ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 3 zile
Prieteni
16 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sub perdeaua de apă a Cascadei Vânturătoarea

TIPĂREȘTE URM de aici

Categoric, anul acesta a fost pentru mine anul cascadelor. Am inceput cu Cascada Bad Gasteinerfall, din Austria, pe care am vizitat-o in luna februarie (vezi impresii). A urmat apoi pauza impusă de starea de urgență iar după relaxare am văzut Cascadele Vânturiș (vezi impresii), Cascada Doamnei (vezi impresii) și cascada Moara Dracului (vezi impresii), toate localizate in Munții Bucegi.

La sfârșitul lunii iulie a venit insă rândul Cascadei Vânturătoarea, aflată in Munții Cernei, cea mai frumoasă cascadă de la noi din țară pe care am văzut-o.

Spectaculozitatea și frumusețea Cascadei Vânturătoarea sunt date de căderea liberă și de peretele surplombat pe care apa cade de la o inălțime de 40 de metri, fiind cascada cu cea mai mare cădere liberă a apei din Romania.

Traseul spre cascadă pornește de la coada lacului Prisaca, la aproximativ 12 Km de Băile Herculane. Dacă veniți cu mașina, există loc de parcare de o parte sau de cealaltă a Cernei. Oricum, trebuie să traversați podul peste Cerna și imediat veți vedea un indicator care vă indrumă spre Cascada Vânturătoarea, marcaj cruce roșie. Timpul estimat pe indicator este de 1 oră, timp in care trebuie să parcurgeți o diferență de nivel pozitivă de aproape 400 m.

Noi am ajuns puțin după ora 12.00 la punctul de pornire in traseu și am pornit in forță deoarece vroiam să ne intoarcem repede. Traseul este solicitant, incepe cu un urcuș abrupt prin pădure. Pe la jumătatea drumului urcușul devine puțin mai domol, continuînd in serpentine largi. Afară era foarte cald iar umbra pădurii nu prea ne ajuta să ne răcorim. Ba, din contră, atmosfera era inăbușitoare, probabil și din cauza umezelii mari.

După aproximativ 30 de minute de mers susținut, am ajuns pe un colț de stâncă aflat in afara pădurii, de unde am putut să vedem pentru prima dată cascada. Era un loc bun in care să ne răcorim puțin in bătaia vântului dar și un loc bun de belvedere, cu frumoase priveliști asupra Munții Mehedinți și Cernei.

De aici am mai mers câteva minute și am ajuns la cascadă. Am avut noroc cu ploile din ultimul timp, apele Ogașului Slacini, pe care e formată cascada, având un debit suficient de mare pentru a oferi un spectacol demn de renumele cascadei.

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la cascadă a fost să intru in locul format de stâncă și căderea apei. Era frumos dar și răcoros să stai sub perdeaua deasă de apă.

După ce parcurge in cădere liberă 40 de metri, apa se lovește de un prag stâncos, descopunându-se in mii de stropi foarte fini care sunt luați de vânt. De aici vine și numele cascadei – Vânturătoarea. Dacă stai jos, la baza cascadei, te poți răcori cu stropii foarte fini aduși de vânt. Acolo am coborât și eu pentru câteva minute. Dacă aveam mai mult timp puteam să facem și o baie in apele cascadei, dar cu toții ne grăbeam să ajungem mai devreme acasă.

Drumul de intoarcere a fost mult mai rapid, cred că am coborât in aproximativ 30 de minute.

Deși trebuie depus puțin efort la urcare, traseul până la Cascada Vânturătoarea este unul ușor, accesibil oricui, indiferent de vârstă. Acesta este și motivul pentru care am intâlnit foarte mulți turiști pe traseu. Dar, deși este un traseu ușor, echipamentul minim este strict necesar, și aici mă refer la incălțăminte. Prima parte este dificilă nu numai pentru că urci abrupt, ci și pentru că pe jos sunt multe rădăcini și părți stâncoase alunecoase. Ca să treci peste ele fără probleme este bine să fii incălțat cu ghete speciale pentru drumeții montane sau măcar cu incălțăminte de trekking. Dar, din păcate, am intâlnit pe acest traseu foarte mulți turiști care mergeau foarte greu, putând oricând să se accidenteze, din cauză că erau incălțați cu teniși sau pantofi de stradă. Cred că la intrarea in trasee des circulate, ușoare, ar trebui să fie și un panou informativ cu echipamentul minim obligatoriu care trebuie avut pe munte.

Dacă sunteți in zona Băilor Herculane vă recomand o mică drumeție la Cascada Vânturătoarea, una din cele cea mai frumoase cascade de la noi din țară.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Cernei, valea răului Cerna, cascade, cătune izolate, păduri verzi și pășuni cu o mulțime de flori, pe scurt, iată ce puteți găsi in această zonă


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Aer curat, liniște, o zi in natură, toate inseamnă relaxare

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 07.08.20 21:51:47
Validat / Publicat: 07.08.20 22:11:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

VIZUALIZĂRI: 1001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cascada Vânturătoarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

micutzuscris / TELEFON [08.08.20 08:00:12] »

Citit si votat cu placere. Pozele sant superbe. Toate cele bune.

Mika [08.08.20 17:59:07] »

@micutzu:  Mulțumesc!

mishu [10.08.20 19:22:58] »

@Mika:  Sper sa faci cat mai multe astfel de drumetii si sa ne bucuram si noi de ceea ce vezi tu cu multa truda si ne oferi noua pe tava.

O cascada minunata, niste poze superbe, felicitari, votat cu mare drag. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
micutzu, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vânturătoarea [Valea Cernei]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056128025054932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1