ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Morile de apă de la Rudăria, locul în care timpul stă pe loc

TIPĂREȘTE

În această lună, august, am făcut o excursie de 8 zile prin sud-vestul frumoasei noastre țări, un circuit pe cont propriu cu mașina din dotare și în sejurul nostru am vizitat și „Morile de apă de la Rudăria” din comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin.

Eftimie Murgu, localitate de pe DJ 571F la 7 kilometri de intersecția din localitatea Prilipeţ cu DN 57B, este situată la circa 65 kilometri de Băile Herculane și tot atât de Oravița, de unde veneam noi. Drumul județean era în curs de asfaltare, stratul suport fiind deja tasat, a fost ușor de parcurs, doar din când în când mai zbura câte o piatră.

Are circa 1.500 de locuitori, peste 95% români ortodocși, atestată documentar în anul 1241, mai cunoscută ca Rudăria, este așezată pe malurile Râului Rudăria (Rudărica), nume ce provine din slavonă, ruda – minereu și reka – râu, numele actual fiind cel al revoluționarului pașoptist născut acolo.

Ca obiective turistice se pot menționa Morile de apă, Muzeul Satului, Biserica Creștină Baptistă și Cheile Rudăriei.

Ansamblul Morile de apă de la Rudăria, oficial denumit Parcul Mulinologic Rudăria, cuprinde 22 mori de apă, cele mai multe funcționale, și reprezintă cel mai mare şi mai spectaculos lanţ de mori de apă din sudul Europei, macină cerealele ca pe vremea dacilor şi se întinde pe trei kilometri, aproximativ. Morile de apă există aici încă din vremea daco-romanilor, dar consemnarea lor se face la începutul anilor 1770, existau atunci 8 mori, pentru ca după o sută de ani numărul lor să ajungă la 51. Numeroasele inundații, viituri au distrus multe dintre ele, dar localnicii au găsit resurse locale, naționale sau europene să le reconstruiască. Parcul a fost trecut sub patronajul Muzeului „Astra” din Sibiu care a efectuat mai multe lucrări de restaurare și care se va preocupa și în continuare de buna lui funcționare.

Morile au fost construite şi exploatate în sistem asociativ de mai multe familii având calitatea de „rândaşi” (după „rândul” cuvenit la măcinarea grânelor, în cursul fiecărei săptămâni) și poartă numele locului în care sunt amplasate, numele constructorului sau al unei familii.

În jurul orei 12 am ajuns în localitate, aceasta era străbătută de un drum de curând asfaltat și pe indicatoare am ajuns lângă o parcare în care am lăsat mașina, tarif fix 10 lei pe zi, se poate pleca și reveni. Am făcut-o și noi. N-am știut dar se putea merge în continuare cu mașina până la ultima moară, oprind la fiecare, erau mai multe posibilități de parcare. A fost totuși mai bine pentru că am văzut totul pe jos, am admirat și începutul cheilor, am făcut mișcare și am simțit din plin aer curat.

Consultând harta din parcare și discutând cu responsabilul parcării am aflat că sunt 7 mori care se întind pe o lungime de 900 de metri la marginea drumului, de o parte și de alta a lui, celelalte mori fiind prin curțile sau grădinile oamenilor și nu se vizitează.

Am traversat și chiar vizavi am ajuns la Moara Firiz care măcina de zor, iar rudăreana care era acolo ne-a spus mai multe detalii despre morile de apă.

Am aflat că morile au o capacitate de măcinare mică, 130 – 140 kg de făină în 24 de ore şi sunt deţinute de 15 – 25 de rândaşi ce au dreptul de a folosi moara un interval de timp, rând, de 12 – 24 de ore. De la ea am mai aflat că fiecare moară are povestea ei, ….

Tot aici am văzut construcția și modul de funcționare al acestor mori.

În spatele morilor cu ajutorul unor Baraje din trunchiuri de copaci sau a unor Stăvilare, au fost create Iazuri de Acumulare de unde cu ajutorul Stavilei apa este oprită sau dirijată spre un Jgheab Lung, altă dată un trunchi de arin scobit în interior, azi și din metal sau ciment, care înclinat și mai îngust la partea lui inferioară dă viteză apei și o aruncă în Roata cu Ciutură, o roată cu mici palete, de unde şi denumirea de „Moară cu ciutură” . Roata orizontală, metalică, odinioară era din lemn, stă pe un Braţ lung orizontal numit și Furcă, prins de o Bară cu vârful intrat în podeaua casei morii şi ţinut de un Mâner sau Ridicător, care învârtit ridică sau coboară sistemul hidraulic exterior.

