ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Scurtă plimbare prin burgul transilvănean Agnita

TIPĂREȘTE URM de aici

Un weekend de neuitat petrecut la Sâmbăta de Sus la începutul verii 2016 la pensiunea Belmonte (vezi impresii), alături de gazde minunate, mi-a oferit prilejul de a explora o mulțime de puncte de atracție din zonă. În drum spre Agnita ne-am oprit la bisericile săsești fortificate de la Cincșor, Cincu (vezi impresii), Merghindeal și Dealu Frumos (vezi impresii) și am străbătut un drum pitoresc printre coline (DJ 105).

Scurt istoric. Orașul situat la circa 450 m altitudine, între Dealurile Agnitei și valea râului Hârtibaciu, coboară în istorie cu urme de locuire din paleolitic și neolitic. Perioada dacică e atestată de o cetate de pământ, iar ocupația romană de un turn de strajă și o așezare rurală daco-romană. În secolele al X-XI-lea apar coloniștii sași care găsesc o populație romanizată, dovadă denumirea în limba latină a așezării: „Sancta Agata” – „Sfânta Agata”. Prima atestare documentară a așezării de pe Valea Hârtibaciului datează din anul 1280.

În perioada medievală așezarea devine un târg important, precum și centru meșteșugăresc de seamă. Breslele din Agnita vor „lupta” mereu pentru supremație economică cu cele din Cincu. Regele Matei Corvin va acorda Agnitei drept de judecată („jus gladii”) iar Mihai Viteazul va trece prin oraș la 1600 și va emite acte domnești de aici.

În secolul al XIX-lea se dezvoltă industria și apar căi de comunicație moderne care înlesnesc legătura cu orașele apropiate: șoseaua spre Făgăraș și Sighișoara, calea ferată îngustă spre Sibiu (1910-1911). În ultimele decenii funcția agro-industrială a Agnitei a cunoscut o scădere semnificativă.

Pași prin Agnita

Nu pot spune că am explorat integral potențialul turistic al Agnitei, nici că orașul s-ar putea lăuda cu monumente și obiective excepționale. Este un oraș oarecum mic care oferă câteva puncte de atracție interesante – noi ne-am plimbat puțin pe strada 1 Decembrie 1918, în Piața Revoluției, am traversat apa Hârtibaciului și am dat roată bisericii fortificate pe strada Noua și prin Piața Teutsch.

Ținta inițială era stabilită a fi Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului” în apropierea căruia am parcat autoturismul, pe tot centrul orașului existând locuri de parcare amenajate. Clădirea care adăpostește muzeul datează de pe la 1800 și este destul de mare, cu etaj, o poartă mare de acces în mijlocul fațadei și obloane de lemn la ferestre. Deși eram într-o zi de week-end am găsit muzeul închis, programul de vizitare se desfășoară doar de luni până vineri (cel puțin așa era în momentul acela). Nu ne-am putut bucura de exponatele care acoperă o tematică diversă: arheologie, istorie, numismatică, carte veche, artă și etnografie.

Un front de case cu specific săsesc se întinde pe ambele părți ale străzii, locuințe solide cu acoperișuri din țiglă și ferestre protejate de obloane, restul gospodăriei fiind ascunsă în spatele unei porți monumentale. Remarcăm amprenta arhitecturii săsești în rândul caselor vechi din centrul istoric al orașului, înscris pe Lista monumentelor istorice din România. Multe din clădirile de pe strada 1 Decembrie 1918, strada Mihai Viteazul și Piața Revoluției au calitatea de „monument istoric”, fiind construite la sfârșit de veac al XVIII-lea – început de secol al XIX-lea. La câțiva pași de Muzeul de Istorie se află o casă monument istoric de la 1808 având pe fațadă un însemn heraldic reprezentând o roată zimțată, un ciocan și o cheie (posibil de dată mai recentă).

Ne plimbăm puțin prin zona Primăriei și a Consiliului Local, un „bloc” ceva mai modern, în fața căruia se află un grup statuar din piatră („Să ocrotim copiii” - sculptor Emil Mureșan?). Fiind orele amiezii am căutat un loc unde se mâncăm și l-am găsit într-o grădină, la umbră – restaurantul „Grădina de Vară” (vezi impresii). După delectarea cu pizza și limonadă am pornit din nou la drum. Prin lateralul Primăriei, cu ochii după case vechi ajungem la podul care ne conduce spre biserica fortificată.

