ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vârful Ivănețu și alte obiective din Munții Buzăului

TIPĂREȘTE URM de aici

Munții Buzăului sunt o componentă de bază a Carpaților de Curbură, un areal destul de sălbatic, însă cu numeroase obiective naturale care merită vizitate. Munții Buzăului sunt formați din cinci grupe montane: Penteleu, Podu Calului, Siriu, Monteoru și Ivănețu.

Fiecare dintre aceste masive are câte un vârf care te îmbie să îl cucerești, iar ”acoperișul Buzăului” este vârful Penteleu (1772 de metri altitudine) din masivul cu același nume.

Săptămâna trecută am profitat de o zi frumoasă de primăvară, ieșind din casă pentru câteva ore. Am ales să ne îndreptăm spre zona de munte a județului pentru a evita aglomerația. Ținta plimbării noastre a fost Săritoarea, o cascadă mai puțin cunoscută din zona Brătilești - Plaiul Nucului. Pe drum am mai făcut mici opriri, iar la ora 11.00 am ajuns în satul Plaiul Nucului din comuna Lopătari.

 

Vârful Ivănețu (1191 de metri altitudine) - poziționare și acces

Știam de ceva timp că în apropiere de acest sat se află un pisc montan destul de important - este vorba despre Vârful Ivănețu (cel mai înalt punct din masivul cu același nume, având înălțimea de 1191 de metri). Imediat ce am ajuns la Plaiul Nucului, am remarcat silueta vârfului care se conturează în apropierea localității precum cocoașa unei cămile.

Cunoșteam că s-ar putea urca pe vârf urmându-se o potecă aflată la ieșirea din sat. Ne-am hotărât pe loc să încercăm să ajungem pe Ivănețu. Am traversat localitatea, am mai mers pe culme aproximativ un kilometru (pe drumul de țară către Brătilești și Gura Teghii); acest drum ocolește zona vârfului prin stânga.

La un moment dat, din drumul principal se desprinde spre dreapta o potecă largă ce părea să meargă direct către vârf. Ce aveam de pierdut?! Absolut nimic, așa că am lăsat mașina pe marginea drumului, am încălțat bocancii din portbagaj, am luat bețele de drumeție și un mic rucsac, apoi am pornit în drumeție.

Pentru câteva minute, poteca urcă destul de susținut printre tufișuri și pini. În pământul întărit se vedeau urme de animale, semn că probabil vreo turmă de oi trecuse pe acolo. Deși știam că ar exista un marcaj, nu am reușit să identificăm vreun semn anume.

Urcușul s-a domolit apoi și în vreo 20 de minute de la plecare am ieșit într-o poiană largă, aflată sub vârf. Acolo am dat peste niște bolovani impresionanți, stânci care par a fi prăvălite cu mult timp în urmă din zona vârfului. Din acest punct, urcușul a devenit accentuat, dar în alte 25 de minute am ajuns pe Vârful Ivănețu! Așadar, noi am parcurs traseul nemarcat în 45 de minute.

De pe vârf se deschide o priveliște frumoasă către Plaiul Nucului, dar și către alte localități aflate mai departe. Vârful Ivănețu este marcat printr-o mică bornă de formă pătrată, având scrijelită litera X. Către nord și vest vârful este împădurit, dar pentru că nu erau frunze am zărit silueta sub formă de piramidă a Penteleului, cel mai înalt vârf din Munții Buzăului.

Un alt lucru ce merită amintit este faptul că în zonă sunt urși, fapt confirmat și de localnici, dar și de două ”urme” observate la urcare (ce-i drept, nu erau calde) !

După ce am făcut numeroase fotografii, am coborât pe aceeași potecă, iar toată drumeția noastră a durat o oră și 35 de minute (urcare = 45 minute; staționare pe vârf = 15 minute; coborâre = 35 de minute; interval orar 11.15 - 12.50).

A fost o experiență interesantă să putem ajunge pe Ivănețu, astfel că recomandăm această drumeție ușoară!

După asta, am revenit în sat și am pornit către Săritoarea, cascadă despre care am povestit în articolul anterior. Pentru noi a fost o zi grozavă, în care ne-am încărcat bateriile bucurându-ne de frumusețile naturii înconjurătoare!

