ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 3 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sfântu Gheorghe sau Sepsiszentgyörgy – Un oras mic cu nume mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Si iata ca a venit vremea sa povestesc cate ceva si despre acest minunat oras Sfântu Gheorghe. Am mai povestit alegerea destinatiei, nu am sa revin, plus alte retineri, in fine conteaza doar ca am ajuns in sfarsit si aici (mai fusesem o data in 2007, in interes de serviciu, am stat insa doar o noapte), insa cu amintiri placute.

Avand in vedere ca 2020 a fost un an special, dupa 7 luni in care nu imi vazusem familia decat in conversatiile pe skype, dupa aniversari ratate si un Paste petrecut cu familia tot pe skype, nu-mi doream sa vad aproape nimic, imi doream doar sa ma bucur de ei, asa ca si aceste scurte vacante au fost pentru familie si in rest cate putin. Trebuia sa tin cont si ca aveam si niste obligatii morale fata de colegii de serviciu unde aveam sa ma intorc, avand in vedere ca in masura in care numarul persoanelor infectate crestea in Ro si lumea ne arata cu degetul, vazand mai degraba paiul decat barna, asa ca zilele din Sfântu Gheorghe au fost de relaxare, cu scurte plimbari doar. De ce am ales insa acest oras? M-am uitat pe net la poze din Targu Secuiesc si Sfântu Gheorghe a avut un plus.

Acum inainte sa va povestesc ce am vazut, doar cateva cuvinte despre acest oras aflat pe malul Oltului, si care face legatura intre alte doua orase importante ale tarii, Brasov si Miercurea Ciuc. Prima atestare documentara este din 1332, insa dovezile descoperite duc existenta acestui oras mai in trecut cu cateva secole. In 1461 e ridicat la randul de targ, In 1968 devine resedinta de judet iar in 1982 municipiu. Componenta etnica a acestui oras cu aproximativ 60000 locuitori este 74% cetateni maghiari si 21% romani, restul de cateva procente alte etnii. Mai multe informatii privind istoria si ale date importante ale orasului puteti citi in pagina oficiala a orasului sfantugheorgheinfo.ro

Mai trebuie spus ca avand in vedere numele orasului, in saptamana in care este sarbatorit acest sfant, au loc zilele orasului (va dati seama ca anul acesta nu a fost cazul). In oras pot fi vazute cateva obiective interesante, din exterior sau chiar interior, insa avand in vedere ca noi am fost in perioada de weekend, fie erau inchise, fie ne intorceam in oras dupa ce se inchideau (din acest motiv imi pare rau ca am ratat Expozitia cinegetica a Tinutului Secuiesc.

Muzeul are si doua teatre, teatrul “Andrei Muresanu” si teatrul “Tamási Áron“, dar si Casa de cultura a sindicatelor, aflata in Piata Mihai Viteazu, unde se gaseste si un monument inchinat acestuia. Casa de cultura a sindicatelor nu stiu daca mai este functionala sau nu avand in vedere cum arata si considerand ca in oras se gaseste si Casa de Cultura a municipiului, aflata exact exact langa Pensiunea Lucia unde am fost cazati vezi impresii. Si tot in apropierea pensiunii afla si liceul de arta Plugor Sandor.

Foarte aproape de parcul Elisabeta (despre care am sa povestesc mai pe larg), mai precis pe strada Aron Gabor, se gasesc: Biblioteca Judeteana “Bod Peter” si Centrul cultural al Ungariei, o cladire construita in 1832 (langa care se afla restaurantul unde am mancat noi vezi impresii) dar si Muzeul National al Carpatilor Rasariteni.

Mai trebuie mentionat ca foarte aproape de Sfântu Gheorghe se afla statiunea balneoclimatica Sugas Bai care este administrata de orasul Sfântu Gheorghe.

Cum ne aflam in orasul Sfântu Gheorghe, era foarte normal sa gasim si o reprezentare a acestui sfant, si am gasit-o, si nu doar una ci chiar doua. Am sa incep cu ce-a de-a doua care se afla in apropierea parcului Elisabeta, pe care am descoperit-o in plimbarea noastra prin oras, si care este din cele citite o replica a lucrarii similare din Praga, lucrare realizata in anul 1373. Aceasta a fost dezvelita in 2012 cu ocazia implinirii a 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului.