Paletele lovite de apa curgătoare pun Roata în mișcare și rotesc Fusul, un ax vertical ce urcă în moara propriu-zisă din căsuţă. Aici, Pietrele de moară mari, cea superioară mobilă, cea inferioară fixă, îşi îndeplinesc rolul ancestral: macină încet și ritmic Grăunţele din Coş, măcinătura cade în Sita care separă Făina de Tărâţe.

În final făina, care este una integrală, se adună în Lada mare, iar particule foarte fine pudrează morarul, turiștii și, în special, lemnul morii.

Localnicii se mândresc cu făina ieşită din morile lor, spun că făina obţinută în acest mod este una specială şi are un gust deosebit, am cumpărat și eu făină de porumb, se vindea la pungă de 2 kg, preț 10 lei, este foarte fină și foarte bună mămăliguța preparată din el, brânza era „de Sibiu” ...

Am continuat plimbarea pe la Moara Bâțolea care nu funcționa dar era deschisă și ne-am oprit la Moara Îndărătnică dintre râuri unde morarul era la datorie și ca morar și ca ghid. Am aflat de ce moara se cheamă „îndăratnică” , (îndărătnică nu în sensul uzual ci în sens de contrar a ceea ce este obișnuit, pentru că roata ei se învârtește în sens invers acelor de ceasornic, nu în sensul acelor ca la celelalte mori).

Mi-a plăcut o poveste despre ea, sunt mai multe, care spune că „un rândaș și-a umplut sacul cu făină dar, ajuns acasă a găsit boabele întregi, și mult timp n-a mai avut liniște cu nevasta care era convinsă că omul ei nici nu dăduse pe la moară… ” .

Aici soțul s-a întors la mașină, eu am continuat plimbarea, el a revenit cu mașina și ne-am întâlnit la următoarea moară, Moara Trăiloanea. Am trecut puțin apoi pe la Morile Viloanea și Roșoanea și ne-am oprit la Moara de la Tunel unde am regăsit ingeniozitatea rudărenilor; aici au găurit stânca, ducând apa la moară printr-un tunel. Este cu adevărat spectaculoasă!!

Ne-am continuat apoi plimbarea pe Cheile Rudăriei ce se întind pe aproape 3 kilometri, drum asfaltat, o arie protejată de aproximativ 250 hectare în semeții Munți Almaj, plină de versanți despărțiți de chei, abrupturi și grohotișuri, de căderi de apă si văi adânci. Panoramele întâlnite sunt încântătoare iar pereții laterali ai cheilor în combinație cu pârâul și morile de apă fac un peisaj cu adevărat unic în România și nu numai….

Am văzut vegetația bogată, reprezentată de specii de fagi, tei, aluni, lilieci sălbatici, ….

Am revenit la parcare, spuneam mai sus că tichetul este valabil o zi, și am pornit spre rulota de vizavi, amenajată gogoșerie, ale cărei arome apetisante le simțisem de la prima noastră oprire. Văzute produsele erau tot așa de apetisante, gogoșile mari cu dulceață și cele cu brânză au fost delicioase. Erau făcute cu făină albă de patiserie, nu cu făină rudăreană, dar cu gemul și brânza fabricație proprie și din abundență….

Trecuseră vreo două ore de când eram pe acolo, aș mai fi stat dar timpul… așa că ne-am continuat circuitul.

Nu știu cât de bine am reușit să descriu cele văzute, farmecul acestei zone, morile cu ciutură cu modul lor arhaic de funcționare, fiecare cu povestea ei, peisajele sălbatice, sunt convinsă că o vor face mai bine pozele postate, dar și mai bine o vor face plimbările pe acolo, le recomand oricărui amator de frumusețe, de unicitate…. A fost ceva inedit, nu mai văzusem până acum așa ceva, mi-au plăcut foarte mult…


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, frumoase chei, frumoase și unice mori de apă...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 21.08.20 17:30:12
Validat / Publicat: 21.08.20 17:56:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BOZOVICI [CS]

VIZUALIZĂRI: 3345 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Eftimie Murgu, Morile de apă de la Rudăria, Moara Firiz, spatele ei, se vede jgeabul, stăvilarul și sub moară este roata cu palete și furca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70200 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster [21.08.20 19:15:49] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu [21.08.20 20:18:20] »

@mprofeanu:  Mi-era dor de excursiile si povestile tale, gasesti mereu ceva deosebit de vazut si povestit. Imi place cum sunt prezenate morile ce pot fi vizitate, si din cate am vazut, exista oameni dornici sa le vada, si imi place ca si ei au spirit intreprinzator, putand achizitiona produse sau suveniruri.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

krisstinnascris / TELEFON [21.08.20 22:01:51] »

@mprofeanu:  De trei ori am fost in zonă și n-am reușit sa ajung la morile astea, mie îmi plac tare mult (din poze) dar domnul C. a zis ca nu-s interesante ​​

​​Cu prima ocazie când mai mă utupesc pe acolo, e musai să merg sa le văd și eu ​​

Felicitări!