 

Alte obiective din Munții Buzăului:

- Lacul Vulturilor, aflat în Masivul Siriu (vezi impresii). Lacul se află la 1420 de metri altitudine, sub Vârful Mălâia.

- ”Babele de la Ulmet” / trovanții de la Ulmet-Bozioru (vezi impresii). Acești trovanți sunt spectaculoși, seamănă cu niște OZN-uri.

- Vestigiile rupestre din ”Țara Luanei” (vezi impresii).

- Platoul Meledic, Lacul Mocearu și ”Focul Viu” de la Terca (vezi impresii). Cele trei zone pot fi vizitate într-o singură zi. ”Focul Viu” este mai greu accesibil, mai ales dacă plouă înainte.

- Zona Gura Teghii (vezi impresii). De acolo se poate pleca spre Penteleu, cel mai înalt vârf din Munții Buzăului. Valea râului Bâsca Mică este superbă. Drumul forestier este bine întreținut și se poate ajunge la Comandău; sunt vreo 50 de kilometri între cele două localități.

- Zona Bisoca - locuri superbe, mai puțin cunoscute (vezi impresii). Noi mergem acolo cam o dată la doi ani, deși ar trebui să vizităm mai des acest areal.

- Mănăstirea Poiana Mărului, comuna Bisoca (vezi impresii). Se remarcă prin icoanele exterioare pictate pe lemn, cu vechimea de circa 200 de ani.

- Mănăstirea Găvanu, comuna Mânzălești (vezi impresii). Lăcașul de cult este izolat, într-o zonă greu accesibilă, aflându-se într-o poiană înconjurată de păduri.

- Barajul și lacul de acumulare de la Siriu. Cascada Cașoca (vezi impresii). Sunt obiective mai cunoscute și pot fi vizitate ușor - în câteva ore ambele.

- Colecția muzeală de chihlimbar de la Colți (vezi impresii).

Având în vedere situația actuală, vă doresc tuturor multă sănătate! Numai bine!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 19.03.20 18:02:48
Validat / Publicat: 19.03.20 18:59:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII BUZĂULUI.

VIZUALIZĂRI: 2648 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 În poiană sunt bolovani de mari dimensiuni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [19.03.20 19:25:03] »

@Crazy_Mouse:

Un ghid catre Ivanetu si multe alte obiective interesante din Buzau.

Faina si usoara drumetia (tu ai scris). Cu toate ca am retinut 2 pante mai de gafait.

Sunt inca suficiente obiective de bifat de mine in Buzau. Asa ca trebuie anul asta sa ne vedem prin zona.

Meledic si Focul Viu mai ales dar si Penteleu, Ivanetu sunt pe lista mea.

Numai bine intregii familii! ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.03.20 19:39:07] »

@Dan&Ema: La Meledic este foarte frumos și se ajunge cu mașina. Din drumul principal până pe platou se mai parcurg doi kilometri pe un drum secundar îngust, dar poate fi abordat cu orice mașină. Aproape de Lacul Mare de la Meledic chiar s-a turnat asfalt; acolo, pe malul lacului, se poate face un picnic pe cinste.

La ”Focul Viu” se ajunge mai greu. Se urcă la un moment dat pe jos cam 45 de minute, din ceea ce îmi aduc aminte. Problema este lipsa marcajelor.

La Mocearu sunt două vile superbe - se poate folosi cazarea acolo pentru a acoperi toată zona într-un final de săptămână (Pensiunea Lacul Zânelor și Pensiunea Lacul Mocearu - sunt și pe booking). Lacul Mocearu este de vis! De la Mocearu se ajunge cu mașina la intrarea în traseul spre Vârful Ivănețu (sunt vreo 5-6 kilometri).

Sper să prindem o tură împreună mai încolo!

webmaster [19.03.20 22:00:10] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu [04.04.20 22:07:13] »

@Crazy_Mouse: Inca o data iti multumesc ca ne arati frumusetea muntilor nostri. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin munţii Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069494962692261 sec
    ecranul dvs: 1 x 1