ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
1 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biertan și Mihăileni — sau alte locuri de văzut în județul Sibiu

TIPĂREȘTE

Încep cu o urare de actualitate :

-Să trăiești, să fii sănătos

-Să ai gust, să ai miros...

După ce m-am săturat să mă mai izolez / autoizolez pe vremea pandemiei și am ratat/amânat pentru 2021 sejurul la mare în acest an am reluat excursiile de o zi/drumețiile, o activitate turistică destul de sigură din punct de vedere sanitar pe vreme de covid. Am început anul turistic în iulie cu un minicircuit în județul Sibiu în care am vizitat locuri nevăzute de mine până acum.

Acum ceva timp am povestit cât de frumoasă poate fi zona județului între Sibiu și Mediaș mai exact tot ce este accesibil din DN 14, câteva articole le puteți citi aici : vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii -- dar nu am ajuns la Mihăileni care pe lângă frumusețea zonei mai dispune și de un minicanion înscris în patrimoniul național. După Mihăileni alegând căi rutiere numai proaste și foarte proaste dar situate în niște zone de vis am mai vizitat câteva locuri nevăzute Richiș și Pelișor, iar vizita am terminat-o în cetatea medievală din Biertan.

Mihăileni

Pentru a ajunge la Mihăileni din punct de vedere rutier de pe DN14 Sibiu-Mediaș în localitatea Șeica-Mare se virează la dreapta (dinspre Sibiu) pe drumul comunal 141A. După 20 minute de drum șerpuindu-se între dealurile înverzite de vegetația abundentă din această zonă ajungem în comuna Mihăileni. Comuna mai are în componență patru localități Metiș, Moardăș, Răvășel și Șalcău. Dacă este timp nu trebuie ratată o vizită scurtă la Metiș, Moardăș și Răvășel. Fiecare dispune de câte o biserică fortificată evanghelică. Bineînțeles că nu pot garanta că le veți găsi deschise dar sînt destul de intereante și pe dinafară.

În Mihăileni se pot vedea o biserică ortodoxă în centrul localității dar și o biserică romano-catolică. Atracția principală constituie însă rezervația geologică canionul de la Mihăileni pe care însă nu prea recomand din punct de vedere accesibilitate. De ce mai exact, deoarece în afară de indicatorul din centrul satului nu prea găsești nici un ajutor în găsirea obiectivului. Urmează o cărare de țară pe care am găsit doar urme de tractor sau ATV uri totuși m-am aventurat cu mașina nefiind o perioadă ploioasă. Atenție însă la arbuștii de pe margine pot provoca zgârieturi eu aproape am pățit-o zic aproape că zgârietura am remediat-o cu polish.

Ajuns la punctul unde GPS ul îți indică că ai ajuns, doamne ajută: trebuie să găsești canionul. După a doua încercare în a găsi eu și cu băiatul meu am dat de primeleindicii pereți de nisip mai exact sedimente pliocene pe care unii și-au scrijelit numele. Rezervația de 0,6 hectare se află pe malul răului Calva secat la momentul vizitei iar pereții au o înălțime de 5-25m. Datorită vegetației abundente care ascunde mai toți pereții nu mi- s-a părut spectaculos deloc. Dar respectăm existența acestei arii protejate și bifăm locul vizitat. Ulterior am observat că multe fotografii făcute de alți vizitatori sînt realizate în anotimpul rece datorită faptului că se poate vede/observa mai bine.

Bârghiș, Richiș și Pelișor

După părăsirea Mihăileniului am continuat drumul numai bun de rupt mașinile în două (sau măcar de pregătit pentru o nouă vizită în service) și am traversat localitățile componente ale comunei. După Vecerd am intrat pe DC106 până la comuna Bârghiș. În comună găsim un monument isotric este o biserică reformato-evanghelică construită în 1493. Bârghiș se află pe drumul 141 ce leagă Agnita de Mediaș. După drumurile rupte de pe 141A și 106 nici acesta nu era în stare mai bună de fapt era în reabilitare completă eu circulând pe o porțiune de cca 10 km doar pe piatră spartă până la Pelișor.

Pelișorul este satul aparținând comunei Bârghiș datând din 1357. Ca și obiectiv turistic de vizitat este fortificația luterană gotică construită fără turn în secolul XV.

Mult mai bun se prezintă drumul 141B spre localitățile Richiș și Biertan următoarele obiective vizitate de noi. În Transilvania în aproape toate localitățile există doar câte un singur obiectiv turistic o fortificație/biserică medievală. Nici Richișul nu face excepție basilica a fost construită în secolul XIV.

Biertan

Comuna Biertan cu o atestare documentată din 1224 era printre primele așezări săsești din Transilvania. Biertanul dacă n-a reușit să devină unul din cele șapte scaune (unitate administrativă a sașilor transilvăneni) în concurența cu Mediașul și Șeica a reușit totuși să creeze o construcție impunătoare biserica fortificată una care dispune de trei ziduri de incintă. Construcția a început prin anii 1200 după înființarea așezării dar biserica s-a realizat între 1490-1520.