Râul Hârtibaciu, coloană vertebrală a Țării Hârtibaciului – zonă etno-culturală aparte a Transilvaniei (natura2000transilvania.ro ... 19-41-4c258.pdf), traversează orașul Agnita pe o distanță de circa 3 km și are albia regularizată. Accesul de pe o parte pe alta se face prin patru poduri, din care două pietonale; două străzi mărginesc alternativ zona centrală traversată de râu: pe malul stâng Aleea Castanilor, pe malul drept Aleea Teilor.

Biserica fortificată evanghelică

Urcăm pe podul pietonal, apa Hârtibaciului e scăzută și tulbure, și ne oprim pentru a privi imaginea de ansamblu a bisericii fortificate de pe malul drept. Ne îndreptăm spre fortificații situate la circa 50 m distanță de albia râului și vizităm curtea bisericii, lăcașul de cult și turnurile fiind încuiate.

Data exactă a construcției bisericii fortificate nu se cunoaște, la origine (prima jumătate a secolului al XIII-lea) pe acel loc existând o bazilică romanică. Pe la anul 1409 apare biserica-hală gotică, fortificată în mai multe etape. Pe malul apei se va înălța o biserică-cetate puternică compusă din incinta interioară (biserica + turn clopotniță fortificat + patru turnuri), o incintă exterioară plus un zwinger (un fel de „țarc”) care dubla pe o anumită distanță zidurile incintei principale și se presupune existența unui șanț cu apă. Rolul de cetate dedicată locuitorilor Agnitei este reliefat de existența cămărilor de provizii care au existat până spre sfârșitul secolului al XIX-lea de-a lungul zidurilor și confirmat prin faptul că turnurile de apărare erau întreținute de breslele meșteșugărești din oraș.

Câte din componentele vechii biserici-cetate mai există astăzi? În esență biserica și turnurile. Accesul se efectuează prin gangul turnului de poartă – Turnul Dogarilor, un element defensiv cu mai multe niveluri și platformă de supraveghere. Biserica mai poartă la interior urmele arhitecturale ale stilului romanic, dar după invazia turcească din 1420 este transformată radical, se adaugă etaje/galerii fortificate și un turn-clopotniță – Turnul Olarilor (44 m) având și rol defensiv în partea vestică. Un ceas cu cadran ruginit din tablă e amplasat pe turnul-clopotniță, pe pereții bisericii se mai zăresc câteva inscripții. Ieșim din curte pe lângă Turnul Cizmarilor de care mai este legat un fragment de zid de curtină. În jurul incintei mai există două turnuri defensive prevăzute cu metereze: Turnul Croitorilor și Turnul Fierarilor, care flanchează clădirea școlii.

În coasta bisericii evanghelice fortificate se află Școala Gimnazială „Georg Daniel Teutsch” (ro.wikipedia.org/wiki/Geo ... _Daniel_Teutsch), ale cărei prime corpuri de clădire au fost construite din materiale rezultate de la demolarea zidurilor bisericii-cetate (gdteutsch.com/desprescoala/scurt-istoric). Am privit casele de pe strada Noua și din Piața Teutsch, tufe imense de bujori înviorau curțile, apoi am traversat din nou podul spre locul unde era staționat autoturismul.

Concluzii. Cele câteva ore petrecute în orașul transilvan de pe Valea Hârtibaciului au fost interesante, reușind doar să „gustăm” din atmosfera acestei așezări. Sunt sigur că localnicii pot completa articolul de față cu alte locuri frumoase existente în oraș. Arealul geografic din jurul Agnitei oferă peisaje pitorești, fiecare sat are farmecul său și obiceiuri specifice (ex. lolele).

Să auzim de bine!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.03.20 16:09:46
Validat / Publicat: 29.03.20 16:49:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].

VIZUALIZĂRI: 2279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Turnul de poartă aflat în grija breslei Dogarilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[29.03.20 16:53:06]
»

@tata123: Sa luam si partea buna a evenimentelor de acum, avem ocazia sa cautam prin sertarul cu amintiri si sa mai scoatem la iveala o bucatica din tara noastra. Fiecare coltisor ca pare important sau nu merita sa fie povestit, iar ceea ce ne-ai aratat aici in poze ne mai da o raza de speranta, o iesi soarele si pe strada noastra si o limonada va fi bine venita.

Felicitari, votat cu mare drag.

nelu73PHONE
[29.03.20 17:20:25]
»

Bună, foarte bine descris orașul meu natal din centrul României. Mai exact intre Agnita și Dealul Frumos unde este pensiunea Elisabeta despre care am scris la 2km de Agnita este centrul României. As avea mici rectificari in Agnita nu este decat un singur pod pietonal si doua poduri care traversează râul Hârtibaci. Linia de tren ingusta Mocanița facea legatura între Sibiu și Sighișoara și trecea prin centrul orașului. Râul Hârtibaci pe perioada anului este mult mai mic, in poza este dupa o perioada foarte ploioasă. Votat cu drag. Sa auzim numai de bine!

