ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Complexul de la Şinca Veche

TIPĂREȘTE

Plecând din Câmpulung, am trecut de Bran și în dreptul localității Tohanu am făcut stânga spre Poiana Mărului (DN73A) pentru a ajunge la mânăstirea rupestră Șinca Veche, un vechi lacaș de cult, lângă comuna Șinca Veche, sub dealul Pleșu.

Găsim indicatorul pentru Mânăstirea Rupestră Șinca Veche, cunoscută și sub numele de Templul Ursitelor, Mânăstirea Sapată în Piatră sau Templul de la Șinca Veche, și parcarea. Ne îndreptăm către poarta de intrare pe care este trecut orarul (8-20). Tot aici pe un panou este specificat faptul că ne aflăm în fața unui monument istoric din secolul al XVIII-lea. Intrăm și în fața noastră găsim o pădure cu alei delimitate de gărdulețele din nuiele de alun, bănci pentru cei care doresc să se reculeagă sau doar să se odihnească, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn pentru a fi în ton cu pădurea. Se ajunge apoi la o cruce mare și simpla, din beton, care indică începutul drumului pe dealul în care se află acest așezământ. Pe un indicator este trecut magazin obiecte bisericești. Mă uit mai atentă și într-adevăr sub un mal de pământ acoperit cu iarbă este un loc de unde îți poți achiziționa aceste obiecte. În această zonă vegetația este mult mai abundentă, iar pădurea este foarte deasă. Urcăm și lăsăm în partea dreaptă izvorul pentru a intra în grota cu două altare (un sit natural).

Intrarea este liberă și pe proprie răspundere, dat fiind faptul că se pot desprinde și cădea bucăți de stâncă. Nu ai voie să aprinzi lumânări și să rămâi peste programul de vizită (vara între 8-20 și iarna între 9-18). Controversele asupra lăcașului sunt legate nu doar de imposibilitatea datării și a stabilirii originilor sale, a autorilor însemnelor de pe pereți, ci și de arhitectura. Biserica are două altare, ceea ce îi face pe mulți să susțină ca nu are o origine creștină. Alții sunt de parere că în timp pereții s-au surpat și au fost unite cele doua biserici, cu toate că în niciuna dintre încaperi nu exista vreun semn al crucii. Sunt păreri care spun ca mânăstirea există din 1742, moment când bisericile ortodoxe sunt interzise, sau de câteva mii de ani, având origini dacice sau chiar mai înaintate.

Biserica rupestră a fost acoperită cu bârne peste care s-a așezat o folie care împiedică intrarea apei în grotă. Se merge pe un podeț de lemn către pronaosul celor două bisericii. Prima încapere, relativ mare, pe partea dreaptă cum intri, cu bolta al cărei tavan a fost scobit, astfel încât, razele soarelui să pătrundă și să lumineze întregul loc. Asemănarea cu o biserică, a cărei clopotnița se deschide spre cer, este foarte mare. Pe partea stângă se găsește anexa acestei prime biserici, locul unde călugării pregăteau mâncarea.

Turla bisericii a fost ridicată din interior, iar vârful e ca un fel de fereastră, de unde o rază de lumină răzbate exact în altar. Tradiția populară spune ca pe acolo coboară energiile. Vă menționez că această turlă nu se vede din exteriorul grotei.

Din dreptul turlei se trece prin naosul celei de-a doua biserici situată tot pe partea dreaptă, de dimensiuni mai mici, care adapostește altarul acestui lăcaș. Simbolul asemănător lui Yin-Yang (o clepsidra) precum și Steaua lui David dau de gândit arheologilor și celor care studiază istoricul locului.

Dupa părerea unora, aici au avut loc și fenomenele paranormale, adică apariția pe pelicula fotografică a unor sfere albe, invizibile în momentul fotografierii (o să vedeți asta și în pozele mele). Legendele zonei spun că, odată ce intri în grotă şi ajungi sub pământ, orice semn de oboseală dispare ca prin minune şi corpul este practic invadat de energie (nu trebuie să intri cu telefonul mobil) și că de vei sta sub turnul conic care comunică cu cerul ți se vor îndeplini toate dorințele. Locul este împodobit cu icoane şi candele care nu apucă să se stingă niciodată.

Ieșim din grotă și ne îndreptăm spre izvor. Se spune că apa acestui izvor ajută la vindecarea oricarei boli. Oamenii beau apă de la izvor și își iau și pentru acasă.

Există din loc în loc câte un panou cu o atenționare: Șinca Veche – Loc sfânt. Vă rugăm, nu profanați!

Peștera a fost redescoperită în 2004, intrarea în grotă fiind ascunsă decenii întregi de vegetația zonei.

Cei care au transformat grota într-o minunăție turistică sunt reprezentanții Fundației Ortodox-Culturală „Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată”.

Urcăm de la izvor urmând indicatorul spre schit tot prin pădure spre cea de-a doua atracție a complexului. Această fundație a înființat aici și o mânăstire în cinstea Sfântului Nectarie Taumaturgul, tămăduitorul și de minuni făcătorul. Schitul, ridicat pe piloni de lemn, arată ca o căsuță înconjurată de flori. Nu se poate să nu remarci ansamblul de clopote de la intrare.

Paraclisul în care se săvârșesc slujbele păstrează cu cinste și o particică din Moaștele Sfântului Nectarie. La început schitul a funcționat cu obște de călugări, dar din rânduiala lui Dumnezeu, acum schitul funcționează cu obște de măicuțe. Slujbele se fac în mod regulat, spre o continuă rugăciune.

Fie la pangar, fie la magazinul de obiecte bisericești poți achiziționa obiecte de calitate și foarte frumos lucrate.