Prima reprezentare insa a Sfântului Gheorghe este una dintre cele mai controversate, asta prin impactul vizual pe care il are, si am citit un material in care se mentioneaza ca aceasta a fost inaugurata in anii ’90, trecand de-a lungul timpului prin ironii, critici si controverse pro sau contra. Lucrarea este opera unui artist plastic (se pare nu foarte cunoscut) si care a castigat concursul (probabil a cerut cei mai putini bani), astfel incat a rezultat aceasta lucrare in care Sfantul Gheorghe nu mai calareste calul ci direct balaurul (ceva cam grasun) si amandoua personajele se afla in varful unui catarg. Lucrarea a fost si poreclita “Şuşu” care se pare ca ar insemna un fel de “balauras” . Insa cum intotdeauna ce este iesit din comun fie ca iti place sau nu, atrage privirile, se pare ca aceasta lucrare moderna este mult mai cunoscuta decat varianta clasica, si a devenit chiar un brand pentru oras, aparand pe majoritatea materialelor promotionale, iar eu l-am regasit si in marcarea statiilor de transport in comun.

Prima plimbare in seara primei zile in Sfântu Gheorghe a insemnat sa ne plimbam putin prin centru si parcul Elisabeta, asadar am trecut pe langa MAGMA – expozitie de arta contemporana (in fata careia se afla statuia clasica a Sfântului Gheorghe), si langa aceasa se afla: Galeriile de arta “Gyárfás Jenő” (cladirea a fost construita in 1870 si era cladirea fostului tribunal), si in continuare Consiliul Judetean Covasna si Prefectura Covasna (din pacate se faceau ceva amenajari in zona asa ca vederea era ceva cam obturata). Aici se afla si o un minunat loc de promedada pentru locuitori dar si turisti, se afla si Centrul de Informare Turistica, o fantana cu jeturile de apa tasnind din pamant intr-un frumos joc, apreciat nu doar de copii, ci si de adulti (mi-ar fi placut sa ma joc desculta printre jeturile de apa).

Orasul are insa si o sigla mai degraba turistica as putea spune, unde poti pastra amintiri frumoase. Nu mai spun ca in zona parcului se afla numeroase terase, dar si chioscuri unde se vand cunoscutele produse precum floricele, vata pe bat, colac secuiesc si altele de genul.

La intrarea in parc am gasit insa un copac interesant cu o placa pe care scria (in romana, maghiara, engleza): “De la busteni la cherestea, de la piatra la fier. Cateva milenii mai tarziu, am dezvoltat plasticul. Unde ne indreptam? Aliniati piesele pentru a lumina arborele aratand o cale de echilibru intre nevoie de sustenabilitate si avantajele tehnologiei.” Nu am aliniat nimic si nici nu am vazut pe cineva sa o faca, dar mesajul este interesant.

Si daca tot am ajuns la parc, un afisaj aflat pe una dintre laturile parcului spune (in romana, maghiara, engleza) urmatoarele: “Parcul central a fost numit dupa Elisabeta (Sissi), Imparateasa Austriei si Regina Ungariei (1837-1898), una dintre cele mai luminate si mai iubite conducatoare ale Europei Centrale, initial purtand numele jupanului Potsa Jozsef. La inceputul secolului XIX-lea au inceput lucrarile de amenajare in centrul orasului, cand piata de marfuri si animale situata in vecinatatea Bisericii Fortificate, in centrul vechi al orasului, a fost mutata aici, pe teritoriul parcului central de astazi.

