noi prin Sovata, chiar daca pentru o ora, dar suficient pantru a ne dori sa revenim, Am fost la lacurile Rosu, Verde, Paraschiva si evident lacul lacurilor din Sovata. E vorba de lacul Ursu care ne -a lasat o impresie deosebita. Nepoata a avut bucuria de a vedea si trenuletul care traverseaza statiunea, dar bine ca n-a plans dupa o plimbare.

Daca ai fost o data in Sovata vei dori sa revii, daca nu ai fost vei dori sa o vezi.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Pe vremea comunistilor circula o poezioara legata de tratamentele balneare din Sovata.

" Haide mama la Sovata

Ca sa mi-l arati pe tata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, liviu49, mihaelavoicu, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Munții Gurghiului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074153900146484 sec
    ecranul dvs: 1 x 1