Totul este atât de frumos, de simplu. Descoperi aici o liniște care te învăluie de la intrarea în complex. Cele câteva ore petrecute aici te vor face să uiți că ai avea vreo grijă.


[fb]
---
Trimis de fredutza in 30.03.18 08:58:29
Validat / Publicat: 30.03.18 14:24:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

VIZUALIZĂRI: 2233 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Schitul ridicat pe piloni de lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

iulian68 [30.03.18 14:31:32] »

Start vot! Ai un talent scriitoricesc de ma lasi fara cuvinte! Insa ceea ce ma irita este faptul ca sunt atatea locuri frumoase de vazut, aici aproape, de care nu am stiut si pe langa care poate am trecut de atatea ori. Dar de aceea exista saitul asta, sa aflam lucruri noi! Felicitari inca o data!

DOINITA [30.03.18 14:50:26] »

Iulian, are dreptate, totul a fost ca o poveste frumoasă, am citit pe nerăsuflate, iar când s-a terminat am fost dezamăgită. De ce s-a terminat? Foarte frumos si sper sa ajung sa mă încarc cu energie si frumos! Atâtea locuri minunate avem in tara noastra încât ar fi nevoie ca in programul de vacanță sa avem , obligatoriu si un obiectiv local.

Dan&Ema [30.03.18 16:07:41] »

@fredutza:

Un loc care m-a impresionat, despre care am scris si eu si l-am recomandat. Un loc si cu o incarcatura aparte pentru mine. Un loc in care am revenit.

Templul de la Sinca Veche si tot ansamblul sunt o binefacere pentru cineva care este in suferinta. Pentru vizitator obisnuit este un loc impresionant si care te marcheaza.

Nici departe, nici aproape este locasul de la Sinca Noua, mai greu accesibil dar cu adevarat special.

Felicitari pentru articol. Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68 [30.03.18 16:57:56] »

@DOINITA: Cu atat mai mult ar trebui sa petrec mai mult din timpul meu liber prin tara in loc sa umblu haihui pe strazi si prin piete de te miri unde... Dar si ele au farmecul lor, nu? ????

Zoazore [30.03.18 21:01:12] »

@fredutza: Insusi articolul tau m-a umplut cu energii pozitive!

Atat de simplu si-atat de frumos! Sau e frumos fiindca-i simplu si benefic!

L-am citit si pe Dan, si pe Fluturas... La fel. mi-au transmis energie!

Superb!

crismis [30.03.18 21:07:30] »

@Zoazore: Și io nu?

Zoazore [30.03.18 21:30:16] »

@crismis: Ba da, si tu! Dar si Lucien, dorgo, Dana2008, tata123!

Iar eu staaau si va citesc! De ajuns acolo... da' nu mai zic nimic! Anul trecut o certam pe prietena mea care doar se mutase-n Alba Iulia, ca s-a mutat si n-am s-o mai vad prea curand. Era prin noiembrie! Deci...

crismis [30.03.18 21:35:18] »

@Zoazore: Păi ajunseși la Alba... Nu mai certa fata, că nu-i vina ei!

Dana2008 [30.03.18 21:53:47] »

@fredutza: FELICITĂRI pentru articol și fotografii!!!

Este mănăstirea care mi-a rămas în minte și in suflet ca unul dintre locurile la care trebuie neaparat să ma reîntorc. La fel a simțit și soțul meu, e ceva ce nu am simțit la nici o mănăstire, o energie puternică binefăcătoare.

Multumesc frumos pentru plimbarea prin Templul rupestru de la Sinca Veche, de care îmi este foarte dor.

Nu am inteles petele albe din templu.

Am rămas mută la propriu, m-a copleșit (si eu sunt o mare vorbăreață).

Călătorii plăcute și spor la scris!

Dan&Ema [31.03.18 06:07:31] »

@fredutza:

In frumoasele poze atasate de tine am identificatbsibcateva amenajari noi cum arbfiniesirea din grota.

Apoi hornul grotei mi s-a parut mai erodatvdecat il stiam sau poate nu am retinut eu bine detaliile fata de cele cautate acum si remarcate in pozele tale.

Locul este frumos ingrijit.

Izvorul a toate lecuitor a fost la un moment dat afectat si secat ceea cevdin pacate divulga ca el este captat.

Mi-e dor de Sinca Veche! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [31.03.18 15:08:58] »

@crismis: N-o cert pe @fredutza! Ma cert pe mine ca staaau si citesc! Dar de ajuns n-am sanse ...

tata123 🔱 [02.04.18 09:49:57] »

@fredutza: În 2016 am parcurs și eu drumul meandrat de pe Dealul Pleșu către complexul religios de la Șinca Veche. Bisericile săpate în stâncă sunt învăluite într-o aură misterioasă, tainele așezării rupestre nu se lasă descoperite, pelerinii și vizitatorii caută credința și energia. Schitul amplasat mai sus pe deal, la care ajungi pe drumuri și pe lângă căsuțe de hobbit (cărări îngrădite cu nuiele și magazine bisericești „îngropate” sub mușchi de pădure), este acoperit la propriu de flori în anotimpul cald.

Un recensământ imperial din 1748 atestă existența a două mănăstiri în zonă: la Șinca Veche (4 călugări și două călugărițe având drept avere un cal, o vacă, 9 stupi și ceva pământ) și la Șinca Nouă (5 călugări și o călugăriță posedând un cal și 9 stupi).

Recomand, la rândul meu, o vizită la ansamblul monahal de la Șinca Veche unde spiritualitatea, istoria și natura vă vor fi bune călăuze și dătătoare de energie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, DOINITA, iulian68, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079883098602295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1