ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Viscri sau „efectul agheasmă” : nu te face bine dar nici nu te omoară! Turistic vorbind

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Prolog :

Nu știu cum e la voi, dar eu, în fiecare lună octombrie din an, îmi sărbătoresc ziua de naștere. Uite, chiar și azi sărbătoresc asta pentru că, nu-i așa, niciodată în viața mea de până acum n-am mai avut vârsta asta!” Sărbătoresc” sună cam aiurea, în fond și la urma-urmei contabilizez îmbătrânirea-mi, mai degrabă motiv de depresie, nu de chiuială!

Orișicât, voiesc a spune faptul că, pentru a compensa supărarea îmbătrânirii, îmi fac mici plăceri, cum ar fi oareșce excursii pentru că eu n-aș sta acasă nici cât stă calu-n grajd.

De vreo trei ani plecam în Bulgaria, pe motiv de văzut locuri frumoase. Anul ăsta, din cauză de COVID am fost nevoit să renunț în a ieși dintre granițele patriei de-i sunt cetățean și-atunci decis-am să merg în locuri cu o reclamă bună. Din acest motiv am ajuns pentru ca să văd Viscri, devenit celebru pentru faptul că Prințul Charles, descurajat de faptul că nu mai ajunge să urce pe tronul Angliei din cauza longevității mă-sii, și-a cumpărat o proprietate aici. Ca să se răzbune și să aibă unde să se relaxeze de stressul Londrei. Și, fiindcă în familia lui se trăiește o veșnicie și-a luat casa într-un sat românesc, pentru că, nu-i așa, veșnicia s-a născut la sat. Și e o veșnicie la Viscri de n-ai să crezi!

Unde este :

Viscri, este un sat din com. Bunești, jud. Brașov. Raportat la domiciliul meu, amplasat în localitatea istorică de-o știți cu toții, Viscri este la o distanță apreciabilă, pe care poporul român ar exprima-o, plastic, prin sintagma” la mama dracului” , iar GPS-ul, mai concis, a apreciat-o la vreo 250 de km. Că vorbirăm de km, trecem la următoarea constatare :

Cum se ajunge :

Cel mai ușor, auto. Pe frumoasele șosele ale patriei, cazul meu pe relația Mărășești-Ojdula-Tg. Secuiesc- Brașov-Rupea-Viscri. Drumu-i lung, uneori chiar luuuung, adică eu l-am făcut, pe direcția” dus” în vreo 4 ore de mers regulamentar. Cine-i mai Hakkinen, așa, nu recomand, ăștia de la Poliție sunt geană pe noi, amărăștenii de conducem.

De vizitat :

Dac-ai ajuns, ce faci aici? Păi, vizitezi, clar, să vezi ce anume l-o uimit atât de mult pe principele ăla englez, de și-o pus reședință-n buletin la Viscri?! Ei, aici e bai, nu tre' s-aveți așteptări mari, nu de alta, în acest caz dezamăgirile vor fi la fel. Obiectivele de vizitat sunt foarte puțin numeroase și anume, unul!

Clar, Biserica Evanghelică Fortificată. Și, cam atât! O să v-o descriu, mai pe larg, ceva mai jos, atunci o să vă dați seama ce și cum.

Acuma, fără să fiu rău și, mai ales, fără intenția de a jigni : merită să vizitați Viscri dacă aveți prilejul ocaziei, ajungând întâmplător în zonă sau dacă locuiți în apropiere. Altfel, sub nicio formă să nu faceți ce-am făcut eu, să merg patru ore special pentru a vizita acest sat! Pentru că, o spun franc : nu merită!

