ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Banffy, fără vampiri dar cu o stafie cuminte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum naiba intră Mercur ăsta în retrograd tocmai când e vorba despre restaurat castele, conace, când trebuie să promovăm cultura și arta? Hmm...

Nu puteam să ratez Banffy, indiferent de ce găseam acolo.

“Iar mergem la ruine, să mă enervez pe autorități? Ăsta-i castel cu vampiri? /Ei, nu e chiar fosilă, n-are vampiri, cineva se ocupă de promovarea lui”.

De la Delaf - vezi impresii am plecat spre Bonțida, soarele ne era prieten într-o zi de brumar când grânele au fost deja însămânțate și s-au pregătit de iernat. Lipsește zăpada, vremea îmi este complice, mă ajuta să-mi pun planul în aplicare :p

Bonțida e un sătuc aflat la 30 km de Cluj, are doua biserici arătoase, ulițe putine, parcă-am zărit și-o crâșmă dar și magazin sătesc. Aaa, avea și luminițe, se gătise pentru Moș Crăciun :)

Stați, că doar nu mă apucam să scriu aiurea, satul ăsta e foarte important, anual ajung aici zeci de mii de tineri, numeroși artiști, sute de studenți din Europa, Castelul Banffy este patronat spiritual de Principesa Margareta a României, Charles al Angliei a fost cucerit de arhitectura clădirilor iar de câțiva ani se organizează în grădina Banffy Festivalul Electric Castle, în luna lui cuptor.

Mii de tineri invadează satul, toate casele modeste ale sătenilor sunt ocupate de iubitori de muzică. Dar nu numai camerele din sat, corturile sunt locurile de cazare preferate de tineri, pe parcursul celor câteva zile și nopți. Buluceală, distracție tinerească, cei cârcotași nu prea au ce cauta la festival, unii dintre noi au uitat de nebuniile tinereții și pot interpreta răutăcios atmosfera “electrică”.

Înaintam încetișor prin sat, GPS-ul ne-a condus până în fața porții Banffy. Yupi! Nu e ruină, se lucrează la clădiri, e deschis publicului larg, zilnic între 9-19, biletul de intrare costă 10 lei, un nene a rupt biletele, ne-a dat o hartă și minunea s-a întâmplat: eram acolo :D

O să atașez poză cu prețul biletelor, cu reducerile de acolo.

Despre trecut am furat niște date „tehnice” de pe net:

Castelul Banffy din Bonțida este unul din castelele care reprezintă cu desăvârșire Barocul Transilvan. Înainte de realizarea lui, pe acest loc a existat o reședință nobiliară, mai exact, un conac, această clădire fiind atestată documentar după anul 1640.

Clădirea a fost construită de către Dionisie Banffy al-II-lea, comite de Dăbâca și Cluj. Construcția a fost concepută să aibă forma literei ”L”, fortificată cu ziduri de incintă dispusă în formă de dreptunghi cu turnuri de poartă înalte la intrare. Tavanul pivniței castelului este construit din cărămidă în formă de boltă cilindrică, pereții sunt construiți din piatră și ușile sunt sculptate în stil renascentist. Acest castel a fost distrus parţial în perioada războaielor, fiind folosit în cele din urmă ca bază militară. Reabilitarea lui a început odată cu secolul XVII, când a fost și extins urmând modelul Renascentist. [... ]

Castelul de la Bonțida a avut mult de suferit în cursul secolului al XX-lea. În 1944 a fost transformat în spital de companie. Trupele germane l-au jefuit și devastat, ca răzbunare față de atitudinea politică a proprietarului acestuia, contele Miklos Banffy, care inițiase negocieri între România și Ungaria pentru ca ambele tabere să lupte împotriva Germaniei.

Fundația Transylvania Trust depune eforturi pentru a promova castelul, pentru a atrage fonduri și vizitatori. Sunt readuse încetișor la viață ruinele, este refăcut acoperișul clădirilor, 8 camere se închiriază deja, Cafeneaua Culturală este gata, Capela era parțial refăcută, se lucra la podea.

În camerele din clădirea porții funcționează un mic muzeu în care sunt expuse statui (sau doar o parte din cea ce a mai rămas din ele) care decorau pe vremuri castelul.