Amenajarea parcului incepe in anii 1880, dar pe partea de nord a pietei centrale isi pastreaza destinatia de a gazdui targuri pana in 1933, cand aceasta este transformata la randul ei in parc. Monumentul comemorativ al honvezilor din centrul parcului, opera lui Gerenday Antal, a fost inaugurat in 1875 cu ocaza aniversarii a 25 de ani de la Revolutia din 1848-1849), iar statuia de bronz a contelui Miko Imre (1805-1876), opera lui Bocskay Vince, a fost dezvelita in anul 1998. Pavilionul destinat concertelor de fanfara a fost construit in 1925 si este folosit in zilele de vara chiar si astazi. In partea de sud a parcului se afla arborii plantati in memoria reginei Elisabeta. Pana in anul 1949, in centrul parcului se afla monumentul pe care era arborat drapelul Ungariei, acesta fiind daramat de catre reprezentantii puterii comuniste din acea vreme. Cei doi stalpi funerari din lemn (kopjafa) comemoreaza victimele comunismului. Intre 2006 si 2010, s-a efectuat o ampla lucare de reamenajare peisagistica si modernizare a parcului – s-au amplasat mese de sah si s-au plantat arbusti si plante perene. Langa terenul de joaca se regaseste un panou de informare despre speciile de pasari care traiesc in parc. Statuia de langa lac este opera lui Jecza Peter, intitulata Nike II, care a fost inaugurat in anul 2010. Statuia lui Berde Mozsa (1815-1893), fost lider si personalitate a revolutiei din 1848-1849, a fost dezvelita la data de 15 martie 2017, in fata scarii spre Biblioteca Judeteana “Bod Peter” si este opera lui Gyarmath Istvan.”

Parcul este minunat, locul perfect pentru toate generatiile, incepand cu cei mici care isi gasesc distractia in cele mai nastrusnice feluri, ne-am amuzat vazand un copil a carui distractie era sa isi arunce sapca cat mai departe de el pentru ca mai apoi sa o ia de jos cu dintii precum un catel, si parea ca nu se plictiseste de asta. Insa copiii au si locuri amenajate pentru ei, mai precis, ceea ce mi-a placut, pe asfalt erau desenate fie o tabla de sah sau de tintar, trasee incalcite pentru concursuri intre copii si altele de genul. Sunt si multe statui sau monumente (o sa le vedeti in poze), chiar si o terasa, banci de relaxare si surse de apa pentru insetati, un mic lac cu nuferi pe el si pestisori rosii si aurii ce inoata in acest mic lac, traversat de un pod unde indragostiii cuprinsi de atmosfera isi fac juraminte de iubire.

O plimbare pe strazile orasului nu putea sa ne lipseasca din traseu, asa incat am putut admira unele cladiri frumoase, cum ar fi sediul Directiei de finante a primariei (oare de ce nu ma mir de cladire?), unde se gaseste totodata si o galerie de arta, Centrul de arta al Transilvaniei, altele insa au avut o frumusete in tinerete, acum insa sufera mult, si am descoperit o astfel de cladire interesanta lasata sa se prafuiasca, si despre care am vazut mai apoi ca este sediul postei. Am putut sa “il admiram” din nou pe Sfântul Gheorghe calare pe balaur si amandoi infipti in varful catargului ????, am trecut pe langa Expozitia cinegetica a Tinutului Secuiesc, o casa cu o placa din marmura pe care era mentionat ca aici a locuit o perioada scurta compozitorul Béla Bartók, Biserica Ortodoxa inaltata in 1872 si care poarta hramul Sfântul Gheorghe, Colegiul teologic reformat Székely Mikó unde se gaseste si statuia istoricului Csutak Vilmos.

Si pe final am lasat (intentionat) un obiectiv pe care nu doream sa il ratez, un muzeu despre care stiam ca este inchis, dar macar sa ma aflu in preajma lui si mi se parea ca mi-am atins scopul. Este vorba de Prima Scoala Romaneasca, care se afla in strada Váradi József 47, intr-o zona mai retrasa a orasului, mai spre deal si de unde se vede frumos si orasul. In fata acestei scoli se afla un mic parculet unde se gaseste statuia mitropolitului Andrei Saguna, despre care wiki spune astfel: “Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, Miskolc, Ungaria – d. 28 iunie 1873, [1] Sibiu, Austro-Ungaria) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române.” De altfel gimnaziul de la Brasov inaugurat in 1850 este una dintre cele mai vechi scoli si astazi se numeste Colegiul National “Andrei Saguna” .