​​

maryka [22.08.20 09:20:22] »

Foarte frumos articol și util, mi-au plăcut și pozele, într-adevăr cadrul natural este de vis.  

Felicitări, plăcută plimbare, eu nu am ajuns încă prin zonă, dar voi lua în calcul!

Se pare că va trebui în viitor să ne axăm mai mult pe țara noastră, cel puțin până se mai liniștesc lucrurile!

Vă doresc numai bine și sănătate!

mprofeanu [22.08.20 11:04:33] »

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanu [22.08.20 11:10:53] »

@mishu:  Prima dată am aflat despre aceste mori la un târg de toamnă pentru turism, măcar o dată pe an ajung acolo... Mi s-au părut de atunci deosebite, altceva, ..., apoi am citit pe AFA despre ele.

Așa este, erau destui turiști acolo, parcarea se umpluse, este adevărat că era și o zi de sâmbătă.

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag, !

mprofeanu [22.08.20 11:19:00] »

@krisstinna:  Pentru mine era pentru prima dată acel traseu, veneam de la Oravița și bineînțeles de la Cascada Bigăr. Eram chitită pentru a vedea morile, citisem și câte ceva despre ele. Respect și părea domnului C. ,.., depinde de timp și de curiozitatea fiecăruia. Este plăcut să îți rezervi mai mult timp acolo, să devină ca o mică ieșire în natură, sunt curioasă cum arată peisajul toamna sau iarna...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [22.08.20 11:26:29] »

@maryka:  Așa este, mie mi-a plăcut zona, sincer nu credeam că este așa, bine întreținut totul, despre cadrul natural ce să mai adaug...

Da, ai dreptate trebuie să mai vedem sau să mai revedem această frumoasă și încă necosmetizată țară...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag, !

tata123 🔱 [22.08.20 16:31:14] »

@mprofeanu:  Acum 10 ani când am vizitat eu morile de apă din localitatea Eftimie Murgu locul abia era promovat, obiectivul era înțepenit în timp, plantele creșteau în voie pe marginea apei, morile fuseseră reparate după o devastatoare inundație.

Pe măsură ce au trecut anii oamenii și autoritățile „s-au prins” că se pot scoate bani din această ocupație ancestrală - morăritul. Aflu astfel că a apărut o parcare cu plată, văd că mai multe mori sunt deschise (cu mulți ani înainte abia găseai una dacă aveai noroc), au apărut celebrii magneți, precum și concurența (mai „la vale” e 10 lei punga de mălai, mai „la deal” doar 9 lei ).

Mă bucur că acest obiectiv a prins avânt și meșteșugul merge mai departe. Complexul mulinologic are parte de vizitatori din ce în ce mai mulți, într-un fel profită și de apropierea de Cascada Bigăr.

Numai bine!

mprofeanuscris / TELEFON [22.08.20 20:31:30] »

@tata123:  Ma bucur daca ti-am reamintit despre aceasta zona si constat din ecoul tau ca lucrurile stau din ce in ce mai bine. Ai observat bine din poze variatia pretului la punga de malai sau faina. Ai dreptate zona este destul de aproape de Cascada Bigar.

Multumesc frumos pentru ecou! ​

Aurici [22.08.20 22:21:35] »

Daaaa, s-au schimbat mult lucrurile pe acolo. Când le-am văzut noi nici vorbă de atâtea mori deschise, nici vorbă de suveniruri, trăistuțe sau demonstrații la mori. Doar la o moară era într-adevăr mălai și făină de vânzare și la alta am stat de vorbă mult cu tanti de acolo. Nu mai spun că oameni nici atât. Cred că am văzut 2-3 perechi toată ziua aceea dar în pozele tale se vede altceva.

Oricum și mie mi-ai adus aminte de una din cele mai frumoase vacanțe ale mele. Când ne-am hotărât brusc să plecăm pentru vreo 6 zile fără să avem vreo cazare și fără să știm unde ne oprim de pe o zi pe alta. Ne-am dus numai după indicatoare, așa am ajuns și la mori.

Mă bucur să văd că lucrurile se mișcă. Abia aștept să văd și celelalte locuri.

​​

Daisy Petal [25.08.20 08:44:29] »

Ați vizitat locuri de poveste, de o frumusețe cum numai la noi găsești. Foarte interesante imaginile morilor de apă, cu mecanismele lor și cadrul natural ireal de frumos. Felicitari pentru articol și votat cu mult drag.

mprofeanu [25.08.20 17:33:28] »

@Aurici:  Așa este, lucrurile chiar se mișcă mult în bine! Voi mai scrie dar acum iar iau pauză din motive obiective și plăcute, până duminică sunt nepoții la noi...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag, ​​!

mprofeanu [25.08.20 17:35:49] »

@Daisy Petal:  Așa este, zona mi-a plăcut mult, de fapt toată excursia a fost reușită!