Blazonul familiei era un grifon cu săbii, a „dispărut” și ăla, se afla pe poarta de la intrarea în Curtea de Onoare. Multe obiecte valoroase au fost distruse sau ciordite.

În partea stângă se aflau atelierele, camerele angajaților și grajdurile iar în dreapta se adăposteau trăsurile. Stânga era refăcută parțial, se lucra în interior, dreapta e încă o ruină dar se va reface și acolo.

Deasupra clădirilor Curții de Onoare au existat 37 de statui din piatră, singura „supraviețuitoare” este cea care-l reprezintă pe Helios conducând carul soarelui, l-am văzut deasupra intrării în grajd. În interior exista o fântână ce reprezenta un cal prin ale cărui nări curgea apă într-un bazin. Ei bine, statuia am zărit-o în muzeu, a fost descoperită într-o pivniță.

Centrul Arts and Crafts este fosta reședință a familiei, în clădire sunt expuse lucrări ale unor artiști dar și expoziții temporare.

Fațada romantică a ultimei clădiri din dreapta strălucea în soare, avea culoarea mierii.

În clădirea cafenelei era și toaleta (era curată, mi-a zic C.), tot acolo era și Turnul Înclinat, fostul orologiu al castelului.

Lacul părea mai mult o baltă dar era curat și frumușel, era înconjurat de iarbă, iar pe latura stângă și pe fundal erau copacii chelioși.

După imensitatea asta de teren erau niște porți și un gard din sârmă, acolo se țin concertele din luna iulie, câteva rămășițe din scenă erau lăsate-n grădină. În august și septembrie se organizează tabere studențești de restaurare și ateliere de cercetare arheologică. E ceva de genul „Educație prin restaurare și restaurare prin educație”, idee premiată și de U. E.

Așa cum v-am spus, se poate înnopta acolo, în clădirea renovată, mai sus un pic de grajuri. Dar... prin castel umblă o fantomă, acesta e bântuit. O prințesă care locuia în castel în vremuri demult apuse, avea un iubit din sat. Un grăjdar a văzut-o când se furișa nopțile afară din castel, ea l-a sedus și l-a înjunghiat. Bietul băiat, bântuie castelul neîncetat =))

Grădinile? Ce englezesc, franțuzesc, baroc sau nebaroc? Arborii seculari au fost puși pe foc, au încălzit oasele hoților, arbuștii au dispărut, să sperăm că va fi refăcută și grădina, cândva :)

Banffy a fost folosit ca decor pentru filmarile la "Padurea spanzuratilor", în regia lui Liviu Ciulei. Era nevoie de foc, incidentul ocupa doar cateva minute în film, ei au aprins una dintre cladiri dar distrugerile provocate au fost masive :(

Înainte să ajungem noi acolo, plecase contesa. Cum care contesă? Una dintre moștenitoare, neamurile îi sunt stabilite prin Franța și SUA. Dar acestă contesă colaborează cu Fundația, mai doarme uneori la castel, nu-i e frică de stafie.

Din estimările doamnei, fix peste 20 de ani va fi gata reabilitarea totală, strălucirea ansamblului va fi la fel ca altădată. La fel și grădinile.

Castelul Banffy de la Răscruci avea porțile închise, l-am văzut doar de pe șosea.

Dezamăgirea mea a constat doar în faptul că iar m-am lovit de indiferența celor îndreptățiți să ia măsuri pentru promovarea și refacerea locurilor de și cu valoare din România, adică a autorităților „competente”, a celor plătiți din banii mei, ai tăi, ai noștri.

Când mă gândesc la cataroaiele ruine din alte țări, cele pentru care turiștii achită bani frumoși, mă ia capul...

Eu recomand cu drag Banffy, sunt curioasă dacă Mercur devine progresist, s-o fi săturat și el de retrogradare...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 13.12.19 08:15:20
Validat / Publicat: 13.12.19 08:49:54

VIZUALIZĂRI: 1088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Banffy
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dana2008 [13.12.19 08:59:10] »

@krisstinna: Bună, @krisstinna! Exact la acest castel ne uitam aseară eu cu soțul meu ca destinație de weekend.