Deasemenea, este drept că nu locuitorii din Viscri au dat buzna, din satul lor, peste noi, ăilalți, ci, cumva invers! Nu trebuie să fim ironici cu cei ce trăiesc acolo, viața li s-a derulat, ani de zile, după reperele lor, alea simple. Și au și o vârstă, mare parte din ei, care le permite să-și păstreze felul lor de-a fi, pentru cât timp or mai fi. Nu la ei este stressul ci, la noi, ăștia de vrem modernismul peste tot. Deci, cine ajunge la Viscri o face în interesul lui și pe trăirile de le are. Care trăiri este clar că nu este obligatoriu să coincidă cu ale mele, că, de aia e frumos că suntem uniți în diversitate. Fiecare vede și înțelege ce vrea (ce poate). Eu, unul nu regret că am văzut satul dar, la o adică, dacă m-ați mai chema acolo, sincer, m-aș codi ca să mai vin.

Astea fiind zise, eu am plecat, vă salut cu respect, haidi, pa!

Web, te rog : https://www.youtube.com/watch?v=Mptdcx36qZU Chiar dacă e veche, merită!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Să spunem că drumul asfaltat pe care vii la Viscri, dinspre Brașov, se termină, brusc și dintr-odată, chiar la intrarea-n satul unde hălăduiește, rar de tot, Prințul Charles. Terminându-se asfaltul, roțile mașinii vor călca în glodul patriei, chiar exagerat în ziua aia pentru că eu am ajuns cumva după ploaie. Multă ploaie. Vă garantez că glodul va face și aici tot ceea ce face oriunde pe acest glob pământesc : se va întinde și va împroșca peste tot : praguri, portiere, pantofi și, cu un pic de noroc și pe pantaloni.

Satul este unul oarecare, nu are nimic care să te impresioneze. Ba, dacă vreți, pare chiar un pic abandonat. O fi de la părerea-mi că am văzut foarte mulți locuitori etnici? Pentru că, dacă vreți, satul unde locuiește soacră-mea este mult mai frumos și curat! Și cu oameni care ies și-și fac curat în fața porții, își țin gâștele-n curte și vacile-n lanț când și le iau de la cireadă. Și, nimeni nu se extaziază dacă vede o balegă pe șosea, turist fiind.

Boon, la prima impresie Viscri nu primește notă de trecere din partea-mi, este un sat absolut obișnuit, nici mai frumos nici mai urât decât multe altele. Nu m-a impresionat nimic, nicio arhitectură mai știu eu cum, nici vreo construcție cine știe ce. Case vechi, un pic dărăpănate, cu porți din alea, înalte și cu garduri nu foarte în formă.

O uliță lungă, uneori pietruită, mărginită de niște peri bătrâni, ce curg de fructe. N-au frunze câte pere sunt, fructe din alea, mărunte și tari, care-s bune prin iarnă, când se mai moaie.

Pe la unele porți se văd câțiva bătrâni care se uită, nepăsători, la noianul de lume de le tulbură după-amiaza. Unii dintre bărbați fumează liniștiți și se uită la rotocoalele de fum de le scot din plămâni. Lor nu le-a zis nimeni că fumatul ucide, așa că vor trăi neștiutori și vor muri sănătoși.

La câte-o poartă, un cârd de gâște, apărate de gânsacul proprietar al haremului, care se umflă-n piept, desface aripile și face pași amenințători spre noi, turiștii. Nu se știe, poate că vreunul atentează la pudoarea vreunei gâște. Da, nu râdeți, în mod obișnuit bărbații cocalari atentează la pudoarea unor gâsculițe de ne sunt arătate, cu obstinație, la TV. Deci, știe gânsacul ce știe!

Toată lumea se va buluci la Biserica Evanghelică Foritificată, s-o vază ce-i cu ea. Ești ajutat s-ajungi acolo de un mare indicator din tablă, care te-aruncă pe o altă uliță, pietruită, pe care urci, ușor, vreo 300 de metri. Fiindcă sunt rău-cârcotaș, să spun că prin Ardeal veți găsi cu sutele astfel de obiective istorice, deci nu vă așteptați la vreo descoperire wow!

Dacă vreți date stricte despre această construcție le veți găsi pe wikipedia, vă las bucuria de a le citi.