Revenind la Prima Scoala Romaneasca care a functionat in acest imobil, aceasta este atestata documentar in 1799 (asa cum este mentionat pe placuta din exterior) si cum aveam sa citesc (muzeul este inchis acum din cauza de guvid…. cred), cuprinde 4 camere: sala de clasa, vestibulul, biblioteca, si locuinta invatatorului. Am cautat pe net si aveti aici un link unde puteti vedea muzeul si citi mai multe informatii, din poze se vede un muzeu interesant cu prezentarea bancilor, a rechizitelor scolare, tablite, caiete, tocuri, penite, stilouri si multe altele, camera invatatorului si cum isi pregatrea acesta lectiile pentru copii, si poate veti regasi chiar unele dintre rechizitele pe care le foloseati cand erati in scoala. mncr.ro/expozitii+expozit ... 20gheorghe.html

Si poate ca nu reprezinta tocmai un obiectiv turistic, insa merita mentionat faptul ca la marginea orasului Sfântu Gheorghe este un centru sportiv modern (ce include o baza de pregatire a clubului de fotbal, o sala polivalenta, un patinoar, terenuri de tenis si un stadion de atletism) si unde se ridica si un nou stadion modern ce va avea o capacitate de circa 8000 persoane, si asta poate si datorita echipei locale de fotbal, cunoscuta cel mai bine sub numele de Sepsi Sfântu Gheorghe (numele intreg e ceva mai lung), o echipa nascuta in 2011, care a pornit din divizia a V-a, si care acum evolueaza in prima liga, finalizand anul cu locul 9 din 14 echipe, fiind totodata si finalista a Cupei Romaniei pe care a pierdut-o in fata echipei mai titrate, FCSB. Eu stiam echipa din emisiunile radio, si am putut sa il informez si pe sot, cred ca mai mult fotbal stiu eu decat el ????. Sa mai fiu putin rautacioasa? Adica putin mai mult decat de obicei, investitia in noul stadion este finantata de guvernul Ungariei (probabil ca exista si ceva investitii interne insa).

Uitandu-ma peste poze am mai descoperit ceva interesant si care initial mi s-a parut o ciudatenie (o sa vedeti in poze), pentru ca mai apoi sa ii aflu rostul. In 2018 aici a fost o campanie masiva de promovare a mersului pe bicicleta, astfel inca au aparut astfel de “locuri service” unde poti face mici reparatii la bicicleta, asta deoarece ai diferite surubelnite, ba chiar si pompa pentru bicicleta si a doua zi pot spune ca am vazut un tatic cu copilul si ii depana bicicleta si atunci am inteles la ce folosea acea “ciudatenie” . De alfel in oras se gasesc piste speciale pentru biciclete si pot spune ca sunt folosite existand multi biciclisti.

Aceasta este doar o particica din acest oras, considerati-o ca pe o inviatie pe care insa o sustin si prin acest filmulet.

 

Web, te rog atasarea acestui film de prezentare a orasului (chiar daca este ceva mai veche, insa nu am gasit ceva mai potrvit) youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 07.09.20 09:07:16
Validat / Publicat: 07.09.20 11:18:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SFÂNTU GHEORGHE [CV].

VIZUALIZĂRI: 4521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Sfântu Gheorghe - reprezentarea clasica a sfantului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Mitica49 [07.09.20 13:48:28] »

Pentru mine o plimbare virtuală, de data asta, după numeroasele vizite făcute în acest oraș în anii din urmă (aflându-ne în Voinești - Covasna la tratament, ani la rând, duminica, în special, trăgeam o fugă la Sfântu Gheorghe). 

Fotografiile mi-au adus aminte cu plăcere de acest mic orășel, curat, liniștit și plăcut vederii.

Felicitări pentru articol!

mishu [07.09.20 13:55:18] »

@Mitica49:  Si noi ne-am bucurat de acest frumos orasel, si indiferent pe unde ne plimbam ziua, seara ajungeam din nou in parc.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​

webmasterscris / TELEFON [07.09.20 15:46:40] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-​​

​​Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

​​

mishu [07.09.20 15:48:11] »

@webmaster:  Multumesc frumos, o zi frumoasa si o saptamana usoara!

krisstinnascris / TELEFON [07.09.20 15:55:18] »

@mishu:  Oare cine a pus acolo cuvintele orașului in limba unei alte țări? In poza 1 zic. Să le fie rusine! ​​