Felicitări pentru articol și fotografii!

In ruină sunt foarte multe castele, biserici fortificate, cetăți, nu prea prezintă interes pentru autorități deși au o valoare istorică foarte mare.

Și până la aceste obiective, pe ce drumuri să vină turiștii?

Așa merge sau mai precis, stagnează treaba în Romania, din păcate.

Călătorii plăcute! Numai bine! ????????

krisstinna [13.12.19 09:28:33] »

@Dana2008: Să știi ca mare parte din drumuri sunt bunicele, nu pot afirma decât că ne lipsesc autostrăzile.

Banffy merita atenția noastră, evenimentele ne îndeamnă să promovăm locul și să încurajăm astfel de inițiative.

Ruine am găsit in Reghin, am povestit despre ele.

De-aia se și temea soțul meu, credea ca la Bonțida găsește ruine ca la Reghin.

Îți mulțumesc frumos pentru ecou, știu că îți plac asemenea obiective turistice.

De la Banffy am mers la mănăstirea Nicula, m-a dezgustat total bișnițăreala, dar asta e o alta poveste. Doar bisericuța originală și peisajul merită efortul de a merge acolo.

Dar, poți merge la mormântul lui Mihai Viteazul și la mănăstirea Mihai Vodă (in Turda), sunt deosebite. E drept ca drumul e găurit dar se plombează doar in luna august, an de an, când vin autoritățile locale pentru a sărbători hramul bisericii.

Călătorii frumoase îți doresc!

Zoazore [13.12.19 11:15:39] »

@krisstinna: Of, ce ti-e si cu Mercur asta! Totusi, multumita Castelului Electric, Banffy e cat de cat vizitabil, se si lucreaza, e bagat in seama oarecum. Ar fi fost pacat sa fi ramas total in ruina.

Peste 20 de ani, cum preconiza contesa, poate-si va recapata stralucirea! Si fantoma aia a tanarului poate ajuta turismul! E o " pata de culoare" . Mai raman drumurile sa fie plombate si... Eu tot sper!

krisstinna [13.12.19 13:16:21] »

@Zoazore: Da, este important să menționam efortul unor oameni care fac ceva bun pentru arta și cultura.

Anual, la concert vin in jur de 50.000 de oameni, așa zice presa. Pentru zona e foarte bun acest fel de turism.

Dar cel mai bun lucru mi se pare avalanșa de studenți din Europa, circa 700 (spun ziarele), studenți care merg la Banffy in tabăra, in practica, viitori arheologi, oameni de artă.

La Cafenea se găsesc și cărți despre istoria castelului, bănuții merg toți la restaurare.

Mulțumesc de vizită!

webmaster13 [15.12.19 20:17:40] »

Cred că in 88 am facut un tur al Castelelor din Transilvania, culmea dupa un Ghid tipărit în Germania, multe dintre acestea nu mai existau, majoritatea erau doar nişte ruine, căteva care mai erau funcţionale găzduiau sanatorii de boli mintale sau TBC şi nu se vizitau, dintre toate acestea Castelul din Bonţida m-a răscolit cel mai mult, se vedea de departe ca a fost unul dintre cele mai frumoase, insă era intr-o stare jalnică, acoperişurile lipseau aproape în totalitate, localnicii se serveau cu lemne după bunul plac, adăpătorile din grajdul cailor din marmură şi în formă de scoică aveau să dispară şi ele 4 ani mai tărziu... copacii seculari din parcul din spatele castelului încă mai existau, văd acum că in poze nu mai este nimic... doar acoperişurile sunt ceva nou, la o distanţă de peste 30 de ani...

Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

krisstinna [15.12.19 21:42:41] »

@webmaster13: E perfect fondul muzical, nici că se “asorta” mai bine. Mulțumesc frumos, și pentru ecoul interesant.

Eu am fost incantata de ceea ce am găsit, de-aia am și apreciat eforturile făcute de oamenii aceia.

In urmă cu 20 de ani a început reabilitarea, mai durează încă 20

Exact ce-ai povestit tu, ne-a povestit omul de la casa de bilete. Despre distrugeri și indolență zic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Banffy [Bonțida]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088212013244629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1