Intrarea costă 10 lei de persoană adultă, 5 lei- elevi, studenți și pensionari. Veți pătrunde în curtea bisericii, dealtfel destul de mică și veți putea vedea un mic muzeu cu articole de îmbrăcăminte a locuitorilor din zonă, o expoziție de obiecte folosite în gospodărie și cam atât.

Pe o altă latură, o expoziție de cahle din teracotă, cu niște afișe care să-ți explice ce, de ce și cum.

Apoi, se poate intra în interiorul bisericii și, de aici, printr-o scară îngustă, în turnul bisericii. De sus veți avea asigurată o priveliște a zonei, o perspectivă amplă a împrejurimilor. Care, da, sunt frumoase! A, la ultimul etaj al turnului este un mecansim de ceas dar care ceas nu este afară, pe turn. Mă rog, o fi fost din vremuri vechi și cu ocazia restaurărilor s-o fi pierdut.

După ce ieși din turn, s-a cam terminat și cu vizitarea Bisericii Fortificate, deci revenim afară-n sat, pe ulițe. Sunt vreo două case la porțile cărora sunt expuse obiecte de îmbrăcăminte-încălțăminte handmade, gen împletituri făcute iarna de mamaie. Oamenii le vând și-și scot un bănuț pe ele, nimic rău în asta. Prețurile sunt cam ' năltuțe, probabil se face comerț după regula” Nu-i prost cine cere 5 pâini, prost e ăla care-i dă!”

Trecem pe lângă cișmeaua satului, una cu ghizd mare, pentru adăpat vitele și, pe lateral, cu o țeavă de unde beau oamenii. Apa curge pe țeavă permanent, jos e o mică baltă, prilej de bucurie pentru alte gâște care se bulucesc acolo. La noroiul care este ce mai contează o baltă?! Cât despre țeava de unde beau oamenii, nu știu voi, la mine-n orașul de-am copilărit io, era o cișmea care avea legată o cană, de robinet. Toți copiii din zonă, după ce ne jucam de nu mai puteam, veneam să bem apă de aici. Și toți beam cu aceeași cană. Doar că, profilactic, cu toții, sorbeam apa pe deasupra torții cănii, că, nu-i așa, nimeni nu bea pe-acolo, deci, nu luai microbi! Ce spuneam de COVID-19?


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

În afara satului, evident, sunt trasee de cicloturism, nu amenajate ci așa, te urci și pedalezi unde te poartă dorul sau pe unde ai bucata de pământ de vrei s-o vezi dacă ți-au mâncat mistreții porumbul încă necules.

Sunt câteva locații unde se poate servi masa. Noi am vizitat una dintre ele, am fost anunțați, politicos, că nu mai sunt locuri la mese. Am intrat, totuși, în curte și am văzut amenajarea, un fel de hambar, micuță, unde erau două-trei mese. Amenajările se voiau rustice dar nu m-au convins că așa-s io, cârcotaș! O roată de căruță pusă-n gard și niște străchini pe masă nu-nseamnă, neaparat, rustic. Și nu numai eu sunt cu filet pe stânga : la o masă, o pereche de consumatori încerca să convingă ospătărița că voiau să mănânce ceva tradițional și nu” cașcaval pane” ! N-am stat să trag cu urechea la ce explicații le oferea ospătărița că nu e frumos, era discuția lor!

Sincer, deși cam chițăiau șoarecii în mațele noastre, nu am fost prea convinși să mâncăm acolo, am stabilit să mai căscăm ochii un pic și pe urmă să plecăm spre Brașov unde vom mânca ceva, o pungă de pufuleți, o eugenie, mă rog, prânz festiv!

În sat mai este și o brutărie unde se fac și se vând pâini din alea mari, ardelenești, totdeauna când le vezi ți se face poftă. Dacă pățiți așa ceva, năvăliți și cumpărați, asta așteaptă și cel de le coace! Nouă nu ne-a fost poftă, când am venit am trecut prin Cernat-Covasna. Dacă nici acolo nu se fac pâini bune, din alea” ungurești” , atunci nu știu unde se mai face pâine bună?!

