ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Măiestrie din spice de aur la Muzeul Pălăriilor de Paie – Crișeni

TIPĂREȘTE URM de aici

Un obiectiv oarecum inedit în peisajul muzeal românesc îl constituie expoziția deschisă la începutul anilor 2000 în localitatea harghiteană Crișeni - Muzeul Pălăriilor de Paie. Planul vacanței petrecute la Sovata nu includea vizita la acest muzeu, dar plimbarea cu Mocănița (vezi impresii) ne-a schimbat planificarea zilei. Întrucât am mai prins bilete doar la cursa de la ora 14.00 iar limbile ceasului ne arăta că mai aveam câteva ore bune de așteptat am decis să facem o incursiune la acest muzeu în prima parte a zilei.

Localizare și acces. Muzeul este situat în localitatea Crișeni (com. Atid, jud. Harghita), sat aflat la granița județelor Harghita cu Mureș. Noi am venit dinspre Sovata (circa 40 km), prin Sângeorgiu de Pădure, pe DJ 136A – un drum de calitate bună, pitoresc, asfaltat în perioada 2017-2018. Ajunși în centrul așezării în dreptul școlii virăm dreapta, traversăm pârâul Cușmed și parcăm la umbra Casei de Cultură. Imediat la intrarea pe strada Gergely la nr. 229 zărim casa-muzeu, bine semnalizată, imposibil de ratat.

Program și tarif. Muzeul este susținut de o asociație locală și de meșterul Szőcs Lajos și se poate vizita zilnic, în principiu între orele 09.00 – 20.00; Dacă poarta e închisă un înscris te îndeamnă să întrebi la bar. Vizita este gratuită, turiștii având posibilitatea să doneze cât doresc pentru întreținerea muzeului.

Muzeul. Instituția este găzduită de o casă tradițională restaurată formată din două încăperi unite printr-un hol central, pivniță și un pridvor larg. Câteva panouri ne dau informații despre istoria satului și scopul înființării muzeului. În foișor ne „sperie” un personaj construit din paie în mărime naturală, îmbrăcat, încălțat și cu pălărie pe cap, cum se putea altfel – simpatică păpușă. Colecția din interior ilustrează un meșteșug tradițional vechi de secole, desfășurat de familia ctitorului muzeului de trei generații.

„Ghidul” ne întâmpină pus pe vorbă după ce a condus alți câțiva vizitatori; suntem puși în temă cu importanța meșteșugului și detalii în funcție de camera vizitată. Prima încăpere găzduiește o expoziție de peste 100 de pălării din paie (modul de realizare și mărimea arăta rangul social/funcția/meseria posesorului), precum și o serie de centuri/curele din paie. Holul e plin cu o mulțime de obiecte confecționate din paie, de la cele cu rol decorativ, la cele cu rol practic – incredibil câte „chestii” se pot obține din paie uscate. A doua încăpere ne introduce în partea tehnică a realizării pălăriilor – vedem fotografii cu etapele procesului de confecționare pornind de la recoltarea paielor, prelucrarea lor manuală și mecanică, ajungând la produsul finit. Interesante utilajele folosite în procesul de fabricație (presa, mașini de cusut, de întins ș. a.); aici se află și pălăria de paie care a stabilit un record de mărime. Se pare că din totalul meșterilor care prelucrează fibrele/paiele doar 20% sunt pălărieri, restul îl reprezintă împletitorii.

Curtea muzeului. În curte privirea îți este atrasă de o serie de elemente amestecate: foișorul sub formă de pălărie, pietrele (trovanții) cu forme curioase aduse din albia pârâului din apropiere, stâlpi cu plăcuțe indicatoare către orașe din diverse țări (locuri de unde provin vizitatorii), șopronul cu mese pe pereții căruia sunt fotografii de dimensiuni mari care ilustrează procesul de prelucrare/împletire a paielor, o veche pompă manuală de pompieri.