​​Eram curioasă să văd clădirea Postei, e frumușică dar nu înțeleg de ce scrie și in altă limbă in afară de limba română. ​​

Da, eu am o mare problemă din acest punct de vedere, chiar azi am sunat acolo și a răspuns una in limba maghiară, se credea in Ungaria probabil. ​​

Normal că nu le ajut chiar dacă îmi sunt colege, dacă nu vorbește aceeași limbă cu mine trebuie sa suporte consecințele, să pună bani din buzunar pentru greșeli. Toleranța mea e zero pentru românii care nu vorbesc limba română.  M-am enervat iar, deocamdată am citit articolul și am văzut pozele, te felicit pentru vacanță, o să ocolesc orașele astea momentan, ca să nu mă enervez maxim ​​

​​

mishu [07.09.20 16:50:59] »

@krisstinna:  Of @krisstinna! Cam asta este motivul pentru care am ocolit multa vreme judetele Covasna si Harghita, si pana la urma am mers acolo, insa recunosc cinstit, cazarea am ales-o si dupa nume , pensiunea Lucia parca suna altfel.

Dupa cum ai citit raportul demografic nu ne este favorabil 75%maghiari si 21% romani, ca sa nu spun ca in Targu Secuiesc cetatenii maghiari sunt 90%, si poate ca nu as avea nimic de comentat daca nu ar exista de fapt in toate cele un substrat politic, insa am vrut sa ma simt bine in concediu si sa trec peste toate celelalte, asa ca nu imi ramane decat sa iti multumesc pentru vizita si aprecieri, iar in rest, sa speram! ​

nicole33 [08.09.20 07:53:38] »

@krisstinna:  

Da, eu am o mare problemă din acest punct de vedere, chiar azi am sunat acolo și a răspuns una in limba maghiară, se credea in Ungaria probabil. ​​​

Poate ai să râzi, dar îţi dai seama că dacă, prin absurd, ai dori să te muţi acolo cu jobul​​, cunoaşterea limbii maghiare ar fi un must?

Toleranța mea e zero pentru românii care nu vorbesc limba română.  M-am enervat iar, deocamdată am citit articolul și am văzut pozele, te felicit pentru vacanță, o să ocolesc orașele astea momentan, ca să nu mă enervez maxim​

Eu nu cred că generaţia noastră şi cele care vin după noi nu ştiu româneşte​, ci, mai degrabă, refuză să vorbească. În cazul celor mai în vârstă care locuiesc prin sate mici cu populaţie majoritar maghiară, este posibil să nu ştie altă limbă decât maghiara.

Nu este deloc normal ca un cetăţean român să nu cunoască limba ţării în care trăieşte , dar aici vina aparţine celor care au permis ​acest lucru prin oferirea unui învăţământ exclusiv în limba minorităţii respective, ceea ce nu se întâmplă nici în cea mai democratică ţară din lume.

Şi eu evit zonele respective după experienţe neplăcute din trecut . ​

nicole33 [08.09.20 07:57:54] »

@mishu:  

Frumoasă plimbarea ta prin acest oraş. Felicitări! ​

mishu [08.09.20 20:24:22] »

@nicole33

Eu nu cred că generaţia noastră şi cele care vin după noi nu ştiu româneşte​, ci, mai degrabă, refuză să vorbească.

, pentru ca nu au fost incurajati sa o vorbeasca, pentru ca pana la urma totul este politica. Si noi suntem o parte a acestor jocuri politice, si eu am avut mari retineri de a merge in zona, insa nu pot spune ca imi pare rau, am intalnit oameni placuti si nu am avut experiente neplacute, altfel cred ca as fi spus sigur ca nu am as mai ajung in viata mea pe acolo.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

Zoazore [08.09.20 20:54:26] »

@mishu:   Este vorba de Prima Scoala Romaneasca, care se afla in strada Váradi József 47, intr-o zona mai retrasa a orasului, mai spre deal si de unde se vede frumos si orasul. In fata acestei scoli se afla un mic parculet unde se gaseste statuia mitropolitului Andrei Saguna.

Ce ironie a sorții! Prima școală românească într-un oraș majoritar secuiesc!