Dacă te relaxezi? Probabil că cei de stau în București sau în alte orașe mari caută o asemenea locație pentru a-și lăsa nervii pe pauză. Pe mine m-a ferit Dumnezeu de stressul de a sta într-un oraș mare, în Mărășești este liniște veșnică, întreruptă doar de stația de amplificare a vreunui conlocuitor de vrea să ne aducă la curent cu ultimile manele. În rest e așa de liniște de-ți vine să-ți tai venele de plictiseală. Pe lungul venei, nu pe lat, doar ca să ai o ocupație!

Chiar așa, cred că cei din Viscri ar putea face o afacere din a-și vinde liniștea... la kil sau cu suta de grame, depinde în ce zonă stai, în orașele alea mari, zic. Să fie ceva de genul” antiveiozei” , aia de o aprinzi și face întuneric, în miezul zilei, când, deși vrei, nu poți s-adormi de lumină. Zic și io, nu mă luați în seamă, vă rog! Că, de câtă liniște era în Viscri, am luat-o razna!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 15.10.20 17:13:55
Validat / Publicat: 16.10.20 07:28:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VISCRI [BV]

VIZUALIZĂRI: 1018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Nu e o văcuță mov, ca-n Milka, e normală și e din Viscri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.10.20 07:27:49]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[16.10.20 07:48:59]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[16.10.20 09:52:39]
»

@Yersinia pestis Foarte bine sintetizat în titlu „turismul din Viscri” . Un sat din Transilvania care trage acum „ponoasele” unui marketing turistic agresiv. Am trecut prin multe asemenea sate săsești în ultimii ani, de ce nu ar fi și ele la fel de frumoase sau interesante? Bineînțeles că sunt, fiecare într-un fel. Păcat că bisericile fortificate - embleme ale comunității - se degradează în multe sate pe măsură ce trec anii.

Eu am luat „plasă” cu pâinea ​, nu am rezistat tentației.

Numai bine! ​

krisstinnaPHONE
[16.10.20 10:45:02]
»

Yersi:​​

In primul rând "La mulți ani", apoi: Felicitări!!! Știi de ce ​​

​​Noi eram in trecere prin zona, ne-am abătut pe drumul răpciugos de atunci, l-a înjurat sotul pe prinț de nu l-au spălat apele din lumea întreaga, eu oricum nu îl suport din cauza neplăcerilor create Dianei​​

Mai cu seama ca soțul meu e rasist, îti dai tu seama ce a fost la gura lui când am circulat prin acel sat ​​

​​In fine, mi-a făcut plăcerea de a merge in satul cu pricina, am urcat singura in turn, era prea mult pentru el... ​​

Am fost la o brutărie, am și mâncat acolo o prăjitura, am băut limonada și cafea la ibric, am cumpărat și pâine după ce am asistat la coacerea ei. ​​

Desigur ca altădată am cumpărat pâine din Covasna dar sa știi ca și asta a fost foarte, foarte bună, nu ne-am păcălit, el iubește pâinea aia, diabetic fiind ​​

M-a amuzat articolul tău, eu nu am scris despre Viscri, am povestit doar despre brutărie. ​​

Sunt locuri minunate in țara asta, mult peste satul ăsta. Dar, mna, lumea e curioasă sa vadă ce naiba a găsit printul acolo și se buluceste mereu, marea majoritate fiind dezamăgiți.  Toate cele bune vă doresc!

​​

​​

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.10.20 13:01:31]
»

@tata123:  Eu am numai titluri bune, care sintetizează review-ul în sine, asta e, nu pot face nimic altceva, doar sunt atât de talentat!  

După cum am spus satul Viscri nu are nicio vină​! E ca în cazul rechinilor:ei stau cuminți, în oceanele lor, vine omul peste ei și când rechinii atacă, cum să facem să-i exterminăm?!  