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu drag,!

dumping [27.08.20 10:25:49] »

ma bucur sa aud vesti bune despre morile de apa. eu am fost anul trecut sa le vizitez si a fost un adevarat dezastru. incepind de la drumul de acces spre eftimie murgu (ca dupa bombardament) pina la mori, care, se prezentau intr-o stare deplorabila... unele transformate in loc de facut nevoile (scuzati exprimarea!). Dar se pare ca se intampla si lucruri bune in romania noastra.

mprofeanu [31.08.20 13:43:05] »

@dumping:  Totul este schimbat, inclusiv drumul ce merge la Eftimie Murgu, din poză se vede că acesta era pregătit pentru asfaltare și în sat totul era asfaltat, inclusiv drumul de 3 kilometri prin chei.  

Morile arătau bine, vezi pozele​, despre natură ce să mai adaug, mi-a plăcut totul...

Mulțumesc pentru ecou! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore [01.09.20 17:18:35] »

@mprofeanu:  Am aflat de ce moara se cheamă „îndăratnică” , (îndărătnică nu în sensul uzual ci în sens de contrar a ceea ce este obișnuit, pentru că roata ei se învârtește în sens invers acelor de ceasornic, nu în sensul acelor ca la celelalte mori)

Mereu m-am intrebat de ce se numeste asa! Dar eu m-am gandit la sensul comun, cunoscut de toti! ​ Acum e clar!

Zona e pitoreasca, frumoasa, parca timpul s-a oprit sa admire morile si s-a gandit sa ia o pauza si sa le studieze!

Frumoasa zona, frumosi oameni! ​​

mprofeanu [03.09.20 20:45:52] »

@Zoazore:  Și eu mă gândeam la „îndărătnică” în sensul cunoscut, deși nu vedeam cum ar putea fi îndărătnică, sau la legenda care spune că „cine doarme o noapte în moară întinerește” , nu la motivul aflat și de mine acolo.

Despre oprirea timpului pe loc, despre frumusețea locurilor și oamenilor mai adaug doar că am apreciat amabilitatea localnicilor, mai tineri sau mai puțin tineri, dorința lor de a ajuta….

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mult drag, !

rudareanu [14.09.20 21:31:46] »

Multumim pentru descrierea cu vorbe frumoase si publicitate.  

Sunt proprietarul parcarii si vreau sa va anunt ca a inceput asfaltarea drumului de acces in comuna. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2020, speram sa fie turnat stratul de baza. Din cate am inteles, stratul de uzura se va turna in aprilie 2021.

Legat de parcare, pot doar sa spun ca am imbunatatit conditiile oferite in pretul de 10 lei/zi, oferind apa de izor, pahare de unica folosinta, toalete, loc de picnic in livada si acces gratuit la fructele din pomi.

In ceea ce priveste comertul ambulant, exista cateva mici scapari, dar conlucram toti proprietarii de afaceri pentru a le elimina. ​​

Ca un sfat personal pentru cei care doresc sa viziteze Morile de Apa:

deocamdata inca putem oferi experiente autentice, de la faina macinata la fata locului, gogosile cu gem de casa, tuica de Banat veritabila, limonada naturala, pana la siropurile facute in casa. ​​ Pana si magnetii sunt facuti in Eftimie Murgu, de proprietarul langoseriei. Canile personalizate, la fel.

Drept urmare, ​incercati sa profitati, vizitandu-ne, noi incercand sa fim cat se poate de primitori.

Ultimul aspect pe care va rog sa il luati in calcul e faptul ca tot ce se poate vizita pe Valea Morilor de Apa este o initiativa privata, noi toti facand eforturi sa intretinem curatenia si bunul mers al lucrurilor, fara niciun fel de ajutor de la administratie (deocamdata). ​

​​

mprofeanu [15.09.20 11:34:16] »

@rudareanu:  Ce mă bucur dacă prin articolul meu am adus câteva informații "la cald" de acolo... Văd că lucrurile se mișcă... cu atât mai mare este satisfacția cu cât totul este prin munca oamenilor, prin grija antreprenorilor  care au înțeles potențialul zonei, frumusețea locurilor și mai ales unicitatea lor...

La fiecare moară te întâmpina cineva, era acolo, te aștepta parcă​,....

Totul era curat, chiar am sezizat asta dar am uitat să scriu... sincer am crezut că oamenii s-au schimbat și că nu își permit să arunce ceva pe jos...

Mult succes și să continuați tot așa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Daisy Petal, dumping, maryka, mishu, mprofeanu, rudareanu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMorile de apă de la Rudăria [Eftimie Murgu, CS]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083277940750122 sec
    ecranul dvs: 1 x 1