Dan&EmaPHONE
[29.03.20 17:43:19]
»

@tata123:

Prin Agnita am trecut de 2 ori urmand traseul rutier Sighisoara - Fagaras cu masina. O data intr-un sens, alta data in altul, o data fiind curier Santa sau iepuras pentru colega de sait Cristina alias @kikiritzi.

De fapt soseaua nu intra in orasel. E si o varianta prin Agnita prin oras, dar ma ocolea.

Poate o data ma voi opri in Agnita si atunci voi avea cateva repere in acest articol.

Imi amintesc ca de la Agnita spre Fagaras drumul trece prinnCincu unde e o importanta baza militara. Cand eu am trecut cu masina aveau exercitii de tragere. Era destul de infricosator mai ales ca nu sunt prea multe masini pe drumul acela.

Scuze, am deviat.

Sper ca sunteti sanatosi, numai bine! ????

nelu73PHONE
[29.03.20 18:02:04]
»

@Dan&Ema: Bună, prin Agnita nu puteți trece decât daca vreți sa mergeți de la Făgăraș spre Sibiu sau Mediaș. De la Făgăraș spre Sighișoara cum a-ti spus trece doar pe la periferie alt drum nu este sa intre in oraș si apoi spre Sighișoara. Dacă doriți să vizitați Agnita trebuie să intrati in oraș poate prindeți muzeul deschis. Să auzim numai de bine. Multă sănătate la toată lumea!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.03.20 19:23:11]
»

@mishu: Mulțumesc pentru reacția rapidă și pentru cuvintele încurajatoare. Probabil că în următoarea perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă, vom călători destul de mult prin România. Vom descoperi zone mai puțin umblate, vom drumeți pe cărări de munte, vom bate ulițele satelor pitorești, vom vizita muzee, monumente și mănăstiri etc.

Amintirile și imaginile din arhivele foto ne permit acum să ne rememorăm locuri și zone interesante. E momentul să căutăm și să ne trecem pe liste obiective turistice pe care le vom vizita în momentul în care libertatea de circulație va fi restabilită.

Să auzim numai de bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.03.20 19:54:02]
»

@Dan&Ema: Orășelul Agnita oferă câteva imagini pitorești: frontul de case din centrul istoric, faleza râului Hârtibaciu, biserica evanghelică fortificată și zona înconjurătoare. Un pit-stop de câteva ore în urbea de pe Valea Hârtibaciului cred că acoperă necesarul de timp pentru vizitarea principalelor puncte de atracție turistică.

Mi-a plăcut foarte mult întreg arealul geografic și aș vrea să revin pe acele meleaguri pentru o explorare mai amănunțită. Când am trecut prin Cincu am văzut și noi manevre militare și chiar ne-am întâlnit cu câteva mașini militare americane.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Suntem bine, pe meterezele online-ului, ajutând și susținând cursurile din învățământ - trebuie să mergem înainte. Sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.03.20 20:09:03]
»

@nelu73: Completările unui localnic sunt binevenite, cine ar putea cunoaște ai bine acele locuri? Am stat doar câteva ore în Agnita, dar mi-au plăcut câteva puncte din oraș. De asemenea, împrejurimile sunt atrăgătoare, zona rurală puțin circulată, arhitectură săsească și biserici fortificate.

Cred că redeschiderea totală a linie de mocăniță Sibiu - Agnita ar constitui un atu turistic de mare valoare (sibiuagnitarailway.com/history.php). Din păcate s-a reușit reactivarea liniei doar pe distanța Hosman - Cornățel prin implicarea unor oameni inimoși și pasionați.

Mulțumesc pentru ecouri, completări și aprecieri. Numai bine!

Lucien
[04.04.20 14:05:51]
»

Am citi cu mare interes și în sfârșit am și eu o idee despre acest burg pe care îmi doresc demult să-l vizitez. Agnita este oarecum în afara marilor rutelor turistice sau comerciale, favorizând, în compensație, conservarea moștenirii săsești. N-am știut/crezut că a fost atât de bine dezvoltat în perioada medievală. Ansamblul fortificat este superb. Păcat de muzeu (în ocazii de astea eu caut un număr de telefon și, în general, am noroc de ghizi/administratori) binevoitori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien, mishu, nelu73, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Agnita și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0590660572052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1