Punctul de atracție îl constituie „poza cu maimuța” , pardon – cu pălăria-gigant; momentul e haios, toți dorim să ne fotografiem sub borurile uriașe care în final ne „înghite” pe toți. În curte există un mic magazin cu produse din paie (pălării, decorațiuni, coșuri, suporturi pentru sticle etc.) la prețuri potrivite. Am achiziționat și noi câteva mărunțișuri din paie drept amintiri (decor) și cadouri.

Concluzii. Meșteșugul împletirii paielor nu e chiar așa ușor cum pare la o primă evaluare, necesită răbdare, îndemânare și precizie în execuție. Produsele obținute erau utilizate în gospodărie în mod uzual sau doar cu rol ceremonial la sărbători. Obiectele realizate de meșteri aduc purtătorului sau peretelui de casă decorat căldura și culoarea materialului natural. Ca o confirmare a continuității purtării pălăriilor de paie în momentul ieșirii din curtea muzeului trec pe lângă noi doi localnici bătrâni care poartă asemenea exemplare de artă. Dacă drumurile vă poartă prin zonă și aveți puțin timp la dispoziție puteți vizita acest muzeu unicat.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.09.20 12:10:18
Validat / Publicat: 14.09.20 12:42:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PRAID [HR]

VIZUALIZĂRI: 858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Țesătură cu paie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[14.09.20 13:17:05]
»

Un muzeu care mi-a placut maxim. L-am vizitat deja de 2 ori. ​​​​

Am prins o data si vizita unei clase de copii scolari, foarte educativ. ​​

​​Sunt doua gazde acolo, una e mai vorbareata si placuta si mi-a facut cadou 2 amintiri impletite pe loc de o doamna care lucra live. ​​

Felicitari pentru articol. ​​

​​Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[14.09.20 14:33:46]
»

Fain muzeu... Merită mai mult zona, de exemplu să dai la pește la lacul Bezid, pe lângă care se trece ca să ajungi la Crișeni.

Acum că am citit articolul, parcă m-aș mai duce odată .

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.20 15:03:01]
»

@Dan&Ema:  Am citit la vremea respectivă articolul tău, știam de existența acestui muzeu inedit în zonă dar nu îl aveam neapărat în plan. Acum s-a nimerit să ajungem acolo, asta e - l-am vizitat Mi-a plăcut ce am văzut și respect munca oamenilor de acolo și dorința de a perpetua acest meșteșug. Obiectele decorative aflate la vânzare erau chiar interesante, iar doritorii de pălării de paie aveau de unde alege.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.20 15:09:20]
»

@Qvadratvus:  Muzeul e interesant și peisajul pitoresc. Într-adevăr șoseaua înconjoară lacul de acumulare Bezid, o poveste tristă pentru localnici marcată prin câteva monumente; ne-am oprit de câteva ori pentru imaginile spectaculoase cu oglinda lacului, erau și pescari și călători campați cu cortul.  

Nu am avut timp suficient pentru a explora satul-labirint Inlăceni sau alte sate din zonă care conservă încă case tradiționale și vechi porți secuiești.

Mulțumesc pentru lectură!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[14.09.20 15:16:59]
»

Zona aparține nucleului hard al secuilor și oricum este foarte potrivită, pentru a observa tipicurile civilizației rurale secuiești.

Mitica49
[15.09.20 15:14:45]
»

Foarte interesant muzeul, un obiectiv ce nu trebuie scăpat din vedere și merită vizitat.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.09.20 10:38:13]
»

@Mitica49:  Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni face parte din categoria muzeelor inedite care aduc în fața publicului expoziții/colecții neconvenționale. Dacă la început sunt puțin cunoscute, pe măsură ce apar articole pe Internet și știri pe canalele tv, vizitatorii încep să se înmulțească.

Aș încadra în această categorie a muzeelor unicat, oarecum neobișnuite ca tematică: Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște (prezentat de @Dan&Ema: vezi impresii), Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște  (vezi impresii), Muzeul Pietrei de la Sângeru-Prahova (vezi impresii), Muzeul Aurului din Brad (articol postat de @elviramvio: vezi impresii) și altele.

​Mulțumesc pentru lectură și aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mitica49, Qvadratvus, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Pălăriilor de Paie [Crișeni, HR]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067677021026611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1