Spre deosebire de celelalte fortificații pe care le-am văzut din exterior la Biertan chiar am făcut o pauză mai îndelungată. Am parcat în centrul aproape gol și am luat-o spre intrare în cetate. Pe terasele din jur am observat puțini clienți, mesele erau distanțate corespunzător.

Intrarea a costat 10 lei de persoană, am intrat pe sub turnul cojocarilor, încăperea unde am plătit este și magazin, în principiu, souvenir sau alte obiecte turistice... După ieșire se poate opta între urcarea pe sub scara acoperită (construita după un model văzut în Sighișoara doar că mai puțin lung) sau plimbarea pe lângă zidurile de incintă începând cu primul cetatea având trei. Urcând scările se ajunge în curtea interioară superioară. Aici am intrat prima dată în biserica construită în stil gotic târziu, purtând mască de și nu am găsit pe nimeni în interior. De remarcat sînt comorile din punct de vedere turistic vechi și foarte vechi altarul (1483) orga (1523) ușa sacristiei (1515)

În curtea superioară imediat după ce urcăm pe sub scara acoperită la dreapta găsim turnul studenților iar la stânga turnul mauzoleului cu mormintele preoților sași. Pe partea opusă în curte găsim turnul catolic este un turn de apărare. Deasupra bastionului estic găsim o încăpere interesantă se spunea carcera și era folosita pentru a închide pentru 2 săptămâni cuplurile care vroiau să divorțeze. Isotria spune că un singur cuplu a dorit în continuare să divorțeze după cele 14 zile restul s-au împăcat.

Coborând pentru a vizita curtea între zidurile de incintă am trecut pe lângă vechea primărie și văzut și vechiul turn al slăninii. Aici se lărgește curtea în fața turnului porții. La dreapta de turnul porții se află toaletele și un restaurant/terasă care era închis din motive de pandemie.

Finalizând vizita sînt convins că și celelalte fortificații aveau câte ceva de arătat din păcate puține stau deschise pentru turiști. Cetatea din Biertan din fericire se numără printre obiectivele care își așteaptă turiștii cu porțile deschise.

Pentru întoarcere am folosit un alt drum mai bun de această dată, porțiunea finalizată 141 și DN14 Mediaș-Sibiu. Am trecut și prin Moșna, aici de vizitat sînt biserica evanghelică-luterană construită în secolul XV, biserica ortodoxă din 1841 și biserica română-unită din 1841.

Deoarece Biertanul are o rubrică separată pe AFA iar noi am vizitat mai multe locuri articolul rog să se încarce într-o rubrică comună (Descoperă România)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.09.20 00:07:31
Validat / Publicat: 06.09.20 10:01:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].

VIZUALIZĂRI: 1162 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cetate Biertan-între zidurile de incintă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [06.09.20 10:00:39] »

Deoarece Biertanul are o rubrică separată pe AFA iar noi am vizitat mai multe locuri articolul rog să se încarce într-o rubrică comună (Descoperă România)

Am preferat totuți secțiunea BIERTAN -- cine se documentează despre Biertan, poate afla (mai ușor) și alte eventuale sugetii de locuri de vizitat

webmaster [06.09.20 10:09:48] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nelu73scris / TELEFON [06.09.20 10:27:32] »

Faine meleaguri în zona noastă! La canion in Mihăileni nu ai intrat până la capăt unde pereții sunt foarte abrupți și înalți? Salut să auzim numai de bine!  

tata123 🔱 [06.09.20 11:44:42] »

@AZE:  Interesantă excursie; nu cunoșteam existența acelui canion de la Mihăileni (în ultima perioadă, odată ce redescoperirea României am mai aflat informații despre asemenea rezervații geologice mici, dar pitorești). Biertanul este un obiectiv „de rang înalt” dacă pot spune așa, priveliștile spre stâat sunt drăguțe; la următoarea vizită în Biertan mi-am propus să urc pe unul din dealurile din preajmă pentru a vedea ansamblul fortificat de la înălțime.

Drumul prin Richiș și Pelișor l-am parcurs și eu acum vreo 8 ani (vezi impresii) , peisajele acestei zone colinare sunt superbe. Mi-a plăcut mult cum arăta și ulița principală din Richiș cu pârâul care traversează satul și semețul turn al bisericii din localitate.

Numai bine!

P.S. ​Drumul județean 106 se află în reabilitare, l-am parcurs recent între Sibiu și Sighișoara. După terminarea lucrărilor va fi fain de parcurs având în vedere peisajele ce îl mărginesc.

mishu [06.09.20 21:13:24] »

@AZE:  Frumoase locuri intradevar, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, nelu73, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Locuri de văzut în Biertan și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059141874313354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1