Nu ne obligă nimeni să ajungem la Viscri, noi ardem timp, bani șii alte resurse ca s-ajungem aici, doar pentru moftul de a ne declara apoi nemulțumiți! Clar, problema e la noi, ăștia de ne dăm cu părerea despre turism!

Weekend plăcut, mulțumesc că ai trecut pe-aici! ​

​​

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.10.20 13:06:36]
»

@krisstinna:  Sărut mâna pentru urări și pentru felicitări! Și, da, știu eu de ce sunt felicitările!

Cum spuneam, Viscri merită vizitat doar dacă ajungi prin zonă sau ești de pe-acolo, alt efort zic că nu!

​ Asta nu-nseamnă că mă dau cu capul​ de pereți pentru c-am ajuns aici, măcar pentru faptul că acuma știu despre ce este vorba în propoziție când se va discuta despre locație. Și, în același timp, am mai șters o pată albă de pe harta României, deci, tot se cheamă că am câștigat ceva, nu?

Da, ai mare dreptate, noi doi suntem optimiști iremediabili, de regulă transform negrul într-o nunață de gri deschis, spre alb. Că, e mai simplu să fii pozitiv!

Sărut mâna, mulțumesc c-ai trecut pe-aicea! week end plăcut!   ​​

mishu
[16.10.20 20:14:33]
»

@Yersinia pestis

Și, fiindcă în familia lui se trăiește o veșnicie și-a luat casa într-un sat românesc, pentru că, nu-i așa, veșnicia s-a născut la sat.

sa inteleg ca Regina Elisabeta s-a nascut la tara , iar el macar spera sa gaseasca aici vreun elixir care sa-i lungeasca zilele, ca uite el lua Corona, dar mamita s-a ferit .

Pai, La Multi Ani! si sa contorizezi pana dai contorul peste cap .

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[16.10.20 22:38:12]
»

@mishu:  Băi, în cazul ăsta nu prea văd sacrificiul de mamă pentru progenitura ei, ba, chiar nu că nu-l lasă și pe Charles să conducă și el puțin. De-aia-i și cere prințul brelocul mamițichii

- Dă-mi, bre, locul!  Altfel, da, dacă veșnicia s-a născut la sat ,în mod sigur și Viscri are vreun patent de invenții, ceva.

Zoazore
[30.11.20 15:05:10]
»

@Yersinia pestis:  Si uite-asa, iavas-iavas, ajunsai si io la Viscri! Dadui in urma lu' talica, dar macar am stiut pe ce ulia sa merg!

Ca si sat... mno, nici prea-prea, nici foarte-foarte! E si el, acolo, o adunatura de case in care suflete se chinuie (sau nu) sa traiasca! Au gasti, au vaci... Gospodari, nu chiar cu mana-ntinsa!

Ciarlicu-l facu cunoscut in lume si cred ca puse neste elixir la dospit. Ca d-aia trece el din timp in timp p-acolo: sa vaza de s-0  facut au ba!

Acuma... ​​​ voua ce v-o vint de i-ati napadit asa? Nu era mai aproape Braila?

Deh, talica zisasi ca-i eclipsa la noapte! Io fac antrenament de cu ziua, si stinsai lumina-n creerasu' meu sa vaz cu e!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[01.12.20 15:52:02]
»

@Zoazore:  Pă, deh, cum se zice c -a nimerit orbu' Brăila probabil că vom ajunge (iar) in orașul lui Panait Istrati. Doar că am făcut o acoladă pe la reședința lu' Charlie, așa, din curtoazie, poate-o puneam și de-o cafea și Adi de-o consiliere că nah, nu mai ajunge să domnească și asta cauzează la cerebel.  Altfel, sărirăm cu bine de eclipsa asta, mai avem una, pe 14 decembrie și, gata!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076807975769043 sec
    ecranul dvs: 1 x 1