Ai dreptate că totul e joc politic! Secuii sunt, totuși, oameni buni și harnici. Firește că și la ei sunt ” uscături” . Ca peste tot!

Orașul e curat, luminos, se vede ca oamenii îl iubesc și-l respectă! Oricum, cum treci munții, de la Brașov se simte educația austro-ungară.

​​​

​​

mishu [08.09.20 21:04:23] »

@Zoazore:  Stii ce mi se parea trist? Acest muzeu se afla destul de departe de centrul orasului, de zona fierbinte ca sa spunem asa si poate ca nu as fi stiut de acest muzeu daca nu as fi citit pe net. Acum nu spun ca mi-as fi dorit sa fie stramutat muzeul in centrul orasului, acolo este atat de frumos incat ti-e mai mare dragul sa stai putin pe o banca si sa faci conversatie doar cu tine. Adica, speram sa fiu cu sotul, numai ca el rezolva pana la masina, ca a doua zi dimineata porneam spre casa.

​Dar, mi-a placut orasul si iti multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus [13.09.20 10:41:30] »

Interesantă P02 cu “Şuşu” ...

P. S. Oameni buni, voi realizați că oamenii ăia sunt acolo cam de 900 de ani ? Pe de altă parte avem o istorie comună și asta e... iar pe de altă parte regresul demografic o să ne liniștescă de tot pe toți, în curând. E absurdă perpetuarea asta artificială a divizării. S-au împăcat ei nemții cu francezii, în condiții mult mai dure (nu de alta, dar hai să numărăm de câte ori și-au pustiit reciproc cu armatele teritoriile...).

Istoria comună este un avantaj, astăzi și e păcat că nu încercăm să fructificăm acest potențial avantaj în beneficiul ambelor popoare. Noi românii ar trebui să știm înafară de istoria noastră,   cel mai bine istoria lor, că doar reprezintă procentul cel mai mare dintre naționalitățile conlocuitoare. În loc de asta, fentăm realitatea în aceeași schemă răsuflată și pierdem marele avantaj de a putea fi alături.

Într-o altă ordine de idei: cine știe cât de cât ceva din istoria lor, cunoaște faptul că secuii  au de felul lor o relație particulară cu "stăpânirea", vezi de exemplu episodul [#url=https://ro. wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Siculeni]masacrului de la Siculeni[/#]. Asta e în "gena" lor, indiferent cine ar fi la un moment dat la conducere. Sunt foarte mândri și doresc să fie lăsați în pace de oricine ar stăpâni (o spune istoria lor).

Și la urma urmei drumurile, școlile, stadioanele, centrele culturale, spitalele, ș.a.m.d cu bani din altă parte sunt făcute pentru că nu au existat bani de aici, pentru ele. E normal, doar n-o să rămână în Evul Mediu Comunist numai fiindcă așa ne-ar plăcea nouă.

Nici o problemă,  cât timp o să se frăsuiască cele două naționalități (care se cunosc de apropae un mileniu, reciproc), regulile ecosistemului o să aibă grijă ca acolo unde apar goluri demografice la subtipurile de populații, acestea să se umple cu indivizi veniți din alte părți, de acolo de unde există populații aflate sub presiune demografică.

Mă rog, nu merg mai departe cu discuția fiindă nu e rostul siteului să discutăm politica naționalităților și nu ar fi ok dacă aș continua, din acest punct de vedere.

mishu [13.09.20 12:47:48] »

@Qvadratvus:  Sa stii ca si eu m-am abtinut de la politica pentru ca nu acesta este rostul ei aici, pentru ca altfel, cred ca ar fi curs rauri de astfel de povesti. Mai inghitim in sec, trecem mai departe si comentam dpdv turisic. De istorie m-am tot lovit anul trecut vizitand diferite muzee din Germania si in care istoria include si anii cu cel de-al Doilea Razboi Mondial si necunoscnd limba germana nu stiu daca era de bine sau nu, insa un titlu pe un afis m-a frapat:

"29 ianuarie 1933 democratie, 30 ianuarie 1933 dictatura",

inca nu am ajuns sa povestesc despre acest muzeu, asa ca atunci voi comenta mai multe.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Mitica49, Qvadratvus, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sfântu Gheorghe și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073918104171753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1